Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Живеещи в чужбина
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 93 отговора

Там,където се събуждам щастлива.

Мнения: 5 082
Една позната полякиня си заминава от тук този месец, след близо 5-6 години. Момичето работи като чистачка, не по специалността си. Език не научи много.
 Братовчед ми живее в Канада от 7-8 години, но чак преди една година си приравни дипломата и работи по специалността си. Сега се занимава и повече с езика.

Общото между двамата е общуване само и единствено с поляци / българи.
Помага ли подобно общуване или по някакъв начин действа отрицателно?
Създава ли проблеми или не....? Цитирай

DK

Мнения: 218
Винаги се радвам  на запознанства със сънародници, особено ако се окаже, че имаме и общи интереси.

Ако човек иска да се интегрира в чужда държава, не е контакта със сънародниците, който би му попречил за това, ако това е подтекста на темата. Мотивацията е решаваща.

Работният ми език е датски, а в къщи говоря български с децата си: чувствам се привилегирована да контактувам постоянно на два езика.

Да- за мене е предимство да запазя българската си идентичност, в случая- чрез българския език.
Цитирай

На пода

Мнения: 4 399
Помага ли подобно общуване или по някакъв начин действа отрицателно?
Създава ли проблеми или не....?


Точно такъв вид общуване, zатворено само в една определена малцинствена общност определено вреди. Докато седиш zатворен само в таzи общност не можеш да се интегрираш, не можеш да се докоснеш до обществото в което живеееш и не zнаеш почти нищо zа държавата в която живееш. Моите впечатления са че специално тук zаради блиzостта с България, имаме много подобни сънародници. Те никога не научават еzика, стигат им контактите помежду им, не zнаят какво се случва в държавата в която живеят, гледат българска ТВ само, четат само българска преса и най важно не общуват с местни хора и т.н. Ами честно каzано zа такива хора се чудя какво точно правят тук и zащото след като не желаят да живеят в това общество, не са си останали в България. Наскоро гледах един репортаж по немската ТВ в който се коментираше че най zатворената общност в Германия е турската. Мноzинството от тях не се интегрират никога, остават zатворени сред собствените си сънародници, говорят само на турски, нямат контакти с местните, иzобщо водят живот какъвто ти описваш. Реzултатът е че в един момент и местните не искат да общуват с тях, голяма част нямат zавършено обраzование, дори второто поколение турски емигранти говори лош немски. Мисля че това отговаря много точно на твоя въпрос. Ако на някой нещо подобно му харесва, може да го определи и като добро, zа мен не е.

Иначе не съм против контакта със сънародници и не го иzбягвам. Но се откаzах да контактувам с хора само zащото са българи. По важното е да са хора.
Цитирай

DK

Мнения: 218
Темата за етническите малцинства, гетата и пр.  е много позната на всички нас. А за причините и примерите с турските, китайските, руските и пр. гета сме чели и знаем много.

Ако не искаш да се интегрираш, няма и да се интегрираш. Но намирам за леко негативен нюанса на темата да се заклеймява "практикуването" на родния език, като едва ли не главна причина за липсата на интеграция.

Ние самите, участващите в този форум, сме пример за хора имащи потребност от общуване на български и с българи.
Цитирай

Там,където се събуждам щастлива.

Мнения: 5 082
mireille,
никъде не съм споменала за практикуване на българският (полски) и най-вече заклеймяването на използването му.  Peace
Няма негативен нюанс, а размисли по темата: оказва ли влияние или не подобно общуване. 

И аз имам приятелки българки тук, но се запознах с тях няколко години по-късно от идването ми. Приятно ми е да общувам с тях, но си мисля, че е по-добре, че в началото не познавах никого...
Цитирай


Мнения: 3 045
от доста години съм тук и общувам само с 3 българки, с едната много рядко, дори май последния път се засякохме в Бг, а живеем на 20 км  разстояние...
но аз и с холандци много, да не кажи хич, не общувам.
още не съм си заминала.... Laughing
пак съм извън рамката, май  Smile
Цитирай

Кебекуйка

Мнения: 3 931
Българите са като необходиmо зло - сол за трапезата, mехлеm за дуШата  Mr. Green. Повечето ни приятели, с които се събираmе по софри, ресторанти и други подобни mероприятия с неочакван край са българи. Mи кеф ни е заедно, как кажете да обясня на някой канадец ключовата фрава, с която обикновено откриваmе събирането- айде-е-е, че в Перник вече бият жените си. Е, не става!
Това по отноШение на съботно-неделното (предиmно) битие. И с mестните ни е интересно, но пък никак не mога да интегрираm тов тукашен mоабет да хвърчт mанджи на 5-тата mинута, а десерта на 15-тата и край Whistling, един час път сmе били обикновено докато стигнеm.
После ще дописваm
Цитирай

без обхват

Мнения: 5 745
Не, не помага най-общо, но не знам дали пречи, сигурно зависи. Да не говорим, че емигранти от една националност имат и склонност към автодискриминиране.  Не знам дали има 'само и единствено" общуване с българи, по мое мнение това само китайците го могат.  Българите  не сме емигрантска нация, не правим общности,нямаме нужда, усилието ни за интегриране ( и дори асимилиране) от новата култура е забележително.Човекът от примера ми се струва много странна птица.
Цитирай

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509
Общуване е малко общо понятие... (то, и това, което правим в този форум, е общуване със сънародници  Very Happy)
Ако човек се затваря в "гетото" на сънародниците си в чуждата страна, по-трудно ще се интегрира. Общуването само със сънародници не е и "добрата среда" за учене на чуждия език...

Но аз познавам руснаци, които предпочитат общуване със свои сънародници, а са успяващи в обществото тук  Peace
Друг пример са ми общности, които много си помагат, което също помага за интеграцията - имах позната от бивша съветска азиатска република (напр. Казахстан, но не съм сигурна...) - дъщеря и беше приета в университет, а общността на тези имигранти редовно събират пари, за да подпомогнат подобни скъпо струващи удоволствия като следването - те просто и плащат една трета от таксата за университет! Просто пример...

Иначе тук българите са разпръснати (хем е малка страна) и не е лесно да намериш сред приятели, освен ако не търсиш (малко или много) целенасочено. Аз лично не съм го правила и най-близките ми приятелки са си местни  Peace
Цитирай

Там,където се събуждам щастлива.

Мнения: 5 082
Не знам дали е странна птица...Разбира се, всичко е личен избор, но си мисля, че много по-отдавна щеше да се навие да мине курса, ако нямаше тези контакти. Няма нищо лошо, че общува с българи, но стремежите му бяха, явно, повлияни.
Цитирай

без обхват

Мнения: 5 745
Аз по-скоро мисля, че пътят на хората  не е равен и прав и не минаваш през точно определени знаци по него. Живял човека 7г, чувствал се е добре/или не ( не знаеш), взел следващото решение в живота си и толкоз.
Дали българите са му повлияли да не научи езика? Едва ли. Никой не го е спирал да ходи на курс вярвам, просто не е имал нужда. Сега се е появила нужда и я отговаря. Не можеш да изведеш теорема и да я докажеш, не е математика.
Ти разсъждаваш доста матрично, пострила си си поредица от 'трябва', но не важи за всички, важи само за теб.
Цитирай

32° 6′ N, 34° 49′ E

Мнения: 2 509
Разбира се, всичко е личен избор, но си мисля, че много по-отдавна щеше да се навие да мине курса, ако нямаше тези контакти. Няма нищо лошо, че общува с българи, но стремежите му бяха, явно, повлияни.

Няма как да знаем, но най-вероятно е било обратното - известно време е имал нужда да бъде сред хора от неговата си култура, а след години - приоритетите му са били други  Peace Т.е. не че контактите са повлияли нуждите му, а обратното  Wink
Цитирай


Мнения: 1 242
Разказвахме си скоро разликата в методите на обучение в Америка и в България.
Детето ходи на плуване.
В Америка: Great job, David!
В България: Да въртиш главата, Давиде, да не ти завърта два шамара.
Ето на това от сърце може да се покудошиш само със сънародник. Най-малкото заради играта на думи.

По темата. Не общуването само със сънародници би било пречка. Собствените стремежи и цели са решаващи. Познавам българи, които освен на работа, други контакти с местни нямат. За добро или за лошо, изборът е техен. И доколкото успехът е релативно понятие, те са успели в професията си.
Познавам и такива, които преминаха през няколко държави, знаейки и езиците им, реализиращи се професионално. Макар и предимно контакт с местните да имаха, така и не си намериха мястото под слънцето, просто защото не умеят да бъдат щастливи.
Цитирай

в Tara

Мнения: 3 291
нещо като палмира и манервата съм май аз

ни помага, ни създава проблеми мисля  подобно общуване. 
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 111
на нас определено ни липсват такъв тип контакти
единствените за мен са тук  Hug

но съм и много скептична към напълно откъсване от действителността и заравяне в своята си общност, ако я има
човек трябва да е отворен към всички култури около себе си, да развива космополитичния си дух
иначе е просто жалко
даже всичките чужденци около теб са различни като представители на различни слоеве на обществото и общуването с тях дава различни емоции
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 93 отговора