Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 фев. 2009, 10:32 ч.

развод в Германия

 • 5 087
 • 6
 •   1
Отговори
Търся информация по въпроса как и къде е най лесно да се проведе развод на двама българи с дете, сключили брак в България, но живеещи и работещи в Германия?
Благодаря за всяко мнение.

# 1
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 442
това е немската тема, попитай там, дано някой е наясно.

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Най бърzо, както на всякъде, е по вzаимно съгласие. Трябва ви адвокат, ако сте в добри отноШения, може да е един обЩ, но съда иzисква zадължително адвокат. Ако сте с много ниски доходи, при първото посеЩение на адвоката можете да поискате да ви пусне молба zа Prozeßkostenbeihilfe. Ина4е хонорарът на адвоката zависи от доходите ви. Високи доходи = висок хонорар  Wink

Друго важно е, 4е трябва да сте живели раzделени 1 година преди да можете да се раzвеждате. Може преди иzти4ането на годината да подадете молба, но делото Ще е 4ак тогава.

Успех   bouquet

# 3
 • Düsseldorf, DE
 • Мнения: 1 474
Независимо къде в Германия, разводът тук не става бързо. Както вече са ти казали, трябва да сте живели една година разделени, за да се разведете даже и да е по взаимно съгласие. Намери си адвокат, той ще те посъветва най добре.
До колкото знам в България процедурата е доста по бърза и лесна.

# 4
чести пътувания са невъзможни, поради службата и детето  Sad

# 5
 • Мнения: 707
Развод в БГ по взаимно съгласие е най-добрият (и евтин) вариант. Няма да се налага чак толкова често да пътувате до там, тъй като на второто дело (ако не се лъжа) се обявява че сте разведени. Това важи обаче само ако е по взаимно съгласие и имате брак поне 3 години (или 2 беше - не съм сигурна  Embarassed). Достатъчен е само 1 адвокат, който ви представлява и двамата.
Изпрати някой близък да се консултира с адвокат по бракоразводни дела и да каже как точно са нещата във вашия случай.

В Германия ще ви излезне в пъти по-скъпо. Нищо не пречи и тук да се консултирате с адвокат.

# 6
 • Мнения: 184
РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
Чл. 100. (1) При сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите за развод съдът допуска развода, без да издирва мотивите им за прекратяване на брака.

(2) Искане за развод по взаимно съгласие не може да се предяви, преди да са изтекли три години от сключването на брака.

СПОРАЗУМЕНИЕ НА СЪПРУЗИТЕ ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ

Чл. 101. (1) При развод по взаимно съгласие съпрузите трябва да изложат своето споразумение относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно имуществените отношения, ползуването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. Споразумението се утвърждава от съда, след като той провери дали са защитени интересите на децата.

(2) Ако споразумението е непълно или интересите на децата не са добре защитени, съдът дава срок за изправяне на недостатъците на споразумението. Когато в дадения срок недостатъците не бъдат отстранени, съдът отхвърля искането за развод.

(3) Искове относно упражняването на родителските права и издръжката на децата след прекратяване на брака по взаимно съгласие се допускат при изменение на обстоятелствата.

Не е нужно дори да вземате адвокат - това което трябва да направите е една молба и от двамата, която да внесете в деловодството на който и да е съд, задължително приложение към молбата - споразумение - там трябва да посочите неща от сорта: Запазваш или не фамилията след развода си, къде ще живеят децата, кога другият родител ще ги вижда, колко издръжка ще плаща. Трябва да се приложат също копия от актовете за раждане на децата ви и вносната бележка за внесена държавна такса / във всяка банка имат сметките на съда по които се внасят тези държавни такси/

Не съм вземала адвокат и ни разведоха за 5 мин. /По-дълго си рових в чантата за да си открия личната карта на входа на съда/
За желаещите мога да кача примерни молби - образци.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт