Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 295
Здравейте мили момичета, чудя се как се сушат плодовете - кайсии, сливи, ананас и др. Добавя ли се захар за консервиране или други вещества. Доколко полезни са за бебетата, доколко са естествено изсушени? Приготвих пюре от сушени кайсии, но се получи много сладко, сега не зная дали изобщо е полезно и натурално за детето ми. Вие какво мислите?

# 1
  • Габрово
  • Мнения: 141
За кайсиите знам,че да не губят цвета си за пазара в сушилните ги обработват със сяра и това хич не е полезно за нас,камо ли за бебоци като нашите!(Някъде в нета бях попаднала преди на статия точно с какви химикали се обработва всеки плод).Принципно се използват сушени плодове за направа на плодови пюрета ,но най добре да са сушени на слънце,така е сигурно че нямат химия в тях!Аз лично хапвам  такива плодове,но са сушени на слънце!Не бих правила експеримент обаче с купен плод и особено да го дам на бебо!

# 2
  • София
  • Мнения: 961
Слагат им консерванти! На някои си е обозначено на етикета, но не на всички за жалост!

Досега съм намирала само стафиди със сертификат за биопродукт, това е единственото, което си позволявам да давам на малката, с другите внимавам да не й попадат пред очите, защото много обича сушени плодове.

# 3
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Сушените плодове са много богати на минерали и са полезни като цяло, само че в повечето случаи имат по някой консервант. Това може да се избегне ако са био. Другият проблем е, че са много сладки, а при малките деца все пак трябва да се внимава какви вкусове ще се формират. Но аз съм правила на по-голямо дете десертчета от смлени в блендер сушени плодове, тахан и ядки примерно (може и овесени ядки, изпукан амарант или нещо подобно), става нещо като твърдо тесто, от което може да се правят формички.

# 4
  • Мнения: 295
Благодаря ви много момичета! Аз реших да не рискувам, ще се опитам да си изсуша сама плодове. Наистина прочетох, че за да се запази приятния оранжев цвят на кайсията, я обработват със серен диоксид. Призля ми от този факт. Не дадох пюрето, което направих.  Sad

# 5
  • Плевен - София - Перник
  • Мнения: 543
Аз също мисля, че сушените плодове са полезни, но всичко зависи от това как са изсушени! По естествен път или са наблъскани с консерванти, сяра и какво ли още не!
За сега не смятам да давам изсушени плодове на малкия, по- нататък - може.

# 6
  • Попово
  • Мнения: 687
сушени плодове съм давала на батковците, но съм ги вземала от бабите на село- измивам ги, сварявам ги хубаво и пасирам, хапваха ги с охота, но не бих рискувала да давам насила сушени в сушилни и обработвани с различни химии Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 2 203
Има био стафиди, сушени кайсии и сини сливи и др. и наистина са чудесни откъм минерали. Накиснати за известно време във вода(без варене) и пюрирани са супер за най-дребните Simple Smile.
Тези зима си купих сушилня за плодове, зеленчуци, гъби и подправки и само чакам сезона Grinning.

# 8
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Ива, звучи супер, я кажи малко повече за сушилнята.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 203
Изглежда подобно
С 5 трейчета(редят се едно върху друго), на дупки, за да може въздухът да циркулира. Суши се минимум 6ч и повече и зависи от това колко сух, като краен резултат, искаш продукта. Марката е някаква неизвестна. Енергосетяваща се води.

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 023
Тези зима си купих сушилня за плодове, зеленчуци, гъби и подправки и само чакам сезона Grinning.
Ах, аз още тъжа за една сушилня, която не успях да си взема навремето...
Пак ще потърся Simple Smile

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 15 548
Тези зима си купих сушилня за плодове, зеленчуци, гъби и подправки и само чакам сезона Grinning.
Ах, аз още тъжа за една сушилня, която не успях да си взема навремето...
Пак ще потърся Simple Smile
Свирни ако намериш Simple Smile Аз суша във печката - пъхам, на 100грд при открехната врата.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 203
Аз я взех от Метро около Нова година(имаше я в каталога). Може пак да има.

Янтра, 100гр са много(макар че казваш, че на отворена фурна) - трябва да са в някъде 40-60.

# 13
  • София
  • Мнения: 925
А така, в печката, за колко време се изсушават?
Аз само на слънце едно време съм слагала да се сушат плодове, на село в/у керемидите   Grinning

# 14
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Ива, изглежда ми супер, а колко струва?

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт