Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Доматена кремсупа с босилек
Продукти: 1 кг домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 1 ч. л. захар, сол, черен пипер, пресен босилек.
Доматите се белят и се пасират в миксер заедно с нарязания лук. Брашното леко се запържва в сгорещената мазнина, след което се добавят доматите и се долива половин литър вода. Супата се вари около половин час, добавят се прясното мляко, захарта и солта и се оставя на слаб огън още няколко минути. Накрая се поръсва с черен пипер и ситно нарязан пресен босилек. Сервира се със запържени в масло кубчета бял хляб.


Пълнени домати със сирене и босилек
Продукти: 8 по-едри домата, 5 скилидки чесън, 250 г настъргано сирене, 100 г масло, 8 яйца, черен пипер, мащерка, босилек.
От доматите се изрязват капачета и се издълбават. Сърцевината се смесва с настърганото сирене, счукания чесън, стритата мащерка и ситно нарязания пресен босилек. Доматите се пълнят със сместа и се подреждат в намазана с масло огнеупорна тавичка. Запичат се в предварително загрята фурна за 10 минути. Изваждат се и във всеки домат се чуква по едно яйце, подправя се с черен пипер и се пуска парченце масло. Пекат се още 10 минути, докато яйцата се стегнат.


Зеленчуково руло с босилек
Продукти: 700 г картофи, 500 г спанак, 1 глава лук, 2 сурови яйца, 1 твърдо сварено яйце, 4 с. л. брашно, 2 с. л. масло, босилек, черен пипер, сол.
Към предварително сварените и пасирани картофи се добавят яйцата, брашното, черен пипер и сол и се омесва тесто. Разстила се върху влажна кърпа, предварително наръсена с брашно. Отгоре се разстила смес от сварения и нарязан на ситно спанак, лук, нарязаното сварено яйце и пресен босилек. Подправя се с черен пипер и сол и се навива на руло. Полива се с разтопено масло и се запича във фурна. След като изстине, се реже на филийки и се поднася към печено месо.


Телешко с вино, маслини и босилек
Продукти: 1 кг телешки шол, 3-4 моркова, 20 малки лукчета, 2 глави чесън, 150 г маслини, 300 г гъби, сокът от 1 кг настъргани домати, 250 мл червено вино, стрък целина, магданоз, черен пипер, 1 дафинов лист, босилек, 2 с. л. брашно, олио.
Месото се нарязва на стекове, които се начукват леко, наръсват се със сол и черен пипер, овалват се в брашно и се пържат в силно сгорещеното олио. Подреждат се в тава, чието дъно е покрито със ситно нарязаните целина и магданоз. Между парчетата месо се подреждат нарязаните на колелца моркови, малките лукчета, скилидките чесън, маслините и измитите гъби. Залива се с доматения сок и виното. Наръсва се с пресен босилек, добавя се малко олио и ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина.


Рагу от гъби
Продукти: 500 г печурки, 2 глави лук, 200 мл бяло вино, черен пипер, половин ч. л. стрит сух босилек, 30 г масло, 2 с. л. сметана, 1 ч. л. брашно, 200 г шунка, сол.
Нарязаните на филии гъби, ситно нарязаният лук, виното и подправките се задушават десетина минути в затворен съд. След това всичко се поръсва с брашното, разбърква се, прибавя се сметаната, котлонът се изключва и ястието се оставя върху него. Нарязаната на ивици шунка се запържва леко в маслото и се изсипва върху готовите гъби.


Агнешки котлети на скара

Продукти: 4 агнешки котлета, майоран, мащерка, пресен босилек, зехтин, сол.
Котлетите леко се начукват и се натриват с предварително приготвена смес от подправките и зехтин. Пекат се на скара по няколко минути от всяка страна, след което се посоляват и се поднасят със салати.


 Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Леле, всичко звучи толкова вкусно, а аз съм на диета за моретоооооооо. Дали да не я спра  Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 522
хехе благодаря:)
имам саксия с босилек - стана огромен храст:) имам нон-стоп пресен босилек, ама хич не го ползвам, е освен салата от домати, зехтин и босилек:)
но тия дни ще направя някоя от твоите рецепти:) Май ще почна от заленчуковото руло...Smile
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: Шани
Доматена кремсупа с босилек
Продукти: 1 кг домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 1 ч. л. захар, сол, черен пипер, пресен босилек.
Доматите се белят и се пасират в миксер заедно с нарязания лук. Брашното леко се запържва в сгорещената мазнина, след което се добавят доматите и се долива половин литър вода. Супата се вари около половин час, добавят се прясното мляко, захарта и солта и се оставя на слаб огън още няколко минути. Накрая се поръсва с черен пипер и ситно нарязан пресен босилек. Сервира се със запържени в масло кубчета бял хляб.


Пълнени домати със сирене и босилек
Продукти: 8 по-едри домата, 5 скилидки чесън, 250 г настъргано сирене, 100 г масло, 8 яйца, черен пипер, мащерка, босилек.
От доматите се изрязват капачета и се издълбават. Сърцевината се смесва с настърганото сирене, счукания чесън, стритата мащерка и ситно нарязания пресен босилек. Доматите се пълнят със сместа и се подреждат в намазана с масло огнеупорна тавичка. Запичат се в предварително загрята фурна за 10 минути. Изваждат се и във всеки домат се чуква по едно яйце, подправя се с черен пипер и се пуска парченце масло. Пекат се още 10 минути, докато яйцата се стегнат.


Зеленчуково руло с босилек
Продукти: 700 г картофи, 500 г спанак, 1 глава лук, 2 сурови яйца, 1 твърдо сварено яйце, 4 с. л. брашно, 2 с. л. масло, босилек, черен пипер, сол.
Към предварително сварените и пасирани картофи се добавят яйцата, брашното, черен пипер и сол и се омесва тесто. Разстила се върху влажна кърпа, предварително наръсена с брашно. Отгоре се разстила смес от сварения и нарязан на ситно спанак, лук, нарязаното сварено яйце и пресен босилек. Подправя се с черен пипер и сол и се навива на руло. Полива се с разтопено масло и се запича във фурна. След като изстине, се реже на филийки и се поднася към печено месо.


Телешко с вино, маслини и босилек
Продукти: 1 кг телешки шол, 3-4 моркова, 20 малки лукчета, 2 глави чесън, 150 г маслини, 300 г гъби, сокът от 1 кг настъргани домати, 250 мл червено вино, стрък целина, магданоз, черен пипер, 1 дафинов лист, босилек, 2 с. л. брашно, олио.
Месото се нарязва на стекове, които се начукват леко, наръсват се със сол и черен пипер, овалват се в брашно и се пържат в силно сгорещеното олио. Подреждат се в тава, чието дъно е покрито със ситно нарязаните целина и магданоз. Между парчетата месо се подреждат нарязаните на колелца моркови, малките лукчета, скилидките чесън, маслините и измитите гъби. Залива се с доматения сок и виното. Наръсва се с пресен босилек, добавя се малко олио и ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина.


Рагу от гъби
Продукти: 500 г печурки, 2 глави лук, 200 мл бяло вино, черен пипер, половин ч. л. стрит сух босилек, 30 г масло, 2 с. л. сметана, 1 ч. л. брашно, 200 г шунка, сол.
Нарязаните на филии гъби, ситно нарязаният лук, виното и подправките се задушават десетина минути в затворен съд. След това всичко се поръсва с брашното, разбърква се, прибавя се сметаната, котлонът се изключва и ястието се оставя върху него. Нарязаната на ивици шунка се запържва леко в маслото и се изсипва върху готовите гъби.


Агнешки котлети на скара

Продукти: 4 агнешки котлета, майоран, мащерка, пресен босилек, зехтин, сол.
Котлетите леко се начукват и се натриват с предварително приготвена смес от подправките и зехтин. Пекат се на скара по няколко минути от всяка страна, след което се посоляват и се поднасят със салати.


 Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy

Шани, аз също много обичам босилек! Тези дни много бих искала да опитам рецептата ти за пулнени домати, но малко ме е ...страх...Доматите не се ли разбодняват...смачкват и тн след печене??? Rolling Eyes А много искам да ги направя в петък, например!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.