Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 фев. 2009, 00:00 ч.

Знаем ли какво правят децата ни, докато са в Интернет?

 • 4 375
 • 72
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 489
***************************** рекламна публикация *****************************

Цитат на GiGi77:
"Скъпи мами,


Вероятно това, което ще прочетете в следващите редове, ще ви се стори несериозно като проблем или ще решите, че не ви касае, защото дечицата ви са малки, но аз вече не мисля така.
Работя в Глобул, но освен служител съм и майка на все още малко момченце.

Преди известно време стартирахме работа по кампания, свързана с Международния ден за Безопасен Интернет.
Като всяка една от вас, работеща майка, за мен това беше просто поредният проект. Да, но когато във връзка с този „пореден проект” започнах да чета материали по темата, ми настръхна косата. Никога не съм предполагала какво би могло да се случи на едно дете в Интернет.

Започнах да прехвърлям през главата си имена на познати с малка деца. Всички те под една или друга форма стоят онлайн пред компютрите на мама и татко. Сетих се също, че нито един от тези мои познати не са предупреждавали или обсъждали с невръстните си дечица как и от какво трябва да се пазят, докато са в Интернет – дали трябва или не да се дава лична информация, да се говори с непознати или дори да се правят на живо срещи с такива хора, които детето е срещнало в някой чат, да се теглят програми с неясен произход и съдържание и т.н.

Ще се радвам да разбера дали вие сте мислили по този въпрос и дали считате, че има нужда да образоваме децата си по темата с оглед на тяхната безопасност.


GiGi 77
"

# 1
 • Мнения: 2 110
Не мисля ,че е несериозно !Идеята е страхотна ! Peace

# 2
 • Мнения: 1 603
Доскоро, редовно сме говорили по този въпрос със дъщеря ни.Обяснихме й надълго и нашироко "за" и "против" какво може и какво не Peace
Доскоро всяка вечер вадех хронологиите и следях, тя като си легне, къде се е ровила.Нямали сме издънки(ако мога така да ги нарека) Stop
Вече не правя това, защото й имам доверие!

# 3
 • Мнения: 2 110
 franceska , да ти кажа и аз имам доверие ,но си проверявам от време на време. Има толкова зарибяващи неща. Те са все пак деца.Може да им се има доверие ,но любопитството при тях е голямо и са много доверчиви.

# 4
 • София
 • Мнения: 372
Интересна тема, накара ме да се замисля.
Моята е малка, рови из нета, но под контрол, още не остава сама, а и винаги пита като види нещо, което не й е ясно.
Но си мисля с обяснения надълго и нашироко ще постигнем ли нещо? Или пак е опасно, като попаднеш под нечие влияние. Особено като са вече в онези години на пубертет /нали  и ние сме били и знам колко е помагало говоренето/.
И все пак ще трябва навреме да се обясняват нещата и да се създава доверие някак си.
Ще следя за идеи с интерес.

# 5
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
моето дете е на 4 и половина и още не сяда пред компютъра. Понякога само гледа филмчета. Не съм и обяснявала и какво е интернет. Предполагам, че като стане предучилищна и после в първи клас вече ще започне да го използва от време на време. Честно казано не съм се интересувала по какъв начин точно може да предпазим детето, ще се радвам да споделите вие точно какво правите, чисто практически.

# 6
 • Мнения: 458
Страхувам се,да. Много пъти съм говорила по въпроса с дванайсет годишната ми щерка,истината е че са доверчиви и много лесно се подвеждат. Това всеки път и го повтарям,че тези хора си имат начини как да подведат да  не си мисли,че може сама да се справи ,ада споделя с нас.

# 7
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
Моите са по4ти на 14 и 13 и ги оставам на нет-но преди това сериозно сме си говорили,какво може  и какво не,предупредила съм ги и 4е хората които срещат в нета-не винаги са това за което се преставят,4е телефон и адреси не се дават.Знам и сайтовете които посещават в свободното си време.

# 8
 • Сливен
 • Мнения: 49
Дъщеря ми е на 12год. Използва най-много Skype за връзка с приятели.
Обяснили сме че не трябва да приема за абонат човек когото не познава.
Но правя проверка на хронологията, за всеки случай.
Засега използва и сайтове с игри.
Но не виждам друг начин на контрол.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 479
"Ще се радвам да разбера дали вие сте мислили по този въпрос и дали считате, че има нужда да образоваме децата си по темата с оглед на тяхната безопасност.

GiGi 77" Да,мисля по този вьпрос и задьлжително трябва да ги образоваме.Аз винаги сьм до големият ми син,когато си играе в Интернет.Много пьти се е случвало някой нахалник да се натрапва по Скайпа през това време.Научила сьм детето ми да натиска бутон "отклони",дори и наши хора да ни тьрсят.

# 10
 • През девет земи в десета
 • Мнения: 1 983
В интерес на истината,много мисля по въпроса.Двете ми по-големи деца на 18  и 14 години успях да ги предпазя от капаните на интернет с постоянен контрол и много разговори за опасностите,които дебнат в нета,дано и с малката да имам същия успех.Лошото е,че когато сме на работа трудно се постига пълен контрол,а повечето порнографски сайтове са напълно достъпни за всеки,само кликваш върху бутончето да потвърдиш,че си над 18 години.Доскоро не разрешавах да се включва компютъра когато със съпруга ми не сме у дома,съответно имаше и парола.От известно време позволих да включват компютъра и през деня когато ни няма,но след това задължително проверявам кои сайтове са посетени и от време на време поглеждам хронологията на скайповете им.Добре би било децата да имат в училище часове,където да се образоват по темата,примерно,вместо часа на класния ръководител или в часовете по информационни технологии да се наблегне и върху този проблем.

# 11
 • Here, There and Everywhere
 • Мнения: 373
И аз съм от тези с проверките  Rolling Eyes
Въпросът е  много сериозен и всеки родител трябва да се замисли.
Дъщеря ми ползва моя скайп, така че знам с кого си говори, знае, че с непознати не се контактува, дори по интернет. Понеже знам сайтовете, които за сега се посещават, не съм сложила ограничения за достъп, но по- нататък смятам да сложа някакви защити. Надявам се някой да сподели, ако има опит с такива защити или програми.
Моята позиция е, че родителите трябва изкъсо да следят какво правят децата в интернет, там е по- опасно от улицата.

# 12
 • There I was on a July morning ...
 • Мнения: 2 977
Въпросът е сериозен и ме интересува. Досега не съм предупреждавала детенце за опасностите, но редовно хвърлям по едно око, къде сърфира. Още щом се прибере от у-ще ще я инструктирам по-сериозно. Тя ползва предимно скайп + теглене и гледане на филми.

# 13
 • при семейството ми
 • Мнения: 1 822
Миналата вечер гледах един филм който ме накара да се замисля дълбоко над това.За мен не са глупости,а реалността.Децата са в Интернет в по голяма част от времето си.Те не осъзнават нищо,търсят само забавление и емоция.Мислих много,макар че сме далеч още от това,но и мисля че никога не бих и имала доверие,защото все ще си е дете,до определена възраст разбира се.Едно проверките,но мисля че ограничения ще правя много  ooooh!Все си мисля че освен на идри до компютъра няма да има достъп докато не усетя че е вече що годе осъзната  Sick

# 14
 • вкъщи
 • Мнения: 123
И аз съм от тези с проверките  Rolling Eyes
Въпросът е  много сериозен и всеки родител трябва да се замисли.
Дъщеря ми ползва моя скайп, така че знам с кого си говори, знае, че с непознати не се контактува, дори по интернет. Понеже знам сайтовете, които за сега се посещават, не съм сложила ограничения за достъп, но по- нататък смятам да сложа някакви защити. Надявам се някой да сподели, ако има опит с такива защити или програми.
Моята позиция е, че родителите трябва изкъсо да следят какво правят децата в интернет, там е по- опасно от улицата.
И аз съм Тома неверни.  Mr. Green Mr. Green
Редовно проверявам хронологията. И не спирам да обяснявам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт