Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 фев. 2009, 22:44 ч.

Великденски пости

  • 84 963
  • 495
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  • Мнения: 471
момичета, благодаря ви  bouquet

това е менюто за последните два дни, днес свалих снимките от апарата. За днес още не съм решила какво да е newsm78 Но имам малко пресни картофи и ще направя нещо с тях Thinking

червена леща със сушени домати

подлучени тиквички със соева майонеза

– зелена салата с авокадо

мексиканска салата

# 286
  • Мнения: 3 204
brazilka ,не ни ощетявай в рецептите! Praynigмоля те,сподели изготвянето на тези красиви вкусотии. Praynig
благодаря!  bouquet

# 287
  • Мнения: 120
Brazilka,ти си истински домашен гении!!!
Видях нещо интересно ://www.georgieva.info/index.php?-  пости и диети

# 288
  • Мнения: 784
Поздрав с две рецепти и от мен. Не че са кой знае колко оригинални, по-скоро са някакви идеи за разнообразяване на менюто.

Яхния с картофи и гъби - правите си една традиционна картофена яхния и в момента, в който слагате в манджата картофите, заедно с тях добавяте пресни гъби, нарязани на шайби и чесън. От гъбите ястието придобива много приятен вкус, доста различен от този на обикновената "картофена манджа".

Ориз по японски - 1 ч.ч. ориз и 1,5 ч.ч.вода се слагат едновременно на котлона и се оставят да врат на много слаб огън, без да се разбърква (много е важно!), докато оризът поеме всичката вода и се свари. В отделен съд се задушават с олио и малко вода 1 лук и 1 морков (може и гъби, морски дарове, риба или месо последните извън постите) Когато са задушат зарзаватите, към тях се прибавя сварения ориз и всичко се разбърква. Може да се добави малко грах, царевица - по желание. Оставя се да ври още 5 мин. и се сваля от огъня. 
Оризът става пръхкав и стои на зрънца. Подходящ е както за основно ястие, така и за гарнитура.

# 289
  • Варна
  • Мнения: 172
Аз днес хапвам зелен боб с картофи: Във вода задушаваме 5 картофа, а след това наливаме вода, колкото да ги покрие, за да се посварят. Като са почти готови, се прибавя 1 пакет зелен боб. Малко преди да са готови зеленчуците, слагаме и 3 печени пиперки. Подправяме със сол, черен пипер, магданоз и пресен лук. След като ястието поизстине, добавяме и зехтин.

# 290
  • Варна
  • Мнения: 854
Момичета много се извинявам ако сте дали такава рецепта, но нямам време да изчета цялата тема, а спешно ми трябва рецепта за постен солен кекс - ако някой има такава моля дайте  Peace
Лек пост на всички  Peace

# 291
  • Мнения: 3 550
От няколко дни се мъча с един ужасен качамак. За утре съм намислила да сготвя грах.

# 292
  • The point of no return
  • Мнения: 628
Момичета, каква точно беше предварителната подготовка за соевата кайма - купих си насипна такава и няма описание
Помня, че се киснеше във вода, но колко да сложа като грамаж и колко време се кисне ориентировъчно newsm78

# 293
  • Мнения: 5 223
Аз я ваправих по инструкцията на Бразилка, много добре стана: топла вода (по-добре зеленчуков бульон) и соева кайма 1:1, за около 15 минути.

# 294
  • Мнения: 822
И аз снощи готвих със соева кайма. Накиснах във зеленчуков бульон и след това я сложих и на котлона, да поизври водата. Иначе съотношението беше - вода, колкото да покрие каймата в съда.

След това с нея приготвих нещо като мусака - картофи, моркови и грах запекох с малко вода. Каймата запържих с лук, чушки и домати (от консерва). Подправих само със сол, червен пипер и соев сос. Като поомекнаха зеленчуците, добавих останалата смес. Накрая импровизирах с някаква заличка от соева майонеза, брашно и вода (защото нямах соево мляко). Стана вкусно, но на мен ми беше малко тежко от тази майонеза. Мъжът ми, който не пости, обаче я хареса. Mr. Green

# 295
  • Мнения: 831
Соево мляко
Накисват се за през нощта 2 чаши соя (поне 12 часа да престоят). На сутринта водата се излива и соята се изплаква хубаво. Смила с комбайн, пасатор или мелничка за месо.
Получената каша се залива с 1,5 л. вода и се слага на слаб котлон. Вари се 10-тина минути. След това се прецежда през тензух. Получава се соево мляко и т.нар. окара.
Соевото мляко може да се използва, като заместител на кравето.
Аз използвам окара вместо соева кайма и в разни мъфини и хлябове.

Който иска може да си направи тофу от полученото соево мляко. За целта трябва да го пресече с 2 с.л. киселина (оцет или лимонов сок) и 1-2 ч.л. сол. Като стане на по-едрички парцалчета се прецежда през тензух и се затиска с някаква тежест, за да му излезе водата (като на сирене) и после се потапя за около 5 минути в студена вода, за да стегне.

# 296
  • Мнения: 120
За днес си направих ориз по арабски-много го обичам Heart Eyes как не се сетих по-рано. Naughty
Арабски ориз- в около 1/2 кафена чаша олио се запържва или задушава 1 глава кромид лук - нарязан на дребни кубчета,1шепа необелени ,непечени бадеми и 1 чаша ориз.Когато ориза стане прозрачен се залива с 2 - 2и1/2 или  3 чаши топла вода/според инструкцията на опаковката/,добавят се около 1 шепа стафиди/от светлите/,посолява се и се вари на много тих огън.Когато водата е малко ,но не е съвсем извряла се изклучва котлона и захлупената тенджерка остава да ви чака ,а вие отивате на работа.Когато се вьрнете- ви чака страхотно постно пиршество,ако някой от домашните вече не го е излапал. На непостещите- това е гарнитурата кьм телешко - винен кебап.
Идеите са ви страхотни,момичета! Благодаря- за утре коприва по страхотните рецепти на Brazilka

# 297
  • Мнения: 2 028
Аз снощи пак си правих картофена салата със зехтин, грах, гъби, царевица, прясна краставичка и изцеден сок от лимон, стана вкусотийка голяма Grinning

# 298
  • Мнения: 1 110
В неделя правих мини пици калцоне.
за тестото:
3 с.л. олио
260 мл. вода (може да глътне и малко повече)
1,5 ч.л. сол
100 гр. брашно грахам
100 гр. типово брашно
280 гр. брашно тип 500
1 ч.л. мая
Ако имате машина за хляб мятате всичко по описаният ред на програмата за месене с втасване. Ако не - тестото не трябва да става твърдо, а средно мекичко и да го оставите да втаса на топло поне час.
Разделяте тестото на 6 топки. От всяка правите тъничка питка.
Слагате пълнеж от наситнети и задушени до готовност:
2 тиквички
150 гр. пресни гъби
3 чушки червена сиврия (по-големички - придават страхотен аромат)
3 скилидки чесън
риган и лют пипер.
Затваряте като пиците калцоне. Внимавайте долното ръбче да е над горното, за да не изтече соса на пълнежа.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Да ви е сладко!

# 299
  • Мнения: 5 223
Вчера правих ориз със зеленчуци и тиквеник. И двете станаха много хубави, но бързо свършиха. Днес вероятно ще направя пица, че тази на Вихронрав много добре звучи.

В една книга прочетох и рецепта за пица Маринара, която много ми хареса: оформят се пици от тесто (аз го правя от 250 мл. топла вода, 400 гр. брашно, 1/2 кубче мая, по лъжичка сол и захар - най-простото и вкусно тесто за пица, става и за тънка, и за дебела пица), отгоре се намазва обилно с доматен сос, поръсва се с чесън на ситно, босилек и риган, и се пече. Не съм я правила още, но звучи много добре.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт