Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора
Какво мога да направя от телешко месо-парченца за готвене,моля за рецепти.Никога не съм готвила с такова месо,има ли някакви тънкости около приготвянето му?Моля за съвети и рецепти. Praynig
Цитирай


Чак тънкости не, но трябва да се вари по-дълго.
Телешко варено можеш да направиш: месото завира, отпенваш, после ако имаш херметическа тенджера го слагаш да заври и 10 мин след това. Ако нямаш такава тенджера- вариш около половин час- 40 мин. Слагаш 2-3 картофа на по-едро нарязани; 1-2 моркова пак на по-едро; глава лук нарязана; целина; черен и червен пипер; пикантина или сол, бучка масло.
По желание можеш да застроиш с 2 яйца и кисело мляко, на нас ни харесва бистра повече.

Винен кебап с телешко е адски вкусно нещо...ако те интересува ще напиша как го правя аз...
Цитирай


Винен кебап с телешко е адски вкусно нещо...ако те интересува ще напиша как го правя аз...

Брех, как нацели  Shocked Love Пиши бързо, имам таива месца сега и мъжът ми пожела току-що винен кебап преди малко, а аз досега не съм правила. Пиши  Blush

Иначе съм правила досега тези неща:

Говеждо със сос Ънкъл Бенс и мед

Телешко с мавруд и кайсии

Телешко по креолски

« Последна редакция: Ср., 18 Февр. 2009, 20:29 от Блонди »
Цитирай


Вкъщи телешкото също приготвям или на кебап, или телешко варено, а често и с грах. Това са по-простичките рецепти, но когато искам нещо по-засукано си харесвам някоя рецепта, потърси и ти нещо, което ще допадне на вкусовете ви.
Цитирай


Телешко със зелен фасул е много вкусно също.
Цитирай


Блонди, може ли онази рецепта с телешко, за която си говорихме на лични?  Hug

в събота мъжът ми яде и телешко по бургундски и само въздишаше после... Mr. Green
ако и тази намериш - ще го зарадваш  Wink

благодаря ти Hug
Цитирай


О, да, разбира се  Love

Ври сега някакъв кебап тук (като я няма Ериксон  Mad Love), да видим. То това месо няма увиране  Rolling Eyes
Цитирай


 Не забравяйте гулаша. Там може да се правят и импровизации  Laughing
 А за телешкото варено, аз слагам коренчета магданоз вместо целина и цели дребни доматчета, предпочитам и картофите да се дребнички и цели. Подправям само със сол и черен пипер на зърна. Предварително изкисвам месото няколко пъти в гореща вода и после готвя в "гърмящата" тенджера без да отпенвам. Никога не съм яла застроено варено, може и да е вкусно.
 И понеже от няколко месеца съм с промит дюкански мозък  hahaha честичко си правя ароматно телешко с прясно мляко http://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/08/10/фантастично-теле … о-месо-във-фурна/, става много крехко и вкусно, а нормално ядящите имат широко поле за изява на базата на тази рецепта  Smile
Цитирай


Има много неща, които можеш да приготвиш и почти всичко, което правиш и със свинско. Peace
Ето ти малко идейки, може да си харесаш нещо Wink
Цитирай


Може и Бьоф "Строганов"   http://www.menumag.bg/recipes/view/78 Ето рецепта..не ги гледай какво пишат за месото  Wink
Цитирай


БЛАГОДАРЯ,МОМИЧЕТА!Страхотни сте! HugСпрях се на телешкото варено на Erica,звучи вкуно.Erica, bouquet
Цитирай


Момичета, обработвате ли месото преди готвене? Защото последния път имаше някакви ципи между месото и не можах да ги изчистя добре. Или не сме взели хубаво месо?
Цитирай


щото продават говеждо вместо телешко.... на мен ми е кошмар тук говеждото, сега купих нещо, което продават за телешко, ще видим....накисването в прясно мляко понякога дава резултат. Нарязването на месото по линия на ципите също - така все можеш да отстраниш някоя....а също накисването в ракия или водка  Peace

аз обичам да го направя на богата яхния с всякакви зеленчуци, да е къкрила много време. Или на шишчета с лук, гъби, парче лимон, овкусени със сос уорчестър и горчица.
Блонди, сега преглъщам над мавруда и кайсиите - ще трябва да опитам Smile
Цитирай


аз правя телешко със грах или зелен фасул
телешко варено-правя от джолана или от гърдите
Цитирай


Телешко соте
Продукти: 600 гр крехко телешко месо, 1 к. ч. олио, 3 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, сол, черен пипер, магданоз
Измийте месото, подсушете го с кърпа и го нарежете на тънки ивици. Овалете ги в брашното и ги изпържете до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Извадате месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и щом поруменеят, прибавете размитото в малко вода доматено пюре.Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Посолете и оставете ястието да ври на умерен котлон около 40 мин, така че да остане почти на мазнина. Подправете с черния пипер и ситно нарязания магданоз, изключете котлона, дръжте ястието още 2-3 мин на огъня и го сервирайте топло с гарнитура от картофено или спаначно пюре и задушен ориз с масло.

Телешки котлети с шунка и вино
Продукти: 4 телешки котлета, 80 гр шунка, 1 ч. ч. сухо бяло вино, 4 с. л. олио, 2 глави лук, 2 морко­ва, 40 гр краве масло, 2 с. л. галета, 1-2 зърна хвойна (по желание), 2 с. л. лимо­нов сок, щипка риган, сол, черен пипер, магданоз
Начукайте котле­тите от двете страни с дървено чукче и ги измийте. Намажете ги със смес от ли­моновия сок, ригана, черния пипер, солта и счуканата хвойна и ги оставете 30 мин да поемат ароматите. Сгорещете олиото и изпържете котлетите от двете страни. Извадете ги и в същата мазни­на запържете нарязания на ситно лук и остърганите и нарязани на кубчета моркови. Прехвърлете изпържените зеленчуци в тавич­ка, отгоре наредете котлетите, върху всеки котлет сложете по малко нарязана на ситно шунка, налейте виното и 1 ч. ч. гореща вода и поръс­ете със смесената със ситно нарязания маг­даноз галета. Сложете върху котлетите и по ед­но парче масло и запечете в предварително загрята слаба фурна, докато месото омекне, а водата се поизпари.

Телешки медальон с пюре от леща
Продукти: 750 гр телеш­ко месо от филето, контрафилето или бута, 6 кръгли филийки бял хляб, браш­но, черен пипер, сол, 2 ч. ч. леща, 1 мор­ков, 1 парче целина, 1 глава лук, 1 па­кетче краве масло, 150 мл прясно мля­ко, 4-5 с. л. олио за пържене
Измийте месото, нарежете го на шест пържолки, начукайте го леко от двете стра­ни и го подсушете с кърпа. Поръсете го със сол и черен пи­пер, овалете го в брашното и изпържете пържолките от двете страни в силно сгорещено олио. Оформете средата на хляба като канапета с разме­ра на изпържените пържолки. Загрейте поло­вината от маслото и ги изпържете в него. Върху всяка филийка сложете по една пържолка. Изчистете лещата и я накиснете 2-3 часа в студена вода. Изхвърлете тази вода и я варете в друга заедно с изчистените и нарязани на по-едри парчета зеленчуци. Сварената леща прехвърлете в гевгир, извадете зеленчуците, а лещата пасирайте на пюре. Посолете, разредете я с подтопленото прясно мляко до желана­та гъстота и подправете с останалото разто­пено масло. Гарнирайте с пюрето медальоните.

Телешко месо на скара
Продукти: 6 телешки вратни пьржолки, 1 глава чесън, 1 к. ч. разтопено краве масло, 1 с. л. оцет, сол
Махнете големите кокали от пържолките, начукайте ги леко, из­мийте ги и ги посолете. Дебелината на пържолките не трябва да е повече от 5 мм. Изпечете ги от двете страни на скара и ги сложете в тенджерка заедно с нарязания на тънки филийки чесън, разтопеното масло, оце­та, 1 к. ч. топла вода и сол на вкус. Захлупете тенджерката и задушете пържолите 45 минути на слаб котлон.

Телешко руло с плънка
Продукти: 500 гр смляно телешко месо, 3 филии хляб, 2 сурови яйца, 2 сварени яйца, 1 глава лук, половин връзка магданоз, 1 кутия стерилизирани гъби, 1 с. л. червен пипер, черен пипер, сол, олио, 2 с. л. галета
Накиснете хляба във вода и като омекне го изстискайте добре. Смесете месото с хляба, ситно нарязаните лук и магданоз, суровите яйца, червения и черния пипер и сол. Омесете всичко добре и оставете да престои в хладилника 1 час. След това го извадете, разстелете го върху мокра кърпа на правоъгълен пласт с дебелина 2 см. Отцедете от водата гъбите, нарежете ги на ситно и ги смесете с нарязаните на парчета сварени яйца. Наредете ги в единия край по дължината на правоъгълника. Навийте месото на руло, като внимавате краищата да не се разпилеят. Сложете рулото в намазана с олио тавичка, поръсете го с галета и го залейте с олио. Печете в предварително сгорещена фурна, за да хване бързо коричка. Веднага след това намалете температурата.

Телешко с моркови 
Продукти: 800 гр цяло парче телешко месо, 2 с. л. олио, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 гр доматено пюре, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 6 моркова, 30 гр краве масло, сол, черен пипер
Нарежете лука и чесъна на ситно. Сгорещете олиото в тенджера и сложете в него цялото парче месо. Прибавете лука и чесъна и запържете всичко. Поръсете с черен пипер и сол, сложете 1/2 чаша вода, доматеното пюре и магданоза. Захлупете тенджерата и я поставете в гореща фурна за около един час. Нарежете морковите на кръгчета, поръсете ги с черен пипер и сол и ги запържете в маслото. Десетина минути преди да извадите месото от фурната изсипете морковите около него. Сервирайте ястието със соса от печенето.

Телешко на шиш
Продукти: 500 гр тънко отрязани телешки шницели, 50 гр стерилизирани гъби, 2 глави лук, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, щипка мащерка, 2 стръка ситно нарязан пресен чесън, олио, сол, черен пипер.
Нарежете шницелите по дължина на ивици, широки 5 см. Гъбите нарежете на много ситно и ги смесете с нарязания лук, чесъна, магданоза, мащерката, сол, щипка черен пипер и толкова олио, че да се образува гъсто тесто. С него намажете ивиците месо от страната, която ще е вътрешна, навийте ги на рулца и ги нанижете едно до друго на шишовете. Печете 10 минути от всяка страна, като от време на време ги поръсвайте с малко олио.
 

Телешки филета с бяло вино
Продукти: 4 телешки филета (с дебелина ок. 2 см), 1 чаша сухо бяло вино, 100 гр краве масло, 2 скилидки чесън, 1/4 лимон, брашно, черен пипер, сол
Поръсете филетата с черен пипер и сол и ги овалете в брашно. Сгорещете ок. 75 гр от маслото в тиган и в него изпържете филетата от двете страни. Прибавете виното и 5 с. л. вода. Намалете огъня и оставете ястието да се вари, докато течността почти се изпари. От време на време обръщайте месото. Към края на варенето прибавете счукания чесън, останалото масло и сока от лимона.

Телешки гърди със зеленчуци
Продукти: 700 гр телешки гърди, 1 глава лук, 3 стръка праз, 1 ряпа, 7-8 листа от целина, 10 дребни лукчета; за плънката: 250 гр смляно месо, 1 филия бял хляб, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 2 яйца, сол, черен пипер
Отворете гърдите с остър нож между месото и ребрата, за да ги напълните. Пригответе плънката, като смесите смляното месо с накиснатия в малко вода и изстискан хляб, ситно нарязаните лук, чесън и магданоз; прибавете разбитите яйца, сол и черен пипер. С получената смес напълнете гърдите. Завържете добре месото с конец, за да не изпадне плънката, но не много стегнато, защото при печенето плънката се надува. В голяма тенджера сгорещете 2 л вода заедно с нарязаните лук и праз. Когато водата заври, сложете вътре месото. Варете 45 минути и прибавете сол, черен пипер и нарязаните ряпа и целина. 15 минути преди края на варенето прибавете дребните лукчета. Когато месото се свари, го извадете от бульона и го сервирайте.

Телешко по македонски
Продукти: 400 гр крехко телешко месо, нарязано на еднакви малки парченца (по 25 гр едното), 120 гр краве масло, 1/2 връзка нарязан магданоз, 1/2 лимон, 3 с. л. брашно, сол, черен пипер
Поръсете парченцата месо с черен пипер и сол и ги овалете леко в брашното. Сгорещете в тиган 90 гр масло и в него на силен огън изпържете парченцата месо по 3 минути от всяка страна, докато се зачервят. Изсипете ги в затоплен съд. Останалото масло сложете в тигана, прибавете сока от лимона и изсипете сместа върху месото. Отгоре поръсете с магданоз. Сервирайте веднага.

Телешки рулца
Продукти: 4 телешки шницела, 4 тънко отрязани филийки шунка, 50 гр краве масло, 10 малки лукчета, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, сол, черен пипер; за плънка-та: 3 твърдо сварени жълтъка, 50 гр маслини без костилките, 20 гр краве масло
Сложете върху всеки шницел по 1 филийка шунка. Намажете отгоре с разпределената на 4 места плънка, приготвена от настърганите жълтъци, нарязаните маслини и полуразтопеното масло. Така подготвените шницели навийте на рулца, завържете с конец и изпържете в маслото. Добавете обелените лукчета, ситно нарязания морков и нарязания магданоз. Поръсете с черен пипер и сол и залейте с 1 чаша вода или бульон. Варете ястието на слаб огън 40 минути.

 
Телешко с гъби
Продукти: 4 тънко отрязани парчета телешко месо (по 150 гр), 100 гр гъби, 50 гр краве масло, 3 с. л. олио, 1 с. л. доматено пюре, 1/2 чаша бяло вино, 2 глави лук, сол, черен пипер, щипка мащерка, 1 с. л. ситно нарязан магданоз
Измийте гъбите и ги нарежете на ситно. Начукайте леко парчетата месо и ги поръсете с черен пипер и сол. Изпържете ги от двете страни в олиото, смесено с 1/3 от маслото. В останалата от пърженето мазнина изпържете и нарязания на тънки филийки лук. Прибавете гъбите и когато и те се запържат, налейте виното, 1/2  чаша вода и доматеното пюре и оставете да ври 5 минути. Ако сосът не се е сгъстил достатъчно, прибавете щипка брашно, предварително размито с малко вода. Снемете от огъня и прибавете мащерката и останалото масло. Наредете парчетата месо в чиния за сервиране, като върху всяко сложете гъби и залейте със соса. Най-отгоре поръсете с магданоза.

Телешко със сметана
Продукти: 600 гр телешки шол, 50 мл олио, 2 жълтъка, 1 дафинов лист, 150 гр сметана, 2 моркова, 2 с. л. брашно, 1 глава лук, щипка тарос, сол, черен пипер, лимонов сок
Нарежете месото на малки парченца и ги запържете в половината от олиото. Залейте ги с гореща вода и прибавете дафиновия лист, настърганите моркови и нарязания на ситно лук. Варете ястието на умерен огън до омекване на месото. Отделно в останалото олио запържете брашното. Снемете от огъня и разбъркайте с двата жълтъка и малко от водата, в която се е варило месото. Прибавете сол, тароса, няколко капки лимонов сок и черен пипер. Залейте с тази смес месото. Варете още 5 минути. Сложете по 1-2 с. л. сметана върху месото от всяка порция и поднесете.

Телешко на фурна
Продукти: 600 гр телешки шол, 2 парчета тънко отрязана сланина, олио, 1 дафинов лист, сол, черен пипер
Поръсете месото с черен пипер и сол и го завийте със сланината. Сложете го в тясна тавичка за кекс, намазана с олио. Залейте с 1 чаша гореща вода, сложете дафиновия лист и печете в умерена фурна (150оС). Водата трябва да покрива само 1/3 от месото. По време на печенето заливайте често месото със соса.

Телешко рагу
Продукти: 800 гр телешки гърди, 1/4 чаша брашно, 4 с. л. олио, 50 гр краве масло, 2 глави лук, 1 чаша сухо бяло вино, 2 с. л. сметана, 200 гр гъби, 300 гр консервиран грах, стръкче мащерка, сол, черен пипер, 1 с. л. доматено пюре
Обезкостете месото и го нарежете на кубчета със страна ок. 3 см. Сварете и отцедете граха. Почистете гъбите и ги нарежете на ситно, след което ги запържете 5 минути в маслото. Обелете и нарежете лука. Смесете с месото сол, черен пипер, брашното и ситно нарязаната мащерка. Сгорещете олиото в тенджера и в него задушете месото и лука. Прибавете доматеното пюре и виното и захлупете тенджерата. Оставете ястието да ври на слаб огън ок. 45 мин. Прибавете сметаната, гъбите и граха и оставете на огъня още 5 мин.

 
Телешки дроб с горчица
Продукти: 4 парчета телешки дроб (по 100 гр всяко), щипка тарос, 1 с. л. горчица, щипка червен пипер, щипка черен пипер, сол, 1 чаша доматен сок, 2 с. л. брашно, щипка ситно нарязани листа от целина, 1 скилидка чесън, 1 резенче лук, 3 с. л. олио
Смесете брашното с горчицата, тароса, червения и черния пипер, настърганите лук и чесън и целината. Овалете всяко парче дроб в тази смес. Сложете в тиган олио и доматения сок. Като се сгорещят, прибавете дроба и похлупете с капак. Оставете да се вари на слаб огън 10 мин.
Цитирай


1-14 от 22 отговора