Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 фев. 2009, 18:57 ч.

моля за съвет, тънкоигленна аспирационна биопсия изследване флоуцитометрия

  • 1 966
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 478
тънкоигленна аспирационна биопсия изследване флоуцитометрия

Моля за съвет ..концепция или споделен опит, Къде, как и на каква цена може да ми бъде направена "тънкоигленна аспирационна биопсия с изследване чрез флоуцитометрия" на лимфен възел на врата 3 см, намиращ се мое дясно до ключицата или по ехографско описание (ляв дял 18/16/50 от дата 28.01.'09)?
Имам проблеми над година и 2 месеца след прекарана Инфекциозна Мононуклеоза - субфебрилитет 37.1-37.4, втрисане и треперене през ноща или рано сутрин.. така че спя почти до обяд, нямам загуба на тегло, имам силна целодневна умора и главоболие, по-рядко мравучкане, често почти през 50 дни ми излизат зелените сополи.
Възлите на врата са болезнени в спокойно състояние и при движение на главата към гърди или вдигане на ръка. Нямат зачервяване.
От седмица и нещо се подува нещо и от другата страна на врата и там вече има болезненост.
Болката е търпима, но мисълта че нещо се развива в тези възли над 8 месеца МЕ ТРЕВОЖИ.
Наскоро ПКК+ДКК не съм правила, но ретикулоцити често съм правила, те ту са понижени..ту повишени(реф 5-18, рез 35 от дата 13.02.'09) и (реф 24-80, рез 18 от дата около 29.10.'08).
От разговор с гп лекарката ми, тя каза че или ще ми назначи ПКК+ДКК или ще ми даде хематолог..като е почти невъзможно да ми даде направо хематолог, който хематолог в най-добрия случай тепърва ще ми даде ПКК+ДКК и кой знае дали и кога ще се навие да ми пусне биопсия.

Моля ви, искам да си спестя време и нерви, ако така се стече сценария, къде как и на каква цена мога да получа биопсия, и кои точно имунни маркери следва да се изследват чрез флоуцитометрия на лимфна тъкан????(например CD10+ , CD20+ ...ли?? CD67+ влиза ли в такава група)

Да допълня, относно субфебрилитета още миналата пролет отхвърлих туберкулоза чрез златния тест, спин (-)..сифилис..(-).
Тогава миналата пролет '08 бях фокусирана върху мравучкане.. умора .. безсилие и болка в стави и гръбнак. Имаше данни за стрептококи и моракселла, сега няма данни за бактерии и антителата на стрептококите са на горна граница(реф 200 рез 205) но нямам изявена ставна болка, само в гръбнака се появава но по-рядко.

лимфните възли на врата ме болят и при ставане.
Пролетта '08 нямаше никакви отклонения в щитовидни хормони и антитела, сега не съм търсила ендокринолог.. нали направих платена ехография и се казва че щитовидно е ок.

Моля за идеи ..съвети ..споделен опит
мисълта че може да е ходжкин или неходжкин с бавно развитие до 2 години се казва в литературата.
Вечер ..през ноща и сутринта са много надути и болезнени..цялата зона около лимфните възли е леко болезнена..следва след ставане болката намалява дори изчезва в някои дни.
В легнало положение много ясно ги напипвам особено нощно-сутрин време и се увеличават като зони.

# 1
  • Мнения: 623
От началото на тази година личните лекари дават направления за хирурзи и хематолози

Никой не трябва при това положение /явно подути и болезнени лимфни възли/ да ти откаже такова направление

Не знам от къде си, но ако си в по-малко градче те съветвам да отидеш в по-голям град

А ако личния лекар не ти дава направление, например в София в Ракова болница може да бъде направен платен прием при добър специалист

Ако се окаже нещо личния ще даде направление
А дай Боже фалшива тревога

# 2
  • Мнения: 478
да се похваля..дадоха ми талон за хематолог, сега остава да попадна на амбициозен док и лаборатория. Обясниха ми че регламента на касата е първо да ми се проведе задължително 2 седмичен курс антибиотик и едва след него би се обсъдила евентуална биопсия, в тази връзка имам питане към вас - каква е първата биопсия. Та въпроса ми е такова изследване какво представлява???

аз не си навивам нищо, сравнително спокойна съм, каквото и да се случва е бавно..но първо трябва да се подсигуря, може просто имунната с-ма да се е сбъркала, знам ли.. аз си представям че може да задържам имунни комплекси или да се бъркат хормони..защото цикъла ми нещо го е ударил на 50 дневки в последно време.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт