Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-155 от 155 отговора

Под тепетата

Мнения: 1 395
Здравейте всички!Нека тук всеки да напише,какво се готви в неговият край,дори стари забравени рецепти да даде.Нека си припомним какво са готвели нашите баби  и какви са били традициите ни.Каква е традицията във вашият край на големите празници и има ли някакъв празник,който празнуват само отделни райони от България и какво точно се приготвя  на този денПишете,снимайте,показвайте,коментирайте.
Тук можете да се допитвате до всички,какво се прави на даден обичай и какво се сервира на трапезата,независимо какъв е той-сватба,кръщене,прощъпулник,имен ден,великден,коледа и т.н.Надявам се темата да ви хареса и взаимно да си помагаме,когато имаме нужда от съвет.
Българските традиции
Българската сватба
Кръщене
Раждане
Нова година
Йордановден
Ивановден
Бабинден
Антоновден
Атанасовден
Трифон зарезан
Сретение Господне
Симеоновден
Свети Харалампий
Власовден
Баба Марта
Свети Четиридесет Мъченици
Благовещение (Благовец)
Лазаровден
Цветница
Велика седмица
Великден
Томина неделя/Празна,Светла неделя
Гергьовден
Константин и Елена
Спасовден
Еньовден
Петровден
Илинден
Голяма Богородица
Симеоновден
Малка Богородица
Кръстовден
Свети мъченици Вяра ,Надежда,Любов и София
Петковден
Димитровден
Архангеловден
Света Катерина
Андреевден
Варвара
Никулден
Игнажден
Бъдни вечер
Коледа
Стефановден
« Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 12:30 от dodyniki »
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Баба ми и дядо ми са от едно село на върха на Средна гора между Пловдив и Карлово - Свежен.
Най-характерните ястия са картофи с ориз на фурна, биди, боб с листа от алабаш, фалшив заек - даже в голямото издание на Българска национална кухня я има рецептата "Фалшив заек по свеженски", фасул и зеле на чорба и др.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Стига ,бе!И ние имаме вила на Свежен!Там е много хубаво-лятото почти всяка събота и неделя сме там-може да се видим някой път.Това за картофите го знам,но виж другите не ги знаех-много са интересни.Пък какъв зелен фасул отглежда дядо поп-30 см.Знам,че картофите и зеления фасул им стават най-хубави.За бидите,нека поясним за останалите-бяха нещо като катми подобни,нали така?А я напиши рецептата за боб с листа от алабаш-звучи много интересно.
« Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 11:21 от dodyniki »
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Стига ,бе!И ние имаме вила на Свежен!Там е много хубаво-лятото почти всяка събота и неделя сме там-може да се видим някой път.Това за картофите го знам,но виж другите не ги знаех-много са интересни.Пък какъв зелен фасул отглежда дядо поп-30 см.Знам,че картофите и зеления фасул им стават най-хубави.За бидите,нека поясним за останалите-бяха нещо като катми подобни,нали така?А я напиши рецептата за боб с листа от алабаш-звучи много интересно.

Мдааааа, светът е малък  Wink, но Свежен е най-хубавото село  Mr. Green
Бидите са като големи палачинки или катми, които се правят на глинен сач върху триножника на огнището. Сачът се маже със сланина. Докато са топли ги ядем с масло и захар /пак по типично свеженски/, а когато изстинат баба ги залива със захарен сироп - захар, вода и масло мисля, че беше.
Бобът с алабаш трябва да я питам, че аз лично не съм го готвила. Причината е, че тази рецепта е за боб - истинският боб, а не зрелият фасул, както са свикнали хората да му казват боб. На село баба садеше този боб, който е с големи шушулки и се бели преди да се вари.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
А моята баба пък е от едно ямболско село-там много правят катък.Тя го прави от овче мляко мисля,сол и май това е и доколкото си спомням се обръщаше буркана ,бъркаше се по няколко пъти на ден-не помня точно трябва да я питам.Но такъв катък става-този в магазините,няма нищо общо.Ако някой знае точно как се прави -да напише,защото скоро няма да я видя баба ми,а ми се ще да направя.
Nana77 , мисля,че говорим за боба ,който споменах-онзи големият.
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Nana77 , мисля,че говорим за боба ,който споменах-онзи големият.

Не. Това си е зелен фасул. Просто такъв му е сортът, че шушулките стават дълги. Най-вероятно е от червения фасул т.е бобчетата са едни червено-лилави.

Аз говоря за боб. Питай на Свежен - ще ти го покажат  Wink Шушулката е много по-дебела и става черна, а зърната са големи и се белят преди да се вари.
Цитирай

София

Мнения: 123
В Северна България, приготвя една страшна вкусотия-лютика.Приготвя се от печени чушки /зелени и червени/, чесън, печен домат, печен син домат, ако се прибави и боб става направо неотразимо, всички зеленчуци се скълцват и се яде с топла питка и сиренце.Другото интересно ястие е -саламура.Това е супа приготвена от печени чушки /голямо количество /, запържено пиле на порции, чесън и подправки.И двете ястия са с невероятен вкус, а в същото време ужасно прости.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Прабаба ми /лека и пръст/,беше от едно село Бъркачево до Бяла Слатина,та като ходехме на годсти,единственото нещо,което я карах да прави беше точно лютиката.И на мен ми е любима.Даже ,като сготвих на мъжа ми това ястие за пръв път-беше възхитен и каза ,че е невероятна вкусотия.
А за бобчетата разбрах за кои става въпрос- веднъж се опитахме да ги сеем на двора,но нищо не се получи,защото ходим само събота и неделя,а през седмицата няма кой да ги полива  Crying or Very sad Изкарахме една шепичка де-много са вкусни! Flutter
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Я дайте една рецепта за лютика  Praynig
Цитирай


Мнения: 6 399
за пръв път чувам за лютика... интересно ми е що е то... нещо като лютеницата ли?
Цитирай

София

Мнения: 9 566
за пръв път чувам за лютика... интересно ми е що е то... нещо като лютеницата ли?

Мне. Обикновено се прави пиле лютика, доколкото съм запозната е пиле с печени чушки. Но чакам мамите с традиции в приготвянето да ни кажат рецептата.
Цитирай

София

Мнения: 123
nana77, истинската лютика е постна и се приготвя по следният начин-пресни чушки 1 кг.-зелени и червени се изпичат и обелват, към тях се прибавят 1-2 печени домата, няколко скилидки чесан-5/6 бр.Това цялото се скълцва хубаво в купа, като се прибавя и сол на вкус/баба ми си имаше стар дървен клъчник и една глинена купа точно за това ястие/.Никакви други подправки не се слагат, нито оцет, нищо.Това нещо се яде пак повтарям с топла домашна питка и сирене.
Моля dodyniki да ме поправи ако имам грешки в рецептата, защото аз не съм го готвила, а майка ми ни го приготвя, като и гостуваме.

P.S.поразрових се в нета сега за лютика, има дадени рецепти с добавки на лук, яйца и всякакви други продукти, обаче истинската лютика, която се прави в С.България е само от продуктите, които съм посочила.Всичко останало е импровизиране и няма нищо общо с лютиката.
Blue eys абсолютно си права за оригиналната лютиката и за това премахнах синият домат и боба.Просто майка ми последно е била добавила от тях в лютиката и ми е останало в главата. HugА саламурата препоръчвам горещо да се опита.Страшно вкусно нещо е. Crazy

« Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 13:34 от explanet »
Цитирай

някъде в северозападният резерват

Мнения: 264
В къщи много често правим лютика, дори и за зимнина в буркани.
Рецептата е следната:
Счуквате няколко скилидки чесън с малко сол,след това десетина печени и обелени чушки, два печени и обелени домата, и ако обичате люто добавяте и печено люто чушле.Аз лично слагам и малко натрошено сирене, става превъзходно.Задължително условие обаче, за да е вкусна лютиката е да е скълцана в дървена гаванка с клъчник Very Happy
Ако някой има желани ще напиша и рецептата за пиле саламура.
Цитирай


Мнения: 46
Имаме желание,напиши я  Very Happy
Цитирай

някъде в северозападният резерват

Мнения: 264
          Пиле саламура (Влашка саламура)

Необходими продукти:

1\2 пиле
2 средни по големина домата
3 печени чушки
няколко скилидки чесън
50 мл.олио
магданоз

Слагаме пилето в по-дълбока тава сипваме малко олио и вода и слагаме да се пече във фурната, когато пилето е почти готово слагаме отстрани в тавата и доматите да се изпекът, малко преди да извадим готовото пиле и домати допълваме тавата с вода, за да се разтвори мазнинката от печеното.След като извадим тавата от фурната изсипваме течноста в тенджера, доливаме вода и прибавяме обезкостеното и нарязано на дребно пиле,обелените и също накълцани на дребно чушки и домати и сол на вкус.Слагаме всичко да кипне за няколко минути на котлона.Поднася се със счукан чесън,печено чушле и обилно поръсено с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!

Няма човек, на който да съм я сготвила и да не я е харесал. Peace

Цитирай

София

Мнения: 9 566
          Пиле саламура (Влашка саламура)

Необходими продукти:

1\2 пиле
2 средни по големина домата
3 печени чушки
няколко скилидки чесън
50 мл.олио
магданоз

Слагаме пилето в по-дълбока тава сипваме малко олио и вода и слагаме да се пече във фурната, когато пилето е почти готово слагаме отстрани в тавата и доматите да се изпекът, малко преди да извадим готовото пиле и домати допълваме тавата с вода, за да се разтвори мазнинката от печеното.След като извадим тавата от фурната изсипваме течноста в тенджера, доливаме вода и прибавяме обезкостеното и нарязано на дребно пиле,обелените и също накълцани на дребно чушки и домати и сол на вкус.Слагаме всичко да кипне за няколко минути на котлона.Поднася се със счукан чесън,печено чушле и обилно поръсено с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!

Няма човек, на който да съм я сготвила и да не я е харесал. Peace



Явно на тази рецепта някой ми е казал, че е пиле лютика и така...
Разбрах - ще се опитат и двете, макар че първата страшно прилича на кьопоолу.  Mr. Green
Цитирай

някъде в северозападният резерват

Мнения: 264
Права си, че си приличат, но в истинската лютиката не се слага патладжан а само чушки и домати.Пилето лютика е манджа, а саламурата е като супа.Аз правя пиле лютика като към готовата лютика добавям печено пилешко месо.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Моята баба /на баща ми майката/ прави "ишмер"-това е бяла каша със сирене-това е в Пловдивска област.А бях едно време на моя приятелка на баба и на гости-тя е от с.Бисер-това е някъде към Харманли нататък.Та там правят гюзлеми.Това е страшно вкусно нещо-прилича на баничка със сирене,само ,че се пече отгоре на някакъв сач и има съвсем различен вкус.Страхотно е. http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=meal&id=3611 това е линка към рецептата ,ако някой иска да си направи.Наистина става страхотно.
Цитирай

Алеята на славата

Мнения: 1 193
Гюзлемите се правят и в СИ България, но на мен са ми мазни, предпочитам съвременните бутеризделия.
Традиция в Балкана е пълнено агне, печено в пещ, разкошно ястие за пролетни и летни празници.
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Моята баба /на баща ми майката/ прави "ишмер"-това е бяла каша със сирене-това е в Пловдивска област.

Аааааа да и баба го правеше на Свежен  Laughing
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
nana77, истинската лютика е постна и се приготвя по следният начин-пресни чушки 1 кг.-зелени и червени се изпичат и обелват, към тях се прибавят 1-2 печени домата, 1 син домат също изпечен, няколко скилидки чесан-5/6 бр./ако имате и сварен боб, предполагам, че може и от консерва боб става страшно вкусно, като и боба се скълцва в общата смес/Това цялото се скълцва хубаво в купа, като се прибавя и сол на вкус/баба ми си имаше стар дървен клъчник и една глинена купа точно за това ястие/.Никакви други подправки не се слагат, нито оцет, нищо.Това нещо се яде пак повтарям с топла домашна питка и сирене.
Моля dodyniki да ме поправи ако имам грешки в рецептата, защото аз не съм го готвила, а майка ми ни го приготвя, като и гостуваме.

P.S.поразрових се в нета сега за лютика, има дадени рецепти с добавки на лук, яйца и всякакви други продукти, обаче истинската лютика, която се прави в С.България е само от продуктите, които съм посочила.Всичко останало е импровизиране и няма нищо общо с лютиката.


Нямаш нужда от поправка.Точно такава е рецептата,само,че не съм я пробвала с боб и незнам,а и слагам повечко чесън,защото мъжа ми много люто обича.Същата си е рецептата-но за чесъна е въпрос на вкус.Между другото има -да ,такава рецепта-"Пиле-лютика"Прави се по същият начин,само ,че се слага и варено пиле и после се запича леко в тава.
Цитирай


Мнения: 162
Мили дами, започналисте една невероятно интересна тема, която ще  чета от тук на татък За съжаление на мен ми липсват опит и материал по темата, но ще ви следя с интерес и ще черпя идеи от вас. Още веднъж благодаря
Цитирай

Las Vegas

Мнения: 778
И аз приветствам тази хубава темичка, за сега не се сещам за такова ястие, но ще пиша като се сетя и ще следя с интерес, вече си набелязах рецептички  smile3508
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
Много хубава тема сте започнали. Браво Peace Саламура и аз съм яла много е вкусно, бабата на мъжа ми прави и саламура по гергьовден и с агнешка глава,но аз тази не я харесвам, предпочитам пилешката. Довечера, ако не ме мързи ще направя една пилешка саламура.
Цитирай

София

Мнения: 96
А аз още сънувам бабината баница, печена под връшник / това е един голям железен капак, който се нагрява предварително,а отгоре се посипва с жар и се слага върху тавата с баница и така се пече/, нямахме търпение да "отиде до нивата" и да си хапнем направо от тавата Crazy Или на печката да ни изпече кравайчета от тестото, което е останало от точенето на баницата.
Цитирай


Мнения: 2 095
В моя край правят "Зелници". Това са баници с много плънка в средата. Обожавам ги с коприва,праз,сиренце,яйце и сланинки. Няма по-вкусно нещо.
Цитирай

Кьолн

Мнения: 708
Моята баба правеше пипер с мляко. Обожавах го. Когато се омъжих тук дори не бяха чували за такава манджа. И също така правеше малай с царевично брашно. Леле беше много вкусен.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Хайде двете последни девойки да драснат рецептите за зелниците и пипера с мляко-много интересно звучи  chef
Цитирай

София

Мнения: 1 235
Ето и от нашия Северозападен край още нещо, подходящо за очакваната пролет. Казва се комбус - запържва се лук, добавя се попарен лапад (щавляк) и попарени и скълцани сушени чушки, очистени от семе и кожа.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Ариана,знаеш ли-тази рецепта страшно ми допадна.Понеже сега постя и това ми се стори добра идея за постна манджичка.Ама пишете и рецептите и как се приготвят,пък по-нататък,като се обогати "менюто", може да ги съберем на едно място в отделна тема.Ако имате и снимки-ще е още по-хубаво. smile3503
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
Ариана припомними детството с този комбус няма нищо по хубаво на света.Сещам се за баба и как ухае...
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Айде пишете я вече тази рецепта,че се окапах вече  newsm70 направо така ми се дояде,даже и бегла представа си нямам даже за какво става въпрос.
Цитирай


Мнения: 85
Много хубава тема,момичета.Моята баба е от странджата и там правят ишмер с прясно сирене от цедилката(обожавам го),също баба правише и лангиди за закуска.А зелника дето го правят там е страхотен. chef
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Рецептите,рецептите,момичета!Пишете рецептите!...vesi rn,какво е -лангиди?  newsm78
Цитирай

Горна Оряховица

Мнения: 872
При нас най-традиционното е "Горнооряховско гърне"-телешки жили, вино, зеленуци.Много е вкусно, но е много тежка храна, ама пуста лакомия-за празници все карам баба да ми прави.Тук преди време имаше рецепта точно за това.
Цитирай


Мнения: 85
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Моята баба правеше пипер с мляко. Обожавах го. Когато се омъжих тук дори не бяха чували за такава манджа. И също така правеше малай с царевично брашно. Леле беше много вкусен.
И баба правеше. Пиперките с мляко са традиционна капанска манджа, доколкото знам. Изпича се зелен пипер(май само със зелен съм го яла, нр знам става ли с друг), запържват се няколко лъжици брашно в масло и се разрежда с прясно мляко, така че да стане много рядък бешамелов сос. Посолява се и се пуска пипера, като се бърка често, за да не загори, докато сосът се посгъсти. Сервира се с дебел резен сирене, който се намачква в соса. Самото ястие изглежда като отвратителен буламач, но е ужасно вкусно.
Малая да не е мамалига или качамак със сладък петмез?
Хазяйката ми в Търново правеше лопушник(баница с лапад) и пак с лапад или коприва, или спанак нящо като миш-маш с лук, чесън, сирене, подправки и яйце. Отгоре сместа се заливаше с лъжица-две кисело мляко.
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Оо, как ме върнахте в детството! Чудесна тема Smile . Баба правеше и бялата гозба (чушки с мляко), и гюзлемите, и качамак с маджун. Наскоро пак ми донесе маджун, но така и не съм си правила качамак. Много ми е интересна темата, ще ви следя настървено  Laughing .
Цитирай

София

Мнения: 1 235
Айде пишете я вече тази рецепта,че се окапах вече  newsm70 направо така ми се дояде,даже и бегла представа си нямам даже за какво става въпрос.

А сега де! Ами като баба ми я все на око готвеше...
Значи запържвате една нарязана наситно глава лук.
Отделно, през това време попарвате една въздебеличка връзка лапад и 10-тина дребни сушени чушки. Вадите лапада от водата и в една глинена купа склъцвате с клъцника  (hahaha много смешна дума, ама така му викаме) лапада на едри парчета. Не бива да става на пюре, добре е да си личат листата в манджата. Добавяте го в тигана при лучеца.
Вадите и сухите чушки от водата, почиствате от корените и семките и ги склъцвате и тях в купата. Доколкото е възможно отделете по-едрите ципи от чушките, но не бива да се престаравате  Wink. Добавяте и тях в тигана.
Остава само да се посоли, че по-голяма гадост от безсолен комбус аз не познавам  Laughing.
Позапържвате още малко, колкото всичко да поеме от мазнинката, а лапада да поеме от миризмата на сухите чушки и лука и хапвате с кеф. Най-добре да се топи с топъл селски хлебец  Laughing
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Umbra 
 
,какво е маджун и как се прави този качамак?Целта на тази тема е да измъкнем рецепти от бабините тетрадки,защото днес колкото и вкусни ястия да има -с едновремешните немогат да се сравняват,а и нека не забравяме,че сме българи,нали така?Пишете и рецептите за това,за което се сетите.
Цитирай


Мнения: 1 792
Страхотна тема Smile

От ЮЗ България съм. Популярно ястие зимата тук е капамата. Също шарен боб с цвекло и к. зеле; Печени картофи в чугунена фурна поръсени с шарена сол;

Ще допълвам Smile
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Umbra 
 
,какво е маджун

Тъмнокафяв петмез, сварен от захарно цвекло и ароматизиран с индрише.
Цитирай

Кьолн

Мнения: 708
Да отговоря за малая. Това е нещо като бъркана баница с царевично брашно. Вътре в сместа се слага сиренце.Ммм много вкусно. А иначе за пипера с мляко аз съм от Добруджа и е страшно вкусно. Става и с червен пипер.
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Страхотна тема  bouquet
Споменахте някъде за катък и моята баба прави страхотен ня е от едно село близо до Хасково.Значи сварява овче мляко ( макар че за мен го прави 50/50 с краве)  на водна баня като го вари мн дълго време около 4-5 часа познава се кога е готово като се сложи една капка от млекото на нокътя и ако капката остане цяла и не се разлее значи е готово.След това слага сол (количство не мога да кажа) и слага млекото заедно на студено като съда в който е варено млекото е сложен в друг по - голям със студена вода като водата се подменя често и за да е студена.Така се държи няколко дни в студено помещение и се бърка няколкопъти на ден.След 4-5 дни се разсипва в подходящи съдове като през това време млекото вече се е сгъстило.Прехвърлено в съдовете то продължава да се сгъстява като се държат винаги на студено.

И още едно нещо което ужасно мн ми харесва ядохме една баница като бяхме на гости на едни приятели в Бял извор това е Смолянско ако не се лъжа. Значи баница със сирене и картофи невероятен вкус.Пече върху печка на дърва и е направена от 3 кори като между тях се слага настъргани варени картофи и сирене.Слага се на печката като се опече най долния пласт се обръща да се опече и горния става супер вкусно.Особено с айрянче.За съжаление не мога да си я напрява в къщи че нямаме такава печка.

Като се сетя за др рецепти от нашия край пак ще пиша
Цитирай

вкъщи

Мнения: 123
И моята баба готвеше пипер с мляко. И до ден днешен помня вкуса. Готвеше и бакла с пресни картофи и ориз. Нещо разкошно. Мога да изям цяла тенджера с лъжицата.  Embarassed
Цитирай


Мнения: 116
В нашия край е много традиционна топеницата/прави се от намачкано сирене,лъжичка кис.мляко,печени чушки и варено яйце/.Страшно вкусно е особено с топла домашна питка.И разбира се традиционните чушки пълнени с чукан боб.Свекърва ми е от Врачанския край и там имат много интересни традиционни ястия.Тя прави нещо като лютиката спомената по напред,но като салата:в нарязани печени чушки прибавя сварено и накъсано на дребно варено пиле и го подправя  със сол,чесън ,магданоз и малко олио и оцет.
Цитирай

мадрид

Мнения: 411
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

и аз ги правя ,това е лиубимата закуска на малката
Цитирай


Мнения: 1 964
Много интересна тема bouquet.
Аз имам много вкусни спомени от тракийската баница с ориз Peace.
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
pepita 84 тази баничка много ми прилича на пататник,характерен е за родопите. Аз също много го харесвам,като е направен както трябва разбира се.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Радвам се ,че ви харесва темата,а и толкова много нови /стари/неща научих от вас.Нека не забравяме,че сме българи и да възродим българската кухня,защото се убедих,че тя е не по-малко интересна от кухните на другите националности.Пишете рецептите! bouquet
ПС:Ако някой знае как се приготвя чомлек или е от Родопския край,защото мисля,че това е тамошно ястие-нека да пише.
http://www.gotvarstvo.hit.bg/ ето тук може да прочетете интересни рецепти.
А ето и какво открих за предстоящият празник-сирни заговезни.Какво се прави на празника,може би знаете,но малко информация за тези,които не знаят няма да е излишна:
Обичай, изпълняван на СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. На края на конец, закачен на тавана или на дълъг прът, се връзва сварено обелено яйце, халва или въглен. Конецът се залюлява в кръг и всички около трапезата се опитват да уловят закаченото с уста. Когато младите се наиграят, а старите- нарадват, запалват конеца. Според това как гори се гадае за здраве, дълъг живот или близка смърт. В някои райони на страната по същия начин се гадае за бъдеща реколта, приплода на добитъка или предстояща женитба. На отделни места в Изт. България, Охридско и Кукушко с водата, в която са се варили яйцата за вечерята, си мият лицата на следващия ден- чист понеделник, за да се предпазят от бълхи и мухи. Пак в тези райони черупките от същите яйца сутринта след Сирни заговезни изхвърлят на улицата, за да пропъдят бълхите.

Оратници

Олалие- обичай, изпълняван на сирница. Участниците в него са момчета и ергени. Преди вечерята ергените запалват по високите места край селото предварително подготвени купове от слама, съчки, шума и др. Стремежът е огънят да има колкото се може по-висок пламък, защото се вярвя, че докъдето стига светлината му до там няма да пада градушка през лятото. Действията около него са съпроводени с шеговити песни и заклинания. Ергените, а в някои райони на страната и жени и деца, прескачат огъня за здраве и предпазване от бълхи.
« Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 11:24 от dodyniki »
Цитирай

Германия

Мнения: 899
За маджуна вече са казали, а качамака - прави се както си знаете с варене, после се изсипва в тава и се запича да стегне и да се зачерви. Залива се с маджуна и се реже на квадрати, после си облизвате пръстите  Laughing .

Любимото ми ядене от детството до ден днешене е лопуш с ориз. Може да се ползва лапад, киселец, винаги е страхотно вкусно. Пресния лапад се задушава с малко лук, мазнина, водичка и един настърган морков. През това време се слага ориза да се вари в съотношение 1 към 3. Като кипне се добавя задушения лапад и подправки - черен пипер, сол, малко червен пипер. Готви се, докато ориза изпие цялата вода, но да остане леко влажен. Серивира се с бучка сирене и кисело мляко.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Umbra,тази рецепта с лапада ми хареса,ще я пробвам като излезе лапада.Моята баба правеше нещо подобно само че слагаше-ред лапад,ред ориз и накрая го ядяхме със кисело мляко и чесън-пак запечено във фурната.Аз много обичам зеленолистните и ще ми хареса-не се съмнявам.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
http://www.traditions-bg.com/bg/sub_5_1.php ето ви и още нещо за сирни заговезни. bouquet
http://www.traditions-bg.com/bg/february/todorovden.php -и още един предстоящ празник
Цитирай


Мнения: 28
Pri nas v Panagiuri6te tradiciq v vsqka ka6ta sa Qica po Panagiurski(pareni qica),A sa6to taka v PANAGIURI6TE mnogo se pravqt zelnici NO s kiselo zele,i stavat mnogo vkusni.Druga resepta ot na6iq krai tova e 6UPKA-Produkti za 6UPKA: 5 qisa,500ml.prqsno mlqko, 1 4aena laji4ka soga za xlqb, bra6no,i maslo.Qicata se razbivat s prqsnoto mlqko,v koeto e razbita sodata.Pri postoqnno barkane se pribavq bra6noto,dokato smesta stane po gastota kato boza.Polu4enata smes se isipva v tava namazana s maslo i se pe4e do rozovo na 150C.Izdigat se visoki mexuri i zatova se konsumira vednaga sled izvajdaneto,posipana s kristalna zahar,za da ne spadnat mexurite i da se vtekli,az go hapvam i s med s sirence,,mnogo e vkusno Naughty
Цитирай

Bourgas

Мнения: 1 434
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Ей, как се зарадвах, че накрая намирам рецепта за тези лангиди...те са спомен от детството ми когато баба ни правеше за засуска такива, но тъй като до сега не можах да открия рецепта в нет-а реших, че просто баба така си ги е кръстила, а името им е нещо друго и никога няма да разбера как се правят 35
Vesi, огромно благодаря bouquet
Цитирай

Германия

Мнения: 899
dodyniki, да става и да се запече на фурна, даже и заливка може да му се направи, като за мусака. Аз, защото съм от мързеливите, си го готвя в тенджера  Very Happy .
Цитирай

Варна

Мнения: 929
При нас най-традиционното е "Горнооряховско гърне"-телешки жили, вино, зеленуци.Много е вкусно, но е много тежка храна, ама пуста лакомия-за празници все карам баба да ми прави.Тук преди време имаше рецепта точно за това.

Вярно е много вкусно - аз съм го яла със смес от телешки и свински жили.


Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Тази рецепта я имам, ама не знаех че се казват "Лангиди"  и съм си ги кръстила пърженки.


Аз като една варненка ще ви напиша рецепта за сърми по варненски - в момента не мога да ви напиша точно количеството на продуктите, защото готвя "на око" - листа от кисело зеле, сварен зрял фасул, лук и лютеница. Плънка:сварения фасул се обърква с нарязания на малки кубчета лук и лютеницата(за предпочитане е домашната, ама като няма - купешка), слагате си сол на вкус и малко шарена сол(май имаше и още някаква подправка - ще погледна и ще пиша). Завиват се сармите и се мятате на скарата ( както кюфтета и кебапчета  Laughing ).
Цитирай

мадрид

Мнения: 411
Някой беШе писал за саламура.
много  вкусна супа,но истинската рецепта е с пе4ено пиле на дървени въглиЩа и тогава се пуска да се вари.естествено тази вкуснотия не могат да я опитат хората които живеят в града,но пък с попрепе4ено на грила по4ти се достига някогаШния вкус.
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785

Тази рецепта я имам, ама не знаех че се казват "Лангиди"  и съм си ги кръстила пърженки.
Баба му викаше тиганички. За съжление, мъжо и детето не ги харесват- мазнички им идвали. Rolling Eyes
Цитирай

някъде в северозападният резерват

Мнения: 264
Някой беШе писал за саламура.
много  вкусна супа,но истинската рецепта е с пе4ено пиле на дървени въглиЩа и тогава се пуска да се вари.естествено тази вкуснотия не могат да я опитат хората които живеят в града,но пък с попрепе4ено на грила по4ти се достига някогаШния вкус.

Напълно си права, така е оригиналната рецепта, баба печеше пилето на жар, става супер.
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 536
Umbra 
 
,какво е маджун


По добруджата маджуна се прави и от дини.
Цитирай
Аз съм от Стара Загора,моята баба приготвяше триеница / мисля,че така се изписва/ за закуска.Обожавах я!
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Еха каква хубава темичка.Тези Лангиди или тиганички и аз ги знам.
Аз ги наричам Тиганици, даже не знаех, че се казват Лангиди.
Рецептата на Умбра за лапад и аз я знам - страааашно вкусно.Всъшност ястия с лапад не знам дали аз си внушавам, но на вкус са по различни от тези със спанак.Уж все зелении, но тези с лапад носят вкуса и духа на бабините манжички.
Едната ми баба правеше с лапад набран от двора каша с лапад.Задушава се лапада с голямо количество пресен чесън и пресен лук. в олио с малко водичка до омекване.Посолява се и се поръсва с червен пипер.Сгъстява се с брашно размито във вода.
Къкри още малко и при сервиране се поръсва с пресен джоджен Peace

Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Бъни,добре дошла!Радвам се ,че темата ти харесва.Хайде сега и ти потърси в бабините тетрадки и напиши някоя рецептичка.Тази лапад-каша и моята баба я правеше-много е вкусна.
Arlienaби ли споделила с нас какво е триеница и напиши рецептата ако я знаеш
 bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 804
много са любимите ми рецепти от баба но обожавам зелник и неините "кавърдисани картофки" или катми на сач.темата е страхотна за да си припомним любими ястия.поздравления за автора на темата!!!
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
много са любимите ми рецепти от баба но обожавам зелник и неините "кавърдисани картофки" или катми на сач.темата е страхотна за да си припомним любими ястия.поздравления за автора на темата!!!
Рецепти?! Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 804
ох да забравих рецептите-зелника е баница със зелении/дъщеря ми казва със трева/сушени зелен лук;зеле;лапад;джоджен/ стриват се и се объркват с яйца;кис.мляко;сирене и олио.нарежда се баница и се пече по познатия начин!А" картофките"се задушават на парчета с много лук и олио и водичка в тенджера под капак.стават меки направо се топят в устата.катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.пекат се на огън и топли се мажат с масло.мъжа ми не ги харесва много защото му миришели на пушек но за мен са съвършенни за закуска!мажем ги и с мед или натрошено сиренце!
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
"кавърдисани картофки"
Като прочетох това и се сетих за баба и нейните кавърдисани манжички.Прочетох рецептата ти за картофките ,но вие на друго казвате кавърдисано.Уж не сме огромна страна а какво разнообразие само.
Та на моята баба кавърдисаните картофки всъшност си е картофена яхния.Моята любима баба бог да я прости всичко кавърдисваше - т.е запържва лук и червен пипер и го гаси със сок от домати или водичка.
Та за яхнията - запържваше една голяма глава лук, една с.л червен пипер , гаси с доматен сок или водичка.Добавяше картофките и ги задушава под капак.После прясно магданозче от нейната градинка ММММ  Love Love Love не мога като нея и това си.И после да си натопи човек топъл пресен къшей хляб от селската фурна.Току що опечен - ех спомени Love Love Love
Цитирай

София

Мнения: 1 340





И моята баба казваше на запръжката кавардисване.
Бъни,беше вкусно защото всичко сами си произвеждаха!
А сега всичко е химия и ментета....
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Има ли някой от Петричкия край и ако може да каже какво е "кукуреч" и как се приготвя.Онзи ден по тв даваха за това нещо,но хванах края и разбрах само,че е от Петричкия край и че се казва кукуреч.Изглеждаше интересно ,но не разбрах точно как се прави.Eто ви и нещо интересно.
Жълтият Ламтурник,да ти е живо и здраво бебчето,много послушно,умно и игриво! newsm51
« Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 01:41 от dodyniki »
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395





И моята баба казваше на запръжката кавардисване.
Бъни,беше вкусно защото всичко сами си произвеждаха!
А сега всичко е химия и ментета....
И аз така знам.Като готвеше бял фасул/а и аз до ден днешен/го кавардисваше.Демек,слагаше олио в тигана,после като се загрее слага червен пипер,да се запържи,-не да изгори,малко само и го сипва в сварения боб.Понякога запържва зелен лук и после слага червен пипер и по същият начин. Smile
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 099
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Ей, как се зарадвах, че накрая намирам рецепта за тези лангиди...те са спомен от детството ми когато баба ни правеше за засуска такива, но тъй като до сега не можах да открия рецепта в нет-а реших, че просто баба така си ги е кръстила, а името им е нещо друго и никога няма да разбера как се правят 35
Vesi, огромно благодаря bouquet
ха, това са "лаланги"!  Mr. Green И моята прабаба (Бог да я прости) ги правеше често! Мерси за рецептата,  трябва да се пробвам уикенда!  Thinking
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Има ли някой от Петричкия край и ако може да каже какво е "кукуреч" и как се приготвя.Онзи ден по тв даваха за това нещо,но хванах края и разбрах само,че е от Петричкия край и че се казва кукуреч.Изглеждаше интересно ,но не разбрах точно как се прави.Eто ви и нещо интересно.
Жълтият Ламтурник,да ти е живо и здраво бебчето,много послушно,умно и игриво! newsm51
Мерси за пожеланията! bouquet
За фасула- на това запържване баба ми му казваше "джъзване". Напр. "джъзнат боб"- със запръжка, "джъзната баница"- с нагорещено олио или мас се обливат краищата на нарязаната баница преди да се залее с яйцата.
Цитирай

Montreal

Мнения: 684
"Кавардисване" и аз го знам като "запържване". Родата ми е от Пещера. Бабите ми(Бог да ги прости) често правеха зелници-домашно точени кори с плънка от кисело зеле, милинки със сирене и солена заливка. Често готвеха и кисело зеле с ориз или кисело зеле със зрял фасул. Другото интересно за този край са "Татлии"-те, но те се правят трудно в домашни условия, и всъщност това е турски сладкиш, но много популярен в града. Спомените ми са ,че се правят само от масло, брашно и захар. Но не знам захарта дали е в сиропа или и в тестото.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 5 693
катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.

Не е точно така. Разликата между катми и палачинки не е само в сача, а и в тестото - в това за катмите се слага мая за хляб и се оставя да втаса. Затова и стават такива големи дупки в катмите - заради маята. В палачинковото тесто набухвателят е сода за хляб (ако изобщо се слага набухвател) и не трябва да втасва.
Сачът се маже със сланина или жълтък.
Цитирай

София

Мнения: 9 566
катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.

Не е точно така. Разликата между катми и палачинки не е само в сача, а и в тестото - в това за катмите се слага мая за хляб и се оставя да втаса. Затова и стават такива големи дупки в катмите - заради маята. В палачинковото тесто набухвателят е сода за хляб (ако изобщо се слага набухвател) и не трябва да втасва.
Сачът се маже със сланина или жълтък.

Мммммм не. Свеженските биди - които са вид катми - не се правят с мая. Но се пекат на сач, който се маже с парче сланина, набучено на вилица. Поне така от 100 години ги е правила прабаба ми и баба ми.
Цитирай

out of space

Мнения: 6 152
За Саламурата да се изкажа аз  Mr. Green

В Рибарица и Тетевен я правят от Пастърва. Т.е Саламурата е с риба, но! Има едно голямо НО- задължително се слагат раци от реката, 2-3 вършат работа. Чорбата става с неописуем аромат. Слагат се и цели люти чушки, освен доматите, лука и девисила.

Но Саламура без раци не е саламура, а обисновена рибена чорба.  Very Happy
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Момичета,нека не спорим.В различните краища на България по различен начин се правят катмите.Моята баба от Пловдивския край ги прави с мая,а тази от ямболския със сода,така,че рецептите са различни.Едната ги прави с вода,а другата с мляко...Това е хубаво,че давате различни рецепти,така ще изпробваме и едното и другото.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Това е хубаво,че давате различни рецепти,така ще изпробваме и едното и другото.
Peace Peace :peace
Аз вече писах уж малка страна сме пък такова разнообразие в рецепти, гозби и т.н
А знаете ли що е то - Тавълък. Баба ми това казваше свинко месо със кисело зеле и ориз на фурна.Ако се интересувате ще дам рецепта.ММММ страшно вкусно.Вече му мина модата на киселото зеле за таза година но все пак  Mr. Green
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Някой да каже как се приготвя чомлек и какво аджеба е това  newsm78 Интересно ми звучи,хубаво ще да е
Моята прабаба /лека и пръст/ правеше басма.Това е вода,оцет и захар  Laughing ,както и таратор с вода-както се прави обикновения,само,че вместо мляко-вода,и слагаше и оцет.Пак е хубав! Hug
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Някой да каже как се приготвя чомлек и какво аджеба е това  newsm78 Интересно ми звучи,хубаво ще да е

Чомлек е ястие в глинен гювеч от телешко месо с много лук, домати, червено вино и подправки.
В някои части на страната се приготвя от заешко месо или свинско. И се слагат картофи.
Но оригиналната рецепта е от телешко.
Цитирай

В блатото

Мнения: 16
Ами аз правя чомлек така: в гювеч слагам 1 телешки джолан (нарязан на порции), около килограм картофи (нарязани на едро), 4-5 глави лук (нарязан на шайби), няколко скилидки чесън (цели и необелени), 2-3 дафинови листа, червен пипер, черен пипер на зърна, сол и около половин бутилка червено вино. Накрая наливам вода колкото да покрие всичко и залепвам с тесто капака на гювеча. И после - няколко часа във фурната на около 150 градуса. Примерно 5 часа.
Много, много вкусна манджа! Само че е зимна, т.е. някак не ми върви за през лятото и като е топло. А имам и приятелка, която е от Якоруда и там си готвят често май такива манджи, тя прави чомлек в тенджера на котлона направо. Пак е вкусно.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Това с тестото отгоре ми хареса,но каква е рецептата за него,като за хляб ли  newsm78
Цитирай

В блатото

Мнения: 16
Не, служи само за залепване на капака и обикновено при мен прегаря и се изхвърля, правя го от брашно и вода само и го разстилам по ръба на гювеча, където ляга капака, така се залепва капака за гювеча и само от дупчицата на капака излиза пара докато се готви.
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
Здравейте,радвам се,че темичката отново се възобнови.Чета ви с интерес и се връщам назад във времето и спомена за моята баба вечна и памет и се сетих за две яденета,които аз колкото и да се старая не мога да ги догодя.Вярно тя правеше всичко с домашно произведени продукти.И така кокошка по селски-нарязваше кокошката на парчета,които задушаваше в мазнината/масло+олио/и малко вода.Прибавяше последователно да се задушат ситно нарязания лук,нарязаните на пърчета пиперки,доматите и малко червен пипер.Всичко това се залива с топла вода,посолява се и се оставя да къкри на умерен огън,докато месото омекне.След като месото е омекнало се прибавя и ориза разбърква се и всичко това се прехвърля в глинен гювеч и се пече в умерена фурна.Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер по желание. Много просто и много вкусно ядене
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
Пак съм аз.Другото,което се сетих,че бабка правеше са сармички от рязано свинско месо,сланина и листа от кисело зеле-месото и сланината се нарязват на дребни парчета/месото голямо колкото опаковка от прясна мая,сланината по желание/,поръсват се на вкус със сол и черен пипе и разбъркваме хубаво.Зелевите листа се почистват от грубите части и във всяко от тях се увиват по 2-3 парченца от сланината и месото,по желание може да се сложи и парченце суров морков и така става също много хубаво.Готовите сарми се нареждат в глинен съд става и в обикновена тенджера,но глиненото си е друга работа,помеждуим се слагат парченца сланина заливат се с топла вода и се задушават на слаб огън няколко часа.Много е вкусно опитайте.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Сега се сетих ,че моята баба,която живееше в северна България,готвеше супа с кокошка ,джанки и ракия.Много вкусно.Ракия слагаше около 50 гр.,а джанките я правиха леко киселка.Иначе я прави като обикновената пилешка супа,с тая разлика,че и слага и тези продукти+люти чушки  newsm53
Vesela 3001това не съм го опитвала,но са ми казвали ,че е много вкусно-ще го пробвам....за зелето става въпрос. bouquet
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
Лютика с домати-изпечените,обелените и почистени от семето пиперки се нарязват на ситно,посоляват се и се счукват в дървена гаванка прибавят се изпечените и обелени домати и те също се счукват,след това се прибавя натрошеното сирене.Всичко това хубаво се разбърква.Накрая се прибавя счукания чесън,сол ,олио и пожелание ситно нарязан магданоз.
 Лютика от сушени пиперки,картофи и лук-сварените и обелени картофи се смачкват с дървена лъжица.Измитите и сварени пиперки се обелват,почистват се от семето и се счукват в гаванка.Прибавят се олиото,оцета,ситно нарязаните и леко начукани пера на лука/става и със стар лук/и картофите.Сместта се посолява и се разбърква.По желание картофите може да се заменят със стар лук.
Много други неща се сещам,но за тях ще пища друг път.Дано ви харесат нещата за мен са много вкусни.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Ейй,знаете ли какво още се сетих-чушки пълнени с боб.Става въпрос за сушени чушки,някъде им викат -"чуфки"Звездев веднъж някъде беше в някой край на гости и правиха такова нещо.Иаз правих ,но с пресни червени чушки.....нямате си и идея колко е вкусно.Вкъщи пък баба ми му вика "на Бай Тошо /Тодор Живков/ манджата "-това обичал да яде едно време.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 388
Запис
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Ето ви още български стари рецепти!
Цитирай


Мнения: 132
При нас,Хасковско,тавалъка се прави с риба,праз и ориз. Peace
Но доколкото знам ,всичко което е приготвено в тава и се яде от тавата се нарича тавалък.
Цитирай

София Младост-4

Мнения: 37
Пълнени сухи чушки с боб много е вкусно.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
При нас,Хасковско,тавалъка се прави с риба,праз и ориз. Peace
Но доколкото знам ,всичко което е приготвено в тава и се яде от тавата се нарича тавалък.
Еха една почти землячка Hug.
Това за което пишеш е.....няма такова вкусно нещо Love.В къщи поне ние го готвим с риба скумрия, праз - множко Peace, оризче, доматено сосче и подправка девисил.Баба правеше това ястия а после и мама.Баба го наричаше РИБНИК.
За названията все тая, но вкуса е..... Love много вкусно нещо.
Рядко го готвя обаче в къщи - мъж ме е на ти с рибите Embarassed
Аз обаче влезнах да пише и за друго.Другата ми баба от Родопите готвеше есно ястие на което казваше
КАПАМА - не знам защо.Няма нищо общо с Банската капама.Може някой друг да го познае това ястие с друго име newsm78.Та става дума за следното:
Необходи продукти:
Свинско месце крехко се задушава с много, ама много лук, много глави чесън които се измиват много добре и се слагат в ястието цели а не на скилидки.Когато всичко се задуши се долива водичка, червено винце, червен пипер, сол на вкус,подправките са бахар и черен пипер на зърна и дафинови листа.
Невероятна вкуснотия - дори баба и дядо като заколеха прасето пълнеха в буркани таково нещо.Отваряш бурканчето, топлиш и вечерята е готова Hug
Цитирай


Мнения: 132
Бъни,само със скумрия. Peace
А това ,което го написа като капама,не ли е кавърма.
А чомлека е нещо невероятно.Дядо ми ,Бог да го прости,Го правеше в гърне,в пеща.Оставяше го по цял ден.
А какво ще кажите за питка направена под връшник. Flutter
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
naskaa на продукти на кавърма бие, но не....................... баба и цялото село на това му казваха КАПАМА Rolling Eyes
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Хайде бе момичета нещо сте се одрямали.Великден идва,кажете някоя традиция за празника.В селото на баба ми преди Великден тоест в събота вечерта цялата махала се събираха у нас-имахме голяма пещ и намятаха мъжете гювечите.Прави всеки каквото иа,но за предпочитане е пълнено агне с ориз и спанак/или лапад/-баба ми даже го връзваше отгоре с клонки от вишна и листа/все ще я питам,защо точно от вишна и все забравям.Кажете сега вашата традиция каква е на този голям празник?
Сетих се още нещо-баба ми от Ямболско правят сладко от патладжани-става страхотно,пекат ги ,слагат им захар...абе както се прави сладко.
Цитирай


Мнения: 132
А моя дядо правеше сладко от зелени доматки Peaceнезнам доколко беше традиционно за нашия край,но беше много вкусно.
Тъй като съм омъжена за наследник на беженци от Беломорска Тракия,научих и за много техни традиционни ястия.Едно от тях ми направи много силно впечетление-незнам как се казва,но се приготвя от домашен петел и катми. Peace
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
И такова прави баба ми!
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Какво става бе хора-нещо забравихте за нашата кухня.Я кажете сега как се подготвяхте по празниците.Едно момиче питаше за Ботевградския край за традиционни баници...някой може ли да помогне?
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Какво става бе хора-нещо забравихте за нашата кухня.Я кажете сега как се подготвяхте по празниците.Едно момиче питаше за Ботевградския край за традиционни баници...някой може ли да помогне?

Ние с мама правихме единия ден пълнена агнешка плешка с ориз, а около нея картофки пресни. На другия ден напълнихме агнешко бутче с гъби, а за гарнитура задушен лапад.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Майка ми пък прави  агнешко с лапад и отделно ориз с дреболии,но много интересно го направи в пликове,от тези за задушаването.Имаше един плик специално за мен без месо...Само ,че са го пекли в пещ...ако щш вярвай...за месото мъжа ми каза,че е превъзходно,а на мен постния ориз толкова много ми хареса-никога не може да стане такъв ,ако си го приготвиш по какъвто и да е друг начин!
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Майка ми пък прави  агнешко с лапад и отделно ориз с дреболии,но много интересно го направи в пликове,от тези за задушаването.Имаше един плик специално за мен без месо...Само ,че са го пекли в пещ...ако щш вярвай...за месото мъжа ми каза,че е превъзходно,а на мен постния ориз толкова много ми хареса-никога не може да стане такъв ,ако си го приготвиш по какъвто и да е друг начин!

Е, то оризът си е постен при пълнене винаги.  Wink Ние обикновено вкъщи правим и пълнено пиле с ориз доста често. Най-много слагам гъби към ориза понякога.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
А майка ми,пък и свекърва ми,го правят с дреболии винаги...И на мен по-ми харесва постен,ама...болшинството са за мръвки...
Цитирай

София

Мнения: 9 566
А майка ми,пък и свекърва ми,го правят с дреболии винаги...И на мен по-ми харесва постен,ама...болшинството са за мръвки...

Ааааа за дреболиите забравих, но понеже ние купуваме или плешка или бутче, а не цяло агне се въздържаме от дреболиите.
Цитирай

Където пожелая!

Мнения: 118
Здравейте момичета. Може ли и аз тук? Изключително интересна тема. Много ми харесва да приготвям традиционни ястия. В момента обаче съм в едно голямо търсене......вече питах в няколко теми и отговор никакав. Надявам се вие да ми помогнете. Издирвам баница или пита (едно от двете, просто не се сещам кое), характерно за ботевградския край.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Намерих само това за сега Ще търся,ако ми попадне и друго ще пиша!
Цитирай

Където пожелая!

Мнения: 118
dodyniki, благодаря ти. И аз това намерих, но не е, което търся.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Ботевград е в северна България-ето ти една рецепта от един форум за северняшка баница-пействам я :
Цитат
Много обичам така наречената сладка(или северняшка) баница, която ми е наследство от майки и баби.
Тестото се замесва като за козунак, но само с една лъжица захар, една лъжичка сол, 5 яйца, прясно мляко, масло, олио мая. След омесването се разделя на пет питки и се оставя да втасва. След това се разточват олбите една по една, напръскват се леко с олио или масло като се редят една върху друга. В последната се слага сирене и така заедно се навиват, след което започват да се усукват като единия край наляво, а другия надясно. После се навива в една тава и пак се оставя докато се понадигне. Пече се "излеко" на умерена фурна.
Когато я изпечете я оставяте да поизстине и на следващия ден или когато е достатъчно студена я заливате със сироп( както се прави за баклава, може и с настърган лимон) Напои ли се, трябва да я обърнете, за да попие сиропа по добре.
Става голяма и къдрава на вид, а на вкус... мечта и празник на въглехидратите
Ох, изпотих се   
Цитирай

Където пожелая!

Мнения: 118
dodyniki , това, което си спомням, че самата баница или питка си има име, нарича се по определен начин. Но къде акъл да си спомня  ooooh! И мисля, че беше с плънка от месо.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Да не би да се казва лучник или вълча баница...лучника е от Троянския край.
Цитирай

Където пожелая!

Мнения: 118
Не беше това
Цитирай


Мнения: 3 146
А моята баба пък е от едно ямболско село-там много правят катък.Тя го прави от овче мляко мисля,сол .........

а кое е селото  Very Happy

За катъка тук писахме доста - писала съм за овчия катък, сега не може да си направиш, защото млякото не е гъсто. Пусни търсачката, ще намериш, ако не - ще ти потърся по-късно.  И да - няма нищо общо с купешкия  Peace
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Селото е Ген.Инзово.Точно от овче мляко го правеше и мисля,че страшно много време се вареше...после го бъркаше...не съм я питала още...
Цитирай


Мнения: 3 146
в общи линии така е

От овче мляко, вари се на водна баня, в затворен съд поне 4-5 часа. След това се охлажда и държи  на студено няколко дни, докато престане да хваща коричка отгоре /тя се отстранява със суха дървена лъжица/ Посолява се и прибира на студено. В този момент е сравнително течен, но като престои месец в бурканите или гърне се хваща и става като ...крем. Но задължително август, когато млякото е гъсто.
Цитирай


Мнения: 132
Свекърва ми още прави катък.Но когато го вари,непрекъснато го бърка и се сгъстява още при варенето.Мисля,че тайната е в една дървена лъжица,която се ползва само за катъка и за подквасване на мляко. newsm78Иначе когато го налее в буркани го заравя в земята,а едно време са го слагали в кладенеца. Peace
Цитирай


Мнения: 3 146
Свекърва ми още прави катък.Но когато го вари,непрекъснато го бърка и се сгъстява още при варенето.Мисля,че тайната е в една дървена лъжица,която се ползва само за катъка и за подквасване на мляко. newsm78Иначе когато го налее в буркани го заравя в земята,а едно време са го слагали в кладенеца. Peace

няма как да се сгъсти по време на варенето. Сгъстява се после.
А в кладенеца е студено затова се държи там.
Цитирай


Мнения: 1 800
Здравейте момичета. Може ли и аз тук? Изключително интересна тема. Много ми харесва да приготвям традиционни ястия. В момента обаче съм в едно голямо търсене......вече питах в няколко теми и отговор никакав. Надявам се вие да ми помогнете. Издирвам баница или пита (едно от двете, просто не се сещам кое), характерно за ботевградския край.
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.57.html - Това ли е?Зелника е характерна баница за Ботевград.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
И аз се сетих за зелника,но не знаех,че е от Ботевградския край!Не съм яла такова нещо-вкусно ли е?
Цитирай


Мнения: 1 800
И аз се сетих за зелника,но не знаех,че е от Ботевградския край!Не съм яла такова нещо-вкусно ли е?
Яла съм зелник ,но без месо Smileсамо с праз,кис.зеле и ориз Rolling Eyesза този не зная дали е хубав
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Е браво,че е без месо,аз месо не ям-кажи за този де без месото-става ли?
Цитирай


Мнения: 1 800
Става страхотен,но баба ми е майстора . Знам че запържва зелето и праза,след това слага малко ориз отгоре без да го бърка/за да "обере "мазнината/,и като се свари ориза е готова плънката.Корите си ги точи,сипва от плънката,навивана охлюв и така .
Цитирай

Където пожелая!

Мнения: 118
delicate , може и това да е, въпреки, че името беше друго. Благодаря ти все пак  bouquet,
Цитирай


Мнения: 1 800
delicate , може и това да е, въпреки, че името беше друго. Благодаря ти все пак   :bouquet:,
Няма защо Hug дано съм ти била от полезна.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
http://www.gotvarstvo.hit.bg/
И тука вече,ако го няма това,което търсиш...незнам къде може да е. newsm78
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Момичета,малко позабравихме темата.Още малко и идват празници,ще обменяме рецепти и опит за празничните трапези.Сега се сетих за едно много популярно българско ястие.Казва се Бурания.Прави се ,като миш маш,само,че се добавя и кисело мляко и чесън.Става много вкусно.Другото за което се сетих е Каниска.Това е от Тракийска област и е кисело зеле с ориз и пиле.Прави се бяло без червен пипер.Навремето се е приготвяло такова ястие,когато са ходили да канят сватбарите.С това са се гощавали.Затова се казва Каниска. Peace
Цитирай

Montreal

Мнения: 684
В родата на баща ми ( гр. Пещера), пиле или свинско с кисело зеле и ориз е много популярно. Интересно, но те точно на това ястие казват бурания. Готви се обаче, с червен пипер.  Rolling Eyes
Мъжът ми е от Софийския край и не беше чувал за подобна комбинация. Но сега му е любимо ядене.  Love
А за зелниците - бабите ми редовно си разточваха, но слагаха плънка или само от праз, или само от кисело зеле. Аз също често приготвям, но с готови кори.  Embarassed Не е същото, но е много вкусно.
Цитирай

Шумен

Мнения: 426
А за Сиктир манджа чували ли сте?Тя е от родния край на майка ми -Преславския.Представлява сладка яхнийка от много лук ,ориз и сини сливи -сушени.Сервирали са я накрая на гостито, та затова и сиктир. 35
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
В родата на баща ми ( гр. Пещера), пиле или свинско с кисело зеле и ориз е много популярно. Интересно, но те точно на това ястие казват бурания. Готви се обаче, с червен пипер.  Rolling Eyes
Мъжът ми е от Софийския край и не беше чувал за подобна комбинация. Но сега му е любимо ядене.  Love
А за зелниците - бабите ми редовно си разточваха, но слагаха плънка или само от праз, или само от кисело зеле. Аз също често приготвям, но с готови кори.  Embarassed Не е същото, но е много вкусно.
Да и бабата на мъжа ми на зелето казва бурания.Но в други краища така казват на миш-маша с кисело мляко.Наскоро дори четох в едно списание ,рецептата за миш-маша и се казваше бурания...Аз също се учудих.Но и за двете се отнасяло. Peace
Цитирай

В сърцето(моето)иначе DE

Мнения: 957
Каква хубава темичка,вместо запис Smile
Пълнени чушки с ориз
Рецепта на традиционно ястие за коледната трапеза

* 12-15 сухи червени чушки
* 1 голяма глава лук
* 1 морков
* 1 ч.ч. ориз
* 3 ч.ч. вода
* 1/2 ч.ч. стафиди
* сол
* черен пипер
* червен пипер
* чубрица
* магданоз
* олио

Сухите чушки се почистват от дръжките и семките и се накисват в студена вода за окоо 15 мин. През това време се запържват лука, нарязан на ситно, настъргания морков и ориза. Прибавят се стафидите, заедно със солта, черния пипер, чубрицата, магданоза и червения пипер. Залива се със вода и се оставя на умерен огън да поври, докато ориза набъбне. С така приготвената плънка се пълнят чушките, слгат се в тавичка, заливат се с вода, така че да се покрият 2/3 от чушките и се пече на умерена фурна.
 Peace
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Бурания моята хазяйка от Търново казваше на миш-маш със всякакви зелении (коприва, спанак, лапад, киселец), вместо пипер и заливка от кисело мляко с чесън. Приготвяше го като запържваше голяма глава лук, задушаваше измитата и нарязана, примерно коприва, след това разбъркваше вътре намачкано сирене и едно яйце, накрая малко червен пипер, понякога и малко доматче. Слагаше в дълбока паница и заливаше с кисело мляко и чесън.
Мммм, ще взема да си направя тия дни.  chef
Цитирай

по пътеката

Мнения: 2 951
мойта баба правеше зелник с кисело зеле,праз  и булгур ,вместо ориз! сама си то4еше корите по-дебелки и режеше на ромбове и заливаше горещото масло и пе4еше! просто много апетитно и полезно за гладници!
Цитирай


Мнения: 239
Моята баба правеше една супа с ориз, картофи и кисели джанки. Супата имаше един много специфичен и приятен леко кисел вкус. Правеше и пак нещо като супа от зелев сок, праз лук и сушени чушки.
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Моята баба казва бурания на супа от кисело зеле и ориз с червен пипер.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Значи трябва да проверим първо какво значи бурания...На мен лично ми звучи,като бъркоч.... Laughing...та може и това да е....Има различни бъркочи нали? Mr. Green Laughing...Ще попитам и ще проверя. Peace HugТочно това значи-бърканица!Ето защо са и различни рецептите... Peace
Цитирай


Мнения: 132
При нас буранията се прави с кисело зеле и фасул PeaceКомбинацията е разтърсваща
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Баба ми и викаше на тази манджа-Бай Тошовата манджа.Демек любимото ястие на другаря Т.Живков  Mr. Green Laughing
Цитирай


Мнения: 1 800
Баба ми и викаше на тази манджа-Бай Тошовата манджа.Демек любимото ястие на другаря Т.Живков  Mr. Green Laughing
35 35 35
Добре е ,че пак се пише по темата bouquet
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Темата е много полезна според мен.Много хора се вълнуват например какво се приготвя за сватби,кръщенета,за празниците и за да не ровят тук и там идеята ми беше тук всеки да споделя какво се приготвя по празниците,какви са българските обичаи,а и да не ги забравяме естествено.Да си припомним какво са готвели нашите баби...Българската кухня е толкова богата и аз съм сигурна,че съм опитвала едва една трета от нещата,които се приготвят в нашата мила родина!  Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Ами днес е Димитровден....На трапезата има обичай да се хапват следните неща:
Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.
Цитирай


Мнения: 1 800
Да попитам и тук Blush
Някой има ли изпитана рецепта за рачел  Hug
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Ами днес е Димитровден....На трапезата има обичай да се хапват следните неща:
Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.


Мале срам, сраааааааам. При двама Димитровци - баща и мъж - нито едно от ястията няма да има на трапезата  Embarassed Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 750
Ами днес е Димитровден....На трапезата има обичай да се хапват следните неща:
Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.


TheNMaster, като не се сетих каква е тая ябълкова пита, взех та спретнах ябълкови кифлички. Сега вече видях темата с рецептата.  bouquet

   

Цитирай


Мнения: 3 146
Да попитам и тук Blush
Някой има ли изпитана рецепта за рачел  Hug

ето заповядай Рачел  Very Happy
Цитирай


Мнения: 1 800
пеп-4o,благодаря bouquet
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Рачел и петмез нали е все едно и също или греша... newsm78....Знам,че се прави от тиква,а прабаба ми правеше и от тръстика...
Цитирай


Мнения: 3 146
не е едно и също, различни са.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
А би ли обяснила за незнаещите ,като мен/ако има и други такива де/?
 Hug
Цитирай

София

Мнения: 9 566
А би ли обяснила за незнаещите ,като мен/ако има и други такива де/?
 Hug

Специално питах баба ми. Различни неща са.

Рачел е сладко от тиква.
Петмез - поне на Свежен  Wink - е гъсто тъмнокафяво, сварено от захарно цвекло и ароматизирано с индрише. Викат му "сиромашки мед".
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Рачела е сладко с парченца тиква,която е кисната във варов разтвор,за да останат хрупкави....

А петмеза  се прави от сок (динен,гроздов или от захарна тръстика),който се вари до сгъстяване....


Нана,да са ти живи и здрави Димитровците  Hug Hug Hug


Лабрекс страхотни ябълкови кифлички си спретнала  Hug Hug Hug

Според мен ябълковата пита си е шпрсто щрудел или ако е баница да се напраив на принципа на тиквеника...
Цитирай

София

Мнения: 9 566
Мерси, Мастърче  Love Hug
Цитирай


Мнения: 27
Много ми хареса темата.  Ще се включа и аз с една бабина рецепта.
Баба ми прави много вкусна баница с месо /месник/, но аз не знам съставките за тестото.
Ако някой знае да помага.  Иначе се продават готови кори.
След като се омеси тестото се разточват кори колкото тавата и се пекат на печката от двете страни / от старите печки на дърва/.
Сварява се джолан с малко сол. Обезкостява се и се къса на малки парчета.
Намазнява се тавата, слага се кора и горе-долу 1 черпак от бульона. Втора кора + месо + мазнинка + 1 черпак бульон и т.н. Последно отгоре е кора.
Аз го покривам / но не задушавам/ с фолио, за да не изгори горната кора.
Страшно е вкусна. Дано ви хареса.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
И аз се сетих за една рецепта на баба ми.Тя прави пълнен шаран с ориз и праз.Страшно вкусно го приготвя.Всеки път се каня и аз така да го направя,но нещо не ми се получава същият ,като нейният....или може би у тях винаги ми е било по-вкусно яденето.  Crazy newsm78....и аз не знам....
Цитирай


Мнения: 3 146
Идва свинско време. Едно типично нашенско предложение за Пача  Wink

Цитирай

Бавария

Мнения: 517
А моята баба пък е от едно ямболско село-там много правят катък.Тя го прави от овче мляко мисля,сол и май това е и доколкото си спомням се обръщаше буркана ,бъркаше се по няколко пъти на ден-не помня точно трябва да я питам.Но такъв катък става-този в магазините,няма нищо общо.Ако някой знае точно как се прави -да напише,защото скоро няма да я видя баба ми,а ми се ще да направя.
Nana77 , мисля,че говорим за боба ,който споменах-онзи големият.

Moята баба беше от ямболското село Ханово и беше невероятна готвачка (това и беше и професията). Те питам мама 3а рецептата на катъка, макар че никоя от нас (мама, леля, братовчедка ми и а3) не може да и стъпи на малкия пръст. Баба ми правеше и катми на сач, дъхави ко3унаци с бадеми на Великден и пр. 
Цитирай


Мнения: 99
хубава тема.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-155 от 155 отговора