Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 403 отговора

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509
По идея на съфорумка отварям тема, в която да публикуваме рецепти, популярни в Израел, или просто - харесвани в домовете на тези, които живеят в тази страна.



Няколко линка към предишни публикации на тази тема:

Ориз със фиде (рецепта от petia911)
"Едра" супа (по рецепта от свекървата на petia911)
Риба тон за закуска (рецепта от petia911)
Готвено с хумус, картофи и ориз (рецепта от petia911)

Салата с хумус/нахут (рецепта от от Azalee /pepelja6ka)

Сърми с прясно зеле като с кисело(рецепта от petia911)
Готвено в УОК (рецепта от petia911)
Ориз в "rice cook" (рецепта от petia911)

Омлет с картофи (по рецепта от свекървата на petia911)

Кюфтета от тиквички (рецепта на изр. майстор-готвач Аарони, предоставена от Mentha)
Салата с пиле, бакла и авокадо и оризови кюфтенца за супа (рецепти от р-т "Орна и Ела", предоставени от Mentha)

Салата от спанак и Нахут на тиган рецепти от Mentha
Любимите "индиански картофи" на Mentha
 

Рецепти с маца за Песах (пица, торта, бурмеликос)
рецепти на  Tali Dan

Салата "Тигър" (рецепта на  tigar-migar)


Екзотика - преведени рецепти за картофени кюфтенца "латкес"

Превод от иврит на интересна рецепта за украса на хляб




Шакшука (рецепта от petia911)
Шакшука (рецептa на  Tali Dan)




Угат гвина - чийз кейк (рецептa на  Tali Dan)

Идея за фалуде парси - ирански сладолед от фиде
(oт  Tali Dan)

"Тирамису за мързеливци" на леля Дафна (рецепта от Mentha)


Руло със сладко от фурми
-> продължение  (рецепта от petia911)

Освен за израелската кухня, всеки, който е свързан някак с Израел, може да заповяда и в отчетната ни тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376545.0, в подфорума Родители в чужбина

« Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 19:10 от L e o »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 315
еееее най-накрая Hug

може ли рецептата за плоските питки, които стават на джоб.... newsm78

как се прави тази маца?
« Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 20:22 от asyalein »
Цитирай

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509


Левивот батата - кюфтенца от батата (yam, оранжеви картофи) по рецепта на "Орна и Ела" (телавивско бистро)

Продукти:
1кг и 1/4 оранжеви сладки картофи (батата) - около 750 гр след варене и белене
2 лъжички соев сос
3/4 ч.ч. (около 100 гр) брашно
1 лъжичка. захар
1 лъжичка сол
1/2 лъжичка черен пипер, прясно смлян
масло за пържене (аз ги пържа в олио)

За соса: 3/4 ч.ч. див лук (зелени стръкчета), нарязани на ситно; 250 грам сметана (кисела сметана); 1/3 ч.ч. майонеза - около 80 гр; сол и черен пипер на вкус

  chef  Аз замествам този сос със сос от кисело мляко, какъвто поднасят с пържени тиквички - кисело мляко, чесън, копър и орехи; или с обикновен сух таратор  Peace

Приготовление:
Обелваме бататите и ги нарязваме на едро. Варим до омекване (може и на пара). Бататите се вадят от водата, поставят се в цедка за около час-два до отделяне на течностите от тях. (може да се оставят за една нощ в хладилник).
В съд намачкваме бататите с ръце и им прибавяме соята. След това прибавяме брашното, захарта, солта и черния пипер, като продължаваме да месим сместа с ръце (ако има черни нишки, ги вадим). Сместа трябва да бъде мека, еднородна и малко лепкава (ако е течна, прибавяме още малко брашно). Да не се прекалявас месенето, защото става твърде лепкава... След това се пържи, необходимо е да се свикне с тази смес, първите кюфтенца могат да залепнат или да се разделят на две. След това се слагат на попивателна хартия, за да се отцедят от мазнината. Ако не се ядат веднага, да се покрият с найлон, притоплят се във фурна за няколко минути, не в микровълнова печка!

Снимка на моите левивот батата: http://media.snimka.bg/1652/009558392-big.jpg
И още една снимка от приготвянето им в ресторантчето: http://www.text.org.il/images/orna2.jpg
Цитирай

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509
еееее най-накрая Hug

може ли рецептата за плоските питки, които стават на джоб.... newsm78

Ще бъде потърсена  Very Happy   Hug
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Ооо, каква хубава тема! Всичко искам да изпробвам  Mr. Green .

А да питам, имам една за салата с кус-кус. Четох за израелския и пише, че е по-близо до нашия, отколкото до мароканския, така ли е? И мога ли да използвам от италианските, които се продават тук?
Цитирай

The Promised Land

Мнения: 1 526
Umbra, има тук и като българският кус- кус, но то всъщност не е кус-кус  Peace. Има и като мароканският- в три размера ситен, среден и голям. Разкажи още за тази рецепта и мога да я потърся.

Аз искам да споделя една рецепта, приготвяна масово тук, от парсийски (ирански) произход.

Меджадра
Ориз с леща

Продукти:
1 чаша зелена леща (може и кафява)
3 л. зехтин
2 глави лук
2 чаши пълнозърнес ориз (може и нормален, дългозърнест)
сол, черен и бял пипер, кимион
4 1/2 ч. вода

Приготовление:
Сваряваме лещата за около 20 мин.
Загряваме зехтина и запържваме нарязаният на ситно лук до зачервяване.
Прибавяме ориза и подправките и запържваме още две минути.
Добавяме прецедената леща и  кипналата водата.
Вари се на тих огън ~ 20 мин. Сваляме от котлона, но оставяме ястието захлупено за още 15 мин.

Бързо и вкусно. Много обичам и препоръчвам за гарнитура!



Цитирай


Мнения: 2 952
   Хубава темичка е станала !Браво!

   Ах , меджадера ядем много често .Нали мъж ми са  с  ирански произход .Свеки я прави страхотно. Изобщо оризовите гозби  Flutter  .Слага се като гарнитура до месо при нас . В арабската кухня меджадера се хапва  и с  лабане (нещо като ценено кис. млеко). То и тук има разновидности. При тази с лещата е добре да се използва водата на лещата наистина и да стане кафяво ....Има хора , които не го правят и се губи вкусът.

  Кус - кус  мароканските евреи при нас правят страхотен.Майстори са си и са ненадминати !

  Ето снимки на моя мъж - прави фалафел.Това си е редовно у нас , докарва го страхотия.Рецептата - друг път :

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5378781#

Тук има снимчица на онзи ориз  с фидето, който съм описвала горе в линковете от мента:

http://share.shutterfly.com/view/flashShareSlideshow.jsp?sid=0Ibs3LZo5aMnZw  (последните снимки)

Виждат се и лимончетата кавуш и за тях ще пиша.... Сега хвърлям само стръв тука  hahaha Като се завърна от БГ ще се  включвам по-често ....до скоро !
« Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 22:35 от petia911 »
Цитирай

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509
Tali,   bouquet ПетеHug
Umbra, това, което в България (а и не само) наричат "израелски кускус" всъщност е вид паста, тук му казваме птитим  Very Happy Аз не правя голяма разлика между тях, защото не обичам нито кускус, нито птитим, но разбирачите не биха се съгласили с мен   Blush
Asyalеin, намерих рецепта за пити, но я пускам с уговорка, че не е изпробвана, защото тези пити ние си ги купуваме...
Тази празнина в питата, която образува джоба, се получава естествено, процес на "изсъхване" на тестото е...  Peace
Мацата е безквасен хляб, който ядем... малко по принуда (по Пасхата продават почти само такъв): http://de.wikipedia.org/wiki/Matze В християнските държави се продава в еврейски магазини, в магазини към синагогите и т.н. (прави се от вода и брашно)


Тесто:
1 кг брашно
1 пакетче прясна мая (50гр, но не суха, я жива...)
650 мл. вода
2 лъжици мед
1 лъжица сол
1/3 ч.ч. зехтин
Омесваме тесто (в миксер за тесто – на средна скорост, 10 минути)
Покриваме тестото с найлон или с влажна кърпа и го оставяме настрана да втаса (става двойно на обем)
Разделяме тестото на топки, според желания размер на питките (15-тина)
Съветът на Карин: Да не се занимавате твърде много с топките, за да не излезе от тях въздухът...
Намазняваме всяка топка със зехтин, за да не изсъхнат.
Пити:
Всяка топка се разточва върху обилно обсипана с брашно плоскост
Затопляме тефлонов тиган на силен огън, без мазнина
Запичаме питата до получаването на знаци по нея (знаци на запеченко)
От другата страна се запича около половин минута, след което дърпаме тигане от огъня, с кръгови движения проверяваме, че питата не се е залепила за тигана и я изваждаме внимателно.
Питите са запазват в навлажнена кърпа. Съхраняваме ги замразени  Peace


Рецептата е на Карин и Ронен Горен, с видео (на иврит) с приготвянето на тестото: ТУК; и на самите пити: ТУК (видеото се отваря с Internet Explorer)
Цитирай

сред вятърните мелници

Мнения: 1 550
Страхотна идея thumbsup
Мента, Тали, petia911 много вкусни предложения Hug
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 315
Мента, благодаря  Hug

аз все си мислех, че се пекат... newsm78
ще пробвамкато ми остане време....

за Меджадрата: аз от една книга намерих рецепта от северна Африка, забравих коя държава за леща с ориз и фиде.
също много вкусно, изглежда подобно като на снимката  Wink

мацата как се прави?
нали това е един сух хляб без набухватели?
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Мента, подозирам, че в моята рецепта става въпрос точно за тази паста птитим  Mr. Green .
Сега не мога нещо да я открия, но намерих снимката, която ме вдъхнови:

http://flickr.com/photos/94789452@N00/2646729383/

Така сварен ми прилича да е същи като нашия тука. А за мароканския кус-кус тук го сервират с някакъв сос, инак ми е много сух. Какъв може да се направи в домашни условия? Май ставам досадна с въпросите, ама много ме привлича тази кухня  Very Happy . Благодаря ви, момичета, за отговорите!
Цитирай


Мнения: 112
Mента и моми4ета ,благодаря  за този труд !  bouquet  Hug Hug Hug
Цитирай

София- Wien

Мнения: 2 142
Ееее, чудесна тема момичета, откога я чакам, че даже си мислех преди време аз да я започна Smile
Ще ви следя с интерес и макар да не живея в Израел, може да се включа с някоя рецепта
Цитирай

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509
Umbra, същата е  Peace Измислили са я през петдесетте години, когато е имало купони за храна и не е имало достатъчно ориз и кускус  Laughing

аз все си мислех, че се пекат... newsm78
ще пробвамкато ми остане време....
...
мацата как се прави?
нали това е един сух хляб без набухватели?


Джобовете се пекат  Peace В тиган е за удобство, във фурните (магазините за хляб) са оборудвани със специални огнища/фурни, които се ползват само за този вид пити. В домашни условия нямаш алтернатива.
В израелските домове са популярни най-вече като пити за "забърсване" на хумус, "джобното" им ползване е по уличните дюнери...


Мацата се приготвя от сол и брашно, безквасен хляб, но в наши дни ползват машини, защото по канон трябва да се приготви за 18 минути, за да не втаса случайно тестото. Машините правят и дупчиците. Брашното също е специално за маца, защото житото се мели по друг начин, нарича се "сухо мелене", излиза по-малко количество брашно по този начин... Някаква технология си е, съобразена с канона, само фабрично производство съм яла  Peace
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 315
ok, разбрах за мацата.
тук също я продават, дават я на малки деца...

ох това за 18те минути ме съсипа. hahaha
защо точно 18  newsm78

мен скоро ме ошашаваха с обяснение защо не е добре да се ползва 18 за лого или подобни неща...
паднах от обяснението, ако те интересува - на лични   Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 403 отговора