Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 214
Здравейте!
Преди две седмици бях запушила канали на едната гърда, оправих се след два дни - запушването беше на самото зърно (имаше бяло петно) и се отпуши след киснене в гореща подсолена вода и обтриване с кърпа преди кърмене. Бялото петно тогава си остана обаче, приличаше на рана, личеше си къде се е спукало! И като цяло кърменето си остана болезнено и след отпушването... Тогава при отпушването изведнъж омекнах, не съм напипвала бучки или твърди участъци!!!
12 дни по-късно (в събота) усетих, че на същото място пак започва да ми се втърдява гърдата. Дясната в областта пред мишницата, като твърдото започва от ареолата още. От това, което четох, повечето жени напипват бучка, а при мен е твърд участък! И не знам какво да правя - явно запушването е пак някъде почти до зърното и блокира доста канали, за да се втвърди така почти половината гърда - поне аз така си го обяснявам. Пия едно хомеопатично, което може би и то помогна предния път, но засега просто втвърдяването не е толкова болезнено, и не изчезва... От масаж по-скоро ме боли... Стеф се сърди като суче там - явно не му стига и трудно пуска. Налагам гореща кърпа от време на време и чакам.
Опасно ли е да си стоя така? Този път и на лекар не мога да отида в тоя студ, каката болна и тя вкъщи... купонът е пълен Sad
Тъкмо изкарахме един доста дълъг период на скок в растежа и се успокоих, и на същия ден пак запушване...
Аз ли бъркам нещо, че така се случва??

# 1
 • София
 • Мнения: 2 222
Здравей пак.
След отпушването не би трябвало да те боли - говори, че нещо е останало и е вероятно на същото място да е запушено отново. Много е важно след отпушването да се следи да не се получи наново "срастване" на мястото. Зърното изглежда ли по същия начин сега? Може запушването да е и някъде по-нагоре по каналите на това разклонение, но ако е съвсем при отвора, трябва да приложиш същото. За причини за повтаряне на тези блистери изтъкват разни кожни възпаления, вкл. и млечница на зърната, но при теб по-скоро е от ненапълно разнесено предишно запушване.
Също мисля, че добре ще се отрази да взимаш известно време лецитин 4*1200мг и след това постепенно да ги намалиш на 3*1200, 2*1200 и накрая някаква поддържаща доза от 1 на ден.

# 2
 • София
 • Мнения: 214
Здравей пак и благодаря отново за включването Simple Smile
Зърното в момента изглежда нормално, в смисъл личи си къде е било преди запушеното, но е съвсем малка бяла точица. И аз предния път си помислих, че не е нормално да си остане бялото петно и може би затова ме боли при кърмене, но не посмях да дърпам, за да не се разраня. Сега излиза, че е вероятно пак да се появи блистер, нали? И това запушване, идеята е да се разнесе и да излезе само? Ще опитам пак киснене в солена вода, но ще помогне ли ако още няма блистер?
Лецитин, нали в аптеките се намира? И лекарство ли се води, добавка, нещо друго?
Твърдото започва от ареолата, близо до зърното.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 222
Не би трябвало нищо да остане, или поне след известно време. Така както го описваш не мога да преценя със сигурност. От мястото, където е "бялото петно", ако се опиташ да цедиш, излиза ли струйка? Ако не, вероятно е блистер. Нищо не ти пречи да опиташ пак с накисването и разтриването. Ако не е блистер, обаче, това няма да оправи каналчето и там продължаваш със съответните препоръки.
Лецитинът е хранителна добавка - действа като емулгатор на мазнините, включително и в кърмата (аматьорски казано пречи на "струпване" на повече мастни молекули на едно място). Гледай непременно да е от 1200мг, защото има много добавки, които са с малко количество и трябва да изпиеш шепа, за да си докараш количеството. Тези, които аз знам по 1200мг са на Walmark и на Jamiesons. Има ги по аптеките свободно.
Хайде, бързо да се похвалиш, че минава Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 214
От мястото, където е остатъкът от предното запушване излиза кърма...
Под препоръки имаш предвид написаното в предния ми постинг - топли кърпи, зелеви листа?
Лецитина го започвам довечера. Две седмици достатъчно ли е като време за прием? Първата по 4 пъти, после намалявам през ден.
За мамолог предполагам също е рано да се мисли?

# 5
 • София
 • Мнения: 2 222
Под препоръки имаш предвид написаното в предния ми постинг - топли кърпи, зелеви листа?
Да, и предвид на това, че казваш, запушването започва близо до зърното, можеш да опиташ с накисване в топла вода преди кърмене (по-добре ще загрее от кърпите).
За лецитина - добре е схемата, която си намислила, а можеш и малко да я удължиш.
Аз много дълго време съм се борила повторения на запушени канали (близо година) и накрая това, което ми помогна беше лецитин в много високи дози (но това беше конкретно в моя случай).
Ако иначе запушването се случва на едно и също място и се повтаря, може да се пробва с радар - физиотерапия. С други думи мисля, че в момента няма смисъл от мамолог Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 214
Намерих лецитин 1200, на опаковката пише да се приема по 1 капсула на ден и да не се превишава дневната доза - нали правилно съм разбрала да пия 4 пъти на ден по една капсула?? И още нещо - лецитинът може ли да е алерген, имам някакъв спомен с каката, тя беше с АБКМ, че не трябва да го пия, а малкият и той има някои проблеми и спазвам диета и с него. И кога ще има ефект?
Като чета твоето направо си е било цяло приключение...
Докато съм си запушена мога ли да пия лактационен чай? Че и без това едва се изхранваме с бебо...
Аз последните дни пак започнах да пия хомеопатичните за увеличаване на лактацията, имаха ефект доста бързо, от вчера не ги пия обаче. Възможно ли е те да правят проблеми?

# 7
 • София
 • Мнения: 2 222
Да, правилно - 4 на ден. Според  "The Doctor's Vitamin and Mineral Encyclopedia"  максимално допустимата доза на ден е 50 грама, така че в кърмаческите практики, това което се поема е около 1/10. Ето тук можеш да прочетеш повече: http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin.html
Няма пряко отношение към АБКМ, но тъй като този, който масово се предлага е от соя, то хора със соева алергия трябва да го имат предвид, а понякога алергичните към крави продукти, реагират подобно и на соев белтък. Все пак тъй като белтъците са в минимално количество в лецитина + че не става въпрос за пряк прием от бебето, на твое място бих взимала.
За лактационния чай - не мисля, че ще окаже голямо влияние. За хомеопатичното теоретично не би трябваало спирането му да има връзка.
Помисли за това да си почиваш достатъчно и да приемаш достатъчно течности (други теор. причини за повторение на запушванията).

# 8
 • София
 • Мнения: 1 323
.. От това, което четох, повечето жени напипват бучка, а при мен е твърд участък! ... 
Как го напипваш този твърд участък, дали не е по-голяма бучка, засегнала половината гърда; на това място има ли зачервяване?

Налагам гореща кърпа от време на време и чакам.
Топли компреси се правят само преди кърмене или цедене, а след това студени (със зелеви листа), за намаляване на лактацията.

От масаж по-скоро ме боли...
Масажа как го правиш? Леки поглаждания с дланта от основата на гърдата към зърното, може да ти причини дискомфорт наистина, но минутка-две докато започне потичането на млякото са достатъчни.. Като спре да тече - пак може още един-два пъти да се направи, при същия курс на цедене. Как цедиш? Използваш помпа или на ръка?

Докато съм си запушена мога ли да пия лактационен чай? Че и без това едва се изхранваме с бебо...
Аз последните дни пак започнах да пия хомеопатичните за увеличаване на лактацията, имаха ефект доста бързо, от вчера не ги пия обаче. Възможно ли е те да правят проблеми?
Според мен не е разумно при запушване да се приема лактогонен чай или друго средство за увеличаване на кърмата.

И още един въпрос - зърното ти заздравя ли напълно след първия път? Има ли нещо като отворена рана в момента?

# 9
 • София
 • Мнения: 214
Ива, прочетох статията - благодаря, пия лецитин вече Simple Smile Снощи се отпушиха каналите, но не знам дали пак не е останало нещо, то ще си покаже... Но поне сега съм добре Simple Smile Почивката ми хич я няма, а напоследък и нощем спя малко и много разпокъсано - сигурно и това е дало отражение, едва ли е съвпадение запушванията да започнат откакто Стефи започна да се буди по 4-5 пъти нощем.

Жени, участъкът е почти половината ми гърда, явно запушването е почти на зърното, напипвам твърдо още в ареолата - и от там се блокират много канали, които завършват там точно. Няма зачервяване. Масажа го правя даже през тениската, съвсем леко точно както си го описала, и през дрехи не боли толкова. Не се цедя - никога не съм можела и с предишното ми дете. На ръка по принцип мога и съм го правила инциднтно. Вчера спонтанно си течеше гърдата сутринта, защото имах пауза на некърмене от 3-4 часа, а ако не е запушен канал нямам проблем с течове.
При мен лактацията не е особено изобилна, и ако не полагам усилия за увеличаването й направо е фатално Sad За момента не пия хомеопатичните, но ако почувствам спад ще ги започна пак, няма как... За съжаление честото кърмене при мен помага, но не достатъчно и от един момент нататък става даже отрицателен ефекта - малчо гладен и дърпа, а то нищо не пуска и той реве. Слава богу скоро не ми се е случвало!!!
Зърното ми не заздравя първия път, няколко дни на всяко кърмене си стърчеше нещо като бяла кожа, но не посмях да я дърпам. Така си и остана тези две седмици но се беше втвърдило; сега е почти незабележимо и от снощи май не ме боли вече при кърмене!

# 10
 • София
 • Мнения: 2 222
Супер, много се радвам Simple Smile. Давай усърдно от тази гърда, така че всички втвърдявания да се разнесат (явно предния път е останало нещо все пак, особено щом казваш, че те е и боляло. иначе това, което описваш с кожата на зърното не е проблем - звучи като нормален цикълът на отпадане на мъртвите клетки).
А за количеството кърма, ако искаш сподели малко история на кърменето - как се храните, колко често, как наддава досега, имали и сте някакви затруднения в самото начало.
Поздрави Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 1 323
Браво!

# 12
 • София
 • Мнения: 214
Хмм, май не се е отпушило напълно... чакам и това е, Стеф ще свърши работата - в него ми е надеждата Wink

А нашата история си има и предистория. Както казва лекарката ни хомеопат, проблемът е в моята глава. Калина беше на смесено хранене, направи АБКМ и от тогава на тема кърмене ме гони такова чувство на вина, че не е истина! Естествено след раждането на Стефи при първите проблеми си помислих, че нямам достатъчно кърма и пак ме прихванаха терзанията (а и очевидно нямах достатъчно и се скъсах от лактогонни чайчета, ядене на жито и ядки преди диетата). Да не говорим, че с каката пазих много строга диета с месеци, и много зле ми се отрази психически. Е, поне си върнах фигурата бързо Simple Smile Но сега и малкото е доста съмнително откъм алергии - води се обремен фамилно, а и има някои симптоми - та пак диети... Вместо да се радвам, че кърмя, в един момент се замислям дали не се тормозя повече...
Храним се без часове, от първия ден от двете гърди на всяко ядене, понякога го прехвърлям по сто пъти ... Не знам дали е на поискване - той не плаче от глад, а ръцете си яде почти постоянно - или е на предлагане, но си наддава добре момчето.
Роди се 3250 и 50 см
изписване след два дни - 3000
1 месец - 3730 и 53 см
2 месеца - 4770 и 57.5 см
3 месеца - 5410 и 60 см
3 месеца е 3 седмици - 6030 , но на друга везна (бяхме на преглед при гастроентеролог)
Предстои ни консултация, но нека се пооправи първо времето!
И такааа, първите два месеца и половина сучеше по 40-50 минути на ядене, съвсем в началото цял ден сучеше - сливаха се храненията. Нощем яде 2-3 пъти, напоследък се буди повече, но все пак расте и трупа емоции, може и зъбки да го мъчат.
Денем кърмя грубо през два часа, януари се бяха установили 8 хранения за денонощието без значение как минава деня, но от 2-3 седмици нарастнаха! Сега са към 12, като не броя инцидентните за по 2-3 минути...
Докато сучеше дълго, поемаше поне 2-3 порции допълнително задно мляко и бях сигурна, че се е нахранил. При мен след първите 5 минути трябва да минат поне 10 минути до следваща кратка струя, понякога и 15 минути - като бебе не го бъркаше сученето на празен ход и си ги дочакваше, но от един месец насам яде по 5 минути, местя го на другата гърда пак 5 минути с борба и край! Мнооого рядко докарва радостна физиономия след сучене, по-скоро ми писва да се борим и го махам от мен, той и без това ме плюе като не му тече силно... После не плаче, като цяло бързо се разсейва. Но понякога моментално налапва ръката и не знам дали се е нахранил. Ако не е спал, заспива при кърмене още на първата гърда - понякога след 30 минути е гладен - давам му, понякога спи повече. Но като цяло винаги имам чувството, че не му достига, колкото и добре да наддава... На дълго кърмене разчитам вечер и нощем, и едно обедно - оставям го да суче спейки по час и половина понякога, за да ме стимулира. Че с тия 5-минутки напоследък май ми намалява кърмата... Затова и миналата седмица посегнах пак към хомеопатичните за увеличаване на лактацията!
Това е нашата история накратко Simple Smile Като цяло Стеф е кротък - поне в сравнение с кака си!!! Имаше колики към 50 дни и доста ревеше. Тогава ми беше направило впечатление, че ако реша да го приспивам с кърмене, а е ял скоро, не само че не заспива, ами му докарвам жестоки колики!!! И рев разбира се. Та по въпроса за честото кърмене все още се двоумя дали понася на всеки бебешки стомах Simple Smile Но сега е голям и яде когато реша, че има нужда - а той яде от глад, за да се изака, за да заспи... бебе Simple Smile
Специални благодарности на Хедра - идва вкъщи, когато имах нужда от успокоение и помощ! И на всички, които са писали по темите ми - това ми е подкрепата! Факт е, че като се успокоих, и кърменето потръгна. Е, ще почивам и спя в някой друг живот...
От всичко написано май нямаме кой знае какви проблеми, но всичко е на ръба и това доста ме изнервя понякога.
Simple Smile

# 13
 • София
 • Мнения: 346
Ели, това което мога да ти пожелая е повече спокойствие и почивка, другите неща ще се оправят!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 222
Ели, мисля, че се справяте чудесно Hug.

Повечето деца на вашата възраст спират да сучат дълго и да стигат до 2-ра порция потичане, освен ако не заспиват. Така че това е напълно нормално Simple Smile. За лапането на ръцете - имам чувството, че второто ми дете си ги лапаше от родилния дом Laughing. А щом твоят дребосък е спокоен и наддава наистина няма за какво да се безпокоиш.
Но усещането за ръба е изтощително, затова и аз като  ika_d ти пожелавам много спокойствие и положителни емоции с кърменето Hug. А ще става все по-леко и приятно Simple Smile.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт