Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2009, 08:49 ч.

Моля юрист за помощ!!!

 • 1 478
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 28
Моля за компетентен отговор на моя въпрос!!!Предстои ми да попълня имотна декларация.Наследница съм на половин имот след смърта на баща ми.Аз съм едно дете,а имота беше на баща ми и сега негови наследници сме аз и майка ми.Плащам данъци на мое име заполовината от този имот,но нямам нот.акт за тази моя част.Нот.акт за целия имот е все още на името на баща ми.Трябва ли да впиша това мое наследство в декларацията или не?  bouquetИздаването на нот.акт на мое име колко ще ми струва горе-долу?  Praynig

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
Нотариален акт не е нужен - легитимирате се като собственик с удостоверението за наследници и НА на бащата. Може, разбира се, да си извадите констативен нотариален акт за своята 1/2, но няма особен смисъл. Цена не мога да кажа, зависи от дан. оценка, от хонорара на изготвящия го и т.н. Каква точно имотна декларация трябва да се попълва?

# 2
 • Мнения: 497
Много точно ти е отговорила Марид. В декларацията просто пишеш - по наследство 1/2 от апартамент, 80 кв в София-примерно. Абослютно неоправдан разход е ваденето на нов нотр. акт за твоята част. Сега документа за собственост ти е нот. акт на името на баща ти и удостоверението за наследници.
А, ако обаче апартамента е купен по време на брака между майка и баща ти (а не напр. апартамента да е получен и от баща ти по наследство или да му е дарен от неговте родители напр. дори да е по време на брака с майкат ти), имай предвид, че половината си е на майка ти, нищо че в нот. акт пише само името на баща ти, а на половината на баща ти сте наследници ти и майка ти, така че всъщност си наследник не на 1/2, а на 1/4 от него, ако е такава ситуацията.

# 3
 • dobri4
 • Мнения: 98
Всичко казано по-горе + отбележи, че не ти е "основно жилище"/естествено ако не живееш там и ти е сменена адресната регистрация/, за да отървеш такса смет.

# 4
 • Мнения: 960
Всичко казано по-горе + отбележи, че не ти е "основно жилище"/естествено ако не живееш там и ти е сменена адресната регистрация/, за да отървеш такса смет.

С това да отбележиш, че не ти е основно жилище - не съм съгласна! Ако това ти е единственото жилище което притежаваш - по-добре си декларирай че ти е основно. Защото от такса смет така или иначе не можеш да се отървеш, ако някой живее там. Но като основно жилище, поне ти спада на половина основния данък.
Ако обаче там никой не живее (декларираш че не ти е основно), и може би можеш да се отървеш от данък смет, като това се прави всяка година с декларация, че никой не използва имота за живеене.

Може и вече да си приключила с подаването на тази декларация и да е малко късно, но информацията я давам с цел поне друг да се възползва.

P.S. Не съм юрист, а това го знам от опит. И на мен се наложи да попълвам такива декларации.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Малко късно се включвам, но ....
Освен всичко казано до тук искам да допълня само едно - ти не си собственик на 1/2 от имота а само на 1/4 от него. При условие, че е купен по време на брака и освен теб и майка ти няма други наследници - имота се разделя - 1/2 за майка ти /което си е по силата на закона още като са купили имота/ и другата 1/2 се дели между теб и майка ти. 1/4 за теб и 1/4 за майка ти - тази четвърт се явявява нейната наследствена част от имота.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт