Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 фев. 2009, 18:48 ч.

Проблем със съседи

 • 2 016
 • 31
 •   1
Отговори
Пиша анонимно, за което се извинявам, но така прецених. И аз не знам защо.
Та проблемът е следният и много моля ако има юристи да дадат съвет.
Живеем в малка кооперация по две семейства на етаж. Всички, живущи имаме различни проценти собственост върху земята, върху която е построена кооперацията. Цялата земя е 226.60кв.м. Върху нея е построен блокът и има двор, някъде около 60кв.м. Спорът ми е със съсед, който трябва да минава през този двор, за да си ползва гаража. Гаражът му не гледа към улицата, както е логично а е в този двор. Хората от блока си ползват двора  за паркиране на колите. Така е от години, защото дворът е на всички и някакси се разбираме помежду си. Този е нов купувач и е в правото си да е бесен, че не може да си ползва гаража, но виновни ли сме и ние.
Пропускам скандалите и запушванията на колите нарочно и заплахите даже. Интересува ме правната страна, защото е ясно, че като възпитани хора не можем да се разберем.
Между другото нашия дял от общата земя е най-голям 29 стотни от цялото  място.
Заплетен казус, решила съм да ходя при адвокат, преди време един познат такъв ми беше споменал, че съм в правото си, защото ако оня иска да минава през моя собственост, трябва да плаща реститутно право. Дали е така?
Мерси предварително за отговора  bouquet

# 1
Не мисля че си права, какво значи че за да мине да си вземе колата трябва да ти плаща, ами ти като минаваш през местата на другите плащаш ли им?
За да стигнете да някакво решение, трябва и двете страни да направите компромис.. Peace
Дори и да подадеш жалба, нищо няма да стане, човека си е в правото, няма как да прелети с колата .. Peace

# 2
 • София/Света на Диска
 • Мнения: 3 831
Не мисля че си права, какво значи че за да мине да си вземе колата трябва да ти плаща, ами ти като минаваш през местата на другите плащаш ли им?
За да стигнете да някакво решение, трябва и двете страни да направите компромис.. Peace
Дори и да подадеш жалба, нищо няма да стане, човека си е в правото, няма как да прелети с колата .. Peace

Подкрепям! човекът също си е собственик, т.е. също си има права.  Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 1 480
Значи, не стига, че човекът не може да си стигне до гаража заради вашите коли, ами и искате да го съдите?
И какво значи "запушвания на колите нарочно"? Вие него не го ли запушвате по същия начин?

# 4
 • Мнения: 183
Цитат
Спорът ми е със съсед, който трябва да минава през този двор, за да си ползва гаража.
Ако не е собственик на земята,трябва да иска разрешение от вас да минава през вашето дворно място,но ако е собственик -тогава има право да минава и вие няма как да го спрете Peace Според мен трябва да седнете и да се разберете,има медиатори,които извън съдебно могат да ви помогнат Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 1 480
Цитат
защото дворът е на всички...
Цитат
Този е нов купувач

Като собственик, макар и нов, той също би трябвало да има дял от двора.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 669
След като е собственик със сигурност има идеална част от двора . Съответно има пълното право да преминава през двора и да го ползва , без значение дали % му е по - малък от вашия .
По същата логика и вие трябва да искате от него разрешение да ползвате двора , тъй като и той има % собственост върху земята .
И не разбирам какво ви пречи човека , освен ако гаража му не е незаконно построен примерно ... Rolling Eyes
И аз не разбрах какъв точно е проблема ? Може ли да обясниш по - точно ?

# 7
 • Sofiq
 • Мнения: 0
Човекът е купувач,следователно е платил за гаражът и е нормално да иска да го ползва,а мисля че част от вас считат двора за своя собственост поради това че земята е била ваша.
Няма за какво да си вбесена,човекът е в правото си Naughty Дано се окаже разбран и да постигнете споразумение.

# 8
 • Мнения: 293
Разбирам защо влизаш анонимно. Simple Smile Защото знаеш,че не си права нали?  Wink

# 9
 • Мнения: 1 921
Не се казва реститутно право, а сервитут.
И не той ти е длъжен, а ти на него.

# 10
Taka е . Той също има дял от този двор, както и всички живущи. На практика грешката е на  строителя, защото няма логика гаражите да не са към улицата, а в двора. Двора си е двор-дето се вика може да реша на моето си место да засадя марули и да си сложа пейка. Но не е въпроса в заяждането. Досега не сме имали проблеми помежду си. Случвало се е да си звъним за да разместим колите с другите-никой не се E сърдил. Сега тоя прави на пук когато може. Напр. сутринта съм му звъняла 20минути, за да да мога да изляза, защото беше спрял зад мен. И явно е гледал , защото като видя, че тръгнах да излизам с риск да го ударя-слезе. Освен това да се кара с жени еша му няма. С мен се кара и заплашва, че ще ме нарита, но на мъжа ми не смее да говори така. Злобен лилипут! Дворът е така разположен, че дори и при 2 спрели коли, той гаража не може да го ползва-няма място за маневра. Разбирам мъката му, че се е прецакал купувайки тоя неизползваем гараж, но не разбирам агресивното му поведение. Да си спира и той в двора както предишните собственици.
Момичета, никой не му забранява да минава през двора. Напротив-той забранява на другите да го ползват, защото ако има някой спрял с хиляда маневри не може да влезе в гаража. Иска той да си ползва всичко. Там е проблема. Ех че няма как да ви го начертая. Грешка на строителя е и всички сме наясно и се разбираме помежду си. Единствено този човек и жена му си мислят, че те са изцяло в правото си.
Не се чувствам виновна-напротив търся съвет.
Какви са тези медиатори, little miss.

# 11
 • София/Света на Диска
 • Мнения: 3 831
Появил Ви се е като някакъв пришълец от някъде си и Вие го възприемате едва ли не като натрапник, така ли е?
чувствате се като господари, понеже сте преди него там, а той идва и почва да предявява претенции.
Ми прав си е човекът!
Може да е нов собственик, но е собственик, което му дава права, каквито имате и Вие.

# 12
 • Мнения: 183
Ами медиатора решава спора извън съдебно,но решава е силно казано,защото той страна не може да вземе,но помага да се реши спора. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
Иначе човека си е в правото да се кара,все пак той си е платил освен апартамента и гаража и желае да го използва,не знам адвокат с какво може да ви помогне,т.к. човека не върши нищо незаконно.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 669
Не можеш да си засадиш марули или да си сложиш пейка , защото всички притежавате идеални части от двора , а не реални . Нямате делба / което във вашият случай не е и възможно / и съответно не можеш да заявиш , че мястото в дясно в ъгъла примерно е твое и да си посадиш нещо .
Вие всички сте в идеална съсобственост и и може да си ползвате двора , но не и да си го разчертавате примерно .
Той е в правото си , ако му спирате пред гаража да се ядосва ...Вие нямате право да му затваряте достъпа !
И никой не е казал , че гаражите могат да са само към улицата .

# 14
Току що говорих с адвокат.
Ние трябва да му даваме право на достъп, той от нас да иска сервитутно право. Вс опира до добри междусъседски отношения както е билo преди появата на този човек. Явно нищо не може да се направи и по-умният трябва да отстъпи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт