Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2009, 18:33 ч.

Имате ли права?

 • 4 929
 • 76
 •   1
Отговори
 • Мнения: 110
Мами в чужбина,
интересува ме как е при вас с обслужването?
1.Могат ли да Ви проверяват в магазините, когато решат? Имат ли право да претърсват дамските Ви чанти?
2. И нещо друго - имате ли различни доставчици на енергия, т.е. можете ли да избирате от кого да получавате ток, газ? И какви сметки плащате за осветление и за отопление? Тук дневната е 15 или 16 ст., а нощната 10-11 ст. Мисля, че има и лимит, а след това е по-скъпо. Има такса мрежа и ДДС. Сметките ни представляват от 30 до 70 процента от дохода, ако вземем за средно 500 лв. заплата. Но масово хората взимат по-малко пари ( да изключим софиянци и другаде с по-висок стандарт).
 SunglassesПри Вас как е?

# 1
 • slovenia
 • Мнения: 805
1. Да - могат да те проверяват в магазин. Един път дъщеря ми си хареса една лента за коса и аз се съгласих да я купим. Обаче тя я държеше в ръка и накрая забравихме да я сложим на лентата на касата...няма да ти казвам какво последва...охрана, полиция, разпит, акт...леле мале!
2. Точните цени на тока не зная. Но нашите сметки за ток са за около 100Е. А средната заплата в Словения е 1200Е. Абе, общо режиините месечно са ни около 200Е. Само дето наемите са високи - ние плащаме 460Е и детската ни градина е 260 Е. Т.е. едната заплата отива само за това...

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 107
Мисля, че детективите по магазините имат право да те "пребъркат" чак след като си минал през касата и не си платил. Поне така съм виждала по ТВ репортажи.

За доставчиците - зависи къде живееш и дали си в къща или блок...и дали под наем (което е по-често срещаното) или сам си собственик. На мен лично ми е много объркано тукашното плащане на сметки, всеки месец някаква твърда сума и накрая на годината теглят чертата и ти пишат писмо колко ще ти върнат  или колко трябва да доплатиш  ooooh!

# 3
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 475
Чак след касата могат да ти гледат в чантата, ако алармата се задейства.

Ние за ток плащаме на всеки два месеца (не знам колко точно) и на края на годината има преизчисление. Не е много ( леко безумно плащаме за газ за отопление, но обичам да ми е много топло). Можеш по всяко време да смениш компанията, като непрекъснато се опитват да те привлекат, като клиент. Сигурно има по-изгодни от нашата, но е голямо главоболие и затова си стоим при една. Намаление имаме събота и неделя, но не и вечер.

# 4
 • Мнения: 3 612
Ток плащам 23 евро на месец, но жилището ми е малко. Още не са ме занулявали и не се знае колко ще доплащам.
В magazin се връщаш и показваш чантата си, само ако алармата е сигнализирала. На мен лично не ми се е случвало, но съм виждала как хората се връщат, показват си найлоновите торби с покупките и отново минават през алармата, а тя продължава да си пищи...
А какво общо има заглавието ти с темата?

# 5
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
1-да ,могат да ти проверят 4антата,но само след касата.Ина4е оба4е,на големите автогари багажа минава на скенер,хората минават под скенер за оръжия

2-ами тук държавата държи монопол върху електри4еството

# 6
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
О-о-о, иmаmе права, но иmаmе и задължения...

Да, mогат да те пребъркат в mагазина по всяко вреmе. Иmа mагазини, където иmа специална табела уведоmяваща клиентите, че си запазват правото да проверяват чанти на изхода. Понякога пребъркват и заради подозрителен вънШен вид.

Енергото тук е държавно, т.е. няmаШ избор. Газът се стопанисва от частна коmпания, но пак е саmо една. По-коmунизъm, от този, с който бяхmе свикнали у нас...

# 7
 • Някъде там...
 • Мнения: 263
Поради възмжността от атентати ти проверяват чантата дори на влизане в ресторанта...Навсякъде те проверяват,минаваш и през метал детектор.Има само една електрическа компания,но незнам цените, за газта има различни.Плаща се такса-телевизор...

# 8
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
1. Могат да те проверяват, но след като си минал касата. Можеш да си хапнеш нещо от магазина, и не ти казват нищо, ако си представиш празната опаковка за маркиране, никой не те гледа учудено. Касиерката маркира и хвърля Laughing.

2. Има възможност за избор на компании за ток и газ, но в някои случаи трябва да започнеш (ако например си с ново жилище) от държавната, и от следващия месец да се прехвърлиш на която решиш. Обаче какви са цените, идея нямам.  Blush Скоро имаше и промяна - вдигнаха тока и намалиха газта или обратно.


Не знам защо, но като прочетох заглавието на темата, отначало си помислих, че ще питаш дали имаме елементарни човешки права Joy Mr. Green

# 9
 • в Tara
 • Мнения: 3 291
1. Могат да те проверяват, но след като си минал касата. Можеш да си хапнеш нещо от магазина, и не ти казват нищо, ако си представиш празната опаковка за маркиране, никой не те гледа учудено. Касиерката маркира и хвърля :
друг въпрос колко го правят.
безброй празни опаковки и бутилки по щандовете, ей, много се дразня!
а в лидл оня ден ми стана интересно да видя какви толкова сЮтиени предлагат по нам си колко еврото, тънкажно.
бърках, рових, ами то само празни кутиЙ! крадливо племе, ей!

# 10
 • Germany
 • Мнения: 3 885
1. да, ако имат основание могат да те пребъркат на излизане, много ясно Wink иначе всеки ще си пълни чантата с каквото си иска и на излизане ще вика "къв си ти бе, ти нямаш право да ми бъркаш в чантата, щото аз си имам права" Laughing

2. фирми за ток има 1001, киловатът струва към 25 цента и нагоре, навсякъде е различно, има такси, бонуси, бла-бла... трябва всеки да гледа за него си според ситуацията. Всеки месец се плаща твърда сума (ориентировачно, според членовете на семейството), а веднъж годишно записваш цифрите и ги пращаш. Те изчисляват и обикновено си доплащаш Wink, но на някои хора им връщат пари...на нас ни се е случвало само веднъж- 5 евро hahaha

# 11
 • Мнения: 7 837
Уж има детектори към етикетите, но редовно си писка и заради телефони или ключове. Не ми се е случвало обаче, да искат да ми проверят чантата. Май повечето крадци из магазините, ги хващат първо на камерите.


а в лидл оня ден ми стана интересно да видя какви толкова сЮтиени предлагат по нам си колко еврото, тънкажно.
бърках, рових, ами то само празни кутиЙ! крадливо племе, ей!

Мексиканките тук са специализирани в кражбите от Виктория сикрет. Наскоро четох, че магазина в мола е отчел над $25 000 загуби от кражби на сутиени. Използват чанти с двойно дъно, опаковани отвътре с нещо като станиол, за да не се включват детекторите на етикетите на изхода.

# 12
 • Мнения: 191
И на мен често ми се случва, след като съм си платила да изляза от магазина и да започне да писука. Не знам защо става, не бях се замисляла, че може да е от ключ или телефон. Един път бях купила два еднакви продукта и касиерката маркира само единия два пъти. На излизане се разписука това устройство, но аз си продължих и не спрях, защото знам, че всички си е платено. После се сетих, че най-вероятно е заради немаркирания продукт. Зачудих се, защо не го е маркирала касиерката - ясно че така ще стане при излизане.

Относно тока - тук е евтин, плащаме на 2 месеца около 25 долара, не знам дали има различни доставчици.

Относно застраховките на колите обаче тук в нашата провинция те се правят САМО от ICBC - те са монополисти и застраховките са си доста високи.

# 13
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
В магазините в САЩ персоналът право да ти гледат в чантата на излизане, с цел превенция на кражби. Могат и да те пребъркат на влизане в цел безопасност на магазина. В първия случай мисля, че можеш да съдиш за намеса в личния живот. На мен ми се е случвало да пискам на излизане от голям и натъпкан магазин, бях с много торби, наоколо глъч и не чух дрънченето. Спрях пред магазина да си търся ръкавиците и там ме настигна охраната. "Г-жо, влезте с нас в магазина". Аз се същисах, питам какво изпищя, какво става, а те ме подпират за лакътя и нищо не казват. И вътре ми минаха една по една торбите през скенера, видяха, че не ми е сканирана покупката правилно, благодариха ми и ме пуснаха, аз ги пратих на майната им.

Обаче полицията не може да те претърсва и да ти иска документите без причина, като изключение е ако става дума за държавна сигурност.

Не знам дали зависи от щат на щат, но при нас има правителствена регулация на тока и имаме само една компания. Според мъжа ми, това било по практични причини, не можело повече от една компания да доставя ток. За двустаен апартамент с печка и отопление на газ плащаме към 55 долара месечно за електричество. Тоест това е само светлината и техниката и се явява едно нищо от месечния ни дход. Отоплението, газта и водата ни влизат в наема, който ни е най-голямото перо в бюджета. Следващото най-голямо е манджата.

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 03:49 от Hear Again

# 14
 • State of Mind
 • Мнения: 613
За САЩ (района между Филаделфия и Вашингтон) - по т.1 - да, могат да ме проверят, ако задействам алармата, но само са ми махвали с ръка при такива случаи и никога не са ме спирали. Само веднъж ме гони охраната, напълних количката с хранителни продукти и установих, че съм си забравила парите. За да не губя наново време да пазарувам, докато отскоча до вкъщи да си взема портмонето я скрих между едни рафтове и тръгнах да излизам. И на входа ме спряха, беше като без вина виновен и им бях много ядосана.

По т.2 - за зимните месеци (място без сняг през зимата и съответно приличен студ :  )), за отопление на около 2-стаен просторен апартамен, плащам около 180 долара/месец, ток около 80 долара/месец. През лятото цените са много по-ниски.

Мога да си избера доставчик, но не в рамките на моето населено място. Ако цените им са нещо, което обаче не ме устройва, мога да се преместя 60 мили в някоя посока, даже в рамките на щата и да имам друг доставчик, който (като в нашия случай, например) може да има по-ниски цени.

Като цяло, съотношение посочените цени/заплата е нисък процент.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт