Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Рецептата се пази в рода ни от над 150 години.
Приготвя се бавно и всеки път по един и същи начин. Много е тачена от семейството ни и приготвянето й е почти като ритуал.
Винаги се готви от най-възрастния в къщата, а в този случай от баща ми.
Ние наричаме тази баница тутманик.

Обещах да дам рецептата в една друга тема за дърпана баница и ето, че дойде времето.


Продукти:

1 кг. брашно
300-350 мл. олио
400 гр. краве сирене
4-5 броя яйца
500 мл. вода
1ч. л. сол
1 щипка сода бикарбонат (може и без нея)

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в тава, в която ще се меси:



В средата се оформя кладенче, в което се изсипва 500 мл. вода, солта и содата. Омесва се меко тесто:




Оставя се в този вид за 10-15 минути:



Докато престоява тестото, се прави сместа от яйцата, сиренето и олиото. Първо се разбъркват яйцата с натрошеното сирене и накрая се добавя олиото. Пак се разбърква:




След това от тестото се режат топчета, които да са около 18-20 на брой (горе-долу колкото топка за билярд):



След като се оформят всички топки е добре да се завият с найлон, за да не изпръхват.  В този вид се оставят за 10 минути, за да могат да се разтягат след това без да се късат:



Намазват се дъното и страните на по-голяма тава (да се побира във фурната). Първо се оформя на дланта, след това се потапя в сместа да се намазни от всички страни, изцежда се и започваме да разтягаме. Полага се в тавата и допълнително се разтяга, за да обхване почти цялото дъно:





Върху всяка кора се слага 1 - 1/2 суп. лъжица от сместа:




Последната кора се намазва само с олио. Пече в силно загрята фурна, като след 10 минути се намалява на 220-230 градуса.Пече се и отгоре и отдолу.
Когато покафенее отгоре се изважда. Отделя се с шпатула или нож от тавата. Връща се във фурната. Общото време за изпичане трае около 35-40 минути.
5 минути преди да се извади се залива с около 150 грама вода. Повдига се леко, за да обхване и отдолу. Не трябва да остава вода в тавата. Връща се за още 4-5 минути.

След като се опече се изважда и се завива за 5 минути с две кърпи, може хавлиени, за да омекнат корите.

Забележка: не се слагат никакви други набухватели, освен щипката сода. По оригиналната рецепта не се слага дори и сода.

Добър апетит![/color]






Извинявам се, ако снимките не са ясни или са малко тъмни, но нямам добър апарат за снимане.[/color]




« Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 23:35 от Estellia »
Цитирай


Мнения: 2 392
Страхотно. Благодаря за снимките и подробното описание. Smile

Кажи сега къде живееш и кога ще я прави баща ти пак Smile
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Страхотно. Благодаря за снимките и подробното описание. Smile

Кажи сега къде живееш и кога ще я прави баща ти пак Smile

 Laughing Тъкмо се шегуваше, че ще започнат да го търсят за баницата.  35 Сега ще го сюрпризирам с новината. Very Happy Mr. Green
Цитирай


Мнения: 2 392
Естелия, питай дали мога да заменя сиренето с извара и дали количеството трябва да е същото ако става.
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Знаех си, че отговорът ще е "не".
Просто рецептата се предава в този вид вече над 150 години.

Е, ти разбира се, можеш да си сложиш извара, но точно със сирене е много вкусна. Peace
Цитирай


Мнения: 4 279
Браво на баба Very Happy  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 649
Същата баница я правеше и свекърва ми преди години.....само че със свинска мас  .
Предполагам че и твоята баба я е правила с мас  Wink
Много е вкусна....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.