Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 фев. 2009, 16:24 ч.

Критерии за избор на подходящ партньор !

 • 8 456
 • 173
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Темата е продиктувана от дискусията която заформихме в темата озаглавена “Трябва ли мъжът да издържа семейството?”
Ето я :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277103.405

Обсъдихме с половинката ми нещата и направихме анализ на житейските истории на много от познатите ни - съученици, приятели и просто познати върху които имаме дългогодишни наблюдения което изключва измамните първи впечатления.
От целия разговор се наложи извода че щастлив брак имат не тези които са имали голям избор а тези които са подходили към избора си максимално разумно.
Факти:
- Почти всички които са се задомили на по 18-19 години са разведени или ако имат успешен брак то той е втори.
- Тези които са имали почти неограничен избор също са разведени.
  Фрапиращи примери са най-красивото момиче на бала на жена ми по което са си падали всички момчета. Тя има брак все още но с цената на толкова голям компромис че не и е останало и капка достойнство.
 Най-големия сваляч в моя курс който се ожени за една секси мацка - и двамата на по 20 г. в момента не ще и да чуе за 17 годишната си дъщеря и пак е женен за 20 годишно момиче. Звучи добре че е тя е на 20, а той на 42 но трябва да ви кажа че тя е почти точно копие на Али Макбийл - даже онази е по-красива. 
На базата на онова, което виждаме покрай себе си заключихме че е истински късмет че сме се намерили и по някакъв начин всеки е избрал другия. С ръка на сърцето признавам че ако тогава бях успял да спечеля момичето което харесвах сега или щях да съм разведен или щях да мисля за развод. Просто късмет беше че тя не ме харесваше. Не съм влагал никакви критерии при избора на жена - просто си беше късмет и интуиция донякъде. На този фон е глупаво да поставям такава тема но пък като гледам как се хвърлят сегашните жени на едни голи обещания или на мангизи и лъскави нещица мисля че ще е полезна.
Като база стъпвам на разговора с Зара от ББ излъчен по НТВ за връзката и с 29 години по-стария бизнесмен Христо Сираков на който му викат Ицо 100-те манекенки и една студентка на която не и запомних името. Студентката се беше постарала да изглежда добре но всичките и усилия бяха отишли напразно. То на фона на клюна който играеше нос и двете успоредни линии, които трябваше да са устни всеки гримьор би се изложил но поне да беше по-умна че да задава правилните въпроси на Зара. Колежките в службата го гледаха с голям  интерес и после дълго се смяха. В същност целта сигурно е била да покажат че връзката с по-възрастен мъж е неперспективна но това не стана. Цялата работа се омота когато споменаха че Зара е ходила на ... шопинг в Милано. Очите на студентката се оцъклиха и когато я попитаха дали и тя не би искала да ходи на  шопинг в Милано възкликна ... че кой не иска да ходи на шопинг в Милано .. с което показа че и тя не е много по-различна от Зара. Не знам дали нарочно са търсили тъпа мацка за да не злепостави Зара, но факта си е факт. Всичките напъни на Зара да обясни критериите си за избор на партньор докарваха колежките ми до кикот  и възгласи от типа “ да да .! Ние и доматите ядем с колците ... ‘ и други подобни. Наистина ли си вярваше не знам но не това е важното сега.
Темата може би е насочена повече към тези които още не са сключили брак и се чудят дали партньора им е подходящ за такава важна стъпка. Не на последно място трябва да кажа че с разумния избор на партньор донякъде отпада и въпроса за задълженията на мъжа и жената в семейството т.е. ако партньорите съзнават какво вършат после няма да се налага да се уточняват кой какво е ДЛЪЖЕН и какво ТРЯБВА да върши защото и двамата ще знаят и ще изпълняват това не по задължение а по желание.
Това което бих искал да споделяме тук са критериите, които според хора вече сключили брак или поне имали брак трябва да се прилагат образно казано към партньорите за да има по-голям шанс една връзка да оцелее през годините.
И тьй като не върви да почна тема и да не кажа нищо ще споделя това което аз лично съм доволен че направих за да разбера дали със сегашната ми жена може да живеем заедно.
Както казах съдбата ни събра случайно, но това което съм доволен че направих е че заживяхме сами на пук на възмущението и на упреците на всичките ни роднини и от моя и от нейна страна. Живяхме така около 1 година. Като казвам сами значи че нямахме никаква връзка нито физическа нито финансова с никой. Влезнахме в един апартамент в който никой не беше живял 10 години. Можете да си представите донякъде картинката. Първата седмица ядохме само претоплени полуфабрикати на едно грилче, защото нямахме и печка а спяхме на земята върху два дюшека защото леглото беше проядено и се разпадна като легнахме двамата. Това че беше лято улесни малко нещата. След няколко месеца апартамента вече ставаше за живеене, но и сега си спомняме с усмивка за тези първи дни и месеци. Тази година , която прекарахме ми даде поне на мен увереност че с тази жена ще мога да живея. Поне за сега това напълно се оправдава.
Чакам вашите мнения по въпроса.
Пък дано сме и полезни на другите !
Wink

# 1
 • Нейде тук из НЕГОВИТЕ фантазии
 • Мнения: 575
Немо , ти прие нещата много сериозно Simple Smile И все пак и аз съм го мислила. И в някой изчисления си прав.
1.особено за тези с връзките от "ученическите години". В един момент се оказва , че единя или другия му идва на ум , че не е видял нищо от живота, няма база за сравнение и..хоп- изневяра->скандал->развод.
2. Тези с "абе той е готин сега,има косури но с времето ще се промени" - хоп -той не се променя->тя страда от излъгани очаквания->почва да нервничи->мрънка->той се изнервя и .. два варианта :
а) пропива се , почва да я бие и останалото го развийте сами
б) писва му на шапката-> изневерява->скандали->развод
Аз поне не се сещам за други причини..
Истината е много да гледаме и да изпитваме партньора в годините на гаджелък. Да го поставяме в ситуации, в които след време ще попадне в семейния живот. Да настояваме за честност, а не премълчаване на дребните проблемчета,които след време взимат , че обръщат каруцата. Истината е в истината. Когато знаем какво дразни партньора ни, мислим върху въпроса "Склонен ли съм да се променя, без това да навреди на личността ми и без след време да обвинявам човека с/у себе си за това?"  и можем да видим до каква степен държим на него и заслужава ли си да се бъхтем за изграждане на връзка. Научим ли партньора си да си задава същият този въпрос, решенията за това ще ни бъде ли или не, ще се вземат много преди "да се вземем" и да направим по 1-2-3 и повече деца, които да страдат по време и след развода

# 2
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 409
Споделяйте ноу-хау, не се стискайте! Де!

# 3
 • Нейде тук из НЕГОВИТЕ фантазии
 • Мнения: 575
Този пост е цяла книга....
Ще си го изпринта и ще си го чета нощем.


Синтезирано, макар да не прочетох целия пост, човека вади статистическа извадка , посредством житейски наблюдения , на въпроса "защо се развеждаме"

# 4
 • Мнения: 0
Някой би ли ме брийфнал с едно две изречения за кво става въпрос?

По-нецензурно казано:

С коя жена ще живееш повече време и ще си по-щастлив - с тази която си харесал само с долната глава или с тази която си харесал и с двете си глави.

 Simple Smile

# 5
 • Нейде тук из НЕГОВИТЕ фантазии
 • Мнения: 575
Някой би ли ме брийфнал с едно две изречения за кво става въпрос?

По-нецензурно казано:

С коя жена ще живееш повече време и ще си по-щастлив - с тази която си харесал само с долната глава или с тази която си харесал и с двете си глави.

 Simple Smile
По важна е горната, долната ще я нагодим, ако имаме желание Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 388
Много дълго писание.
Мислех да пиша какви са моите критерии, ама сигурно друго се иска в условието.

# 7
 • Мнения: 607
с тази която си харесал само с долната глава или с тази която си харесал и с двете си глави.
Ти как мислиш?
Като одъртееш и ти висне и се разделяте, така ли?

# 8
 • sf
 • Мнения: 274

По-нецензурно казано:

С коя жена ще живееш повече време и ще си по-щастлив - с тази която си харесал само с долната глава или с тази която си харесал и с двете си глави.

 Simple Smile

Аха. Мерси.

Аз съм живял и живея само с тази, която съм харесал и с двете. Всичко друго е било по системата Ебеш-бегаш. Така че нямам база за сравнение.


# 9
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Много дълго, бе. Прочетох фактите. Е, и?

# 10
 • София
 • Мнения: 222
Честно казано и аз много съм мислила по въпроса и "Той ли е или не е" честичко ми трови главицата.
Но така или иначе не живея с илюзии, че ще накарам някой да се промени, така че имам няколко въпроса на които трябва да си отговоря и няколко стъпки, които винаги предприемам. Като цяло провокирам партньора в определени моменти да покаже най-лошото от себе си и ако дори тогава е поносим - може и да се получи. И другото е дали аз мога да приема неговите недостатъци и да живея с тях...защото аз все пак съм "перфектна"  Mr. Green
И задължително - зор за брак никой няма, по-добре да поживееш с някого под един покрив и да видиш как е в реалния живот. Защото по хотели, морета и почивни дни не можеш да извадиш реална представа за човека до теб.

И все пак не забравяйте - тайната на щастливия брак...си остава тайна!  Laughing

# 11
 • Мнения: 2 657
Най-честата причина за разводите е, че са доста мъжете, заблудили  се, че  импулсите са тръгнали от горната глава.. за съжаление често се оказва, че тя е по-малка от долната. Такива продължават да бъдат водени от подобна патофизиологична мотивация и при избор на следващите си женски.

# 12
 • Plovdiv
 • Мнения: 399
Аз нямах определени критерии, слушах сърцето си, за да кажа "Да". Това дали ще мелим брашно заедно или не, разбрахме после. Първите години много ръбчета закръглихме с общи усилия. Всъщност, не знам какво ме/ни чака. Винаги може да се изненадаш. Но сегашното ми усещане и чувства не заменям за нищо. Wink

# 13
 • Мнения: 0
Може би ако прочетете постовете на '6' в другата тема ще стане още по ясно. Лично на мен ми е много болно като чуя някой да каже " а бе като бяхме гаджета всичко беше на ред ама сега ....'. Репликата съм чувал и от мъже и от жени.
При един развод страдат най-невинните - децата. Ние големите му намираме колая някак си, но те нямат нито избор нито вина. Няма да правим  революция но ако темата спомогне поне един неперспективен брак да не се сключи - пак ще е нещо. 

# 14
 • Мнения: 17 548
Говорили сме за това, и двамата сме усетили едно и също нещо: да поискаш дете от другия и то не едно, и да ги гледате заедно.
И понеже всяко начало е трудно, нашето също, никой не се уплаши и не би отбой. Не живя в началото, когато беше трудното, за сметка на другия, а малко като във филмите: в радост и в болка, в здраве и болест, в имане и нямане... и така вече 20 години.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт