Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 фев. 2009, 13:48 ч.

Първи сън в яслата

 • 1 576
 • 19
 •   1
Отговори
Здравейте, обръщам се с молба за съвет.
Синът ми е на 2 год., днес трябваше да остане да спи за първи път в яслата, но оттам се обадиха да кажат, че си е удрял главичката в леглото, изподрал си е лицето и не спира да плаче. Днес ще се прибере вкъщи, а утре ще е същото. Вчера му обяснихме, че е бил много послушен и затова ще получи награда - легълце в яслата. При всеки разговор на тема „ясла”, той става раздразнителен и повтаря единствено „не”.  Сутринта тръгна с плюшената играчка, с която заспива вкъщи.
Често му говорим, представяме яслата като привилегия – там ходят батковците и т.н. Не е много общителен, предпочита контакта с възрастни. От месец  ходи преди обед на ясла, още не се е хранил там, не играе с децата.  Единственият напредък е, че вече не плаче през цялото време. Не знам как ще решим проблема със съня, ще съм благодарна, ако някой сподели опита си, защото идеите ми се изчерпаха и съм на прага на отчаянието. Времето ни притиска, периодът за адаптация продължава твърде дълго.  Благодаря ви!

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Някой деца се адаптират трудно, други по лесно. Според мен грешката ви е, че сте го научили да го взимате на обяд, сега той ще чака да се прибере вкъщи за да спи. Мен затова ме бяха посъветвали да не я взимам на обяд. От първият ден да спи там. Пак се адаптира много трудно.  За мен вжна роля за адаптацията на децата играе и персонала. Поговори с лелите и сестрите да му обръщат повече внимание, да се почувства по специален ако трябва.

# 2
 • София
 • Мнения: 559
Ще свикне, не се притеснявай. Нормално е да не спи първият път, че и втория и третия. То ние, че сме големи хора не можем да спим на чуждо и непознато място, камо ли дечицата. Моето дете имаше същия проблем,като започна на годинка и 5 месеца ясла, но го преудоляхме!Успех Peace

# 3
 • Мнения: 1 130
Аз постъпих като ivben, от първия ден остана да спи там. Взимахме я по рано след обяд, веднага след закуската.
Може би по-бавно ще се адаптира, но и това ще стане, просто трябва търпение. Късмет!

# 4
 • София
 • Мнения: 30
      Много важно е персоналът да подхожда мило към детето. Ако това не е така, нищо не би могла да направиш. Щом адаптационния период продължава дълго, не търси причината в детето. 
       Опитайте да помислите за това: мама обещава, че яслата е прекрасна, в действителност се оказва, че лелите не са от най-дружелюбните. Очакванията не се оправдават, доверието се разклаща. Не казвам това с укор! Самата аз допуснах същата грешка, а и по-големи, изчаквайки детето да се адаптира. Все още не мога да си простя това, което причиних на детето си.
      Не е страшно това, че не е заспало детенцето още първият път. Обяснимо е - уплашено, на чуждо място, с непознати хора, не може да се успокои до толкова, че да се отпусне и да заспи. ОБАЧЕ, по притеснителното е защо си е удрял главичката в таблата? Допускам, че не е правил това в къщи, щом си притеснена. Никой не си причинява болка, без причина!  Аз бих се замислила с какво персонала е провокирал това поведение. Седнали ли са до него да му поговорят, да му почетат книжка? Ако се бяха държали мило с него, дори да не заспи 2-3 дни, поне щеше да е спокоен, да си играе, а все някой ден щеше да заспи, когато успеят да спечелят доверието му....
          Аз лично съм категорично против децата да се подлагат на шокова терапия, не одобрявам това че изтръгват от ръцете ни пищящите деца сутрин, връщат ни ги на обяд нервни и затворени в себе си, а ума ми не ми побира как бих оставила детето си от първия ден с преспиване?!
           Съжалявам, че не мога да бъда полезна със съвет. Вероятно те притесних, но ти си майка и най-добре усещаш своето детенце. Вярвай му! На тази възраст децата нито умеят да говорят, нито разбират чувствата си, но все пак опитай да разбереш какво или кой го притеснява и разговаряй с персонала. Не отлагай! Вярвай ми, последствията може и да са много тежки.
Желая ти успех!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 2 466
Престоят в яслата е тема номер 1 и за мен в този момент.
Само че моят син все още не е оставал там повече от 1ч.Утре искат да го оставя до обяд.
Объркана съм и незнам дали да го оставя.А ако плаче през цялото време?
Ходи на ясла вече 1 седмица за по 1ч ,но плаче през цялото време.
А в същото време знам,че все някога ще се приспособи.Но засега ми остава непонятен този ужас от яслата.Персонала изглежда доста мил,децата добри ...Дано скоро има напредък с престоя,а после ще видим и със съня как ще се справим.
А към авторката:идеи нямам,явно повече търпение ще ни е нужно.

# 6
 • Мнения: 387
Ужасът е не от яслата, а от изоставянето. колкото и да говорите, детето си мисли, че го оставяте и повече няма да ви види. Трябва да мине малко време да се убеди.
Мен също ме чака това от март...от сега си мисля как ще е...не знам какво е правилното решение, а колко мъчно ни е като плачат дечицата за нас.....Уф!

# 7
 • София
 • Мнения: 6 980
Свикването с ясла/градина според мен /и група НЕсъветски учени  Mr. Green/ следва да става бавно и постепенно. Детето да е подложено на най-малко стрес. Не мога да си представя да оставя детето си от ден първи по цял ден... това може да му нанесе доживотна травма.
Да може и да свикне по-бързо, то човек със всичко може да свикне, но последиците?
Времето следва да започва от просто посещение с мама/тати и да се увеличава съвсем леко с по 1-2 часа, щом детето се адаптира към съответния график.

JojobaOil, ако имаш възможност намали времето на детето, прекарвано в яслата. Говори с персонала също. Абсолютно ненормално ми се вижда след месец ходене детето да не желае да се храни в яслата.

# 8
 • Мнения: 9 817
Децата плачат, така е, но чак пък да си дере лицето и да си удря главата в таблата на леглото....Това не го намирам за стандартната детска реакция.
Лично аз бих спряла за момента детето от ясла.
Няма смисъл да се травмира повече. Peace

# 9
 • Мнения: 2 331
Аз също бих спряла детето от ясла.Дори и да тръгвам на работа, бих търсила алтернативи, но не и ясла, след като му се отразява така.Някои деца не "свикват" да ходят на детско заведение.

# 10
 • София
 • Мнения: 5 262
Децата плачат, така е, но чак пък да си дере лицето и да си удря главата в таблата на леглото....Това не го намирам за стандартната детска реакция.

доста деца май реагират така при истерична криза в годините на "бебешкия пубертет". моят син също напоследък е започнал да се "самонаказва", когато му се скарам. започва да се бие по главата и по тялото.

какви са ти впечатленията от персонала? загрижени ли са, изглеждат ли внимателни? останалите деца изглеждат ли весели и доволни? имаш ли подозрения, че персоналът по някакъв начин се държи лошо с децата?

моят син също се адаптира много трудно. ходи вече 2 месеца на ясла, вече не плаче сутрин, храни се там, но със спането няма прогрес. или не могат да го накарат да легне изобщо или по думите на персонала "дремвал" за половин час. откакто го оставям по цял ден там, започнаха истерии вечер, после истерии и и денем, после истерии и когато се е наспал през почивните дни у дома, а вече отказва да спи следобяд и в къщи. просто виждам как се разсипа детето, стана нервно, капризно, развали си прекрасния режим, който му бях създала.
опитвам се всячески да разбера дали отношението на персонала има пръст в това или просто детето се адаптира трудно и периодът съвпада с "бебешкия пубертет". засега не съм си отговорила на въпросите, но ти казвам в каква насока мисля...

# 11
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
И според мен определящо е поведението на персонала, но за съжаление информацията която ти дават не винаги е достатъчна и достоверна. Ето моят опит

дъщеря ми е по-свита и по-бавно и трудно се адаптира към нови хора и среда. така че очаквах в началото да има проблеми.... е да но това което ни сполетя мина всички очаквания - стигнахме до нощно будене с рев. Питам лелките - нямало проблеми - била тиха и кротка, всичко било нормално Shocked. И толкоз!!! Обяснявам че това може да се дължи на стрес, че трябва да й обръщат повече внимание. Почнах да разпитвам родителите (като я взимах следобед) - оказа се че децата са ужасно много (около 30-35) че имало няколко буйни с които не се справяли). От родители разбрах че се е стигнало и до Пирогов - едното агресивно момченце счупило ръка на друго дете.... Веднага я преместихме в друга ясла (направо сменихме ОДЗ-то)
Проблемите изчезнаха за около 1-2 седмици. Коренна разлика както в поведението на детето (започна да ходи с желание, намери си другарчета) така и в поведението на персонала - даваха ми подробни отчети дори и за негативните случки (примерно ако е имало конфликт с друго дете). Естествено пак се свързах с родители - даже имаше подобен на нашият случай (преместено дете) и при тях положението бързо се нормализирало

Така че от моят опит горещо препоръчвам проучване и сред родителите Peace

ПС това с удрянето на главата и издирането на лицето може да го е видял от друго дете - разпитайте има ли други 'неспящи'

# 12
 • София
 • Мнения: 301
Ужасът е не от яслата, а от изоставянето. колкото и да говорите, детето си мисли, че го оставяте и повече няма да ви види. Трябва да мине малко време да се убеди.

Точно така  Peace синът ми не е ходил на ясла, но началото на ДГ беше стрес за него. Първата седмица всяка сутрин се разделяше с мен с писъци - "не ме изоставяй самичък, мамо". Когато мъжа ми го водеше не беше така драматично - плачеше, но без ужаса, с който се разделяше с мен. Първите 2-3 дни даже не пиеше вода там, не ядеше и на тоалетна не ходеше. После постепенно се отпусна и към края на втората седмица вече не плачеше. Той си спеше в градината още от първия ден - дори първата седмица не искал да обядва, за да си легне да спи по-бързо и мама да дойде да го прибере. Свързваше ставането от следобедния сън с това, че след закуската идвах да го взимам.
Госпожите са най-важните в този момент. Аз съм страшно благодарна на едната госпожа на сина ми. Другата не е лоша, просто е по-хладна. Но първата е причината сравнително лесно детето ми да се аклиматизира. Гушкаше го, хранеше го, "както прави мама", даже му целуваше пръстчето, ако се удари.  Crazy Може и да го е харесала - незнам, но и досега жената е много внимателна и винаги отделя време да ми каже как е минал деня на детето в градината.

# 13
 • у дома
 • Мнения: 2 249
и аз бих те посъветвала да потърсиш проблема в персонала-моята дъщеря когато отиде в първата ясла се съдра да реве 2 дни и на третия апо4на да се насилва да повръща само и само да не я оставя-персонала на вратата я дърпаше навътре и ми казваше"айде трягвайте си,колкото пове4е стоите толкова по-лошо-децата реват 1 седмица и свикват"-не позволих оба4е да свикне в такава обстановка след като на 4етвъртия ден видях едно дете дето се давеше от рев на килима а до него 2 лелки си лафеха и не му обръщаха внимание,щяло да свикне-айде бе #Cussing out-и аз работя с деца и знам,4е и за най-пла4ещото има на4ин да го забаламосаш ,заиграеш ,успокоиш-стига да ти се занимава...спрях я от тая ясла и след месец запо4на другата,където я пострещаха усмихнати лелки и още на третия ден остана да спи там без проблем и без да пла4е -до ден днешен няма проблем
другото,което ми направи впе4атление е,4е в първата изри4но забраняваха да влизат децата с техни игра4ки,а вси4ки знаем колко е важна любимата игра4ка да ти дава сигурност на нещо познато,когато попаднеш в непозната обстановка-а в сегашната ясла няма проблем и дъщеря ми всеки ден си мъкне някаква игра4ка
така,4е-знам 4е има всякакви деца,но важен е подхода и според мен-по-добре спри да го водиш за 3-4 дни за да се успокои и после поговори с персонала-къснет Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 1 541
И според мен определящо е поведението на персонала, но за съжаление информацията която ти дават не винаги е достатъчна и достоверна. Ето моят опит

дъщеря ми е по-свита и по-бавно и трудно се адаптира към нови хора и среда. така че очаквах в началото да има проблеми.... е да но това което ни сполетя мина всички очаквания - стигнахме до нощно будене с рев. Питам лелките - нямало проблеми - била тиха и кротка, всичко било нормално Shocked. И толкоз!!! Обяснявам че това може да се дължи на стрес, че трябва да й обръщат повече внимание. Почнах да разпитвам родителите (като я взимах следобед) - оказа се че децата са ужасно много (около 30-35) че имало няколко буйни с които не се справяли). От родители разбрах че се е стигнало и до Пирогов - едното агресивно момченце счупило ръка на друго дете.... Веднага я преместихме в друга ясла (направо сменихме ОДЗ-то)
Проблемите изчезнаха за около 1-2 седмици. Коренна разлика както в поведението на детето (започна да ходи с желание, намери си другарчета) така и в поведението на персонала - даваха ми подробни отчети дори и за негативните случки (примерно ако е имало конфликт с друго дете). Естествено пак се свързах с родители - даже имаше подобен на нашият случай (преместено дете) и при тях положението бързо се нормализирало

Така че от моят опит горещо препоръчвам проучване и сред родителите Peace

ПС това с удрянето на главата и издирането на лицето може да го е видял от друго дете - разпитайте има ли други 'неспящи'
и аз така си мисля - може да прозвучи много гадно и смешно дори - зная , че няма да стане , но ако бях една от управляващите в парламента бих предложила в детските ясли да има камери и монитори монтирани вън пред одз за да може притеснените родители да виждат децата си без да притесняват другите - ех мечти ...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт