Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

в мечтания дом с любимите мъже...

Мнения: 156
Какво мога да направя от телешко месо-парченца за готвене,моля за рецепти.Никога не съм готвила с такова месо,има ли някакви тънкости около приготвянето му?Моля за съвети и рецепти. Praynig
Цитирай

out of space

Мнения: 6 182
Чак тънкости не, но трябва да се вари по-дълго.
Телешко варено можеш да направиш: месото завира, отпенваш, после ако имаш херметическа тенджера го слагаш да заври и 10 мин след това. Ако нямаш такава тенджера- вариш около половин час- 40 мин. Слагаш 2-3 картофа на по-едро нарязани; 1-2 моркова пак на по-едро; глава лук нарязана; целина; черен и червен пипер; пикантина или сол, бучка масло.
По желание можеш да застроиш с 2 яйца и кисело мляко, на нас ни харесва бистра повече.

Винен кебап с телешко е адски вкусно нещо...ако те интересува ще напиша как го правя аз...
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 499
Винен кебап с телешко е адски вкусно нещо...ако те интересува ще напиша как го правя аз...

Брех, как нацели  Shocked Love Пиши бързо, имам таива месца сега и мъжът ми пожела току-що винен кебап преди малко, а аз досега не съм правила. Пиши  Blush

Иначе съм правила досега тези неща:

Говеждо със сос Ънкъл Бенс и мед

Телешко с мавруд и кайсии

Телешко по креолски

« Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 20:29 от Блонди »
Цитирай

София

Мнения: 1 871
Вкъщи телешкото също приготвям или на кебап, или телешко варено, а често и с грах. Това са по-простичките рецепти, но когато искам нещо по-засукано си харесвам някоя рецепта, потърси и ти нещо, което ще допадне на вкусовете ви.
Цитирай

София

Мнения: 9 569
Телешко със зелен фасул е много вкусно също.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 867
Блонди, може ли онази рецепта с телешко, за която си говорихме на лични?  Hug

в събота мъжът ми яде и телешко по бургундски и само въздишаше после... Mr. Green
ако и тази намериш - ще го зарадваш  Wink

благодаря ти Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 499
О, да, разбира се  Love

Ври сега някакъв кебап тук (като я няма Ериксон  Mad Love), да видим. То това месо няма увиране  Rolling Eyes
Цитирай

София :(

Мнения: 96
 Не забравяйте гулаша. Там може да се правят и импровизации  Laughing
 А за телешкото варено, аз слагам коренчета магданоз вместо целина и цели дребни доматчета, предпочитам и картофите да се дребнички и цели. Подправям само със сол и черен пипер на зърна. Предварително изкисвам месото няколко пъти в гореща вода и после готвя в "гърмящата" тенджера без да отпенвам. Никога не съм яла застроено варено, може и да е вкусно.
 И понеже от няколко месеца съм с промит дюкански мозък  hahaha честичко си правя ароматно телешко с прясно мляко http://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/08/10/фантастично-теле … о-месо-във-фурна/, става много крехко и вкусно, а нормално ядящите имат широко поле за изява на базата на тази рецепта  Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 310
Има много неща, които можеш да приготвиш и почти всичко, което правиш и със свинско. Peace
Ето ти малко идейки, може да си харесаш нещо Wink
Цитирай

У вас,че да видиш хубуу ли е!

Мнения: 257
Може и Бьоф "Строганов"   http://www.menumag.bg/recipes/view/78 Ето рецепта..не ги гледай какво пишат за месото  Wink
Цитирай

в мечтания дом с любимите мъже...

Мнения: 156
БЛАГОДАРЯ,МОМИЧЕТА!Страхотни сте! HugСпрях се на телешкото варено на Erica,звучи вкуно.Erica, bouquet
Цитирай

Кюстендил/София

Мнения: 904
Момичета, обработвате ли месото преди готвене? Защото последния път имаше някакви ципи между месото и не можах да ги изчистя добре. Или не сме взели хубаво месо?
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 151
щото продават говеждо вместо телешко.... на мен ми е кошмар тук говеждото, сега купих нещо, което продават за телешко, ще видим....накисването в прясно мляко понякога дава резултат. Нарязването на месото по линия на ципите също - така все можеш да отстраниш някоя....а също накисването в ракия или водка  Peace

аз обичам да го направя на богата яхния с всякакви зеленчуци, да е къкрила много време. Или на шишчета с лук, гъби, парче лимон, овкусени със сос уорчестър и горчица.
Блонди, сега преглъщам над мавруда и кайсиите - ще трябва да опитам Smile
Цитирай


Мнения: 2 830
аз правя телешко със грах или зелен фасул
телешко варено-правя от джолана или от гърдите
Цитирай


Мнения: 2 095
Телешко соте
Продукти: 600 гр крехко телешко месо, 1 к. ч. олио, 3 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, сол, черен пипер, магданоз
Измийте месото, подсушете го с кърпа и го нарежете на тънки ивици. Овалете ги в брашното и ги изпържете до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Извадате месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и щом поруменеят, прибавете размитото в малко вода доматено пюре.Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Посолете и оставете ястието да ври на умерен котлон около 40 мин, така че да остане почти на мазнина. Подправете с черния пипер и ситно нарязания магданоз, изключете котлона, дръжте ястието още 2-3 мин на огъня и го сервирайте топло с гарнитура от картофено или спаначно пюре и задушен ориз с масло.

Телешки котлети с шунка и вино
Продукти: 4 телешки котлета, 80 гр шунка, 1 ч. ч. сухо бяло вино, 4 с. л. олио, 2 глави лук, 2 морко­ва, 40 гр краве масло, 2 с. л. галета, 1-2 зърна хвойна (по желание), 2 с. л. лимо­нов сок, щипка риган, сол, черен пипер, магданоз
Начукайте котле­тите от двете страни с дървено чукче и ги измийте. Намажете ги със смес от ли­моновия сок, ригана, черния пипер, солта и счуканата хвойна и ги оставете 30 мин да поемат ароматите. Сгорещете олиото и изпържете котлетите от двете страни. Извадете ги и в същата мазни­на запържете нарязания на ситно лук и остърганите и нарязани на кубчета моркови. Прехвърлете изпържените зеленчуци в тавич­ка, отгоре наредете котлетите, върху всеки котлет сложете по малко нарязана на ситно шунка, налейте виното и 1 ч. ч. гореща вода и поръс­ете със смесената със ситно нарязания маг­даноз галета. Сложете върху котлетите и по ед­но парче масло и запечете в предварително загрята слаба фурна, докато месото омекне, а водата се поизпари.

Телешки медальон с пюре от леща
Продукти: 750 гр телеш­ко месо от филето, контрафилето или бута, 6 кръгли филийки бял хляб, браш­но, черен пипер, сол, 2 ч. ч. леща, 1 мор­ков, 1 парче целина, 1 глава лук, 1 па­кетче краве масло, 150 мл прясно мля­ко, 4-5 с. л. олио за пържене
Измийте месото, нарежете го на шест пържолки, начукайте го леко от двете стра­ни и го подсушете с кърпа. Поръсете го със сол и черен пи­пер, овалете го в брашното и изпържете пържолките от двете страни в силно сгорещено олио. Оформете средата на хляба като канапета с разме­ра на изпържените пържолки. Загрейте поло­вината от маслото и ги изпържете в него. Върху всяка филийка сложете по една пържолка. Изчистете лещата и я накиснете 2-3 часа в студена вода. Изхвърлете тази вода и я варете в друга заедно с изчистените и нарязани на по-едри парчета зеленчуци. Сварената леща прехвърлете в гевгир, извадете зеленчуците, а лещата пасирайте на пюре. Посолете, разредете я с подтопленото прясно мляко до желана­та гъстота и подправете с останалото разто­пено масло. Гарнирайте с пюрето медальоните.

Телешко месо на скара
Продукти: 6 телешки вратни пьржолки, 1 глава чесън, 1 к. ч. разтопено краве масло, 1 с. л. оцет, сол
Махнете големите кокали от пържолките, начукайте ги леко, из­мийте ги и ги посолете. Дебелината на пържолките не трябва да е повече от 5 мм. Изпечете ги от двете страни на скара и ги сложете в тенджерка заедно с нарязания на тънки филийки чесън, разтопеното масло, оце­та, 1 к. ч. топла вода и сол на вкус. Захлупете тенджерката и задушете пържолите 45 минути на слаб котлон.

Телешко руло с плънка
Продукти: 500 гр смляно телешко месо, 3 филии хляб, 2 сурови яйца, 2 сварени яйца, 1 глава лук, половин връзка магданоз, 1 кутия стерилизирани гъби, 1 с. л. червен пипер, черен пипер, сол, олио, 2 с. л. галета
Накиснете хляба във вода и като омекне го изстискайте добре. Смесете месото с хляба, ситно нарязаните лук и магданоз, суровите яйца, червения и черния пипер и сол. Омесете всичко добре и оставете да престои в хладилника 1 час. След това го извадете, разстелете го върху мокра кърпа на правоъгълен пласт с дебелина 2 см. Отцедете от водата гъбите, нарежете ги на ситно и ги смесете с нарязаните на парчета сварени яйца. Наредете ги в единия край по дължината на правоъгълника. Навийте месото на руло, като внимавате краищата да не се разпилеят. Сложете рулото в намазана с олио тавичка, поръсете го с галета и го залейте с олио. Печете в предварително сгорещена фурна, за да хване бързо коричка. Веднага след това намалете температурата.

Телешко с моркови 
Продукти: 800 гр цяло парче телешко месо, 2 с. л. олио, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 гр доматено пюре, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 6 моркова, 30 гр краве масло, сол, черен пипер
Нарежете лука и чесъна на ситно. Сгорещете олиото в тенджера и сложете в него цялото парче месо. Прибавете лука и чесъна и запържете всичко. Поръсете с черен пипер и сол, сложете 1/2 чаша вода, доматеното пюре и магданоза. Захлупете тенджерата и я поставете в гореща фурна за около един час. Нарежете морковите на кръгчета, поръсете ги с черен пипер и сол и ги запържете в маслото. Десетина минути преди да извадите месото от фурната изсипете морковите около него. Сервирайте ястието със соса от печенето.

Телешко на шиш
Продукти: 500 гр тънко отрязани телешки шницели, 50 гр стерилизирани гъби, 2 глави лук, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, щипка мащерка, 2 стръка ситно нарязан пресен чесън, олио, сол, черен пипер.
Нарежете шницелите по дължина на ивици, широки 5 см. Гъбите нарежете на много ситно и ги смесете с нарязания лук, чесъна, магданоза, мащерката, сол, щипка черен пипер и толкова олио, че да се образува гъсто тесто. С него намажете ивиците месо от страната, която ще е вътрешна, навийте ги на рулца и ги нанижете едно до друго на шишовете. Печете 10 минути от всяка страна, като от време на време ги поръсвайте с малко олио.
 

Телешки филета с бяло вино
Продукти: 4 телешки филета (с дебелина ок. 2 см), 1 чаша сухо бяло вино, 100 гр краве масло, 2 скилидки чесън, 1/4 лимон, брашно, черен пипер, сол
Поръсете филетата с черен пипер и сол и ги овалете в брашно. Сгорещете ок. 75 гр от маслото в тиган и в него изпържете филетата от двете страни. Прибавете виното и 5 с. л. вода. Намалете огъня и оставете ястието да се вари, докато течността почти се изпари. От време на време обръщайте месото. Към края на варенето прибавете счукания чесън, останалото масло и сока от лимона.

Телешки гърди със зеленчуци
Продукти: 700 гр телешки гърди, 1 глава лук, 3 стръка праз, 1 ряпа, 7-8 листа от целина, 10 дребни лукчета; за плънката: 250 гр смляно месо, 1 филия бял хляб, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 2 яйца, сол, черен пипер
Отворете гърдите с остър нож между месото и ребрата, за да ги напълните. Пригответе плънката, като смесите смляното месо с накиснатия в малко вода и изстискан хляб, ситно нарязаните лук, чесън и магданоз; прибавете разбитите яйца, сол и черен пипер. С получената смес напълнете гърдите. Завържете добре месото с конец, за да не изпадне плънката, но не много стегнато, защото при печенето плънката се надува. В голяма тенджера сгорещете 2 л вода заедно с нарязаните лук и праз. Когато водата заври, сложете вътре месото. Варете 45 минути и прибавете сол, черен пипер и нарязаните ряпа и целина. 15 минути преди края на варенето прибавете дребните лукчета. Когато месото се свари, го извадете от бульона и го сервирайте.

Телешко по македонски
Продукти: 400 гр крехко телешко месо, нарязано на еднакви малки парченца (по 25 гр едното), 120 гр краве масло, 1/2 връзка нарязан магданоз, 1/2 лимон, 3 с. л. брашно, сол, черен пипер
Поръсете парченцата месо с черен пипер и сол и ги овалете леко в брашното. Сгорещете в тиган 90 гр масло и в него на силен огън изпържете парченцата месо по 3 минути от всяка страна, докато се зачервят. Изсипете ги в затоплен съд. Останалото масло сложете в тигана, прибавете сока от лимона и изсипете сместа върху месото. Отгоре поръсете с магданоз. Сервирайте веднага.

Телешки рулца
Продукти: 4 телешки шницела, 4 тънко отрязани филийки шунка, 50 гр краве масло, 10 малки лукчета, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, сол, черен пипер; за плънка-та: 3 твърдо сварени жълтъка, 50 гр маслини без костилките, 20 гр краве масло
Сложете върху всеки шницел по 1 филийка шунка. Намажете отгоре с разпределената на 4 места плънка, приготвена от настърганите жълтъци, нарязаните маслини и полуразтопеното масло. Така подготвените шницели навийте на рулца, завържете с конец и изпържете в маслото. Добавете обелените лукчета, ситно нарязания морков и нарязания магданоз. Поръсете с черен пипер и сол и залейте с 1 чаша вода или бульон. Варете ястието на слаб огън 40 минути.

 
Телешко с гъби
Продукти: 4 тънко отрязани парчета телешко месо (по 150 гр), 100 гр гъби, 50 гр краве масло, 3 с. л. олио, 1 с. л. доматено пюре, 1/2 чаша бяло вино, 2 глави лук, сол, черен пипер, щипка мащерка, 1 с. л. ситно нарязан магданоз
Измийте гъбите и ги нарежете на ситно. Начукайте леко парчетата месо и ги поръсете с черен пипер и сол. Изпържете ги от двете страни в олиото, смесено с 1/3 от маслото. В останалата от пърженето мазнина изпържете и нарязания на тънки филийки лук. Прибавете гъбите и когато и те се запържат, налейте виното, 1/2  чаша вода и доматеното пюре и оставете да ври 5 минути. Ако сосът не се е сгъстил достатъчно, прибавете щипка брашно, предварително размито с малко вода. Снемете от огъня и прибавете мащерката и останалото масло. Наредете парчетата месо в чиния за сервиране, като върху всяко сложете гъби и залейте със соса. Най-отгоре поръсете с магданоза.

Телешко със сметана
Продукти: 600 гр телешки шол, 50 мл олио, 2 жълтъка, 1 дафинов лист, 150 гр сметана, 2 моркова, 2 с. л. брашно, 1 глава лук, щипка тарос, сол, черен пипер, лимонов сок
Нарежете месото на малки парченца и ги запържете в половината от олиото. Залейте ги с гореща вода и прибавете дафиновия лист, настърганите моркови и нарязания на ситно лук. Варете ястието на умерен огън до омекване на месото. Отделно в останалото олио запържете брашното. Снемете от огъня и разбъркайте с двата жълтъка и малко от водата, в която се е варило месото. Прибавете сол, тароса, няколко капки лимонов сок и черен пипер. Залейте с тази смес месото. Варете още 5 минути. Сложете по 1-2 с. л. сметана върху месото от всяка порция и поднесете.

Телешко на фурна
Продукти: 600 гр телешки шол, 2 парчета тънко отрязана сланина, олио, 1 дафинов лист, сол, черен пипер
Поръсете месото с черен пипер и сол и го завийте със сланината. Сложете го в тясна тавичка за кекс, намазана с олио. Залейте с 1 чаша гореща вода, сложете дафиновия лист и печете в умерена фурна (150оС). Водата трябва да покрива само 1/3 от месото. По време на печенето заливайте често месото със соса.

Телешко рагу
Продукти: 800 гр телешки гърди, 1/4 чаша брашно, 4 с. л. олио, 50 гр краве масло, 2 глави лук, 1 чаша сухо бяло вино, 2 с. л. сметана, 200 гр гъби, 300 гр консервиран грах, стръкче мащерка, сол, черен пипер, 1 с. л. доматено пюре
Обезкостете месото и го нарежете на кубчета със страна ок. 3 см. Сварете и отцедете граха. Почистете гъбите и ги нарежете на ситно, след което ги запържете 5 минути в маслото. Обелете и нарежете лука. Смесете с месото сол, черен пипер, брашното и ситно нарязаната мащерка. Сгорещете олиото в тенджера и в него задушете месото и лука. Прибавете доматеното пюре и виното и захлупете тенджерата. Оставете ястието да ври на слаб огън ок. 45 мин. Прибавете сметаната, гъбите и граха и оставете на огъня още 5 мин.

 
Телешки дроб с горчица
Продукти: 4 парчета телешки дроб (по 100 гр всяко), щипка тарос, 1 с. л. горчица, щипка червен пипер, щипка черен пипер, сол, 1 чаша доматен сок, 2 с. л. брашно, щипка ситно нарязани листа от целина, 1 скилидка чесън, 1 резенче лук, 3 с. л. олио
Смесете брашното с горчицата, тароса, червения и черния пипер, настърганите лук и чесън и целината. Овалете всяко парче дроб в тази смес. Сложете в тиган олио и доматения сок. Като се сгорещят, прибавете дроба и похлупете с капак. Оставете да се вари на слаб огън 10 мин.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора