Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 фев. 2009, 19:33 ч.

Некоректни наематели - какво се прави?

 • 6 909
 • 31
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 271
Здравейте!

Искам да помогна на мои близки и не знам къде да питам. Ако мислите, че темата е за друго място, моля преместете я.

Историята е класическа - дадоха апартамент на чудесно място под наем на група строителни работници. Фирмата, която ги наемала плащала всички, но се оказа, че договора е с човек, не с фирма, а този човек е болен, в болница от 2 години...
Сега, покрай намалелите поръчки бандата се изнася и след нея - погром! Изнесли пералнята, строшили входната врата, вътре мърсотия и мизерия, хората се бяха потресли.
Опитват да говорят с фирмата, предоставили са протокол и снимки "преди" и "след", но онези мълчат.
Фирмата, която намери наемателите също мълчи. Всички са потресени, но не могат да направят нищо.
Хората започнаха със собствени сили да пооправят нещата, но ме е яд и се чудя какво може да се направи и каква е процедурата? Да се отиде на съд сигурно ще е дълго и мъчително.

Споделете опит, моля!

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 14 987
Договор имат ли?

# 2
 • Мнения: 3 271
Имат, но както казах оказа се, че не е с фирмата-работодател на бригадата, а на името на човек, който е болен (рак май) и е в болница отдавна... И сега от фирмата ги прехвърлят към него, защото с него е договора  ooooh! Tired

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Единственият вариант за който се досещам е да пуснат твоите познати жалба в прокуратурата срещу наемателите за унищожаване и повреждане на чужди вещи - има такъв текст в Наказателния кодекс. По граждански път е умряла работа при описаното положение, макар, че не съм особено обнадеждена и по този ред какво ще постигнат...

# 4
 • Ямбол
 • Мнения: 1 008
Единственият вариант за който се досещам е да пуснат твоите познати жалба в прокуратурата срещу наемателите за унищожаване и повреждане на чужди вещи - има такъв текст в Наказателния кодекс. По граждански път е умряла работа при описаното положение, макар, че не съм особено обнадеждена и по този ред какво ще постигнат...

Договора до колкото разбрах е на името на болен човек който лежи в болница, той ли да обира пешкира на фирмата?
Или .. може би има начин да се докаже, че няма как той да е нанесъл щетите.  Thinking

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Жалбата ще се подаде персонално срещу лицата обитавали апартамента, а не срещу наемателят който е страна по договора. Предполагам, че могат да ги индивидуализират?

# 6
 • Мнения: 3 271
Да, знаят се кои са живяли и нанесли щетите. И да, болният човек опира пешкира, понеже при него са ги пратили - мега нагло Sad
И аз не се сетих за друго освен жалби и т.н., но не мисля, че ще постигнат нещо така. И ми стана супер криво, че човек има договор, доказателства - всичко, но все пак трябва да си мълчи и да си оправя поразиите сами. Те вече са започнали, но някак - не е честно Sad

Надявах се някой тук да е минал през това, защото помня, че съм чела хора да се оплакват, та си мислех, че някой може да сподели какво работи. Явно няма много положителни истории Sad

# 7
 • Мнения: 28
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМОДАТЕЛЯ
Правата и задълженията на Наемодателя се отразяват в отделен раздел на Договора за наем, съобразно Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и на база взаимните договорености.

Наемодателят е длъжен да предостави на Наемателя имота само за временно ползване (чл. 228 от ЗЗД). Срокът да бъде точно и ясно вписан в договора.

За ползването на имота Наемодателят трябва да получава от Наемателя ежемесечно (или периодично) определена сума. Наемът следва да се формира на пазарна основа, на базата на търсенето и предлагането и съобразно реалните потребителски качества на имота. За получената сума Наемодателят е длъжен да издаде квитанция. В договора може да се отрази възможността за изменение на наема след определен срок и на каква база (инфлация, по данни на Националния статистически институт, изменение пазара на наемите, и др.).

В договора се вписва и срокът за плащане на наема.

Наемодателят е длъжен да предаде имота в състояние, отговарящо на ползването, за което е нает. Препоръчително е като неразделна част от договора да се състави приемно-предавателен протокол с опис на състоянието на имота, подписан и от двете страни. Така ще се предотврати евентуален бъдещ спор за състоянието, в което следва да бъде върнат имота след приключване на договора.

При желание в договора може да се впише клауза, с която Наемателят да се задължи да не преотдава имота на други физически или юридически лица.

Наемодателят е длъжен да осигури спокойно ползване на имота от Наемателя и да го защитава от вмешателство на трети лица. Например: Наемодателят решава да извърши основен ремонт на наетия имот, което ще попречи на Наемателя да го ползва. Или: съседи неоснователно пречат на Наемателя спокойно да ползва имота. В тази насока липсва законова уредба. За това е добре в договора да се впишат специални клаузи.

Наемодателят не отговаря за недостатъците, за които Наемателят е знаел или е могъл да узнае (видим теч или видимо напукана стена, и др.).

Наемодателят не е длъжен да приеме луксозни подобрения на имота, направени от Наемателя. Ако тези подобрения обаче са полезни и необходими, Наемодателят дължи разноските.

17.3. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМАТЕЛЯ
При наемане на имот Наемателят има не малко права и задължения, които трябва да са отразени в отделен раздел в Договора за наем, съобразно Закона за задълженията и договорите и на база взаимните договорености. Ето някои по-важни от тях:

Наемателят има право да иска привеждането на имота в състояние, което е уговорено преди подписване на договора. Ако това не стане, да предяви иск към Наемодателя за корекция на уговорената наемна цена, за обезщетение или да развали договора.
Наемателят да договори с Наемодателя отстраняване на съществуващи недостатъци на имота за сметка на дължимия наем за определен срок (смяна на подова настилка, освежаване чрез боядисване, и др.).
Наемателят е длъжен да ползва имота според предназначението му, да го поддържа, да отстранява повреди, които се дължат на обикновеното потребление (замърсяване на стени, течове на кранове, повреди в електро и ВиК инсталации, и др.).
Наемателят е длъжен (най-важното) да плаща в срок (точно фиксиран в договора) наема и разходите, свързани с ползването на имота, да заплаща консумативните разноски: вода, топло - и електроенергия, телефон, асансьор, чистачка, и др. Този вид разходи могат да бъдат включени в наема или да се плащат отделно. И в двата случаи те се дължат от Наемателя, ако в договора страните изрично не са уговорили нещо друго. Това са клаузи, при неспазването на които, най-често става разваляне на договорните отношения, понякога с много тежки последици.
При необходимост Наемателят може да извърши промени на интериора на имота при положение, че Наемодателят е съгласен.
Понякога в практиката се случва върху наетия имот да се извършат посегателства или да се появят сериозни повреди. За всичко това Наемателят е длъжен да съобщи незабавно на Наемодателя.
Ако Наемателят живее в жилище в етажна собственост, той трябва да изпълнява Наредбите за реда и управлението на етажната собственост. Тогава Наемателят е обвързан с разноските по ползването на общите части на сградата - стълбищно осветление, асансьор, ремонт на покрива, на общите врати, и др. Тези суми се събират от домсъвета и ако не се платят, той може да се обърне към съда за издаване на изпълнителен лист. По искане на управата Наемателят може да бъде изваден от наетото помещение (чл. 235 от ЗЗД и чл. 15 от Правилника за управлението, реда и надзора на етажната собственост).
Наемателят е длъжен да върне имота в състоянието, в което му е предаден. Дължи обезщетение за вредите, причинени по време на ползването, освен ако докаже, че те се дължат на причина, за която той не отговаря. До доказване на противното се предполага, че имотът е бил предаден на Наемодателя в добро съсътояние.

# 8
 • Мнения: 28
КОГАТО НАЕМАТЕЛИТЕ СА НЯКОЛКО
В практиката често се случва наемателите да са няколко. И тук възниква проблемът - как Наемодателят следва да получава наема си.

Могат да се разгледат следните варианти:

Няколко наематели обитават различни стаи от едно жилище и Наемодателят е сключил с всеки един от тях отделен договор. В този случай Наемодателят следи за изпълнението на задълженията на всеки договор и може да има претенции единствено към неизправния (най-често случващото се е някой да не плаща наема). Останалите наематели не трябва да бъдат засягани, независимо, че живеят в едно и също жилище.

Жилището е наето от няколко наематели, но Наемодателят е сключил с тях един договор. В случая плащането на наема е делимо и ако някой от наемателите не плаща своя дял от наема, то Наемодателят не бива да бъде принуждаван да приеме частично плащане (чл. 66 от ЗЗД). Законът защитава Наемодателя и той може да развали договора, независимо че останалите (или част от тях) са били добросъвестни.

Изрядните наематели могат да си спестят неприятностите по изваждането им от жилището. Те могат да уредят проблема помежду си, като на първо време доброволно поемат дяла от наема на неизправния Наемател, докато си намерят нов съквартирант. Хазяинът обаче не може да ги задължи за такъв вариант, тъй като в договора не е изрично уговорено наемът да се дължи от всички. В този случай договорът не може да бъде развален частично, тъй като жилището е наето като неделима вещ.

Затова законът позволява Наемодателят да прекрати договора изцяло. За това той предварително трябва да връчи на наемателите писмено предупреждение, в което е посочен подходящ срок за плащане на наема и е фиксирана датата за прекратяване на договора.

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Вземането на наем се погасява с изтичането на тригодишна давност (чл. 111, буква “в” от ЗЗД)

# 9
 • Мнения: 28
АКО СТЕ НАЕМОДАТЕЛ:

Приемете факта, че Вие сте в по-неизгодна позиция. Особено ако сте наемодател за първи път. На практика с договора за наем Вие предавате владението на трето лице. Никой не може да Ви гарантира за морала, коректността и хигиенната култура на наемателя. Единствената Ви защита е договор за наем с предвидени в него всички възможни казуси, които биха възникнали по времето на срока на договора. Всички договори за наем се сключват на база изискванията на Закона за Задълженията и Договорите. Вашият договор е необходимо да отрази максимално пълно и точмно спецификата на Вашия имот и условия за отдаване под наем.
 

Сключете договор за поръчка за отдаване под наем с избрания от Вас посредник. Много често наемодателите изповядват верую, че колкото повече фирми предлагат имота , толкова вероятността да се даде бързо и изгодно под наем е по-голяма. Напълно погрешно. Наемателят на имота Ви е един! Пазарът на недвижими имоти е един. Реалният наемател на Вашия имот сам или чрез агенция винаги ще стигне до Вашия имот. Ако посредникът е един той ще Ви уведоми и договори условия по сделката. По време на срока на договора посредникът може да Ви бъде изключително полезен при възникнал проблем, бидейки запознат с правата и задълженията на страните по договора и на база практиката в наемните отношения. Преди изтичане срока на договора ще започне своевременно да Ви търси нов наемател.
 

Ако не живеете в населеното място, където се намира имотът Ви – сключете договор за Управление. Поради ефективността си този начин на стопанисване става все по-популярен на пазара на наемните отношения на недвижимата собственост през последните години и в България.

# 10
 • Мнения: 3 271
Много ти благодаря за подробната информация. Пратих им я вече да четат.
Проблема е именно в предявяването на иск. Защото те си имат хубав договор, всичко си е описано и все пак наемателите си тръгват в един момент, след тях погром, звънят им и т.н., но когато на никой не му пука какво можеш да направиш. Илиза, че голяма полза от договора нямат Sad
Дано твоето инфо им помогне.
Иначе те пооправиха вече стените, сложиха нова врата и т.н, но всичко от лични средства Sad

# 11
 • София
 • Мнения: 1 210
Бандата се изнесла ?
Чудесно, да се радват хорицата. Пийват една студена вода и си носят обица за другия път.
Аналогична история ми се случи преди време с малкото уточнение, че бая време и нерви потроших
докато ги изхвърля натрапниците ... тези дето аз ги бях пуснала в дома си .
Ще ми се да ти кажа , че има и по-лоши варианти - щом са си излязли доброволно, не е от най-тежките случаи ...
А за реванш  .... на такива хора какво можеш им взе ?!

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 00:10 от Magesta

# 12
 • Мнения: 3 271
Да, права си. Те също така погледнаха - станалото - станало. Другия път ще си следят имота всеки месец и това е. Просто те се покрусиха много, а на мен ми стана тъпо и тъжно, а и се поядосах, защото при договори и всичко все пак се случват такива неща.
Ама, дето се вика пиха една студена вода, купиха нова врата, ходиха да боядисват и мият уикенда и гледат напред.
Благодаря ти.

# 13
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 610
Самото даване под наем на строителни работници, предполага проблеми в последствие.

# 14
 • Мнения: 3 271
Самото даване под наем на строителни работници, предполага проблеми в последствие.

Определено Sad

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт