Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бургас

Мнения: 59
Обикновенно готвя скумрия или кефал на скара или на фурна или на пара. Готвила съм и миди с ориз - запържвам  глави лук, прибавям ориза и пържа докато стане кристален, малко червено пиперче слагам, вода и миди-ядки замраземи.След 15-20мин.е гтово и преди да сваля от котлона слагам малко джоджен.
Е това е!
А ми се иска да сготвя и октопод, калмари, и каква да е риба, но по изпитана рецепта!
Ако успешно готвите морски деликатеси, споделете,моля!
« Последна редакция: чт, 04 авг 2005, 16:48 от Erica »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 114
 Laughing За панирани калмари мога да ти кажа класическа рецепта.Лесна е и стават много вкусни.
 Измиваш много хубаво калмарите и ако не са изчистени ги изчистваш/имат едно шипче по цялото тяло/.
 Нарязваш на щайби/като лук/-около сантиметър дебелина.
 Накисваш шайбичките в гореща вода за няколко минути,за да набъбнат.
 Овалваш ги последователно в брашно,яйце и галета.
 Пържиш.
 И хапваш.
 Добър апетит.  chef
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
ПЪЛНЕНИ КАЛМАРИ

1 1/2 кг калмари
1ч.ч. ориз
1глава стар лук
1ч.ч бяло вино
4-5 домата(ситно нарязани)
1/2 ч.л. шафран
3/4ч.ч. зехтин
магданоз
босилек
сол
пипер

Калмарите се почистват добре.Внимаваме да не забравим зъба и очите.”Опашките” се одрязват.Измиват се хубаво.
В тенджера загряваме половината олио.В него слагаме нарязания на ситно лук и “опашките”.Пържим докато лукът се зачерви,след това прибавяме измития ориз.Разбъркваме непрекъснато докато оризът стане прозрачен.След това “гасим” с половината от виното, добавяме солта и оставяме плънката да поеме виното.Оставя се да поизстине.
Калмарите се пълнят и за да не излиза плънката ги набождаме с клечка за зъби.Редят се в тавичка.Заливат се с останалото олио,вино,доматите и подправките.Може да се добави и малко вода, но това зависи от големината на калмарите.
Печем във фурна на 180 градуса за около час.


СКАРИДИ С ДОМАТЕН СОС

1кг скариди
200гр сирене
200гр домати(консервирани)
2-3 домата
1глава лук
зехтин
сол
пипер

Скаридите се сваряват и изчистват от черупките.В тенджера се сипва зехтин и се запържва лукът.След това се сипват скаридите,доматите от консерва и наситнените пресни домати.Вари се за около 15 мин. и се добавя натрошеното сирене,солта и пипера.Оставя се на котлона за още 15мин

Приятен апетит

Цитирай

София

Мнения: 295
нека споделя нещо много лесно:
Пъстърва, печена в сол
ПРОДУКТИ: 1 пъстърва, измита и изчистена; сол и прясно смлян черен пипер; 1 връзка копър; 1 кг морска сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Посолете и поръсете с черен пипер пъстървата и напълнете коремната кухина с копъра (без да махате стеблата и без да го нарязвате). Изсипете 1 см сол на дъното на тавичка с дебело дъно, поставете отгоре рибата и насипете останалата сол отгоре – на слой с дебелина поне 1 см. Поръсете с малко вода отгоре и сложете в загрята фурна (220 градуса) и печете 40 мин. Преди сервиране разчупете солта и извадете рибата (кожата остава залепнала за солта).

страхотно вкусно е - пробвала съм го!

да ви е сладко!

П.П. върху сол може да се пече и цяло пиле - без да го поръсвате отгоре със сол (правите само канапето) и го обръщате като се изпече отгоре. по този начин му се махат всички гадости, които при варене отиват в пяната, а месото става сочно.
Цитирай

Варна

Мнения: 672
А панирани миди?Можеш да използваш и тези от фризера.
 Разбивам 1 яйце, 1с.л. брашно, бира ( около 50мл ) и сол в дълбока купичка и  прибавям мидите. След това една по една ги слагам в горещо олио с помощта на лъжица. Лимоновият сок и ледената бира са задължителени преди сервиране.
 
Друг любим начин за приготвяне на миди и скариди- овалвам ги в малко брашно и пържа до зачервяване. Отцеждам от мазнината и поливам с лимон.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.