Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 987
Знам, че има адвокати, които се занимават с имуществени въпроси във форума. Ако може някой да ми помогне ще съм благодарна. Или да ми даде насоки, къде могат да се проверят имоти на починал човек от наследниците. Ситуацията е доста заплетена и мисля, че с един пост няма да мога да обясня всичко. Ще съм благодарна, ако някой има време, за 2-3 лични съобщения. Благодаря Ви предварително!

# 1
 • Мнения: 1 844
можеш да провериш в имотния регистър.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 987
А къде да го търся този регистър? Наистина не знам за какво става въпрос. Никога не ми се е налагало да търся и да се занимавам с подобни въпроси. Не искам да изпадам в подробности, защото мисля, че четат разни хора и не е за форума цялата история. Пак да Ви кажа благодаря.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 987
Побут!

# 4
За тези имоти има ли документ за собственост?
Може да се провери ако няма такива в общини,в поземлена комисия ,или директно в кадастъра,ако за даденото населено място кадастралното заснемане е влязло в сила,зависи от вида на имота-ниви,къщи,парцели в регулация и т.н. и т.н.
Дай по-вече информация какво точно те интересува.
С недомлъвки не може да се реши даденият проблем!

# 5
 • Мнения: 2 945
Имате ЛС.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 987
Става въпрос за парцел на който е построена къща. Ще го напиша примерно. Х и У имат баба и дядо, имат и вуйна и вуйчо /от едно семейство са всички/. Прекия наследник на бабата и дядото почива /преди много години повече от 20г./ и го унаследяват Х, У и съпруга. След 1-2 г. почива и дядото. Вуйчото и Х и У се явяват преки наследници на дядото. След години е възможно /не е доказано, а и не сме наясно как може да се докаже/ бабата да е прехвърлила нейната част от парцела на вуйчото /дарение с доглеждане/. За каква част от парцела могат да претендират Х и У?
До колкото знам преди години закона е бил, че ако почине родител имота се дели като 50% получава съпруга, а децата си делят по равни части оставащите 50%. След това /пак до колкото знам/ закона се променя и живия родител родител взима  50% от имота и оставащите 50% отново се делят, но този път и между живия родител и децата. Т.е. след тази промяна в закона децата получават 25% от имуществото на починалия родител. Общo взето е това. И пак да попитам в общината ли се намира този кадастър? Парцела е в регулация и има построена къща на него /за нея никой няма претенции тя си е на Х, У и вуйчото с нотариален акт/.

# 7
 • Мнения: 2 945
1. Справка в Общината по кадастралния план на кого е записан имота в разписния лист - ако има данни за нотариален акт - вземате номер, том дело, дата на издаване.
2. Отивате в Агенцията по вписванията /бивша нотариална служба/ издирвате нотариалния акт и започвате да правите справки през годините има ли прехвърляне на целия или част от имота.
3. Ако вие разполагате с нотариален акт - може да се ориентирате по неговата година, кога е извършено прехвърляне и на другите наследници.
На въпроса за наследяването може да Ви се отговори, когато се посочат точни дати на смъртта на наследодателите, има значение и кога е придобит имота от тях - дали по време на брака и по какъв начин.
Препоръчвам да се консултирате с адвокат, преди да тръгнете да търсите, той ще види документите, ще се ориентира бързо и ще ви насочи по най-правилния начин.
ПП промяната за която говорите е настъпила на 01.07.1985 г. и се отнася само до имоти придобити по време на брака. По първия начин се наследяват лица, починали прези 01.07.1985 г., по втория - след тази дата. Извадете скица от общината за целия имот. Но така както описване - щом къщата е на Х, У и вуйчото с нот. акт, най-вероятно и парцела е техен - прочетете акта.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 987
Още веднъж благодаря!  bouquet
А може ли да ме посъветвате и за адвокат, на който можем да се доверим?

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 13:26 от джуджанка

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт