Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 433 отговора


Мнения: 2 083
Инспирирана от последните факти изнесени в пресата относно продуктите наречени "сирене и кашкавал" и "салами,кренвирши" и прочие производни от "мляко" и "месо",реших да пусна тази тема.
Иска ми се тук да споделяме опит и знания за това какво да купуваме,кое е истинско и си заслужава парите.Ако е възможно споделяйте за марки продукти,магазини в които ги намирате Thinking Накратко с какво да се храним доколкото е възможно здравословно и най-вече децата ни да не страдат от това безумие ooooh!

Аз по принцип ги избягвам.Купувам за мъжа ми и децата някакви от тези неща,като гледам да са от по реномирани марки  по скъпи като цена.СЛед вчерашното предаване по бтв репортерите се зарекох че салами аз в моя хладилник повече няма да сложа.СПоменаха се животински нокти и човки от птици които се слагали в колбасите,внасяни незнайно какви ми ти боклуци от КИТАЙ Sick Sick Sick  НАправо онемях #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Не че не ги знаех някои от нещата,но за други изобщо не предполагах (най вече за млечните не съм предполагала).....

Дано се получи дискусия и бъде полезна за повече хора Peace
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


    За децата съм се спряла на разлчни марки при различните продукти.Тук купувахме бг сирене в тенекия.Е по-голяма гадост не бях виждала.Сутрин го слагам във вода и да вечерта почти беше станало на тебешир.За това започнах да купувам турско сирене, много съм доволна.Филаделфията също е доста използвана в дома ни.Маслата тук също са ми доста съмнителни и за това за децата купувам Президент.Саламите ги избягвам, има в хладилника, но те миришат на бои и оцветители.Големият ми син месо не яде ConfusedКупувам мляко органик, от бг си нося закваска и квася.Тукашното е с вкус на тебешир.Хляба го правя в машината, спестявам някои консерванти от магазина, а става и по-вкусен.Почти всеки ден им меся по нещо и винаги го давам на детето със салата.Но тук едни краставици и домати...ни вкус, ни аромат.

  А и много не се вживявам в тези неща.Не мога да променя пазара да е само с еко продукти.Дори и те за мен са фалшиви, само с надута цена.Светът е вече само химия, може да сме опитни зайци, но се надявам да издържим и оцелеем.
Цитирай

Sofiq

Мнения: 289
В нашето семейство също се опитваме да ядем качествена храна. Колбаси отдавна не купувам - само чисто месо /не че и в него няма химия и консерванти/. Вместо сирене ядем извара, но и за нея не съм съвсем сигурна дали няма боклучави примеси. Ако някой има информация дали слагат и на изварата някакви допълнителни продукти, ще се радвам да я сподели. Кисело мляко също почти не купуваме. Залагаме на прясното. Салата винаги има на масата и то предимно от сезонни зеленчуци.
Но въпреки това съм далеч от мисълта, че ядем чиста и хубава храна. Искам да се храним здравословно, но без това да ми стане фикс идея.
Интересно ако спадне продажбата на боклуците в магазините дали няма да се замислят производителите и да започнат да правят малко по-добра продукция?!?!?
Цитирай

София

Мнения: 942
Купувам сирене Арла, но това което не е пакитирано в БГ. Намирам го в МЕТРО с опаковки от по 250 грама. Български колбаси също не вземаме. Никакви...Луканката в някои магазини е стигнала 24 лева. Купувам вносни такива, и то доста рядко. Хляба го правя в машината, но гледаме да не ядем хляб.
Кайма--само смляно месо пред очите ми.
Цитирай


Мнения: 609
До колкото съм информирана,истински продукти са млеката на Герма и Бор Чвор ,а от месните на Авва.Аз купувам кисело мляко Ханско,защото има вкус на най-истинско.А за колбаси си доверявам на Тандем,макар че последния път купих много качествено филе на Соларис.Ще следя темата с интерес,за да науча повече Thinking Peace
Цитирай


Мнения: 2 554
Ключовата дума при всички ще е ОПИТВАМЕ ,защото няма какво да накара произвидителя да напише на опаковката какво ,колко и с какъв произход/от къде е докарано/ е вложил в конкретния продукт.
Не само това ,ами са отменени ограниченията за нитрати,консерванти забранени по белия свят у нас  са в продажба......не пише дали храните са изготвени от генно модифицирани култури.И не че не е ясно какво причинява това,ами е ИЗГОДНО НА определени кръгове да трупат пари внасяйки ЕВТИНИ И ОПАСНИ суровини и да продават готова продукция на цена все едно е редовна #Cussing out .И защо да не го правят като до момента никой не е наказан за внесените ОТРОВНИ фъстъци,свинско ПРИЧИНЯВАЩО РАК,пилета натъпкани С ХОРМОНИ И УВРЕЖДАЩИ ДЕЦАТА НИ,Престаряло телешко водещо до бог знае какво.......
Да ни е сладко  newsm64
« Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 14:36 от mamamari »
Цитирай


Мнения: 2 800
Тази тема напоследък ми е болна.  ooooh!За сега от млеката избирам на Сердика, Маркели и Роса. От сиренето-Търговище, но не съм сигурна доколко е от краве мляко.  ooooh!Салами и колбаси не купувам, предпочитам чисто месо. Naughty
След тази статия и лютеница незнам каква, освен едросмляна. newsm78
http://www.moreto.net/novini.php?n=36144
Цитирай

София

Мнения: 603
На мен тази тема отдавна ми е болна, не знам защо трябваше да се стигне до масова истерия едва след разкритията на медиите. Израсла съм на село и вкусът на истинските мляко, сирене и кашкавал ми е до болка познат и никога не мога да ги сбъркам.  От 7-8 години купувам сирене и кашкавал от едно място - има едно хранително магазинче на "Иван Асен ІІ", срещу 12-то СОУ, до плод-зеленчука. Там зареждат сирене и кашкавал само от една карловска мандра, която произвежда за износ. Сиренето е по-скъпичко малко, а кашкавалът си е на нормална цена, но аз от такива неща никога не икономисвам.  Сиренето е истинско саламурено, узряло сирене, също и кашкавалът - с печат на всяка пита за датата на производство, така че винаги може да се провери колко време е зрял. Пред мен са разрязвали пита с печат отпреди една година - е няма такъв вкус, същият както кашкавалът от "едно време". Оня ден пак минах и си взех 2 буци сирене и 1 кг. кашкавал.  Иначе, когато нямам възможност да ходя дотам, взимам за детето козе сирене на Бор Чвор, или краве на Маджаров, макар че и това за мен е компромис. Попадала съм на страхотни партиди на Пършевица от тенекия в супермаркет Европа, но после от пазара Димитър Петков взех пак Пършевица /сгреших, че не го опитах, по принцип винаги си искам парченце за проба/, и беше пълен боклук. Изхвърлих го, даже и за баница не ползвам такива сирена.

Между другото, в същия магазин има и страхотни колбаси - по принцип взимат само на Тандем и на Браво, както и някаква неизвестна за мен марка. Явно собствениците са табиетлии хора и държат много на качеството. Ако имаше повече такива търговци, всички измамници, дето ни тъпчат с тебешир и свинска мас в сиренето и кашкавала, щяха отдавна да са фалирали. Да не говорим за културата на масовия потребител, която според мен е на изключително ниско ниво. Защото, купувайки си евтино фалшиво сирене, ние всъщност спонсорираме тия престъпници и им даваме хляб  Peace

И за много други неща мога да пиша, но много ще подпаля фитила  Mr. Green

Дес, поздравления за темичката! Hug Аз отдавна се каня да пусна нещо подобно, ама така и не се наканих   Laughing
« Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 15:23 от Цецето »
Цитирай

София

Мнения: 623
Изглежда повечето хора са шокирани от изнесените информации напоследък.Винаги съм имала някаква предубеденост и съм внимавала какво купувам......но не съм предполагала колко далеч могат да стигнат тези престъпници, които в никакъв случай не мога да нарека производители.

Това,което се чудя,успоредно с дълбокия размисъл какво да купя, е :"Имат ли съвест тези хора?"
Засега не мога да спомена в темата марка,на която вярвам.........дано да се включа скоро с такава информация Mr. Green
Цитирай

DE

Мнения: 450
Ние отдавна се опитваме да избягваме гореспоменатите храни.

Колбаси, кренвирши, кайма - не купуваме. Много много рядко филе или луканка. Каймата я мелим в нас, хляб си правим... Мисля да започна да правя и кисело мляко, ама къде да търся домашно прясно...  ooooh!
Масло - немско (съмнително колко е качествено), маргарин Рама (за хляба). Напоследък само се чудя кое е двете е по-ужасно.  Crazy
Сирене купуваме на Сердика Добрич, пакетирано. Качеството е добро, обаче и цената е ужасна. Crazy

Ще ми е интересно да прочета какво ще кажат и другите.   bouquet
Цитирай


Мнения: 194
И на мен темата ми е болна Confused

Изобщо се чудя на безумието, как може БДС да не е задължителен а препоръчителен #2gunfire

Живеем в България и е нелепо да разчитаме на съвестта на търговците Sick

Хората са бедни, търсят евтино и едва ли ще  бойкотират некачествените стоки Tired

Да ни пази Господ Praynig
Цитирай

DE

Мнения: 450
До колкото съм информирана,истински продукти са млеката на Герма и Бор Чвор ,а от месните на Авва.Аз купувам кисело мляко Ханско,защото има вкус на най-истинско.А за колбаси си доверявам на Тандем,макар че последния път купих много качествено филе на Соларис.Ще следя темата с интерес,за да науча повече Thinking Peace

На Бор Чвор е и Култура, която е тъпкана с палмово масло. Това е причината да е 0,1% масленост, а да е така приятно гъсто млякото.  Sick Една мама от форума беше писала за това.  Peace
Беше пояснено и че натуралното палмово масло е оранжево... представете си това какво ли е правено, щом е с този млечнобял цвят...  newsm78
Цитирай

Варна

Мнения: 14
Някой има ли впечатления от кисело мляко Боженци?
Чух , че засега било най-доброто на пазара.
Цитирай


Мнения: 2 083
РАдвам се че има интерес,благодаря на всички досега включили се и на тези които ще го направят занапред Hug

Аз също досега се доверявах на Тандем за колбаси,е взимала съм и други на цена която е по висока,смятайки че е относителен критерий за качеството.

Кайма взимах доскоро от едни местни производители (живея в малък град),обаче повече няма да го правя.Незнам дали и те блъскат нокти,човки,кости на прах и телешки пениси Sick Sick Sick Sick Sick в мляното месо,но фактът че се прави надделява в мен и просто не бих се пречупила Naughty

Млеката са ни Верея и Бор Чвор.И двата вида променят вкуса си ако седят един ден на топло.Може би има нещо истинско и в тях Thinking За Боженци също чувам добри отзиви Peace

Съвест?Какво пък е това в днешно време #Cussing out Всеки само гуши и бЕга далече Mad #Cussing out Mad
Цитирай


Мнения: 194
Ами това е. Няма съвест.

Но няма изисквания и закони Sick

В новооткрита фабрика за олио ( преди години), дойдоха от ХЕИ. Бях в лабораторията тогава. И знаете ли какво казаха.......?????????

Няма изисквания. Стига да не  е отровно и да се продава ( т.е. да прилича на олио).

Фабриката е закрита Слава Богу. Ама колко още има такива....? #Crazy Sick ooooh!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 433 отговора