Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Семейни отношения
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора
   Здравейте!

  Искам да попитам, ако имаш сключен трудов договор за 8 раб.часа, възможно ли е да се сключи и втори - за 4 раб. часа на друго работно място? Или при това положение вторият договор ( предполагам, че е задължително да съществува такъв Thinking), трябва да е граждански?
  Благодаря предварително за отговорите!  bouquet
 
Цитирай

Бургас

Мнения: 40
Не може един за 8 часа и един за 4 часа. Може 2 за по 4 часа или един за 8 ч. и втория да е граждански
Цитирай

тук-там

Мнения: 2 711
Работната седмица не може да е повече от 48 часа - 5 дни х 8 часа - 40 часа -. останалите 8 часа може да ги работиш по втори трудов договор
Цитирай


Мнения: 672
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.
(2) При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по ал. 1, т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.
(3) Работникът или служителят по чл. 110 и 111 дава писменото си съгласие за работа повече от 48 часа седмично на работодателя, при когото работи. В случай че работникът или служителят не даде съгласие, той не може да бъде задължен да работи повече от 48 часа седмично, като отказът му не може да доведе до настъпване на неблагоприятни последици за него.
(4) Писменото съгласие на работника или служителя по чл. 111 за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия договор за допълнителен труд.

Аз мисля, че може  Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 672
Може. Имам познат, който работеше на 8ч. с един договор, и на 4ч. с другия договор.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 697
Я и аз да попитам, почти във връзка с темата, какво става ако за определен период са били налице два тр. договора за 8ч.? Не са ми прекратили старият, когато ми пуснах нов на новата работа. И изобщо, възможно ли е това да се случи? Не им ли индикира в НОИ по някакъв начин? newsm78
Цитирай

София

Мнения: 190
Законите в България позволяват работно време - до 12 часа дневно!!!!!!!!!!!
С други думи: може най- спокойно да се сключи втори, четиричасов трудов договор.
Цитирай

София

Мнения: 6 639
Може да се сключи 2ри договор, прилага се съгласие от първия работодател. После си искаш дубликат от болничните за да се начисли и от него.
Цитирай
Може. Има само определени професии за които не е разрешено - лекари, шофьори и др., които полагат по-тежък труд.
Ако в основния ти трудов договор (на 8ч.) работодателят не е упоменал писмено, че нямаш право да работиш при друг работодател, нямаш проблем да сключиш втори трудов договор по чл.111 от кодекса на труда на 4 часа.
Цитирай

Варна

Мнения: 8 715
Я и аз да попитам, почти във връзка с темата, какво става ако за определен период са били налице два тр. договора за 8ч.? Не са ми прекратили старият, когато ми пуснах нов на новата работа. И изобщо, възможно ли е това да се случи? Не им ли индикира в НОИ по някакъв начин? newsm78

Би могло, ако не са сключени и двата като основни. Само единият може да е основен. По него може примерно да си в отпуск (платен или неплатен) и да работиш пълно работно време по втори. Но той задължително трябва да се сключи като допълнителен, а не като основен, а предполагам че при теб не е било така. Хубаво е да се коригират нещата.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 697
Месечинка виторога при мен ситуацията беше следната: Работех по трудов договор в една фирма, след това излязох по майчинство. Като изтече майчинството започнах нова работа и от там ми пуснаха трудов договор. Обаче този на който се водех до тогава не са ми го прекратили, въпреки, че се обадих, че няма да се връщам при тях. И в един момент се оказа, че имам два договора едновременно- един непрекратен на 8 часа и един нов, пак на 8 часа. Питах се дали не съм в някакво нарушение? newsm78 Като гледам момичетата споменават, че единият може да е на 8 часа, но другият трябва да е на четири. Застъпването е за 3 месеца, ама знам ли дали няма да ми направят някакъв проблем.
Цитирай

Варна

Мнения: 8 715
Няма да ти направят проблем. На теб пък в никакъв случай. Проблемът може да се появи за работодателите. За първите - неподадено уведомление за прекратяване евентуално, което е много кофти като вариант за тях. Ако са те водили в неплатен, ще излязат от ситуацията, но пък втората фирма е трябвало да те назначи на втори ТД, а предполагам са го пуснали като основен. Как си почнала работа с неприключени документи - книжка, заповед за прекратяване, не ти ли ги искаха? Най-добре втората фирма да си коригира подадените данни към нап - и за уведомлението, и декларация 1 за тези 3 месеца. Те си знаят какво трябва да направят, за да изчистят нещата.
Цитирай


Мнения: 105
Може по втори трудов договор с изричното съгласие на първия работодател. Вторият не може да бъде за повече от 4 часа и е по чл.111 от КТ. Трудовият стаж ще е един отработен ден по основния трудов договор. При осигурителния е различно-там се зачита по часове(8+...).
При застъпване на 8 часови трудови договори следва неприятности за работодателите или за вас, ако трябва да ползвате нещо от НОИ. Нямате си и представа, каква схватка е с бюрокрацията(вие също се чудите, те как не си засичат, че на едно и също ЕГН има - защото там не се подават такива данни-само по кой чл.от КТ е назначен, а може да има два договора по чл.67 по 4 часа). Но животът е пред вас.
Цитирай


Мнения: 0
Гледам ситуации като моята, и да попитам и аз. При мен също се засичат 2 договора.

Ситуацията е следната:
Работя в една фирма, на пълно работно време с трудов договор. Имам стаж 2 години и платен отпуск над 22 дни. Пускам си предисзвестието за напускане 1 месец напред, например за 20 декември, и автоматично илзизам и в платена оптуска. Но в новата месторабота (също на пълен работен де) трябва да подпиша от 10ти декемрви. Т.Е. двата трудови договара се засичат с 10 дни. Има ли проблем с това ?

Ситуацията е по особена но никаде по нета не намерих инфо. Трябва ли в тази ситуация 2рия договор да НЕ бъде основен и има ли законов проблем за един от двата работодателя ?
Цитирай


Мнения: 105
С новия работодател се договори първите 10 дни да си на втори тр.договор на 4 часа. После те преназначава на 8 часа. Е, малко повече работа за администрацията, ама това е работата - да се справиш с всичко, за да няма проблеми.
А можеш да прекратиш с първия работодател и да му платиш неустойката, ако има такава(не ти знам клаузите на предизвестието).
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора