Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 фев. 2009, 18:25 ч.

Кога се дава акт 15?

 • 3 108
 • 3
 •   1
Отговори
 • на 6 ет..под звездите
 • Мнения: 2 175
Имам страшна дилема, така че плс- давайте съвети..

Харесах си едно жилище..много..
Построен блок от няколко години вече..дори половината е обитаем..
Обаче - още няма акт 15.. newsm78

В тази ситуация в държавата изобщо незнам дали това е сериозен проблем..
Продавачът твърди, че забавянето досега е било заради разрешението за трафопоста..Но вече било излязло и до няколко месеца ще е факт..
А после акт 16?

Ако е около година периода - ок..Но ако се окаже много повече newsm78 #Crazy

Някой може ли да ми разясни какви са стъпките и изискванията за издаването на тези актове и струва ли си да се заемам с това?
 Praynig  bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 3 139
Грубо казано Акт 14 е груб строеж...Не е нормално толкова години да не е актувано, че и населен блока вече...Теоретично вие нямате право да се нанасяте в този блок, докато не се издаде разрешението за ползване (Акт 16).
Акт обр. 15 е за годност на строежа, фасада, прилежащи площи и:
Строежите трябва да бъдат проектирани и изпълнени в съответствие  с изискванията  на нормативните актове и техническите спецификации за:
                           1. Носимоспособност, устойчивост и дълготрайност на строителните конструкции при експлоатационни и сеизмични натоварвания;
                           2. Пожарна безопасност на строежа;
                           3. Опазване на здравето и живота на хората и на тяхното имущество;
                           4. Безопасно ползване на строежа;
                           5. Улеснен достъп и ползване на строежите на лица с увреждания;
                           6. Опазване на околната среда по време на строителството и на ползването на строежа, включително защита от шум, опазване на защитените територии и обекти и опазване на недвижимите паметници на културата;
                           7. Икономия на топлинна енергия и топлосъхранение на обекта,
Малко ме съмнява проблемът да е заради трафопоста и да се мотка с години... Най-добре се консултирай с юрист, защото материята е хлъзгава и за неиздаването на тия актове с години вероятно има по-дълбока причина.

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 18:53 от милинка

# 2
 • на 6 ет..под звездите
 • Мнения: 2 175
Консултирах се, засега не препоръчва покупка, ето го и становището:
"Само искам да обърна внимание на факта, че имота все още е в груб строеж според строителната документация. Следва да се одобрят монтажните и довършителни работи с Акт 15, който се подписва от всички участвали в строителството - архитекти, проектантите по отделните части, строителен надзор, инвеститор и т.н. След подписването на този акт се подават всички документи, издавани през процеса на строителството в общината за одобрение и издаване на Разрешение за ползване - Акт 16. Имайте предвид, че разрешението за строеж е издадено през 1996г., т.е. всичко оттогава нататък трябва да е налице, за да се получи Акт 16."

Излязло е разрешението за трафоспоста, какво още трябва и защо може да е това забавяне?
Блокът е напълно завършен, улицата е ок, гаражите също..

НАПРАВО ВЕчЕ НЕЗНАМ.. #Crazy

# 3
 • София
 • Мнения: 3 139
Хм, ако приемем, че строежът е отнел около 2 години, това прави поне 8-10 години, в които се очаква Акт 15...Определено нещо не му е наред на този имот...Може да има някакво несъответствие с проектната документация, което да не може да се узакони, може хиляди причини да са... .Ако сградата отговаря на всички условия, самото издаване на акта (вече не знам как ги наричат етапите...) отнема месеци, но не и толкова години...Не съм юрист, по служебна линия съм се интересувала от тези въпроси, но не е мн. добра идея да се купува такъв имот...Най-малкият ви проблем ще е, че след това този имот ще е почти непродаваем....Особено сега с тая криза, все по-усилено се говори, че ще се търсят предимно жилища с разрешение за ползване и дори с изцяло готови довършителни работи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт