Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 17 фев. 2009, 19:27 ч.
 • Преглеждания  1 424  Мнения  12  Онлайн  1
Отговори
 • Шумен
 • Мнения: 397
Привет момичета,
ще се посъветвам с адвоката ни,но това ще е чааак следващата седмица а ми е много напрегнато и имам нужда от съвета Ви.

Отнася се за имот на дядо.Неговият съсед навремето го беше накарал да подпише документ,че дядо му продава част от двора си.Дядо е бил неук,и съседа му се пада далечен роднина и се подписал на бял лист.После си дръпна мрежата,и си построи двуеажна къща.Майка каза "ами това е татко,ти си се подписал".Минаха години /дядо вече не е между нас Sad , съседа също/. И сега се обажда сина му "искам да купя къщата на дядо ти,останалата част". Аз не се съгласих, не мога да продам аз на дядо местенцето Sad . И като се почнаха едни заплахи - аз ще Ви отнема имота по давност, Вие не се грижите за него и тем подобни. /в интерес на истината отдавна не сме плащали данъците на имота на дядо/

И ние се разтичахме. Намерихме нот.акт на името на дядо от 1963 година.беше малко окъсан и майка му изкара дупликат от съда.За 1.780 декара имот.Преждевременно майка отиде и в общината и поиска да плати данъци - тогава и казаха - имота Ви е 780 квадрата.След като взехме нот.акт - пак отиде, за скица.За скица са и взели две такси защото имота бил на две скици.

Оффф много дълго стана - и днеска отива да си вземе скиците-първо я посрещат с думите "ами че вие нямате имот", след това я гонят от стаята защото тя се репчи че има , и накрая казват ами вашият имот е 780 квадрата.

И сега аз се ядосвам, чопля нокти и се чудя какво става  newsm78  А най-мразя да ме будалкат.

А не на последно място се отнася за община и общ.администрация където бълг.не е много популярен език,и където има други закони а синчето на съседа е бивш депутат-влчзъл в листата не тези дето нито веднъж не са се изказали.

Какво става според Вас?

Съжалявам, много дълго стана.

Реклама
# 1
 • Шумен
 • Мнения: 397
И всъщност ние бяйме приели че дядо си е продал имота. НО се появиха въпросителни защото се почна: вашият имот е 800 и нещо квадрата, после по нот.акт е 1.780 декара, след това-нямате имот. излезте навън ние да се съветваме. и след това - айде , от нас да мине имота Ви е 780 квадрата ????

това става в данъчно и тер.селищно устройство

# 2
 • Мнения: 2 963
Нужен Ви е нотариален акт, скица и удостоверение за идентичност на имота - тези документи занесете на адвокат. Колегата ще се запознае с тях, с евентуални изменения в регулационните планове и ще Ви даде най-точните отговори.
Подозирам: цялото дворно място е представлявало два имота по плана на града/селото. При неформалната продажба на част от двора, съседът всъщност е завладял единия от двата имота. В последствие се е снабдил с нотариален акт по обстоятелствена проверка за този имот /частта от двора, която дядо Ви е "продал"/. А може и още да не се е снабдил. Ако знаете името на починалия съсед, може да направите справка в Агенцията по вписванията.
Не губете време - набавяйте всички документи - и при адвокат. Успех Simple Smile

# 3
 • Шумен
 • Мнения: 397
Много ти благодаря за мнението,за отговора.   bouquet Може нищо да не излезе ,но аз без бой не се предавам.

# 4
 • Мнения: 57
а защо не сте си плащали данъци на имота?

# 5
 • Шумен
 • Мнения: 397
дааа, това е голяма грешка от наша страна и негрижа за имота, немърливост.за това ние сме си виновни.то са смешни суми данъците-но това е поради наша немърливост. Blush

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Наистина вероятно навремето дядо Ви си е продал едната част от имота, като в последствие са се образували два нови имота/промяна на регулацията и други възможни ситуации/. Единия от тях е станал собственост на съседа Ви и най-вероятно той има нотариален акт по обстоятелствена проверка.
Вашия имот би трябвало да си е този от 1 780кв.м. или такъв е бил неговия размер преди продажбата на едната част. Дори и да е подписал бял лист хартия или нукакъв друг текст - той няма кой знае каква стойност, защото дори предварителните договори имат сила - може да се обявяват за окончателни в рамките на 5 год. Недвижим имот в България се прехвърля единствено и само с нотариален акт.
След като не Ви дават скица и данъчна оценка на имота, може колегата, който евентуално ще Ви представлява при евентуален съдебен спор да изиска от съда удостоверение по силата на което да се снабди с въпросната скица и данъчна оценка.
Редно е да занесете всичко което притежавате като документация на адвокат който да се запознае подробно и да даде своето мнение защото така може дори да Ви объркаме - без документи не може да се даде компетентен съвет а само се "стреля" на посоки.
Успех!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 601
а защо не сте си плащали данъци на имота?


Това какво общо има?
На наши приятели им взеха имота и след като чинно всяка година са си плащали данъците.
Но това не попречи на зам.кмета на селото да го продаде на зам.шефа на НАП-Варна.
Сега водят дело за собствения си имот  ooooh!
Имат си нот.акт, данъците си се водели на тях, но зам.кмета решава, че е общинско.
Що ли пък са им искали данъци тогава?
- айде , от нас да мине имота Ви е 780 квадрата ????

това става в данъчно и тер.селищно устройство

Тия парчета пица ли раздават там.Егати наглостта значи.

Аз от тази година съм тръгнала да озконявам имоти и ми излязоха бели коси по главата.
Ужас е някакъв, а корупцията е нещо нормално в общините.

# 8
 • Мнения: 57
а защо не сте си плащали данъци на имота?


Това какво общо има?

има общо, защото по един или друг начин доказва едно нехайно отношение към имота
а по закон доколкото знам след 10 години нехайно отношение може да ти бъде отнет този
имот от личност която се е настанила вътре и се грижи за него

аз лично го намирам за абсурдно

# 9
 • Мнения: 1 051
а защо не сте си плащали данъци на имота?


Това какво общо има?

има общо, защото по един или друг начин доказва едно нехайно отношение към имота
а по закон доколкото знам след 10 години нехайно отношение може да ти бъде отнет този
имот от личност която се е настанила вътре и се грижи за него

аз лично го намирам за абсурдно

владението като предпоставка за придобивна давност няма нищо общо с "нехайно" отношение към имота. Има практика на ВКС по случая. Дали си плащал или не данъци - важното е недобросъвестния владелец да е ПОЛЗВАЛ ИМОТА С НАМЕРЕНИЕ ДА ГО СВОИ.
По конкретния казус - без документи не бих желала да дам съвет, но този празен лист на който се е подписал , ми може да е обещал продажба на целия имот. Обикновено в предварителните договори се пише кога се предава владението и оттам текат 10-те години. А ще не намери един доброжелателен съселянин , който да даде показания как комшията е садил с домати и краставици и вашето дворно място.
От значение са скици и измененията на кадастъра и/или регулацията през годините също.

# 10
 • Шумен
 • Мнения: 397
Благодаря Ви момичета.

Може би вината е и в нас, не сме плащали данъци и т.н. Може наистина след продажбата имота на дядо да е 780 квадрата. Но в моята глава се появиха въпросителни и светна червената лапичка след като се почна - имате имот,нямате имот.Даже казали на майка - "ами то в дебелите книги вие имот".Ами че или имаш или нямаш земя. Както каза и трОшка , ами че това да не е пица. Ще се види какво ще е. Просто корупцията, връзкарството и роднинските връзки в нашата общ.администрация са пословични.Гарван гарвано око не вади. Нагли,бъркащи родовете в бълг. език но в техни ръце са и скици и дан.оценки.

# 11
 • Мнения: 2 963
И за това си има начин - подайте си официално молба за скици на имотите /скица на имота, ако е един/, като приложите препис от нотариалния акт. В случай, че Общината постанови отказ - обжалвайте го пред административния съд. Задължително искайте писмен отговор. Срока, в който следва да ви отговори Общината, е 1- месечен. Пред съда една експертиза ще установи всички изменения в плановете и ще е получите много отговори. Не се задоволявайте с думи на служителки - ама то Вие нямате имот или имате имот от 780 кв. м. Нека Ви отговорят официално, че отказват скица и на какво основание.

# 12
 • До морето
 • Мнения: 919
Какви са тези продажби на лист хартия ей така??? Shocked Shocked Shocked
Такива сделки, се изповядват пред нотариус!
Може да ми опреш пистолет в главата и да ми кажеш,
пиши че ми продаваш 2 апартамента бързо  Shocked
Наеми си адвокат. Направи му пълномощно да те представлява.
Аз даже се съмнявам, че е имало продажба на половината имот.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт