Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 фев. 2009, 22:44 ч.

Великденски пости

  • 83 412
  • 495
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
  • Мнения: 172
Аз се бях записала преди време в темата, но досега нямах време нито да ви чета, нито да пиша. Видях, че сте публикували хубави рецепти и смятам да се възползвам от тях. Ето и три от мен:

Гъби с доматен сос
Нарязаните на едро гъби се задушават в малко вода. След това се добавя ситно нарязан лук. Когато омекне всичко, заливаме с доматен сок. Като подправки използваме черен пипер и мента. Ментата придава много приятен вкус, така че не я пропускайте. (пиша рецептата единствено заради ментата)

Постен кекс
200г мед
200г захар
0.200л силен чай
360г брашно
3с.л. олио
100г нарязани орехи
1ч.л. канела
1ч.л. карамфил
кората на 1 портокал

В чая се слагат всички продукти, разбърква се добре и се изсипва в кексова форма. Пече се в умерена фурна. По желание може да се поръси с пудра захар.
Аз не сложих захар, а увеличих меда - общо една чаша. Ползвах пълнозърнесто брашно. Пекох на 160 градуса. Получи се вкусен сладкиш.

Видях, че някой беше питал за рецепта на курабии.Ето една от мен, но не е изпробвана :

Парастасени курабии
240г смлени орехи
180г пудра захар
420г брашно
0.300л олио
ванилия
Смесват се орехите, захарта и брашното. Налива се по малко олио и се омесва тесто, от което се оформят топчета или се разточва по-дебела кора, от която се изрязват формички. Пекат се в умерена фурна. Ръсят се с пудра захар.

healthi, имаш и моята подкрепа за всичко споделено  Peace.

# 271
  • Мнения: 87
Ara_bella, тук в първите страници на тази тема беше цитиран Типикът на Българската православна църква, според който Великият пост се различава доста от този, практикуван от баба ти. Сряда и петък са обявени за постни дни през цялата година (с малки изключения), защото тогава е съответно предаден и разпънат Иисус Христос. А защо тряцърквабва да постим строго в понеделник?
то
Това със заместителите на всичко и на мен не ми допада. Но пък соевите продукти ми идват доста добре при многодневни пости.

Практиката на прабаба ми, която вече споменах възпита и отгледа един истински свещеник, до който се допитваха хората, е в традициите на старостилната православна църква.
Българската православна църква предлага по настояще един олекотен вариант.


Исках да дам и по -истинския, тоест по оригиналния  вариант.
Въздържанието по време на пост е от блажна храна. Блажна не означава просто мазна, а вкусна.
Тоест по време на поста човек не угажда на вкуса си, на небцето си.
св. Иоан Златоуст:

"Не за това, прочее, сме се родили и живеем, за да ядем и пием, но за това ядем, за да живеем. Не да живеем, за да ядем, а да ядем, за да живеем - така е било от самото начало. За духовно усъвършенствуване, а не за удоволствие ни е отреден този живот. Така че да отхвърлим излишното и да вземем само необходимото".


Виждам, че тук има рецепти за постни сладкиши - моето мнение е , че всички сладкиши не са постни. Във всеки от тях има мазнина, готвени са и са благи, тоест блажни.
Общо идеята на поста по отношение на храненето е , че то трябва да бъде оксъдно.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 10:27 от Ara_bella

# 272
  • Мнения: 1 110
Въздържанието по време на пост е ...

... основно душевно и телесно смирение. Смирението има много форми.
Темата не е обвързана с теологичен спор, а е за обменяне на рецепти, които не са в противоречие с типика.
Лек пост ти желая!

# 273
  • Мнения: 784
Практиката на прабаба ми, която вече споменах възпита и отгледа един истински свещеник, до който се допитваха хората, е в традициите на старостилната православна църква.
Българската православна църква предлага по настояще един олекотен вариант.

Ако сте наистина от старостилната православна църква - то това е друга работа. Тя тази църква е различна от Българската православна църква, за чиито пости иде реч в темата - не е в общение с нея и се води  разколническа (но са различни от разколниците на Инокентий). Основният мотив за отделянето на старостилците е почитането на стария календар, но и в тълкуването на много от каноните те са изключително строги и стигат до  крайности. Поради това и ни смятат за големи грешници. Един стар монах казваше за тях: "Разколът им иде от гордост - че те са най-праведните".

# 274
  • Мнения: 994
Готвих боб с праз. Рецептата прочетох от някакво списание "Апетитно" и е на Нейка Иванова от с. Юлиево.
Аз я видоизмених малко - ето какво правих.
Продукти
боб -400г сварен и посолен
5 стръка праз, нарязани на парченца от около 1 см, задушени в зехтин, с червен пипер и сол.
5 моркова - едри нарязани на дребни кубчета, задушени.
няколко домата, нарязани на кръгчета

В тава (с диаметър 32 см) редих тънък ред боб, после праз и моркови, после пак, като завърших с праз. Залях с водата от врялия боб - не беше останало много и не беше водно.  Авторката беше сложила лимонови резенчета и поръсила с масло, аз сложих доматите, магданоз и поръсих със зехтин.
Пекох на 220 за около 25 минути. Стана много вкусно.

# 275
  • Мнения: 5 204
Практиката на прабаба ми ...

А ти постиш ли?

# 276
  • Мнения: 3 550
Това за старостилната църква обяснява всичко. Не ги е грижа толкова за календара. Другаде ги стяга тях шапката, ама нейсе.
А по времето на дядото (свещеника) на Арабела май още не е имало старостилна църква. Тя не се ли отдели официално чак през 90-те години на миналия век? И според нея какви са основанията за строг пост в понеделник?

Някой тук спомена за качамак с гъби. Правих наскоро и не ми се получи. Може ли по-подробно обяснение? Абе, излезе нещо, но не беше вкусно. Каква дързост! Да искам през пости вкусна храна!

# 277
Аз пък да ви кажа с какво можете да замените млечните продукти - кравето мляко се заменя със соево мляко (прясното), а сиренето се заменя с тофу (което също е на соева основа, както знаем). И така може да продължите да правите традиционните си рецепти и през постите!

Е, знам че тези неща не са нито лесни за намиране, нито евтини, затова ще дам и обикновени рецепти, подходящи за пости:

Жито с ядки

Сварена пшеница се смесва с натрошени (може и настъргани) ядки (орехи, фъстъци, каквото има), чубрица, спанак, сол и пипер. Бутва се в тавичка във фурната и се пече 20мин.

Руло с кашу и гъби

Половин глава лук се запържва с няколко скилидки чесън. Две чаши кашу (става и с фъстъци) се смилат, после се смесват с една чаша галета (или може смлян стар хляб минал през тостера). Сваряват се 2-3 картофа, намачкват се и се добавят към кашуто и галетата. Добавя се и лучената смес. Накрая се добавя половин пакетче суха мая (по размер маята е наполовината от дозата, която бихте ползвали за приготвяне на хляб), разтворена в чаша хладка вода.
В тиганче със зехтин се запържват 2 чаши гъби до омекване.
В продълговата тавичка за кекс се слага намазано със зехтин фолио, като се оставя фолиото да излиза доста извън краищата (така че после да може да се завие. Фолиото се намаслява със зехтин и се редят пластове от двете смеси - ред кашу, ред гъби и т.н. до изчерпване. Завива се с фолиото, така че да се оформи руло. Пече се един час. След като се опече, се вади от фурната и трябва да престои 10мин преди да се отвори фолиото. Сервира се топло или студено.

Боб с чушки

Вместо да пълните чушките, нарежете ги на ивици и ги смесете със сварен боб. Добавете лъжица оцет, лъжица захар, малко лют пипер, кимион, връзка магданоз и глава лук нарязана на ситно. Пече се на фурна до зачервяване отгоре.
Друг вариянт е да ползвате направо суров боб, като всичкото се слага в тенджера, заедно с чаша вода, един дафинов лист, и се вари час и половина на бавен огън.

Пилаф с жито и леща (това обаче се готви по-длъжко)

Необходими са ви предварително сварени леща, жито и ориз. В зехтин се запържват глава лук, няколко скилидки чесън и два моркова, после се добавят равни количества от лещата, житото и ориза. Захлупва се за пет минути на най-слаб котлон, подправя се с естрагон (тарагон) и се сервира с усмивка   chef


  chef


 


# 278
  • София
  • Мнения: 468
olemale, веднага давам рецептата за копривата с ориз и орехи. По една и съща рецепта правя три различни вариации на едно и също ядене – супа, яхния и ориз Joy






Така, че ако искаш да е по - гъст просто остави да поизври малко водата. Когато правя супа, слагам по – малко ориз, а когато правя яхния слагам повече лук.

Коприва с ориз и орехи

60 гр. сушена коприва
1 голяма глава лук
1 голям морков
3 скилидки чесън
3/4 ч.ч. счукани орехи
1 – 1,5 ч.ч. ориз *
зехтин
червен пипер
брашно
сол
оцет


Копривата се залива с вода и се вари 10 – 15 минути. След това се отстранява от огъня прибавя се сол и се пасира. Добавя се оризът и пресованите скилидки чесън и се връща на котлона. Лукът се реже на ситно, а морковът се рендосва на едро ренде. Задушават в малко зехтин и след това им се прибавя червеният пипер и брашното и се прибавят към копривата. Разбърква се често и се вари до готовност на ориза. 5 минути преди готовност се прибавят смлените орехи. След готовност се прибавя малко оцет, разбърква се и се оставя малко „да почине”. Лично аз не оставям водата от яденето да се изпари до край, защото обичам да има лек намек за яхния, а не да е сух ориз. Това обаче е въпрос на предпочитания. Рецептата е подходяща за време на пости, но извън постно време може да се добави натрошено твърдо сирене и да се сервира с кисело мляко и забулени яйца.


* 1 ч.ч. = 250 мл


wilma, радвам се, че са ви харесали   bouquet

ina15, заповядай и рецептата на гъбите с кокосово мляко. Аз ги правих с печена чушка, вместо с прясна. Нямам и пресен кориандър, за това сложих няколко зрънца такъв на зърна. http://tanitaang.blogspot.com/2009/02/blog-post_26.html

# 279
  • Мнения: 2 719
brazilka, тези ястия са храна не само за стомаха, а и за очите smile3501!
Невереоятно как една обикновена копривена чорба може да възбуди апетита .
Аз продължавам да постя, без да навлизам в такива подробности, за които е cтанало дума.
Не ям нищо животинско, опитвам се да бъда по- добра, по- спокойна и ....така  Grinning.

# 280
  • Мнения: 175
благодаря Brazilka   bouquet

Не ям нищо животинско, опитвам се да бъда по- добра, по- спокойна и ....така  Grinning.
aleks и аз съм с теб  Peace

Steisi, напътствия и идеи за качамака можеш да видиш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271346.660

как го направих аз:
сварих качамака по обичайния начин, но с малко повече вода и по съветите на момичетата докато е още горещ му добавих доста маргарин (и със зехтин става). Това го прави пухкав, а не сбит и твърд.
Заливката с гъби не е нищо особено - задушавам половин глава стар лук, гъби, шепа прясно зеле за плътност  Simple Smile , червен пипер, черен пипер, малко къри и джоджен. Когато гъбките омекнат добавям и нарязан на пръчици праз и го оставям полусуров.
Задушаването правя в много молко мазнина и повечко соев сос  Mr. Green
Накрая качамакът се залива със задушените зеленчуци и и се поръсва обилно с магданоз, а за непостещите с някоя мръвка или сиренце.

Понеже направих доста качамак после си гарнирах спаначената супа с качамачени топчета   Joy
 newsm78 помня, че като малка това качамака го мразех ужасно  Sick Сега какво ми стана  Mr. Green

вижте Tandoori каква хубама идея за оформление на качамак е дала http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg47452.html#msg47452

Днес ще готвя булгур със сини сливи. Може и тия очарователни сливки да спретна http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg38894.html#msg38894

просто се олях  hahaha Усмихнат и спокоен ден!


# 281
  • Мнения: 120
Радвам се че сме толкова много в отбора на постещите ,на разумно хранещите се и "благо"говорещи. HugРадвам се ,че не се поддаваме на провокациите на схоластици и не превръщаме темата в заяждане и безмислено нападане.Смятам ,че и най-малкият опит да се опиташ да се ограничиш от нещо ,което приемаш ежедневно -трябва да се поощрява.Дори 2 дни пост,дори опита да го направиш.Всички ядат агне за Великден,но не всички постят преди това.Похвалете ги,поощрете ги,вместо да ги вините ,че са яли олио  и готвена ,вкусна храна .Оценете трудността -да устоиш,когато си заобиколен от "изкушения".Никой ли не оценява ,че ние не живеем в манастири...
Това е мое лично мнение.Признавам ,че приемам християнството малко по- широко.
Благодаря за солидарността по повод "синтетичната храна"Успех на всички постещи- страхотни сме- минаха 2 седмици,остават само 5. Laughing

# 282
  • Мнения: 3 166
brazilka ,благодаря ти!  bouquet
страхотни са всичките ти рецепти!

# 283
  • Мнения: 3 038
аз мисля една гъбено-копривена каша да направя, ако не ме домързи, че само един почивен ден...

# 284
  • Мнения: 2 028
brazilka, направо ми иде да ти дойда на гости да се нахраня, толкова с вкус е всичко, дори и постни пак успявш да ги докараш приказно нещата   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт