Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 фев. 2009, 23:12 ч.

Да я пусна ли на детска градина?

 • 2 427
 • 38
 •   1
Отговори
 • при принцесите
 • Мнения: 90
Умувам над следната дилема:

Дъщеря ми е на 2 години и един месец вече. Не мога да реша дали да я пусна на детска градина тази година (пролетта или есента) или да си я оставя вкъщи още известно и неопределено време.
Искам да кажа, че засега, надяваме се и занапред, не ни се налага аз да ходя на работа. Можем да си позволим аз да си остана вкъщи и да се гледаме с Деси.

Това, което ме притеснява с тръгването и на детска градина, е най-вече времето, което ще прекарваме заедно. Знам, че порастването е неизбежно, но все пак... Каква ще бъде действителността, ако тя тръгне на градина? Да кажем, че ще прекарва 10 часа там или толкова, като включим и пътя до там и обратно. Още 10 часа, през които ще спи през нощта. Остават 4 часа от денонощието, в които ще можем да общуваме с нея. След двете години прекарани постоянно заедно, това ми се струва, изключително недостатъчно за сегашната и възраст Rolling Eyes
Положителната страна на детската градина за мен е, че ще контактува с деца на нейната възраст. Ще се занимава (надявам се) с педагози, които (в някаква степен) ще я подготвят за училището и живота по-натам, в което разбира се няма как да съм сигурна. Отрицателната - ще боледува, ще бъдем заедно по-малко време.
Да отбележа, че засега баща и работи вкъщи, т.е. ние досега не сме били двете вкъщи, а тримата вкъщи, по цял ден заедно.

Тя е много контактно дете според мен. Въпреки, че се гледаме само вкъщи, обожава да ходим на гости на други деца, при бабите, на клубче. Когато не сме вкъщи, тя прекарва цялото време с другите хора, не стои при мен изобщо. Мисля, че знае, че това и е разнообразие и го използва максимално. Всички са възхитени как тя с часове не се сеща за мен. Просто играе и общува с другите хора.
Т.е може би е готова за детска градина, но ние с баща и не сме. Ясно ми е, че никога няма да бъдем Simple Smile Знам и че повечето деца в детската градина се чувстват добре, че това е полезно за тях. Интересно ми е дали има и други такива, които не им се налага да си дадат детето на детска градина и докога биха отлагали или по-точно до кога можем да отлагаме това порастване Simple Smile
Мислите ли, че ако я оставим вкъщи още, това ще и повлияе по някакъв начин зле?

# 1
 • Мнения: 4 556
Аз съм такъв случай.
Много ме притеснява момента, в който детето ми ще прекарва цялото си съзнателно време с други хора, а аз ще я виждам само докато се придвижваме от/до градината, за обличане и приспиване. И не ми се струва добре това време да започне още от втората  - третата и година.
Аз също нямам финансови причини да работя, затова мисля да запиша детето на половин ден на ясла/градина. Така ще бъде 4 часа с други деца в най-активното и време за деня, но ще се прибира, храни и спи вкъщи и ще прекарва с нас повечето време от деня.
Струва ми се идеалният компромисен вариант, който да съчетае полезните страни и на двете ситуации.

За децата често е стресиращо да се разделят с майките си за толкова дълго време. Когато си на две, десет часа са цяла вечност.
По този въпрос виж тази статия - http://www.dnes.bg/article.php?id=63311

# 2
 • Мнения: 1 822
Дъщеря ми тръгна на ясла септември.Къде ходи,къде не,но това е друга тема.Детето свикна,аз така и не успях.Плача още.Все не ми стига пустото време с нея,все не я виждам и ми липсва....Ако аз имах възможността да я гледам и не трябваше да си търся работа,нямаше да я пусна и на градина. Confused

# 3
 • Мнения: 868
Аз не мисля, че има голяма полза от детска градина до 3 години. Ами то преди това си е ясла!  Ако не си принудена, не виждам причина детето да ходи,  особено след като има контакти с други деца. А съм сигурна и че след като не работиш можеш да я ангажираш в достатъчно разнообразни дейности през деня.  Всъщност, можете да правите всичко, което правят в детската градина, че и повече, ако я водиш на класове, музеи, клубове, и т.н. 

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 00:41 от Pixie

# 4
 • Мнения: 103
Според мен е добре детето да има навършени 3 год. като тръгне на градина, защото там искат децата да са самостоятелни: да се обличат сами, да се хранят, да пишкат сами, не им помагат много- много. Рано или късно настъпва момента когато трябва да дадеш детето на градина и за една майка винаги е трудно (не си мисли, че след 2 год. ще ти е по-лесно, винаги е трудно). Детето има нужда от своята среда, с другите деца игрите са други, то има нужда и от двете- и със мама, и с деца. От друга страна отначало много ще боледува(което не е добре, но е факт при всички деца), така че вие пак ще сте си доста време в къщи. Детето трябва да си е в своето общество, както и ние имаме нужда да сме сред хора.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 8 463
Дъщеря ми тръгна на ясла септември.Къде ходи,къде не,но това е друга тема.Детето свикна,аз така и не успях.Плача още.Все не ми стига пустото време с нея,все не я виждам и ми липсва....Ако аз имах възможността да я гледам и не трябваше да си търся работа,нямаше да я пусна и на градина. Confused
Все още се чувствам по същия начин.Много ми липсва.Вече втора година,а не мога да свикна.Не ми стигат 2-3 часа вечер.
Какво да те  посъветвам.Ти сама знаеш плюсовете и минусите.
Аз го пуснах  на ясла,но сега ако се върна във времето щях да я прескоча.Щях да го пусна чак в първа група.

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 09:13 от Глухарче

# 6
 • София
 • Мнения: 1 458
Щом имате възможност да седите вкъщи с децата, по-добре изчакайте с даването на градина поне до 3-годишна възраст. Дъщеря ми тръгна на градина на 3 години и 8 месеца, адаптира се много лесно, а и вече имаше добре изграден естествен имунитет и не започна да се боледува заради контакти с болни деца.

# 7
 • Мнения: 9 006
И аз не съм била принудена от обстоятелствата да запиша дъщеря си на детска градина. Но, когато навърши три години, ми се стори много подходящо. Наложи се да запиша и сина си на ясла и да тръгнат заедно, за да спестя поводи за ревност. Той искаше като нея да ходи "чище" /училище/, а тя подозрително питаше дали брат й ще си стои с мен вкъщи, докато тя е на детска.
Та така - тръгнаха едновременно - той беше на 2 г., а тя на 3 и няколко месеца.
Първо, че децата се будеха рано, а ги водех по заведенията чак към 9 часа. Сутрин имахме около 2 часа заедно. Като не ходеха на градина, обикновено към 10 часа излизахме навън и до 12-12.30 часа те си играеха с други деца в градинката, не са стоели залепени до мен. Това щеше да се случи и в детската. После пък спяха следобяд /дали ще е вкъщи или в детската, няма значение, все едно в тези часове не общуваме/. В 16 часа ги взимах. Оказваше се на практика, че пропусках единствено времето за обяд.
А децата ми се чувстваха прекрасно в деската и в яслата. Оказа се, че им е далеч по-интересно да са сред деца, отколкото аз да съм единственото им другарче в игрите.
Ние, майките си мислим, че малките имат огромна нужда от нас, но всъщност е обратното. Ние имаме по-голяма нужда те да са край нас, отколкото децата ни. Те винаги биха предпочели да си играят със свои връстници.
Но все пак, ти може да изчакаш детето ти да навърши 3 г. и тогава да я пуснеш.

# 8
 • Мнения: 3 479
Щом не ти се налага, не я пускай. Според мен децата нямат чак такава нужда от социализация нито на 2, нито на 3 г.
Ако имате разнообразно ежедневие и детето не е умишлено изолирано, значи то си се социализира.
Когато стане на 4, може да потърсиш полудневна забавачка. Има такива по читалищата. Даже в нашият квартал в един от филиалите на държавната градина, също има полудневна група. За съжаление аз научих за нея съвсем наскоро, иначе щях да преместя едното си дете там.
В такива групи децата също се социализират и обучават без да им се налага да ядат намазани с шоколад филии и нишестени кремчета. Следобед пък ще си е повече с теб.
Да, знам че има много хубави детски градини, но има и такива където децата не се хранят твърде здравословно, прекарват времето си в препълнени групи (30 деца) с една госпожа. Тя и най-добрият професионалист да е, пак трудно ще обръща достатъчно внимание на всички.

# 9
 • Мнения: 16 209
До три години няма никакъв смисъл детето да ходи по ясли /градините са за след 3 г./. След това постепенно се поражда и необходимост, основно за детето. Лично бих те посъветвала- поизчакай, ако имаш възможност и желание затова, няма да изгубите нищичко. След това можеш да я запишеш за половин ден, ако прецениш, че така и двете ще се чувствате по- добре. Ще си прецениш в крачка, обстоятелствата, нуждите и желанията ни се променят.

# 10
 • Мнения: 35 201
Щом не ти се налага, остави си я поне до 3 г., после мисли Peace

А ако не работиш и след това, не е нужно да седи 10 часа в градината, водиш в 8.30 и взимаш в 16 ч., това са 7.5 часа  Simple Smile

# 11
 • Мнения: 9 817
Мислех да гледам дъщеря си у дома поне до 3 годишна възраст.
Беше навършила две години, когато изведнъж от детската площадка "изчезнаха" всичките й приятелчета. Често минавахме покрай кварталната ДГ. Все още времето беше хубаво, в началото на есента. Бяха извели децата от яслената група и дъщеря ми се залепи за оградата- видя няколко от приятелчетата си, ето защо ги нямаше вече по градинките. Сама поиска да тръгне на ясла. Бяхме подали молба още преди месеци и нямаше проблеми с тръгването.
Нямаше и ревове и драми, всичко мина съвсем гладко. Понеже не работех мислех да я вземам поне 5-6 месеца до обяд, именно заради това да прекарваме повече време заедно.
Детето обаче само поиска да остане да спи в яслата още на третия ден.
Чувстваше се добре там и определено и беше по-добре с малките й приятелчета, отколкото с мен.

# 12
 • Мнения: 272
Аз бях пред същата дилема.
Реших да опитам,Надявах се детето само да покаже как ще е по-добре.Първия ден направо ми се късаше сърцето,мислех,че й причинявам нещо много лошо,въпреки,че вече го бях преживявала вече с големия си син и знам,че не е така.За мое най–голямо учудва не тя не плачеше, имаше по-скоро вид на изненадана,че я оставям сама там.  Скоро започна да показва,че няма търпение да пристигне в яслата.А вечер не бъза толкова да си тръгва.Очевадно беше,че много бързо й хареса.Да имаше малко сополки,лека кашлица,но без това не може.
Опитай и времето ще покаже!  newsm10

# 13
 • Мнения: 301
Не съм имала дилема по въпроса, въпреки непрекъснатото настояване на бабите, да го дам още преди 2 години на ясла. Гледах го до 2 години и половина, после се върнах на работа, а синът ми беше с мъжа ми, докато той нe беше на работа или с мен на работа.  Mr. Green Хубавото беше, че хванахме пролетта и лятото за този период и някак не ми се видя чак трудно. Пуснах го на градина на 3 години. Не мина без сърцераздирателни ревове и "мaмo, не ме изоставяй тук, моля те". Но вече (4 месеца по-късно) свикна и дори, ако е болудувал и е седял вкъщи повече от седмица казва, че децата му липсват.
Не ми беше наложително да се връщам на работа и сега не ми е, но се върнах. До 3 годишна възраст и според педиатъра ни е добре детето да си е вкъщи. Още повече ако можеш да му осигуриш необходимото внимание и занимания. И приказки разказвахме и песнички сме учили ... нищо по различно от ДГ, но все пак с мама.
Сина ми се е метнал на мен - чувствителни сме. До градината не се бяхме делили. Гледахме си го сами с мъжа ми, без баби и реално най-вече аз, защото мъжа ми работеше. Мъжа ми е "по-безчувствен тип"  Laughing и лесно преживя раздялата за детската градина. Ние обаче с детето първия месец ревяхме - първо той, докато го оставя там, после аз - на път за работа. Липсва ми много през целия ден, то и затова съм се оградила отвсякъде с неговите очички и усмивка. От десктопа, от телефона, в портфейла, от снимката на бюрото, все той ми се усмихва. Вечер след градината времето не стига, не само аз да му се нарадвам. На него явно също му е недостатъчно, защото се почва едно гушкане, целуване и настояване да съм все до него каквото и да прави. По 1 час може да ми разказва в леглото за деня му в ДГ, докато заспи.
Честно казано все повече заобичах съботата и неделята - по цял ден с детето. Blush

# 14
 • Мнения: 3 929
Остави я поне, докато навърши 3 годинки. Децата до 3, дори и до повече години имат нужда да общуват и да бъдет предимно с родителите си, а не с децата от яслата или градината. Това, че е контактна, не значи, че с охота ще ходи на градина. Там има вероятност да се сблъска с агресивни деца, с нервни госпожи, лошо отношение и други неприятни неща, което пък може да остави у детето лошо впечатление и по-нататък да не иска да ходи на градина.
Ако решиш да я пуснеш на по-късен етап заради т.нар. социализация, а ти не ходиш на работа, можеш просто да си я взимаш по-рано и да прекарвате повече време заедно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт