Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2009, 10:07 ч.

Проблем в ДГ

 • 2 154
 • 36
 •   1
Отговори
 • sofia
 • Мнения: 1 517
Вчера просто ми кипна , след поредното оплакване на детето.
Значи от другата 3-та група в градината преместиха едно доста буйно и невъзпитано дете в групата на сина ми и съответно неговата най-добра приятелка я преместиха в другата група.
Абсолютно всяка вечер детето ми се оплаква , въпросното момче го бие , блъска , плюе , дори беше одраскан през цялото лице от него.
Та какво ми кипна вече ,вчера се прибирам от работа детето плаче , въпросния му взел от гардеробчето всичките кормити , които Ники си събра на рожденият му ден миналата седмица , едните ги пуснал в тоалетната , другите си ги е прибрал .
Днес изчаках бабата на детето , която ми каза , че няма проблем били в пликче в тях и утре щала да ги върне и друг път да не позволявам Ники да си носи такива играчки каквито нейният внук няма.
Сега да поясня , че детето беше преместено след 7 подписки от родителите на децата от другата група , до момента се видях с 5 майки от нашата група , които се чудят как да си успокояват децата всяка вечер от въпросното дете.
Проблема ми е , че чакаме племенницата ми да бъде приета в градината , а тези хора са роднини на Директорката , а аз не мога да позволя едно дете да тормози 20 вкл.и моето дете.
Днес вдигнах доста шум , предполагам , че ще се срещна и с Директорката , но как да процедирам?Ще се видя и с другите майки и с тях ще говоря какво да правим , но как да успокоя детето си , което не иска да ходи на градина , как да съм спокойна , че детето ми ще се прибере физически здраво от градина?

 

# 1
 • Мнения: 9 990
Еми как, трудно, как.Аман от агресори.Аз съм учила дъщеря ми да обръща гръб на агресията.Ако някой я притеснява-просто го излолира.Не се саморазправя с него, не отвръща с агресия, подминава простака с мълчание.Подава оплакване към възрастен за помощ-в случая-учителката.Тя е тази, която ще тушира нещата.
Групата на голямата е изключително добра, споена.Тази година дойдоха няколко нови деца, които направо им разказаха играта.Неконтролируеми, без грам уважение към учителя , правят си каквото те си искат.Невъзпитани и агресивни.Правя разлика между буйно, хиперактивно дете и невъзпитано.То личи и по родителя-сутрин ни един от новите не поздравява.Като им кажеш-добро утро те гледат стреснато.
Съберете се родителското настоятелство, подайте жалба.С агресивните трябва да се работи, не да се изолират съвсем, но трявбва работа-да включат и психолога на градината.

# 2
 • Мнения: 1 931
Може да кажеш на въпросната баба да изнесе списък с играчките който имат вкъщи и да я попиташ дали от магазина като си хареса нещо просто му позволяват да си го вземе без да си го платят. НЕ знам какво да кажа, то явно това дете си е вече изпуснато и родителите не проявяват никакъв интерес към неговото развитие. Кофти е това, че вие и вашето дете сте длъжни да търпите такова поведение. А и вие се съберете родителите и направете подписка, че не го искате във вашата група, пък директорката да му мисли къде ще го кара. Ако трябва и някоя медия извикайте ако не се случи нищо след разговора с Директора на градината.

# 3
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Да, съберете се потърпевшите родители и подайте писмена жалба до директорката, колкото по-скоро - толкова по-добре за децата. И да се разправяш с баби и т.н. на детето няма смисъл, щом вместо да се притесни тя ти се обяснява какви играчки да носиш и какви не в градината  ooooh! И като са видели внучето с чужди играчки и ги прибрали в пликче, що не са ги донесли в градината да ги дадат на госпожата да ги върне на детето от които са взети? Или ако никой не се обади, значи са си техни, егати хората...
Съжалявам не знам какво е "кормити"

# 4
 • sofia
 • Мнения: 1 517
Ники не е агресивен , но ми казва , че като избяга от него той ставал по-лош и започвал да го бие.
Лошото е , че децата се страхуват от него , първо защото е 2 глави над всички , второ и доста по-едър от всички.
Баща ми се опита да говори с него , мислех че като е мъж ще има ефект но ''дърт п......ст
изчезни '' го остави с отворена уста и паднал инсулин 2 дена.

# 5
 • Мнения: 9 990
Детето е изпуснато, да.ДА , и моето дете знае неприлични думи, но се срамува да ги изговаря на глас.Т.е.-не държа децата си под похлупак и не мия устите им със сапун за лоша дума.Но да псуваш откровено на 5 години е зле.Много зле.Не е честно да го кажа, но....тези си плачат да се "отървете" от тях.Жалби, залейте ги с жалби-директорката, всички.Съберете се повече, и съседната група, от където са го изгонили.Не се примирявайте с-ще поговорим с родителите-от директорката, защото нали спомена, че са близки...

# 6
 • Мнения: 9 817
Малкият агресор ще продължава да бие, плюе, дращи и пр. останалите деца. Едва ли подписки и молби до директорката ще го спрат.
За да спре да прави тези "диващини", трябва преди всичко семейството му да се намеси.
Лично аз ще настоявам за родителска среща, на която да се обясни на родителите на въпросното дете, че поведението му е неприемливо.
От това, което описваш като поведение на бабата си представям какви ще са и родителите на "младежа".

# 7
 • Мнения: 9 990
Именно, но аз не вярвам-
1-че родителите ще се веснат на тази родителска, ще се съберат потърпевшите само.
2-дори и да дойдат-резултат няма да има, родителите тепърва да се превъзпитат с една родителска няма да стане.Факт е, че бабата не се е смутила от това, че внука е прибрал чужда вещ/предполагам насилствено отнета/, аз не очаквам на родителската да реагират по различен начин..
3-молбите и жалбите са , за да се подплатят за едно евентуално изгонване на агресора.

# 8
 • sofia
 • Мнения: 1 517
Да, съберете се потърпевшите родители и подайте писмена жалба до директорката, колкото по-скоро - толкова по-добре за децата. И да се разправяш с баби и т.н. на детето няма смисъл, щом вместо да се притесни тя ти се обяснява какви играчки да носиш и какви не в градината ooooh! И като са видели внучето с чужди играчки и ги прибрали в пликче, що не са ги донесли в градината да ги дадат на госпожата да ги върне на детето от които са взети? Или ако никой не се обади, значи са си техни, егати хората...
Съжалявам не знам какво е "кормити"
Попитах същото , отговори ми че Ники му ги бил подарил.

Кормити са едни пластмасови де да знам хора ли животни , нещо средно от Джетикс тв някакво филмче.

# 9
 • Мнения: 9 817
пенелопа , но все пак трябва да има диалог с родителите на това дете, освен жалбите и молбите срещу него.
Аз винаги съм защитавала мнението, че не децата са виновни, а техните родители.
Нека по някакъв начин се помогне на това дете-агресор. Лесно е да бъде изключено и преместено в друга ДГ. Там ще се повтори същият сценарий, а у детето ще се затвърди усещането, че е аутсайдер. И ще го избие на агресия още повече. А няма вечно да бъде 5-годишно, ще стане и на 15, а "жертвите му" ще се множат. Начините му на нараняване ще станат и по-жестоки.
Разговорът с родители трябва да бъде насочен именно към това, че детето им се нуждае от консултация със специалист.
Ако детето бъде просто отстранено от ДГ се получава онзи сталински девиз:"Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем.".
Хубаво е да мислим за собствените си деца преди всичко, но нека помогнем и на чуждите, когато това се налага и е по силите ни.
А пък и каква е гаранцията, че няма да се срещнем със същия този агресор след две-три години в кварталното училище.

# 10
 • Мнения: 9 990
Това безспорно е така, аз не го оспорвам, затова съм и написала-няма да е честно, но---да са подготвени за отпор.Защото, ако все пак родителите не положат усилие-промяна няма да има, и аз, колкото и д а се опитвам да приобщя и да науча и да социализирам и да възпитам и да помогна-те не видят ли нуждата за собственото си дете-резултат няма да има.И да-жалко е, дете е, никой не казва, че е виновно то, но винаги е имало и ще има такива, така израстващи хора.Това не означава, че всеки път аз ще обръщам и другата буза и ще моля за промяна.То има граници.
Агресори със сигурност има в училище, да, и ще ги срещнем.И аз ежедневно се сблъсквам с такива.Хора, порастнали така.Факт е.Със сигурност и техните родители са ги викали на разговори.

# 11
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Именно, но аз не вярвам-
1-че родителите ще се веснат на тази родителска, ще се съберат потърпевшите само.
2-дори и да дойдат-резултат няма да има, родителите тепърва да се превъзпитат с една родителска няма да стане.Факт е, че бабата не се е смутила от това, че внука е прибрал чужда вещ/предполагам насилствено отнета/, аз не очаквам на родителската да реагират по различен начин..
3-молбите и жалбите са , за да се подплатят за едно евентуално изгонване на агресора.

Точно, за да се държи едно дете по този начин, пределно ясно е, че родителския контрол куца, ако въобще го има... Проблемът се отнася към педагозите в групата и към директора на заведението. А педагозите и директорът трябва да намерят решение, да си говорят с родителите, да преместят, дори изключат детето, ако няма алтернатива и подобрение.
Не е работа на родителите да търсят и  да се обясняват с другите родители, баби и прочие. Вярно, ако е някакъв лек инцидент или единичен случай може да говориш с отсрещните родители и да не занимаваш персонала, но тук не става въпрос за подобно нещо. А и самите учителки в групата явно имат проблем, щом не могат да усмирят малкия "агресор" и той продължава да тормози останалите деца...

Цитат
...но все пак трябва да има диалог с родителите на това дете, освен жалбите и молбите срещу него...

Не можеш да накараш някого да погледне сериозно на нещата, ако според него няма проблем. Детето е преместено вече от  една група, промяна в поведението няма, явно няма и действие от страна на родителите. Аз лично мисля, че не е моя работа да превъзпитавам чуждите деца или да превъзпитавам самите родители. Ето karla се е опитала да говори с бабата, баща и с детето, уви... Всъщност не, че не може, просто според мен няма смисъл...

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 11:21 от PetiaK

# 12
 • София
 • Мнения: 888
Незнам как ще ви прозвучи, но ще кажа на детето си да го набие. Но аз си познавам детето и знам, че ако някой я закачи  неправомерно тя  ще отвърне и затова не се тревожа от агресори. Смятам, че  колкото и жалби да се пускат,  нищо няма да излезе.

# 13
 • София
 • Мнения: 301
И аз имам този проблем с тази разлика, че ние сме 1-ва група т.е. деца на по 3 години. Има едно момче в групата, което постоянно удря, дере или взима играчките на моето. Последната седмица имат госпожа по заместване и положението стана нетърпимо - всеки ден има поне по една нова драскотина по лицето от това момче. Редовните му госпожи явно някак успяват да овладеят проблема, а тази сега все още не ги познава или не се опитва изобщо (вече 4 ден не запомни името на сина ми).
Сина ми не се бие, което отчитам като грешка във възпитанието му. Дали факта, че той всеки път, когато другото дете го удари или одере, му обяснява, че така не е хубаво, възпитано и го боли, му помага? Ми, не! И отминаването не му помага - пак се връща одран и ударен. Та, по въпроса мога да кажа само, че лично аз съжалявам, че съм го научила да не отвръща. Сега мъжа ми го учи на противното - да се защити. Да научиш детето ти да бъде добро, в момента за мен се приравни на как по лесно да тормозят детето ти.
По темата конкретно - съберете се повече майки (щом има много пострадали деца) и при директорката, и жалба. Не мисля, че аз мога да превъзпитам чуждо дете за 5 минути или с 2-3 думи, още  повече щом и семейството му работи в обратната насока.
Единственно мога да се постарая да защитя своето дете.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 479
"Точно, за да се държи едно дете по този начин, пределно ясно е, че родителския контрол куца, ако въобще го има... Проблемът се отнася към педагозите в групата и към директора на заведението. А педагозите и директорът трябва да намерят решение, да си говорят с родителите, да преместят, дори изключат детето, ако няма алтернатива и подобрение.
Не е работа на родителите да търсят и  да се обясняват с другите родители, баби и прочие. Вярно, ако е някакъв лек инцидент или единичен случай може да говориш с отсрещните родители и да не занимаваш персонала, но тук не става въпрос за подобно нещо. А и самите учителки в групата явно имат проблем, щом не могат да усмирят малкия "агресор" и той продължава да тормози останалите деца..." Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт