Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 76
Става въпрос как трябва да протича времето в ДГ?Има ли изисквания според министерство или прочие?Как мога да им дърва сметка за гледането на филми и други работи?Например за храната има рецептурници...Има ли някакава учебна програма.Моля ако някой има линк  да съдейства...че съм се напушила от безхаберие на въпросните дървавни служителки.

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Да, има учебна програма, както и учебни помагала, по които работят още от първа група. Но това не означава, че са ангажирани по цял ден. Обикновено тези занятия са до обяд. Следобяд има игри, а ако времето е лошо и не излизат навън, играят вътре в стаите, или гледат филмчета. Не разбирам от какво си толкова разгневена!

# 2
 • Мнения: 4 932
Има. Държавни общообразователни изисквания. Дебели книжки, към тях има и разни с методически указания, предназначени само за учителките...

За съжаление и най-прекрасно написаната програма може да бъде опропастена, ако се приложи от кофти хора. И обратното - дори и без програма, един свестен учител ще съумее да занимава адекватно и плодотворно децата ни.

Ако имаш проблеми с учителките, опитай първо да въздействаш "локално", не тръгвай "с рогата напред". Дори да предизвикаш проверка, какво мислиш ще се случи - ще покажат перфектно попълнени книги, пък ти върви доказвай, че написаните в тях занимания не са реално проведени... Твоята дума срещу тяхната... Не се прави така.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 374
Държавни образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка

С тази наредба се определят държавните образователни изисквания за предучилищното възпитание и подготовката на децата за училище. Учебното съдържание на предучилищната подготовка включва постижимите знания, умения и отношения, които са резултат от обучението и възпитанието на децата в предучилищна възраст (от 3 до 7 години) по образователни направления и са в съответствие с културно-образователните области по чл.10 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план. Изискванията за учебно съдържание по чл.2 включват общи и специфични знания и умения в зависимост от насочеността на образователните направления.
В гугъл изпиши Държавни образователни изисквания и прочети точно , какво е това ! А на въпроса който си задала - Как трябва да протича времето прекарано в дг - се нарича Режим в ДГ . Във всяка дг има такъв режим и във всяка детска градина си има Правилник за вътрешния ред , с който ти като родител би трябвало да си запозната , когато си ходила на родителска среща . Или не си била на такава ? Не знам . Също така би трябвало да си се подписала , че си запозната с този Правилник . Във него има изложен точно какъв е режима в съответното детско заведение . Има учебна програма , по която работят учителите във всяка възрастова група . С нея също би трябвало да си запозната . Учебен комплект не си ли купувала ?

# 4
 • София
 • Мнения: 76
Стана така че когато можехме да избираме дали да сме в централна сграда с басейна или във филиала/ на около 300м/ директорката ме увери/подведе/ че и децата от филиала ходят на басейн и 4 месеца по-късно разбирам че детето което е във филиала следователно няма да ходи на басейн тази година а тези от централата ходят от 20 септември.Аз й казах че ме е подвела а тя ме пита как може да съм толкова дребнава #Cussing outПоолудях направо.
Всичките приказки за извеждането на дацата навън , филмчетата , болните деца и прочие който каза на РС са лъжа. А инече е много наперена...
Откакто е там нищо не е научила - според нас е по- зле от яслата.Там имаше изнесено по часове какво правят и коя песен стих са научили...
Та затова ...съм се ядосала

# 5
 • София
 • Мнения: 9 006
А ти защо мислиш, че детето ти нищо не е научило? Синът на моя приятелка беше в групата на дъщеря ми. И докато тя /щерката/ разказваше най-различни неща за детската, рецитираше стихчета и пееше песнички, то детето на приятелката ми мълчеше като риба. Тя, моята приятелка, беше сигурна, че нищо не научава там. Обаче, в четвърта група, и нейният син се отпусна и започна да споделя - оказа се, че знае всичко онова, което е знаело и моето дете.
Не е нужно всеки ден дъщеря ти да ти докладва какво знае, за да си убедена, че нещо се върши в детската ви градина.

# 6
 • Euskal Herria
 • Мнения: 8 862
Има държавни образователни изисквания, които всяко дете трябва да покрива в края на учебната година (според възрастовата група). Учебните програми, по които се работи, се избират от екипа учителки; те също са съобразени с държавните изисквания и възрастта на детето. Дневният режим също е залегнал в учебните програми и в него са регламентирани всички режимни моменти. Предполагам, че на родителската среща учителките на групата са ви запознали както с правилниците на съответната градина, така и с учебната програма, по която ще работят с децата и книжките, които трябва да се купят. Винаги можеш да поискаш да видиш тези книжки и така да разбереш до къде са стигнали.
Обикновено на родителските срещи се решават и всички въпроси, свързани с групата - посещения на театри, какви допълнителни дейности ще се заплащат, как да се празнуват рождени дни и пр.
По-добре е първо да поговориш с учителките за това какво те притеснява; трябва ли още нещо да се направи за детето  - все пак това са хората, които през целия ден са с детето ти. От поста ти разбирам, че имаш проблем с директорката, а не с учителките.
Дано всичко да се уреди без негативни емоции и от двете страни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт