Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 530 отговора

Анкета

С какво мляко заквасвате?

Въведи твоя глас

София

Мнения: 1 100
Взимаме от една баба прясно мляко и си го квасим,но имам няколко въпроса.
1.Получава се доста цвик..как можем да намалим този цвик защото е доста
2.малко е редичко как можем да го направим гъсто
3.държим го 3 часа завито и слагаме по 2 лъжици закваска-това достатъчно ли е?
4.Подкваса използваме Био кис.мляко и Елена,ако имате по-добри предложения-споделете.
  Пършевица,Верея - отврат

Най-вече ме вълнува как да направим млякото гъсто.Яла съм кис.подквасени млека-страшно гъсти и ни се ще да направим такова Hug
Цитирай

София

Мнения: 826
На днешно време не знам дали ще успееш. Мисията е почти невъзможна. Бабата колко вода слага като ви го продава?
Цитирай


Мнения: 6 553
Млякото може да се сгъсти,като се вари малко повече да му изври водата.
Ето това е моето заквасено мляко.
   

 

Правя го в кофички от кисело мляко.На една кофичка слагам една пълна лъжица кисело мляко,каквото съм купила.Не използвам някаква специална марка.Обикновено го правя вечер и го оставям до сутринта.
Върху кофичките слагам една дъска за рязане,върху нея кърпа и го завивам с одеяло.Досега винаги е ставало.
Цитирай

в страната на чудесата

Мнения: 117
мисля че това дето си го яла е било овче или козе кравето винаги е по рядко и бабите като му сложат допълнително вода и става  много рядко
Цитирай

Русе

Мнения: 1 168
Първия път заквасих с Елена, стана, но бавничко и пусна доста вода. Втория път, заквасих с моето мляко и стана по-бързо и по-гъсто. Сега третия път стана още по-добре. Струва ми се най-удачно като съм заквасила веднъж да използвам за закваска домашно мляко, а не купено Peace
Цитирай

София

Мнения: 9 920
не квася,помолих свекито и тя отказа
Цитирай

Русе

Мнения: 1 523
Иринка,трябва през определен период да се подменя закваската,след няколко пъти ще ти стане като крем.
Цитирай


Мнения: 1 148
И аз си запазвам подкваса ,иначе ако нямам със пловдив,или някакво друго 3,6 %
 На мен ми става по гъсто когато го подкваса докато е още топло толкова че малкото пръстче да търпи(но малко по топло,демек да пари ама не много де!Абе от това което знаете малко по топло,винаги става!И това е вярно че колкото повече се вари по гъсто става,също и ако не е смесено със вода  Peace
Цитирай

там, дето буки сплитат върхари

Мнения: 1 922
Ние кисело мляко от магазина не ядем.
Топло ли го слагаш? Използвай метода на пръста. Peace И го дръж повече - 4 часа е добре, че и до 5-6 съм стигала, като го забравя Blush Става доста по-гъсто от купеното, а цвик никога не ми е оставал.
Цитирай

под липите!

Мнения: 116
 Да,квася мляко редовно.В този пероид кравето мляко е рядко,защото животните се хранят със суха храна(сено) и каймака му съответно не е жълт.Напролет,когато пасат тревичка и са повечето време на въздух и млякото е по-добро.
  Гъсто е само овчето и козето мляко.
  Закваска и аз слагам от предното,ако еостанало  Mr. Green ако не ползвам каквото и да е купешко,пак става и наистина си е рядко,но както беше казал някой,ако се вари повече има малка разлика в крайния резултат.
 edno_momiche ,дръж го цяла нощ,а не само три часа,а и с една лъжица пак ще стане  Peace

 краси.мира ,страхотна идея за подквасване в кофички.Аз зная,че трябва да е в стъклен буркан и задължително сух,но ще пробвам и това.

 Успех на всички  newsm10
Цитирай

там, дето буки сплитат върхари

Мнения: 1 922


 краси.мира ,страхотна идея за подквасване в кофички.Аз зная,че трябва да е в стъклен буркан и задължително сух,но ще пробвам и това.

И аз знам, че трябва да е сух, стъклен буркан. Не знам защо, така ми е казала баба.
Цитирай

DE

Мнения: 450
Момичета, извинявайте за невежото питане, но дали някой би обяснил в 2-3 стъпки как се кваси мляко?  Blush
Цитирай

под липите!

Мнения: 116
    Лично аз "обварявам"тенджерата преди да го сваря.Слагам два-три пръста вода и след като заври я изхвърлям и тогава слагам млакото.След сваряването му го изчаквам да изстине докато ми търпи кутрето,наливам го в буркани,слагам по една лъжица кисело мляко разбърквам добре."Завивам'' го с две одеала и го оставям цяла нощ.Остава малко рядко,но след като постои два-три часа в хладилника се сгъстява.

  Това е дано съм обяснила правилно.Успех!
 
Цитирай

Русе

Мнения: 1 168
Ами аз го правя така:
1. Подварявам млякото и го разсипвам в компотени буркани
2. Като изстине достатъчно, че да си държа кутрето вътре 10 сек. без да го "ощява" Laughing, слагам във всеки буркан по една супена лъжица кисело мляко
3. Слагам капачки отгоре и завивам бурканите в одеало за няколко часа /2,3,4,5 - зависи от температурата и от млякото, предполагам/
4. Отвивам го и го оставям на стайна температура да се поохлади и накрая като доизстине го прибирам в хладилника

Заб: Това, че като отвиеш бурканите, млякото не е съвсем като купешките на вид /гъсто/, не означава, че като постои мяколко часа в хладилника няма да стегне Peace
Успех!
Цитирай


Мнения: 6 553
От опит:
Когато го правих в буркани ,затворени с капачки , и моето ставаше по-рядко.Сега ,като го правя в кофички,не слагам капачки да го задушава, и то си диша свободно,отгоре слагам само една дъска за рязане,която не прилепва плътно.Върху нея една кърпа ,кухненска и тогава го завивам с едно детско одеяло.След 6-7 часа /при мен през нощта/ е готово.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 530 отговора