Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 415
Здравейте, от скоро синът ми ходи на детска градина и вече 3 седмици не иска да яде.Според мен детето вече се адаптира, не плаче сутрин, прибира се весел и пълен с впечатления,говори и разказва за интересните неща в детската,но отказва да яде и по цял ден гладува- казва,че храната не му харесва.Проблема е че той може да се храни сам,но никога не е искал да го прави или ако го прави е било доста рядко.До преди да възникне този проблем си ядеше всичко - всякакви супи, манджи, кремчета, много плодове, общо взето здравословна храна която аз му давах, не прекаляваше със сладките неща, не ядеше между храненетата нищо, просто защото не е искал, а и никога не е обичал да опитва нови неща(основно супи и манджи е ял до сега).
Първите дни като се връщахме от детската си наваксваше в къщи с яденето докато си легне,но сега не иска нищо и казва че не е гладен и така вече 2 седмици яденето ни е голям проблем.Аз се ядосвам много и едвам се прикривам, а тъй като следобед там им дават нещо сладко за закуска ми казва че иска нещо сладко, а там гризва от сладкото само 1-2 хапки  и не иска супи,манджи и без да ги е опитал ми казва вечер-"това не го обичам"
Говорих с лелката и учителките и ми казаха,че нямат практика да насилват децата с храната, защото помислих,че проблема е от това че са го насилвали, но той самия ми казва,че никой не го кара да яде да на сила.
Ако някой е имал подобен проблем, моля да го сподели. На какво може да се дължи това пълно отказване от храна, която до сега ядеше без проблем.Изобщо не иска да опита, а ако опита му харесва, това което му давам и си го изяжда, но проблема се задълбочава.Иска само мляко и то само вечер преди да заспи.

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 14:54 от boboblina

# 1
 • Мнения: 9 817
Варианти защо детето отказва да се храни много.
Първо, може само ти да си мислиш, че детето е свикнало с ДГ. Може все още да се адаптира, а това да е неговия своеобразен протест.
Второ, може наистина да не е гладен и от то не от друго, а от притеснение. И на големите хора, сама знаеш, често стомахът им се свива, когато са притеснени.
Момченцето ти не е малко, поразпитай го как се чувства там, дали му харесва, дали има приятелчета, какво прави с тях.... и лека-полека насочи разговора и към храненето- защо и не иска да яде.
Пожелавам ви успех в борбата с нехраненето.
Като дете и аз отказвах първите няколко месеца да се храня в ДГ, просто не ми се ядеше, толкова ми беше притеснено. Tired

# 2
 • София
 • Мнения: 301
Имах същия проблем със сина ми допреди месец и той сега започна градината. Ядеше (и все още вкъщи е така) само това, което аз сготвя, даже като ходим на гости при бабите, отказваше да яде техните манджи, въпреки че са сготвени точно както аз ги правя. У дома проблема още не сме го решили, просто е позамазан, защото всяко ядене му се представя като сготвено от мен и той се съгласява да яде. Той по принцип е капризен с храната.
В градината с госпожата решихме да не го насилват да яде, но да настояват да опита поне 1-2 лъжици от храната. И то не само да ги опита, ами и да глътне това, което му се дава. Горе-долу 2 седмици беше мъка - плюеше, даже и повръщаше, но сега вече като каже "това не го обичам" му предлагат поне да опита сам и се оказва, че всъщност му харесва.
При нас това свърши работа - опитай, пък ако не ти хареса, не яж. И затова се бяхме разбрали даже и насила да го накарат, ако се налага, но да опита поне веднъж от храната.

# 3
 • София
 • Мнения: 415
Благодаря ти Франческа Салиери .Може и да е вид протест, той виждаше притеснението ми първите дни, от това че ми казват че не се храни изобщо и по този начин да се противопоставя на това,че ходи на детска градина, макар,че го виждам как започва да му е интересно и да разказва сам за там, а не като първите дни когато едвам му изкопчвах нещо.Аз като малка съм била същата, станала съм злояда след 3г.,като съм тръгнала на детска.Сега обаче обичам всичко и мога да се нахраня с всичко.

# 4
 • Мнения: 28
Явно детето е в стрес още, не се притеснявай ще отмине.

Моята дъщеря отказваше също да се храни в градината в началото. Стигнахме до това да закусва в къщи и да я вземам по-рано за да хапне у дома.

Разговори с учителките и лелите...с нея... приказки, мъдрувания, слава богу персонала от градината са много ок и изобщо не я насилваха. Помолих ги да и предлагат филия хляб поне да хапне, като не иска да яде и така постепенно от филията премина на "всичко си изядох, мамо".
Само още закусва у дома, остана ни като лош навик от този период. Но не ми пречи, поне засега.
догодина нова година - нов късмет ще пробваме със закуска в градината.

Шока е голям и адаптацията за някой деца е дълга. При нас по-големия проблем беше с напишкването. Чак на 5-я месец спря да се напишква в градината, при положение че отдавна бяхме отказали и нощния памперс и у дома не е имало никакви проблеми през този период. Така че търпение, ще се наредят нещата.

# 5
 • София
 • Мнения: 874
И на мен ми е притеснено сега дали ще обядва нормално там. От другия месец тръгва на градина по цял ден. Надявам се като гледа другите деца да си хапва, защото вкъщи някой седне ли с нещо на масата и тя се нарежда до него да яде. Иначе, ако я карам да яде, когато й е време може да не иска.
Говори с учителките да го предразполагат. Да говорят с него, има начини. Поговори и ти с него.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 581
При моята дъщеря има подобен проблем,с тази разлика че в градината яде всичко,а вкъщи не иска нищо.Даже не го и поглежда и казва че не обича.Преди ядеше всичко и по много,сега единствено ако има гъбена супичка не може да устои иначе все не е гладна и все това не го обичам.Надявам се да премине от само себе си.

# 7
 • terra dei sogni
 • Мнения: 25
Дъщеря ми не искаше да се храни сама в началото,беше свикнала все аз да я храня и като тръгна на градина госпожите я хранеха,след обяд я вземах по-рано,за да се нахрани у дома.Вече не е така - втора група е,по-самостоятелна е,има храни,които отказва,но като стои гладна после я заболява стомахчето и едва дочаква следващото хранене,дори допълнително иска...хубаво е да не ги насилват да ядат в градината,ама и гладни да стоят не е добро решение.Лошото е,ако детето е свикнало на по-здравословна храна,а в градината/поне нашата/ дават често за закуска мекици и др.тестени неща,сладки кремчета и пр.,които хич на са ни по вкуса.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 047
   Мисля, че е нормално всяко дете след тръгване на детската да си промени малко или много навиците. Едни не ядат в градината, други спират да ядат вкъщи.  Нормално е - различна кухня. При дъщеря ми - моето готвене загуби битката. В градината явно много яде и почти всичко (казвам го със сигурност от резултата в тоалетната, ще ме извините), а от моите манджи не иска и да хапне вечер. Laughing

# 9
 • София
 • Мнения: 415
Момичета, благодаря ви за отговорите, явно е период и ще се надявам да отмине.
Вчера, като го взех от детската пак ми казаха че не е ял нищо даже и хляб не е хапнал. Казвал,че иска довечера в къщи да яде и не иска тази храна, а си иска нашата "на мама супата".Вечерта обаче не искаше и от нашата супа, а започна се дави още преди да я опита и плака, само и само да не го храня,аз разбира се не настоях.Това преди никога не се беше случвало.
Говорих с лелката и учителката вчера и те ми предложиха днес да се престорим че му нося храна от вкъщи и че ще му сипят от тяхната храна ,но в други купички-уж че е от нашата от вкъщи, че понякога това вършело работа при някои дечица с такъв проблем и днес сутринта се престорихме пред него че оставям храна от вкъщи и ще видя какъв ще е резултата, като го взема следобед.Според мен се инати,ако опита съм сигурна че ще му хареса, той обича всичко което съм прочитала в изнесеното меню. Кухнята на детската градина е доста разнообразна за обяд.Срещам страхотно разбиране от страна на лелката и учителките и това ми дава надежда, те даже са му предлагали да го нахранят, ако проблема е ,че не иска сам да се храни.
Дано не се случва на други дечица да имат подобен проблем, защото наистина е претеснително.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 2 047
  А да не би нещо да го боли - напр. гърло, ухо - тогава отказват ядене, защото ги боли от дъвченето и преглъщането. Нещо конкретно не си ли поисква - хляб, месо или каквото и да е. Дъщеря ми понякога е карала по цял ден на адаптирано мляко и шоколад, на другия ден пак си яде всичко (без манджи и супи, както казах).

# 11
 • София
 • Мнения: 415
  А да не би нещо да го боли - напр. гърло, ухо - тогава отказват ядене, защото ги боли от дъвченето и преглъщането. Нещо конкретно не си ли поисква - хляб, месо или каквото и да е. Дъщеря ми понякога е карала по цял ден на адаптирано мляко и шоколад, на другия ден пак си яде всичко (без манджи и супи, както казах).

Проблема е от както тръгна на детска от преди 3 седмици, още от първия ден не яде нищо и така си продължава, но поне първите 2-3 дни вечер си наваксваше.Е, не че абсолютно нищо не е ял и вкъщи за тези 3 седмици.Събота не иска и отказва и неделя, тъкмо прояде и в понеделник наново се започва с неяденето и в детската и вечер в къщи.Сутрин закусва каша с прясно мляко и това почти за цял ден+мляко вечер преди да заспи(пие все още Frizo 3 и мн го обича).Вечер бяга и се крие докато му приготвям за ядене още щом види,че затоплям храната, която до сега винаги си е изяждал и обича, даже ако каже "не искам това" предлагам друго и пак -НЕ. Като влезем до хранителен магазин иска да купим разни неща и след това не ги яде, даже и шоколадите,които слага в количката не яде,а гризва по 1 път и това е.Не го боли гърло и не е болен,ако беше така щях да разбера.И с тоалетната има вече проблем -ака по 1 път на 3 дни и това е от това,че не яде според мен.Странното е че виждам че е раздразнителен и нервен от глад, а когато го убедя че ако опита ще му хареса и хапне се оправя настроението му.До кога ще е това незнам newsm78

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 13:23 от boboblina

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 047
   Е добре че пие млякото, то е доста хранително също. Дано му се отвори апетит скоро!  В такива периоди съм я водила в макдоналдс, на ресторант или на гости у комшийката и ме е изненадвала как яде там. Grinning

# 13
 • София
 • Мнения: 415
Говорих с лелката и учителката вчера и те ми предложиха днес да се престорим че му нося храна от вкъщи и че ще му сипят от тяхната храна ,но в други купички-уж че е от нашата от вкъщи, че понякога това вършело работа при някои дечица с такъв проблем .Дано не се случва на други дечица да имат подобен проблем, защото наистина е претеснително.Малко свърши работа това че уж носим храна от вкъщи. За първи път е хапнал малко супа в детската градина с хляб-това си е постижение.Вечерта видя в магазина и поиска печено пиле на грил, което никога до сега не е ял така освен в супа или в манджа и му купихме.Изумих се като видях колко изяде. Май започват да се оправят нещата, поне така се надявам.Информирам ви,за да знаете,че по някога такива хитринки вероятно вършат работа. Благодаря за съветите!

# 14
 • София
 • Мнения: 415
Проблема ни продължава Cry Само 1 ден свършиха работа хитринките с купичките и храната ,която уж ние носим от вкъщи  и моето момченца продължава да не се храни, отслабна много.
Вечер в къщи едвам хапва 1-2 лъжички.Какво бихте ме посъветвали дали да не го заведа на психилог. Незнам какво е в душата му.Мислех че се инати, ама чак толкова, вече месец и полувина продължава това мъчение, притеснявам се да не се разболее.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт