Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 23 фев. 2009, 10:50 ч.
  • Преглеждания  38 687  Мнения  157  Онлайн  1
Отговори
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Здравейте всички!Нека тук всеки да напише,какво се готви в неговият край,дори стари забравени рецепти да даде.Нека си припомним какво са готвели нашите баби  и какви са били традициите ни.Каква е традицията във вашият край на големите празници и има ли някакъв празник,който празнуват само отделни райони от България и какво точно се приготвя  на този денПишете,снимайте,показвайте,коментирайте.
Тук можете да се допитвате до всички,какво се прави на даден обичай и какво се сервира на трапезата,независимо какъв е той-сватба,кръщене,прощъпулник,имен ден,великден,коледа и т.н.Надявам се темата да ви хареса и взаимно да си помагаме,когато имаме нужда от съвет.
Българските традиции
Българската сватба
Кръщене
Раждане
Нова година
Йордановден
Ивановден
Бабинден
Антоновден
Атанасовден
Трифон зарезан
Сретение Господне
Симеоновден
Свети Харалампий
Власовден
Баба Марта
Свети Четиридесет Мъченици
Благовещение (Благовец)
Лазаровден
Цветница
Велика седмица
Великден
Томина неделя/Празна,Светла неделя
Гергьовден
Константин и Елена
Спасовден
Еньовден
Петровден
Илинден
Голяма Богородица
Симеоновден
Малка Богородица
Кръстовден
Свети мъченици Вяра ,Надежда,Любов и София
Петковден
Димитровден
Архангеловден
Света Катерина
Андреевден
Варвара
Никулден
Игнажден
Бъдни вечер
Коледа
Стефановден

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 12:30 от dodyniki

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 11 077
Баба ми и дядо ми са от едно село на върха на Средна гора между Пловдив и Карлово - Свежен.
Най-характерните ястия са картофи с ориз на фурна, биди, боб с листа от алабаш, фалшив заек - даже в голямото издание на Българска национална кухня я има рецептата "Фалшив заек по свеженски", фасул и зеле на чорба и др.

# 2
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Стига ,бе!И ние имаме вила на Свежен!Там е много хубаво-лятото почти всяка събота и неделя сме там-може да се видим някой път.Това за картофите го знам,но виж другите не ги знаех-много са интересни.Пък какъв зелен фасул отглежда дядо поп-30 см.Знам,че картофите и зеления фасул им стават най-хубави.За бидите,нека поясним за останалите-бяха нещо като катми подобни,нали така?А я напиши рецептата за боб с листа от алабаш-звучи много интересно.

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 11:21 от dodyniki

# 3
  • София
  • Мнения: 11 077
Стига ,бе!И ние имаме вила на Свежен!Там е много хубаво-лятото почти всяка събота и неделя сме там-може да се видим някой път.Това за картофите го знам,но виж другите не ги знаех-много са интересни.Пък какъв зелен фасул отглежда дядо поп-30 см.Знам,че картофите и зеления фасул им стават най-хубави.За бидите,нека поясним за останалите-бяха нещо като катми подобни,нали така?А я напиши рецептата за боб с листа от алабаш-звучи много интересно.

Мдааааа, светът е малък  Wink, но Свежен е най-хубавото село  Mr. Green
Бидите са като големи палачинки или катми, които се правят на глинен сач върху триножника на огнището. Сачът се маже със сланина. Докато са топли ги ядем с масло и захар /пак по типично свеженски/, а когато изстинат баба ги залива със захарен сироп - захар, вода и масло мисля, че беше.
Бобът с алабаш трябва да я питам, че аз лично не съм го готвила. Причината е, че тази рецепта е за боб - истинският боб, а не зрелият фасул, както са свикнали хората да му казват боб. На село баба садеше този боб, който е с големи шушулки и се бели преди да се вари.

# 4
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
А моята баба пък е от едно ямболско село-там много правят катък.Тя го прави от овче мляко мисля,сол и май това е и доколкото си спомням се обръщаше буркана ,бъркаше се по няколко пъти на ден-не помня точно трябва да я питам.Но такъв катък става-този в магазините,няма нищо общо.Ако някой знае точно как се прави -да напише,защото скоро няма да я видя баба ми,а ми се ще да направя.
Nana77 , мисля,че говорим за боба ,който споменах-онзи големият.

# 5
  • София
  • Мнения: 11 077
Nana77 , мисля,че говорим за боба ,който споменах-онзи големият.

Не. Това си е зелен фасул. Просто такъв му е сортът, че шушулките стават дълги. Най-вероятно е от червения фасул т.е бобчетата са едни червено-лилави.

Аз говоря за боб. Питай на Свежен - ще ти го покажат  Wink Шушулката е много по-дебела и става черна, а зърната са големи и се белят преди да се вари.

# 6
  • София
  • Мнения: 125
В Северна България, приготвя една страшна вкусотия-лютика.Приготвя се от печени чушки /зелени и червени/, чесън, печен домат, печен син домат, ако се прибави и боб става направо неотразимо, всички зеленчуци се скълцват и се яде с топла питка и сиренце.Другото интересно ястие е -саламура.Това е супа приготвена от печени чушки /голямо количество /, запържено пиле на порции, чесън и подправки.И двете ястия са с невероятен вкус, а в същото време ужасно прости.

# 7
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Прабаба ми /лека и пръст/,беше от едно село Бъркачево до Бяла Слатина,та като ходехме на годсти,единственото нещо,което я карах да прави беше точно лютиката.И на мен ми е любима.Даже ,като сготвих на мъжа ми това ястие за пръв път-беше възхитен и каза ,че е невероятна вкусотия.
А за бобчетата разбрах за кои става въпрос- веднъж се опитахме да ги сеем на двора,но нищо не се получи,защото ходим само събота и неделя,а през седмицата няма кой да ги полива  Cry Изкарахме една шепичка де-много са вкусни! Flutter

# 8
  • София
  • Мнения: 11 077
Я дайте една рецепта за лютика  Praynig

# 9
  • Мнения: 6 395
за пръв път чувам за лютика... интересно ми е що е то... нещо като лютеницата ли?

# 10
  • София
  • Мнения: 11 077
за пръв път чувам за лютика... интересно ми е що е то... нещо като лютеницата ли?

Мне. Обикновено се прави пиле лютика, доколкото съм запозната е пиле с печени чушки. Но чакам мамите с традиции в приготвянето да ни кажат рецептата.

# 11
  • София
  • Мнения: 125
nana77, истинската лютика е постна и се приготвя по следният начин-пресни чушки 1 кг.-зелени и червени се изпичат и обелват, към тях се прибавят 1-2 печени домата, няколко скилидки чесан-5/6 бр.Това цялото се скълцва хубаво в купа, като се прибавя и сол на вкус/баба ми си имаше стар дървен клъчник и една глинена купа точно за това ястие/.Никакви други подправки не се слагат, нито оцет, нищо.Това нещо се яде пак повтарям с топла домашна питка и сирене.
Моля dodyniki да ме поправи ако имам грешки в рецептата, защото аз не съм го готвила, а майка ми ни го приготвя, като и гостуваме.

P.S.поразрових се в нета сега за лютика, има дадени рецепти с добавки на лук, яйца и всякакви други продукти, обаче истинската лютика, която се прави в С.България е само от продуктите, които съм посочила.Всичко останало е импровизиране и няма нищо общо с лютиката.
Blue eys абсолютно си права за оригиналната лютиката и за това премахнах синият домат и боба.Просто майка ми последно е била добавила от тях в лютиката и ми е останало в главата. HugА саламурата препоръчвам горещо да се опита.Страшно вкусно нещо е. Crazy

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 13:34 от explanet

# 12
  • някъде в северозападният резерват
  • Мнения: 434
В къщи много често правим лютика, дори и за зимнина в буркани.
Рецептата е следната:
Счуквате няколко скилидки чесън с малко сол,след това десетина печени и обелени чушки, два печени и обелени домата, и ако обичате люто добавяте и печено люто чушле.Аз лично слагам и малко натрошено сирене, става превъзходно.Задължително условие обаче, за да е вкусна лютиката е да е скълцана в дървена гаванка с клъчник Grinning
Ако някой има желани ще напиша и рецептата за пиле саламура.

# 13
  • Мнения: 46
Имаме желание,напиши я  Grinning

# 14
  • някъде в северозападният резерват
  • Мнения: 434
          Пиле саламура (Влашка саламура)

Необходими продукти:

1\2 пиле
2 средни по големина домата
3 печени чушки
няколко скилидки чесън
50 мл.олио
магданоз

Слагаме пилето в по-дълбока тава сипваме малко олио и вода и слагаме да се пече във фурната, когато пилето е почти готово слагаме отстрани в тавата и доматите да се изпекът, малко преди да извадим готовото пиле и домати допълваме тавата с вода, за да се разтвори мазнинката от печеното.След като извадим тавата от фурната изсипваме течноста в тенджера, доливаме вода и прибавяме обезкостеното и нарязано на дребно пиле,обелените и също накълцани на дребно чушки и домати и сол на вкус.Слагаме всичко да кипне за няколко минути на котлона.Поднася се със счукан чесън,печено чушле и обилно поръсено с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!

Няма човек, на който да съм я сготвила и да не я е харесал. Peace

# 15
  • София
  • Мнения: 11 077
          Пиле саламура (Влашка саламура)

Необходими продукти:

1\2 пиле
2 средни по големина домата
3 печени чушки
няколко скилидки чесън
50 мл.олио
магданоз

Слагаме пилето в по-дълбока тава сипваме малко олио и вода и слагаме да се пече във фурната, когато пилето е почти готово слагаме отстрани в тавата и доматите да се изпекът, малко преди да извадим готовото пиле и домати допълваме тавата с вода, за да се разтвори мазнинката от печеното.След като извадим тавата от фурната изсипваме течноста в тенджера, доливаме вода и прибавяме обезкостеното и нарязано на дребно пиле,обелените и също накълцани на дребно чушки и домати и сол на вкус.Слагаме всичко да кипне за няколко минути на котлона.Поднася се със счукан чесън,печено чушле и обилно поръсено с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!

Няма човек, на който да съм я сготвила и да не я е харесал. Peace



Явно на тази рецепта някой ми е казал, че е пиле лютика и така...
Разбрах - ще се опитат и двете, макар че първата страшно прилича на кьопоолу.  Mr. Green

# 16
  • някъде в северозападният резерват
  • Мнения: 434
Права си, че си приличат, но в истинската лютиката не се слага патладжан а само чушки и домати.Пилето лютика е манджа, а саламурата е като супа.Аз правя пиле лютика като към готовата лютика добавям печено пилешко месо.

# 17
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Моята баба /на баща ми майката/ прави "ишмер"-това е бяла каша със сирене-това е в Пловдивска област.А бях едно време на моя приятелка на баба и на гости-тя е от с.Бисер-това е някъде към Харманли нататък.Та там правят гюзлеми.Това е страшно вкусно нещо-прилича на баничка със сирене,само ,че се пече отгоре на някакъв сач и има съвсем различен вкус.Страхотно е. http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=meal&id=3611 това е линка към рецептата ,ако някой иска да си направи.Наистина става страхотно.

# 18
  • Мнения: 1 897
Гюзлемите се правят и в СИ България, но на мен са ми мазни, предпочитам съвременните бутеризделия.
Традиция в Балкана е пълнено агне, печено в пещ, разкошно ястие за пролетни и летни празници.

# 19
  • София
  • Мнения: 11 077
Моята баба /на баща ми майката/ прави "ишмер"-това е бяла каша със сирене-това е в Пловдивска област.

Аааааа да и баба го правеше на Свежен  Laughing

# 20
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
nana77, истинската лютика е постна и се приготвя по следният начин-пресни чушки 1 кг.-зелени и червени се изпичат и обелват, към тях се прибавят 1-2 печени домата, 1 син домат също изпечен, няколко скилидки чесан-5/6 бр./ако имате и сварен боб, предполагам, че може и от консерва боб става страшно вкусно, като и боба се скълцва в общата смес/Това цялото се скълцва хубаво в купа, като се прибавя и сол на вкус/баба ми си имаше стар дървен клъчник и една глинена купа точно за това ястие/.Никакви други подправки не се слагат, нито оцет, нищо.Това нещо се яде пак повтарям с топла домашна питка и сирене.
Моля dodyniki да ме поправи ако имам грешки в рецептата, защото аз не съм го готвила, а майка ми ни го приготвя, като и гостуваме.

P.S.поразрових се в нета сега за лютика, има дадени рецепти с добавки на лук, яйца и всякакви други продукти, обаче истинската лютика, която се прави в С.България е само от продуктите, които съм посочила.Всичко останало е импровизиране и няма нищо общо с лютиката.


Нямаш нужда от поправка.Точно такава е рецептата,само,че не съм я пробвала с боб и незнам,а и слагам повечко чесън,защото мъжа ми много люто обича.Същата си е рецептата-но за чесъна е въпрос на вкус.Между другото има -да ,такава рецепта-"Пиле-лютика"Прави се по същият начин,само ,че се слага и варено пиле и после се запича леко в тава.

# 21
  • Мнения: 692
Мили дами, започналисте една невероятно интересна тема, която ще  чета от тук на татък За съжаление на мен ми липсват опит и материал по темата, но ще ви следя с интерес и ще черпя идеи от вас. Още веднъж благодаря

# 22
  • Las Vegas
  • Мнения: 804
И аз приветствам тази хубава темичка, за сега не се сещам за такова ястие, но ще пиша като се сетя и ще следя с интерес, вече си набелязах рецептички  smile3508

# 23
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
Много хубава тема сте започнали. Браво Peace Саламура и аз съм яла много е вкусно, бабата на мъжа ми прави и саламура по гергьовден и с агнешка глава,но аз тази не я харесвам, предпочитам пилешката. Довечера, ако не ме мързи ще направя една пилешка саламура.

# 24
  • София
  • Мнения: 147
А аз още сънувам бабината баница, печена под връшник / това е един голям железен капак, който се нагрява предварително,а отгоре се посипва с жар и се слага върху тавата с баница и така се пече/, нямахме търпение да "отиде до нивата" и да си хапнем направо от тавата Crazy Или на печката да ни изпече кравайчета от тестото, което е останало от точенето на баницата.

# 25
  • Мнения: 2 110
В моя край правят "Зелници". Това са баници с много плънка в средата. Обожавам ги с коприва,праз,сиренце,яйце и сланинки. Няма по-вкусно нещо.

# 26
  • Кьолн
  • Мнения: 1 110
Моята баба правеше пипер с мляко. Обожавах го. Когато се омъжих тук дори не бяха чували за такава манджа. И също така правеше малай с царевично брашно. Леле беше много вкусен.

# 27
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Хайде двете последни девойки да драснат рецептите за зелниците и пипера с мляко-много интересно звучи   chef

# 28
  • София
  • Мнения: 1 350
Ето и от нашия Северозападен край още нещо, подходящо за очакваната пролет. Казва се комбус - запържва се лук, добавя се попарен лапад (щавляк) и попарени и скълцани сушени чушки, очистени от семе и кожа.

# 29
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Ариана,знаеш ли-тази рецепта страшно ми допадна.Понеже сега постя и това ми се стори добра идея за постна манджичка.Ама пишете и рецептите и как се приготвят,пък по-нататък,като се обогати "менюто", може да ги съберем на едно място в отделна тема.Ако имате и снимки-ще е още по-хубаво. smile3503

# 30
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
Ариана припомними детството с този комбус няма нищо по хубаво на света.Сещам се за баба и как ухае...

# 31
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Айде пишете я вече тази рецепта,че се окапах вече  Weary направо така ми се дояде,даже и бегла представа си нямам даже за какво става въпрос.

# 32
  • Мнения: 85
Много хубава тема,момичета.Моята баба е от странджата и там правят ишмер с прясно сирене от цедилката(обожавам го),също баба правише и лангиди за закуска.А зелника дето го правят там е страхотен.  chef

# 33
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Рецептите,рецептите,момичета!Пишете рецептите!...vesi rn,какво е -лангиди?  newsm78

# 34
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 884
При нас най-традиционното е "Горнооряховско гърне"-телешки жили, вино, зеленуци.Много е вкусно, но е много тежка храна, ама пуста лакомия-за празници все карам баба да ми прави.Тук преди време имаше рецепта точно за това.

# 35
  • Мнения: 85
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

# 36
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Моята баба правеше пипер с мляко. Обожавах го. Когато се омъжих тук дори не бяха чували за такава манджа. И също така правеше малай с царевично брашно. Леле беше много вкусен.
И баба правеше. Пиперките с мляко са традиционна капанска манджа, доколкото знам. Изпича се зелен пипер(май само със зелен съм го яла, нр знам става ли с друг), запържват се няколко лъжици брашно в масло и се разрежда с прясно мляко, така че да стане много рядък бешамелов сос. Посолява се и се пуска пипера, като се бърка често, за да не загори, докато сосът се посгъсти. Сервира се с дебел резен сирене, който се намачква в соса. Самото ястие изглежда като отвратителен буламач, но е ужасно вкусно.
Малая да не е мамалига или качамак със сладък петмез?
Хазяйката ми в Търново правеше лопушник(баница с лапад) и пак с лапад или коприва, или спанак нящо като миш-маш с лук, чесън, сирене, подправки и яйце. Отгоре сместа се заливаше с лъжица-две кисело мляко.

# 37
  • Германия
  • Мнения: 899
Оо, как ме върнахте в детството! Чудесна тема Simple Smile . Баба правеше и бялата гозба (чушки с мляко), и гюзлемите, и качамак с маджун. Наскоро пак ми донесе маджун, но така и не съм си правила качамак. Много ми е интересна темата, ще ви следя настървено  Laughing .

# 38
  • София
  • Мнения: 1 350
Айде пишете я вече тази рецепта,че се окапах вече  Weary направо така ми се дояде,даже и бегла представа си нямам даже за какво става въпрос.

А сега де! Ами като баба ми я все на око готвеше...
Значи запържвате една нарязана наситно глава лук.
Отделно, през това време попарвате една въздебеличка връзка лапад и 10-тина дребни сушени чушки. Вадите лапада от водата и в една глинена купа склъцвате с клъцника  (hahaha много смешна дума, ама така му викаме) лапада на едри парчета. Не бива да става на пюре, добре е да си личат листата в манджата. Добавяте го в тигана при лучеца.
Вадите и сухите чушки от водата, почиствате от корените и семките и ги склъцвате и тях в купата. Доколкото е възможно отделете по-едрите ципи от чушките, но не бива да се престаравате  Wink. Добавяте и тях в тигана.
Остава само да се посоли, че по-голяма гадост от безсолен комбус аз не познавам  Laughing.
Позапържвате още малко, колкото всичко да поеме от мазнинката, а лапада да поеме от миризмата на сухите чушки и лука и хапвате с кеф. Най-добре да се топи с топъл селски хлебец  Laughing

# 39
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Umbra 
 
,какво е маджун и как се прави този качамак?Целта на тази тема е да измъкнем рецепти от бабините тетрадки,защото днес колкото и вкусни ястия да има -с едновремешните немогат да се сравняват,а и нека не забравяме,че сме българи,нали така?Пишете и рецептите за това,за което се сетите.

# 40
  • Мнения: 2 392
Страхотна тема Simple Smile

От ЮЗ България съм. Популярно ястие зимата тук е капамата. Също шарен боб с цвекло и к. зеле; Печени картофи в чугунена фурна поръсени с шарена сол;

Ще допълвам Simple Smile

# 41
  • София
  • Мнения: 11 077

Тъмнокафяв петмез, сварен от захарно цвекло и ароматизиран с индрише.

# 42
  • Кьолн
  • Мнения: 1 110
Да отговоря за малая. Това е нещо като бъркана баница с царевично брашно. Вътре в сместа се слага сиренце.Ммм много вкусно. А иначе за пипера с мляко аз съм от Добруджа и е страшно вкусно. Става и с червен пипер.

# 43
  • Хасково
  • Мнения: 931
Страхотна тема   bouquet
Споменахте някъде за катък и моята баба прави страхотен ня е от едно село близо до Хасково.Значи сварява овче мляко ( макар че за мен го прави 50/50 с краве)  на водна баня като го вари мн дълго време около 4-5 часа познава се кога е готово като се сложи една капка от млекото на нокътя и ако капката остане цяла и не се разлее значи е готово.След това слага сол (количство не мога да кажа) и слага млекото заедно на студено като съда в който е варено млекото е сложен в друг по - голям със студена вода като водата се подменя често и за да е студена.Така се държи няколко дни в студено помещение и се бърка няколкопъти на ден.След 4-5 дни се разсипва в подходящи съдове като през това време млекото вече се е сгъстило.Прехвърлено в съдовете то продължава да се сгъстява като се държат винаги на студено.

И още едно нещо което ужасно мн ми харесва ядохме една баница като бяхме на гости на едни приятели в Бял извор това е Смолянско ако не се лъжа. Значи баница със сирене и картофи невероятен вкус.Пече върху печка на дърва и е направена от 3 кори като между тях се слага настъргани варени картофи и сирене.Слага се на печката като се опече най долния пласт се обръща да се опече и горния става супер вкусно.Особено с айрянче.За съжаление не мога да си я напрява в къщи че нямаме такава печка.

Като се сетя за др рецепти от нашия край пак ще пиша

# 44
  • вкъщи
  • Мнения: 123
И моята баба готвеше пипер с мляко. И до ден днешен помня вкуса. Готвеше и бакла с пресни картофи и ориз. Нещо разкошно. Мога да изям цяла тенджера с лъжицата.  Embarassed

# 45
  • Мнения: 117
В нашия край е много традиционна топеницата/прави се от намачкано сирене,лъжичка кис.мляко,печени чушки и варено яйце/.Страшно вкусно е особено с топла домашна питка.И разбира се традиционните чушки пълнени с чукан боб.Свекърва ми е от Врачанския край и там имат много интересни традиционни ястия.Тя прави нещо като лютиката спомената по напред,но като салата:в нарязани печени чушки прибавя сварено и накъсано на дребно варено пиле и го подправя  със сол,чесън ,магданоз и малко олио и оцет.

# 46
  • мадрид
  • Мнения: 411
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

и аз ги правя ,това е лиубимата закуска на малката

# 47
  • Мнения: 2 362
Много интересна тема  bouquet.
Аз имам много вкусни спомени от тракийската баница с ориз Peace.

# 48
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
pepita 84 тази баничка много ми прилича на пататник,характерен е за родопите. Аз също много го харесвам,като е направен както трябва разбира се.

# 49
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Радвам се ,че ви харесва темата,а и толкова много нови /стари/неща научих от вас.Нека не забравяме,че сме българи и да възродим българската кухня,защото се убедих,че тя е не по-малко интересна от кухните на другите националности.Пишете рецептите!  bouquet
ПС:Ако някой знае как се приготвя чомлек или е от Родопския край,защото мисля,че това е тамошно ястие-нека да пише.
http://www.gotvarstvo.hit.bg/ ето тук може да прочетете интересни рецепти.
А ето и какво открих за предстоящият празник-сирни заговезни.Какво се прави на празника,може би знаете,но малко информация за тези,които не знаят няма да е излишна:
Обичай, изпълняван на СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. На края на конец, закачен на тавана или на дълъг прът, се връзва сварено обелено яйце, халва или въглен. Конецът се залюлява в кръг и всички около трапезата се опитват да уловят закаченото с уста. Когато младите се наиграят, а старите- нарадват, запалват конеца. Според това как гори се гадае за здраве, дълъг живот или близка смърт. В някои райони на страната по същия начин се гадае за бъдеща реколта, приплода на добитъка или предстояща женитба. На отделни места в Изт. България, Охридско и Кукушко с водата, в която са се варили яйцата за вечерята, си мият лицата на следващия ден- чист понеделник, за да се предпазят от бълхи и мухи. Пак в тези райони черупките от същите яйца сутринта след Сирни заговезни изхвърлят на улицата, за да пропъдят бълхите.

Оратници

Олалие- обичай, изпълняван на сирница. Участниците в него са момчета и ергени. Преди вечерята ергените запалват по високите места край селото предварително подготвени купове от слама, съчки, шума и др. Стремежът е огънят да има колкото се може по-висок пламък, защото се вярвя, че докъдето стига светлината му до там няма да пада градушка през лятото. Действията около него са съпроводени с шеговити песни и заклинания. Ергените, а в някои райони на страната и жени и деца, прескачат огъня за здраве и предпазване от бълхи.

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 11:24 от dodyniki

# 50
  • Германия
  • Мнения: 899
За маджуна вече са казали, а качамака - прави се както си знаете с варене, после се изсипва в тава и се запича да стегне и да се зачерви. Залива се с маджуна и се реже на квадрати, после си облизвате пръстите  Laughing .

Любимото ми ядене от детството до ден днешене е лопуш с ориз. Може да се ползва лапад, киселец, винаги е страхотно вкусно. Пресния лапад се задушава с малко лук, мазнина, водичка и един настърган морков. През това време се слага ориза да се вари в съотношение 1 към 3. Като кипне се добавя задушения лапад и подправки - черен пипер, сол, малко червен пипер. Готви се, докато ориза изпие цялата вода, но да остане леко влажен. Серивира се с бучка сирене и кисело мляко.

# 51
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Umbra,тази рецепта с лапада ми хареса,ще я пробвам като излезе лапада.Моята баба правеше нещо подобно само че слагаше-ред лапад,ред ориз и накрая го ядяхме със кисело мляко и чесън-пак запечено във фурната.Аз много обичам зеленолистните и ще ми хареса-не се съмнявам.

# 52
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
http://www.traditions-bg.com/bg/sub_5_1.php ето ви и още нещо за сирни заговезни.  bouquet
http://www.traditions-bg.com/bg/february/todorovden.php -и още един предстоящ празник

# 53
  • Мнения: 28
Pri nas v Panagiuri6te tradiciq v vsqka ka6ta sa Qica po Panagiurski(pareni qica),A sa6to taka v PANAGIURI6TE mnogo se pravqt zelnici NO s kiselo zele,i stavat mnogo vkusni.Druga resepta ot na6iq krai tova e 6UPKA-Produkti za 6UPKA: 5 qisa,500ml.prqsno mlqko, 1 4aena laji4ka soga za xlqb, bra6no,i maslo.Qicata se razbivat s prqsnoto mlqko,v koeto e razbita sodata.Pri postoqnno barkane se pribavq bra6noto,dokato smesta stane po gastota kato boza.Polu4enata smes se isipva v tava namazana s maslo i se pe4e do rozovo na 150C.Izdigat se visoki mexuri i zatova se konsumira vednaga sled izvajdaneto,posipana s kristalna zahar,za da ne spadnat mexurite i da se vtekli,az go hapvam i s med s sirence,,mnogo e vkusno Naughty

# 54
  • Bourgas
  • Мнения: 1 440
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Ей, как се зарадвах, че накрая намирам рецепта за тези лангиди...те са спомен от детството ми когато баба ни правеше за засуска такива, но тъй като до сега не можах да открия рецепта в нет-а реших, че просто баба така си ги е кръстила, а името им е нещо друго и никога няма да разбера как се правят Joy
Vesi, огромно благодаря  bouquet

# 55
  • Германия
  • Мнения: 899
dodyniki, да става и да се запече на фурна, даже и заливка може да му се направи, като за мусака. Аз, защото съм от мързеливите, си го готвя в тенджера  Grinning .

# 56
  • Варна
  • Мнения: 929
При нас най-традиционното е "Горнооряховско гърне"-телешки жили, вино, зеленуци.Много е вкусно, но е много тежка храна, ама пуста лакомия-за празници все карам баба да ми прави.Тук преди време имаше рецепта точно за това.

Вярно е много вкусно - аз съм го яла със смес от телешки и свински жили.


Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Тази рецепта я имам, ама не знаех че се казват "Лангиди"  и съм си ги кръстила пърженки.


Аз като една варненка ще ви напиша рецепта за сърми по варненски - в момента не мога да ви напиша точно количеството на продуктите, защото готвя "на око" - листа от кисело зеле, сварен зрял фасул, лук и лютеница. Плънка:сварения фасул се обърква с нарязания на малки кубчета лук и лютеницата(за предпочитане е домашната, ама като няма - купешка), слагате си сол на вкус и малко шарена сол(май имаше и още някаква подправка - ще погледна и ще пиша). Завиват се сармите и се мятате на скарата ( както кюфтета и кебапчета  Laughing ).

# 57
  • мадрид
  • Мнения: 411
Някой беШе писал за саламура.
много  вкусна супа,но истинската рецепта е с пе4ено пиле на дървени въглиЩа и тогава се пуска да се вари.естествено тази вкуснотия не могат да я опитат хората които живеят в града,но пък с попрепе4ено на грила по4ти се достига някогаШния вкус.

# 58
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785

Тази рецепта я имам, ама не знаех че се казват "Лангиди"  и съм си ги кръстила пърженки.
Баба му викаше тиганички. За съжление, мъжо и детето не ги харесват- мазнички им идвали. Rolling Eyes

# 59
  • някъде в северозападният резерват
  • Мнения: 434
Някой беШе писал за саламура.
много  вкусна супа,но истинската рецепта е с пе4ено пиле на дървени въглиЩа и тогава се пуска да се вари.естествено тази вкуснотия не могат да я опитат хората които живеят в града,но пък с попрепе4ено на грила по4ти се достига някогаШния вкус.

Напълно си права, така е оригиналната рецепта, баба печеше пилето на жар, става супер.

# 60
  • варненка от София
  • Мнения: 4 656
Umbra 
 
,какво е маджун


По добруджата маджуна се прави и от дини.

# 61
Аз съм от Стара Загора,моята баба приготвяше триеница / мисля,че така се изписва/ за закуска.Обожавах я!

# 62
  • Мнения: 4 358
Еха каква хубава темичка.Тези Лангиди или тиганички и аз ги знам.
Аз ги наричам Тиганици, даже не знаех, че се казват Лангиди.
Рецептата на Умбра за лапад и аз я знам - страааашно вкусно.Всъшност ястия с лапад не знам дали аз си внушавам, но на вкус са по различни от тези със спанак.Уж все зелении, но тези с лапад носят вкуса и духа на бабините манжички.
Едната ми баба правеше с лапад набран от двора каша с лапад.Задушава се лапада с голямо количество пресен чесън и пресен лук. в олио с малко водичка до омекване.Посолява се и се поръсва с червен пипер.Сгъстява се с брашно размито във вода.
Къкри още малко и при сервиране се поръсва с пресен джоджен Peace

# 63
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Бъни,добре дошла!Радвам се ,че темата ти харесва.Хайде сега и ти потърси в бабините тетрадки и напиши някоя рецептичка.Тази лапад-каша и моята баба я правеше-много е вкусна.
Arlienaби ли споделила с нас какво е триеница и напиши рецептата ако я знаеш
  bouquet

# 64
  • Варна
  • Мнения: 804
много са любимите ми рецепти от баба но обожавам зелник и неините "кавърдисани картофки" или катми на сач.темата е страхотна за да си припомним любими ястия.поздравления за автора на темата!!!

# 65
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
много са любимите ми рецепти от баба но обожавам зелник и неините "кавърдисани картофки" или катми на сач.темата е страхотна за да си припомним любими ястия.поздравления за автора на темата!!!
Рецепти?! Laughing

# 66
  • Варна
  • Мнения: 804
ох да забравих рецептите-зелника е баница със зелении/дъщеря ми казва със трева/сушени зелен лук;зеле;лапад;джоджен/ стриват се и се объркват с яйца;кис.мляко;сирене и олио.нарежда се баница и се пече по познатия начин!А" картофките"се задушават на парчета с много лук и олио и водичка в тенджера под капак.стават меки направо се топят в устата.катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.пекат се на огън и топли се мажат с масло.мъжа ми не ги харесва много защото му миришели на пушек но за мен са съвършенни за закуска!мажем ги и с мед или натрошено сиренце!

# 67
  • Мнения: 4 358
"кавърдисани картофки"
Като прочетох това и се сетих за баба и нейните кавърдисани манжички.Прочетох рецептата ти за картофките ,но вие на друго казвате кавърдисано.Уж не сме огромна страна а какво разнообразие само.
Та на моята баба кавърдисаните картофки всъшност си е картофена яхния.Моята любима баба бог да я прости всичко кавърдисваше - т.е запържва лук и червен пипер и го гаси със сок от домати или водичка.
Та за яхнията - запържваше една голяма глава лук, една с.л червен пипер , гаси с доматен сок или водичка.Добавяше картофките и ги задушава под капак.После прясно магданозче от нейната градинка ММММ  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes не мога като нея и това си.И после да си натопи човек топъл пресен къшей хляб от селската фурна.Току що опечен - ех спомени Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 68
  • София
  • Мнения: 1 341





И моята баба казваше на запръжката кавардисване.
Бъни,беше вкусно защото всичко сами си произвеждаха!
А сега всичко е химия и ментета....

# 69
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Има ли някой от Петричкия край и ако може да каже какво е "кукуреч" и как се приготвя.Онзи ден по тв даваха за това нещо,но хванах края и разбрах само,че е от Петричкия край и че се казва кукуреч.Изглеждаше интересно ,но не разбрах точно как се прави.Eто ви и нещо интересно.
Жълтият Ламтурник,да ти е живо и здраво бебчето,много послушно,умно и игриво! newsm51

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 01:41 от dodyniki

# 70
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394





И моята баба казваше на запръжката кавардисване.
Бъни,беше вкусно защото всичко сами си произвеждаха!
А сега всичко е химия и ментета....
И аз така знам.Като готвеше бял фасул/а и аз до ден днешен/го кавардисваше.Демек,слагаше олио в тигана,после като се загрее слага червен пипер,да се запържи,-не да изгори,малко само и го сипва в сварения боб.Понякога запържва зелен лук и после слага червен пипер и по същият начин. Simple Smile

# 71
  • Бургас
  • Мнения: 2 240
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Ей, как се зарадвах, че накрая намирам рецепта за тези лангиди...те са спомен от детството ми когато баба ни правеше за засуска такива, но тъй като до сега не можах да открия рецепта в нет-а реших, че просто баба така си ги е кръстила, а името им е нещо друго и никога няма да разбера как се правят Joy
Vesi, огромно благодаря  bouquet
ха, това са "лаланги"!  Mr. Green И моята прабаба (Бог да я прости) ги правеше често! Мерси за рецептата,  трябва да се пробвам уикенда!  Thinking

# 72
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Има ли някой от Петричкия край и ако може да каже какво е "кукуреч" и как се приготвя.Онзи ден по тв даваха за това нещо,но хванах края и разбрах само,че е от Петричкия край и че се казва кукуреч.Изглеждаше интересно ,но не разбрах точно как се прави.Eто ви и нещо интересно.
Жълтият Ламтурник,да ти е живо и здраво бебчето,много послушно,умно и игриво! newsm51
Мерси за пожеланията!  bouquet
За фасула- на това запържване баба ми му казваше "джъзване". Напр. "джъзнат боб"- със запръжка, "джъзната баница"- с нагорещено олио или мас се обливат краищата на нарязаната баница преди да се залее с яйцата.

# 73
  • Montreal
  • Мнения: 1 071
"Кавардисване" и аз го знам като "запържване". Родата ми е от Пещера. Бабите ми(Бог да ги прости) често правеха зелници-домашно точени кори с плънка от кисело зеле, милинки със сирене и солена заливка. Често готвеха и кисело зеле с ориз или кисело зеле със зрял фасул. Другото интересно за този край са "Татлии"-те, но те се правят трудно в домашни условия, и всъщност това е турски сладкиш, но много популярен в града. Спомените ми са ,че се правят само от масло, брашно и захар. Но не знам захарта дали е в сиропа или и в тестото.

# 74
  • Мнения: 13 276
катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.

Не е точно така. Разликата между катми и палачинки не е само в сача, а и в тестото - в това за катмите се слага мая за хляб и се оставя да втаса. Затова и стават такива големи дупки в катмите - заради маята. В палачинковото тесто набухвателят е сода за хляб (ако изобщо се слага набухвател) и не трябва да втасва.
Сачът се маже със сланина или жълтък.

# 75
  • София
  • Мнения: 11 077
катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.

Не е точно така. Разликата между катми и палачинки не е само в сача, а и в тестото - в това за катмите се слага мая за хляб и се оставя да втаса. Затова и стават такива големи дупки в катмите - заради маята. В палачинковото тесто набухвателят е сода за хляб (ако изобщо се слага набухвател) и не трябва да втасва.
Сачът се маже със сланина или жълтък.

Мммммм не. Свеженските биди - които са вид катми - не се правят с мая. Но се пекат на сач, който се маже с парче сланина, набучено на вилица. Поне така от 100 години ги е правила прабаба ми и баба ми.

# 76
  • out of space
  • Мнения: 7 468
За Саламурата да се изкажа аз  Mr. Green

В Рибарица и Тетевен я правят от Пастърва. Т.е Саламурата е с риба, но! Има едно голямо НО- задължително се слагат раци от реката, 2-3 вършат работа. Чорбата става с неописуем аромат. Слагат се и цели люти чушки, освен доматите, лука и девисила.

Но Саламура без раци не е саламура, а обисновена рибена чорба.  Grinning

# 77
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Момичета,нека не спорим.В различните краища на България по различен начин се правят катмите.Моята баба от Пловдивския край ги прави с мая,а тази от ямболския със сода,така,че рецептите са различни.Едната ги прави с вода,а другата с мляко...Това е хубаво,че давате различни рецепти,така ще изпробваме и едното и другото.

# 78
  • Мнения: 4 358
Това е хубаво,че давате различни рецепти,така ще изпробваме и едното и другото.
Peace Peace :peace
Аз вече писах уж малка страна сме пък такова разнообразие в рецепти, гозби и т.н
А знаете ли що е то - Тавълък. Баба ми това казваше свинко месо със кисело зеле и ориз на фурна.Ако се интересувате ще дам рецепта.ММММ страшно вкусно.Вече му мина модата на киселото зеле за таза година но все пак  Mr. Green

# 79
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Някой да каже как се приготвя чомлек и какво аджеба е това  newsm78 Интересно ми звучи,хубаво ще да е
Моята прабаба /лека и пръст/ правеше басма.Това е вода,оцет и захар  Laughing ,както и таратор с вода-както се прави обикновения,само,че вместо мляко-вода,и слагаше и оцет.Пак е хубав! Hug

# 80
  • София
  • Мнения: 11 077
Някой да каже как се приготвя чомлек и какво аджеба е това  newsm78 Интересно ми звучи,хубаво ще да е

Чомлек е ястие в глинен гювеч от телешко месо с много лук, домати, червено вино и подправки.
В някои части на страната се приготвя от заешко месо или свинско. И се слагат картофи.
Но оригиналната рецепта е от телешко.

# 81
  • В блатото
  • Мнения: 16
Ами аз правя чомлек така: в гювеч слагам 1 телешки джолан (нарязан на порции), около килограм картофи (нарязани на едро), 4-5 глави лук (нарязан на шайби), няколко скилидки чесън (цели и необелени), 2-3 дафинови листа, червен пипер, черен пипер на зърна, сол и около половин бутилка червено вино. Накрая наливам вода колкото да покрие всичко и залепвам с тесто капака на гювеча. И после - няколко часа във фурната на около 150 градуса. Примерно 5 часа.
Много, много вкусна манджа! Само че е зимна, т.е. някак не ми върви за през лятото и като е топло. А имам и приятелка, която е от Якоруда и там си готвят често май такива манджи, тя прави чомлек в тенджера на котлона направо. Пак е вкусно.

# 82
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Това с тестото отгоре ми хареса,но каква е рецептата за него,като за хляб ли  newsm78

# 83
  • В блатото
  • Мнения: 16
Не, служи само за залепване на капака и обикновено при мен прегаря и се изхвърля, правя го от брашно и вода само и го разстилам по ръба на гювеча, където ляга капака, така се залепва капака за гювеча и само от дупчицата на капака излиза пара докато се готви.

# 84
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
Здравейте,радвам се,че темичката отново се възобнови.Чета ви с интерес и се връщам назад във времето и спомена за моята баба вечна и памет и се сетих за две яденета,които аз колкото и да се старая не мога да ги догодя.Вярно тя правеше всичко с домашно произведени продукти.И така кокошка по селски-нарязваше кокошката на парчета,които задушаваше в мазнината/масло+олио/и малко вода.Прибавяше последователно да се задушат ситно нарязания лук,нарязаните на пърчета пиперки,доматите и малко червен пипер.Всичко това се залива с топла вода,посолява се и се оставя да къкри на умерен огън,докато месото омекне.След като месото е омекнало се прибавя и ориза разбърква се и всичко това се прехвърля в глинен гювеч и се пече в умерена фурна.Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер по желание. Много просто и много вкусно ядене

# 85
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
Пак съм аз.Другото,което се сетих,че бабка правеше са сармички от рязано свинско месо,сланина и листа от кисело зеле-месото и сланината се нарязват на дребни парчета/месото голямо колкото опаковка от прясна мая,сланината по желание/,поръсват се на вкус със сол и черен пипе и разбъркваме хубаво.Зелевите листа се почистват от грубите части и във всяко от тях се увиват по 2-3 парченца от сланината и месото,по желание може да се сложи и парченце суров морков и така става също много хубаво.Готовите сарми се нареждат в глинен съд става и в обикновена тенджера,но глиненото си е друга работа,помеждуим се слагат парченца сланина заливат се с топла вода и се задушават на слаб огън няколко часа.Много е вкусно опитайте.

# 86
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Сега се сетих ,че моята баба,която живееше в северна България,готвеше супа с кокошка ,джанки и ракия.Много вкусно.Ракия слагаше около 50 гр.,а джанките я правиха леко киселка.Иначе я прави като обикновената пилешка супа,с тая разлика,че и слага и тези продукти+люти чушки  newsm53
Vesela 3001това не съм го опитвала,но са ми казвали ,че е много вкусно-ще го пробвам....за зелето става въпрос.  bouquet

# 87
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
Лютика с домати-изпечените,обелените и почистени от семето пиперки се нарязват на ситно,посоляват се и се счукват в дървена гаванка прибавят се изпечените и обелени домати и те също се счукват,след това се прибавя натрошеното сирене.Всичко това хубаво се разбърква.Накрая се прибавя счукания чесън,сол ,олио и пожелание ситно нарязан магданоз.
 Лютика от сушени пиперки,картофи и лук-сварените и обелени картофи се смачкват с дървена лъжица.Измитите и сварени пиперки се обелват,почистват се от семето и се счукват в гаванка.Прибавят се олиото,оцета,ситно нарязаните и леко начукани пера на лука/става и със стар лук/и картофите.Сместта се посолява и се разбърква.По желание картофите може да се заменят със стар лук.
Много други неща се сещам,но за тях ще пища друг път.Дано ви харесат нещата за мен са много вкусни.

# 88
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Ейй,знаете ли какво още се сетих-чушки пълнени с боб.Става въпрос за сушени чушки,някъде им викат -"чуфки"Звездев веднъж някъде беше в някой край на гости и правиха такова нещо.Иаз правих ,но с пресни червени чушки.....нямате си и идея колко е вкусно.Вкъщи пък баба ми му вика "на Бай Тошо /Тодор Живков/ манджата "-това обичал да яде едно време.

# 89
  • Пловдив
  • Мнения: 400
Запис

# 90
# 91
  • Мнения: 135
При нас,Хасковско,тавалъка се прави с риба,праз и ориз. Peace
Но доколкото знам ,всичко което е приготвено в тава и се яде от тавата се нарича тавалък.

# 92
  • София Младост-4
  • Мнения: 37
Пълнени сухи чушки с боб много е вкусно.

# 93
  • Мнения: 4 358
При нас,Хасковско,тавалъка се прави с риба,праз и ориз. Peace
Но доколкото знам ,всичко което е приготвено в тава и се яде от тавата се нарича тавалък.
Еха една почти землячка Hug.
Това за което пишеш е.....няма такова вкусно нещо Heart Eyes.В къщи поне ние го готвим с риба скумрия, праз - множко Peace, оризче, доматено сосче и подправка девисил.Баба правеше това ястия а после и мама.Баба го наричаше РИБНИК.
За названията все тая, но вкуса е..... Heart Eyes много вкусно нещо.
Рядко го готвя обаче в къщи - мъж ме е на ти с рибите Embarassed
Аз обаче влезнах да пише и за друго.Другата ми баба от Родопите готвеше есно ястие на което казваше
КАПАМА - не знам защо.Няма нищо общо с Банската капама.Може някой друг да го познае това ястие с друго име newsm78.Та става дума за следното:
Необходи продукти:
Свинско месце крехко се задушава с много, ама много лук, много глави чесън които се измиват много добре и се слагат в ястието цели а не на скилидки.Когато всичко се задуши се долива водичка, червено винце, червен пипер, сол на вкус,подправките са бахар и черен пипер на зърна и дафинови листа.
Невероятна вкуснотия - дори баба и дядо като заколеха прасето пълнеха в буркани таково нещо.Отваряш бурканчето, топлиш и вечерята е готова Hug

# 94
  • Мнения: 135
Бъни,само със скумрия. Peace
А това ,което го написа като капама,не ли е кавърма.
А чомлека е нещо невероятно.Дядо ми ,Бог да го прости,Го правеше в гърне,в пеща.Оставяше го по цял ден.
А какво ще кажите за питка направена под връшник. Flutter

# 95
  • Мнения: 4 358
naskaa на продукти на кавърма бие, но не....................... баба и цялото село на това му казваха КАПАМА Rolling Eyes

# 96
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Хайде бе момичета нещо сте се одрямали.Великден идва,кажете някоя традиция за празника.В селото на баба ми преди Великден тоест в събота вечерта цялата махала се събираха у нас-имахме голяма пещ и намятаха мъжете гювечите.Прави всеки каквото иа,но за предпочитане е пълнено агне с ориз и спанак/или лапад/-баба ми даже го връзваше отгоре с клонки от вишна и листа/все ще я питам,защо точно от вишна и все забравям.Кажете сега вашата традиция каква е на този голям празник?
Сетих се още нещо-баба ми от Ямболско правят сладко от патладжани-става страхотно,пекат ги ,слагат им захар...абе както се прави сладко.

# 97
  • Мнения: 135
А моя дядо правеше сладко от зелени доматки Peaceнезнам доколко беше традиционно за нашия край,но беше много вкусно.
Тъй като съм омъжена за наследник на беженци от Беломорска Тракия,научих и за много техни традиционни ястия.Едно от тях ми направи много силно впечетление-незнам как се казва,но се приготвя от домашен петел и катми. Peace

# 98
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
И такова прави баба ми!

# 99
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Какво става бе хора-нещо забравихте за нашата кухня.Я кажете сега как се подготвяхте по празниците.Едно момиче питаше за Ботевградския край за традиционни баници...някой може ли да помогне?

# 100
  • София
  • Мнения: 11 077
Какво става бе хора-нещо забравихте за нашата кухня.Я кажете сега как се подготвяхте по празниците.Едно момиче питаше за Ботевградския край за традиционни баници...някой може ли да помогне?

Ние с мама правихме единия ден пълнена агнешка плешка с ориз, а около нея картофки пресни. На другия ден напълнихме агнешко бутче с гъби, а за гарнитура задушен лапад.

# 101
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Майка ми пък прави  агнешко с лапад и отделно ориз с дреболии,но много интересно го направи в пликове,от тези за задушаването.Имаше един плик специално за мен без месо...Само ,че са го пекли в пещ...ако щш вярвай...за месото мъжа ми каза,че е превъзходно,а на мен постния ориз толкова много ми хареса-никога не може да стане такъв ,ако си го приготвиш по какъвто и да е друг начин!

# 102
  • София
  • Мнения: 11 077
Майка ми пък прави  агнешко с лапад и отделно ориз с дреболии,но много интересно го направи в пликове,от тези за задушаването.Имаше един плик специално за мен без месо...Само ,че са го пекли в пещ...ако щш вярвай...за месото мъжа ми каза,че е превъзходно,а на мен постния ориз толкова много ми хареса-никога не може да стане такъв ,ако си го приготвиш по какъвто и да е друг начин!

Е, то оризът си е постен при пълнене винаги.  Wink Ние обикновено вкъщи правим и пълнено пиле с ориз доста често. Най-много слагам гъби към ориза понякога.

# 103
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
А майка ми,пък и свекърва ми,го правят с дреболии винаги...И на мен по-ми харесва постен,ама...болшинството са за мръвки...

# 104
  • София
  • Мнения: 11 077
А майка ми,пък и свекърва ми,го правят с дреболии винаги...И на мен по-ми харесва постен,ама...болшинството са за мръвки...

Ааааа за дреболиите забравих, но понеже ние купуваме или плешка или бутче, а не цяло агне се въздържаме от дреболиите.

# 105
  • Където пожелая!
  • Мнения: 118
Здравейте момичета. Може ли и аз тук? Изключително интересна тема. Много ми харесва да приготвям традиционни ястия. В момента обаче съм в едно голямо търсене......вече питах в няколко теми и отговор никакав. Надявам се вие да ми помогнете. Издирвам баница или пита (едно от двете, просто не се сещам кое), характерно за ботевградския край.

# 106
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Намерих само това за сега Ще търся,ако ми попадне и друго ще пиша!

# 107
  • Където пожелая!
  • Мнения: 118
dodyniki, благодаря ти. И аз това намерих, но не е, което търся.

# 108
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Ботевград е в северна България-ето ти една рецепта от един форум за северняшка баница-пействам я :
Цитат
Много обичам така наречената сладка(или северняшка) баница, която ми е наследство от майки и баби.
Тестото се замесва като за козунак, но само с една лъжица захар, една лъжичка сол, 5 яйца, прясно мляко, масло, олио мая. След омесването се разделя на пет питки и се оставя да втасва. След това се разточват олбите една по една, напръскват се леко с олио или масло като се редят една върху друга. В последната се слага сирене и така заедно се навиват, след което започват да се усукват като единия край наляво, а другия надясно. После се навива в една тава и пак се оставя докато се понадигне. Пече се "излеко" на умерена фурна.
Когато я изпечете я оставяте да поизстине и на следващия ден или когато е достатъчно студена я заливате със сироп( както се прави за баклава, може и с настърган лимон) Напои ли се, трябва да я обърнете, за да попие сиропа по добре.
Става голяма и къдрава на вид, а на вкус... мечта и празник на въглехидратите
Ох, изпотих се   

# 109
  • Където пожелая!
  • Мнения: 118
dodyniki , това, което си спомням, че самата баница или питка си има име, нарича се по определен начин. Но къде акъл да си спомня  ooooh! И мисля, че беше с плънка от месо.

# 110
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Да не би да се казва лучник или вълча баница...лучника е от Троянския край.

# 111
  • Където пожелая!
  • Мнения: 118
Не беше това

# 112
  • Мнения: 5 287
А моята баба пък е от едно ямболско село-там много правят катък.Тя го прави от овче мляко мисля,сол .........

а кое е селото  Grinning

За катъка тук писахме доста - писала съм за овчия катък, сега не може да си направиш, защото млякото не е гъсто. Пусни търсачката, ще намериш, ако не - ще ти потърся по-късно.  И да - няма нищо общо с купешкия  Peace

# 113
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Селото е Ген.Инзово.Точно от овче мляко го правеше и мисля,че страшно много време се вареше...после го бъркаше...не съм я питала още...

# 114
  • Мнения: 5 287
в общи линии така е

От овче мляко, вари се на водна баня, в затворен съд поне 4-5 часа. След това се охлажда и държи  на студено няколко дни, докато престане да хваща коричка отгоре /тя се отстранява със суха дървена лъжица/ Посолява се и прибира на студено. В този момент е сравнително течен, но като престои месец в бурканите или гърне се хваща и става като ...крем. Но задължително август, когато млякото е гъсто.

# 115
  • Мнения: 135
Свекърва ми още прави катък.Но когато го вари,непрекъснато го бърка и се сгъстява още при варенето.Мисля,че тайната е в една дървена лъжица,която се ползва само за катъка и за подквасване на мляко. newsm78Иначе когато го налее в буркани го заравя в земята,а едно време са го слагали в кладенеца. Peace

# 116
  • Мнения: 5 287
Свекърва ми още прави катък.Но когато го вари,непрекъснато го бърка и се сгъстява още при варенето.Мисля,че тайната е в една дървена лъжица,която се ползва само за катъка и за подквасване на мляко. newsm78Иначе когато го налее в буркани го заравя в земята,а едно време са го слагали в кладенеца. Peace

няма как да се сгъсти по време на варенето. Сгъстява се после.
А в кладенеца е студено затова се държи там.

# 117
  • Мнения: 1 798
Здравейте момичета. Може ли и аз тук? Изключително интересна тема. Много ми харесва да приготвям традиционни ястия. В момента обаче съм в едно голямо търсене......вече питах в няколко теми и отговор никакав. Надявам се вие да ми помогнете. Издирвам баница или пита (едно от двете, просто не се сещам кое), характерно за ботевградския край.
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.57.html - Това ли е?Зелника е характерна баница за Ботевград.

# 118
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
И аз се сетих за зелника,но не знаех,че е от Ботевградския край!Не съм яла такова нещо-вкусно ли е?

# 119
  • Мнения: 1 798
И аз се сетих за зелника,но не знаех,че е от Ботевградския край!Не съм яла такова нещо-вкусно ли е?
Яла съм зелник ,но без месо Simple Smileсамо с праз,кис.зеле и ориз Rolling Eyesза този не зная дали е хубав

# 120
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Е браво,че е без месо,аз месо не ям-кажи за този де без месото-става ли?

# 121
  • Мнения: 1 798
Става страхотен,но баба ми е майстора . Знам че запържва зелето и праза,след това слага малко ориз отгоре без да го бърка/за да "обере "мазнината/,и като се свари ориза е готова плънката.Корите си ги точи,сипва от плънката,навивана охлюв и така .

# 122
  • Където пожелая!
  • Мнения: 118
delicate , може и това да е, въпреки, че името беше друго. Благодаря ти все пак   bouquet,

# 123
  • Мнения: 1 798
delicate , може и това да е, въпреки, че името беше друго. Благодаря ти все пак   bouquet,
Няма защо Hug дано съм ти била от полезна.

# 124
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
http://www.gotvarstvo.hit.bg/
И тука вече,ако го няма това,което търсиш...незнам къде може да е. newsm78

# 125
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Момичета,малко позабравихме темата.Още малко и идват празници,ще обменяме рецепти и опит за празничните трапези.Сега се сетих за едно много популярно българско ястие.Казва се Бурания.Прави се ,като миш маш,само,че се добавя и кисело мляко и чесън.Става много вкусно.Другото за което се сетих е Каниска.Това е от Тракийска област и е кисело зеле с ориз и пиле.Прави се бяло без червен пипер.Навремето се е приготвяло такова ястие,когато са ходили да канят сватбарите.С това са се гощавали.Затова се казва Каниска. Peace

# 126
  • Montreal
  • Мнения: 1 071
В родата на баща ми ( гр. Пещера), пиле или свинско с кисело зеле и ориз е много популярно. Интересно, но те точно на това ястие казват бурания. Готви се обаче, с червен пипер.  Rolling Eyes
Мъжът ми е от Софийския край и не беше чувал за подобна комбинация. Но сега му е любимо ядене.  Heart Eyes
А за зелниците - бабите ми редовно си разточваха, но слагаха плънка или само от праз, или само от кисело зеле. Аз също често приготвям, но с готови кори.  Embarassed Не е същото, но е много вкусно.

# 127
  • Шумен
  • Мнения: 460
А за Сиктир манджа чували ли сте?Тя е от родния край на майка ми -Преславския.Представлява сладка яхнийка от много лук ,ориз и сини сливи -сушени.Сервирали са я накрая на гостито, та затова и сиктир. Joy

# 128
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
В родата на баща ми ( гр. Пещера), пиле или свинско с кисело зеле и ориз е много популярно. Интересно, но те точно на това ястие казват бурания. Готви се обаче, с червен пипер.  Rolling Eyes
Мъжът ми е от Софийския край и не беше чувал за подобна комбинация. Но сега му е любимо ядене.  Heart Eyes
А за зелниците - бабите ми редовно си разточваха, но слагаха плънка или само от праз, или само от кисело зеле. Аз също често приготвям, но с готови кори.  Embarassed Не е същото, но е много вкусно.
Да и бабата на мъжа ми на зелето казва бурания.Но в други краища така казват на миш-маша с кисело мляко.Наскоро дори четох в едно списание ,рецептата за миш-маша и се казваше бурания...Аз също се учудих.Но и за двете се отнасяло. Peace

# 129
  • В сърцето(моето)иначе DE
  • Мнения: 957
Каква хубава темичка,вместо запис Simple Smile
Пълнени чушки с ориз
Рецепта на традиционно ястие за коледната трапеза

* 12-15 сухи червени чушки
* 1 голяма глава лук
* 1 морков
* 1 ч.ч. ориз
* 3 ч.ч. вода
* 1/2 ч.ч. стафиди
* сол
* черен пипер
* червен пипер
* чубрица
* магданоз
* олио

Сухите чушки се почистват от дръжките и семките и се накисват в студена вода за окоо 15 мин. През това време се запържват лука, нарязан на ситно, настъргания морков и ориза. Прибавят се стафидите, заедно със солта, черния пипер, чубрицата, магданоза и червения пипер. Залива се със вода и се оставя на умерен огън да поври, докато ориза набъбне. С така приготвената плънка се пълнят чушките, слгат се в тавичка, заливат се с вода, така че да се покрият 2/3 от чушките и се пече на умерена фурна.
 Peace

# 130
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Бурания моята хазяйка от Търново казваше на миш-маш със всякакви зелении (коприва, спанак, лапад, киселец), вместо пипер и заливка от кисело мляко с чесън. Приготвяше го като запържваше голяма глава лук, задушаваше измитата и нарязана, примерно коприва, след това разбъркваше вътре намачкано сирене и едно яйце, накрая малко червен пипер, понякога и малко доматче. Слагаше в дълбока паница и заливаше с кисело мляко и чесън.
Мммм, ще взема да си направя тия дни.   chef

# 131
  • по пътеката
  • Мнения: 3 101
мойта баба правеше зелник с кисело зеле,праз  и булгур ,вместо ориз! сама си то4еше корите по-дебелки и режеше на ромбове и заливаше горещото масло и пе4еше! просто много апетитно и полезно за гладници!

# 132
  • Мнения: 239
Моята баба правеше една супа с ориз, картофи и кисели джанки. Супата имаше един много специфичен и приятен леко кисел вкус. Правеше и пак нещо като супа от зелев сок, праз лук и сушени чушки.

# 133
  • София
  • Мнения: 11 077
Моята баба казва бурания на супа от кисело зеле и ориз с червен пипер.

# 134
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Значи трябва да проверим първо какво значи бурания...На мен лично ми звучи,като бъркоч.... Laughing...та може и това да е....Има различни бъркочи нали? Mr. Green Laughing...Ще попитам и ще проверя. Peace HugТочно това значи-бърканица!Ето защо са и различни рецептите... Peace

# 135
  • Мнения: 135
При нас буранията се прави с кисело зеле и фасул PeaceКомбинацията е разтърсваща

# 136
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Баба ми и викаше на тази манджа-Бай Тошовата манджа.Демек любимото ястие на другаря Т.Живков  Mr. Green Laughing

# 137
  • Мнения: 1 798
Баба ми и викаше на тази манджа-Бай Тошовата манджа.Демек любимото ястие на другаря Т.Живков  Mr. Green Laughing
Joy Joy Joy
Добре е ,че пак се пише по темата  bouquet

# 138
  • Под тепетата
  • Мнения: 1 394
Темата е много полезна според мен.Много хора се вълнуват например какво се приготвя за сватби,кръщенета,за празниците и за да не ровят тук и там идеята ми беше тук всеки да споделя какво се приготвя по празниците,какви са българските обичаи,а и да не ги забравяме естествено.Да си припомним какво са готвели нашите баби...Българската кухня е толкова богата и аз съм сигурна,че съм опитвала едва една трета от нещата,които се приготвят в нашата мила родина!  Peace

# 139
  • София
  • Мнения: 5 001
Ами днес е Димитровден....На трапезата има обичай да се хапват следните неща:
Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.

# 140
  • Мнения: 1 798
Да попитам и тук Blush
Някой има ли изпитана рецепта за рачел  Hug

# 141
  • София
  • Мнения: 11 077
Ами днес е Димитровден....На трапезата има обичай да се хапват следните неща:
Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.


Мале срам, сраааааааам. При двама Димитровци - баща и мъж - нито едно от ястията няма да има на трапезата  Embarassed Grinning

# 142
  • Мнения: 9 896
Ами днес е Димитровден....На трапезата има обичай да се хапват следните неща:
Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.


TheNMaster, като не се сетих каква е тая ябълкова пита, взех та спретнах ябълкови кифлички. Сега вече видях темата с рецептата.   bouquet

   

# 143
  • Мнения: 5 287
Да попитам и тук Blush
Някой има ли изпитана рецепта за рачел  Hug

ето заповядай Рачел  Grinning