Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2009, 17:46 ч.

За асансьора и тавана...

 • 6 856
 • 17
 •   1
Отговори
 • В най-невинните детски очи и най-голямото мъжко сърце
 • Мнения: 2 099
Незнам дали темата ми е за тук или за Нашия дом, модераторите си знаят Simple Smile
Та любопитно ми е как стои въпроса с плащането на асансьор от живущите във входа? Всички ли плащат или тези на първия етаж не плащат (както беше преди)? А ако покрива на кооперацията протече, кой плаща за ремонта - всички живущи или само потърпевшите? И асансьора и тавана са общи части, за които всеки би трябвало да отговаря. Интересно ми е в момента как се процедира? При вас как е?

# 1
 • София
 • Мнения: 3 063
За асансьора не знам, защото нямаме, ама за покрива трябва всички да плащат. Ако зависи от мен, бих освободила 1 етаж от такса асансьор, защото така и така не го ползват. Втори вече зависи, майки с колички и стари баби ще се возят сигурно.

# 2
 • Мнения: 40
При нас първи и втори етаж не плащат асансьор. Не го ползват . За покрива , стълбищни части , хоризонтални щрангове в мазето разходите се делят пропорционално на площ . А стълбищно осветление, заплати на домоуправител ,касиер и чистач на брой живущи.

# 3
 • Мнения: 14 967
Тези неща се решават на Общото събрание. Както се гласува, така ще се плаща.
А при нас и от първия етаж плащат. Асансьорът ходи до мазетата, с него се пренасят зимнина, дърва и прочие, също и за таваните често го ползват... Просто таксата им е по-ниска от тази, която плащат хората, които живеят на последните етажи.
Иначе и аз гледам да не ползвам асансьора, но това не е оправдание да не плащам, нали?

# 4
 • Мнения: 2 264
Преди 20 години като текна покрива на панелката половината неискаха да плащат.
Мотивът беше ,че апартаментите на първи и последен етаж са най-евтини  точно заради това.
Сега съм в ново строителство.Видях косури по много елементи.Казах на съкооператорите и да търсим правата си докато е гаранционно.
Никой не ме отрази.Казах щом е така като текне и мен да не ме отразяват в ремонтите.
Домоуправител съм и въпреки всичко е трудно  макар и с 15 човека да се разбереш,а какво остава със 100.
Пиша бележки ,но и те не се четът вече.
Животът е труден и гледам да не ги затормозявам повече.

# 5
 • Мнения: 9 817
За асансьора при нас не плащат апартаментите на първия и втория етаж. То и асансьорът не спира не тези етажи.
За ремонта на покрива всички плащат солидарно- от първия до последния етаж.

# 6
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
При нас е доста смешно положението с асансьора - първият етаж плаща, защото искат да го ползват (също като при Как' Сийка слиза до гаражите и мазетата), а тези от втория не искат и отказват да плащат; съответно го програмирахме да не спира там.
На последния етаж съм аз (тавани няма), когато ми протече покрива всеки се ослуша и си платих ремонта сама, сложих му и топлоизолация, всичко как' си трЕбе. Сега обаче ще мина с едно листче през ослушалите се след като са такива тарикати да подпишат отказ от право на ползване (има такъв член в закона за етажната собственост) Mr. Green. Със сигурност ще има колизии по въпроса, но хич не ме интересува.

# 7
 • Мнения: 1 801
Живеем на първия етаж, но плащаме такса за асансьор заедно с останалите съкооператори.

# 8
 • Русе
 • Мнения: 4 389
На вторият етаж съм и не плащаме асансьор и не ползваме. Ония ден на общото събрание се взе решение да се подменя незнам какво си на асансьора и всички дадоха пари. Обща собственост. Както и покрива, както и мазите и т.н.
В новият блок- всички плащаме асансьора, слиза до гаражите и няма как. Имаме и партер. Отсега се разбрахме че за подръжката на блока ще се дели на всички, без значение кой на кой етаж е и за какво ще се плаща. Затова и събираме малко повече пари- да има.
Искахме и застраховка да си направим но не ни разрешиха.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 601
На първия етаж сме ние и не плащаме за асансьор.
Ремонт на покрива правихме това лято и всички дадоха пари-от първия до последния етаж.
С разлика от 50 лв. м/у големите и малките апартаменти.
Преди 3-4 години правихме ремонт на целия вход и пак всички платиха.
Явно сме се събрали много разбрани хора в нашия вход  Simple Smile

# 10
 • Мнения: 3 847
Режийните за асансьор се калкулират в общите месечни на всяко домакинство, според броя на членовете. Тези от първия мисля че не плащат.
 Ремонтите се заплащат от общи пари събирани периодично от всички живущи в блока. Естествено винаги има и скътали се.

# 11
 • София
 • Мнения: 4 266
Покрив - всички.
Асаньор - за ток и абонамент от 2 ет. нагоре. При повреда от парите на всики.

# 12
 • София
 • Мнения: 135
За ремонт на покрив плащат всички. Аз живеех на последен етаж. На никого не го препоръчвам, защото като започнаха течовете при нас тече близо 2 години, докато съседите се съгласиха да дадат пари за ремонт. Течът стигна 2 етажа по-надолу.
За ремонт на асансьор - плащат всички, без 1 и 2 етаж, разбира се имаше и много други, които също не пожелаха да дадат пари, затова другите платихме по-скъпо. Ток, чистачка - плащат всички етажи. По този повод - във входа има няколко човека, които с години, ама наистина с години не плащат нищо. Може ли някой да даде съвет как да си приберем парите от тях?

# 13
 • Мнения: 1 158
И ние като правехме ремонт на покрив,имаше изказвания"аз за това съм си взел на 2 етаж да не мисля за покрив" но всички платиха,мъжът ми като каза че ще им пуска маркуча.....ми то течеше като порой и точно над таблото,каза пускам маркуча да тече и до 1 ет ще прокапе  Mr. Green,няма да рие сняг на покрива я,за да не ни тече Close та платиха всички

Асансьор не плащат 1 и 2 етаж!

Други такси плащат всички,ток,чистачка.... има някои дето хич не дават за нищо,тях общото събрание може по закон да им наложи глоба и дори да ги изгони от апартамента им,прочетете закона!

# 14
 • Мнения: 2 264
Съвсем скоро има промени в закона за етажната собственост.
Незнам обаче дали  са приети  и на второ четене.
Там има и едни  яки глоби, които може да налага домоуправителя.
Има решения на домсъвета ,с които всеки е длъжен да се съобразява.
Трябва да се потърси и в Лекса може биТечащият покрив - “ябълката на раздора” или как да постигнем джентълменско споразумение
Поддържането и възстановяването на общите части, каквато е и покривът, имат за цел да ги преведат в състояние, годно за тяхното предназначение. Разходите за поддръжка и ремонт са за сметка на собствениците в етажната собственост. Средствата, необходими за ремонт на покрива, се одобряват от общото събрание на собствениците и разпределят съразмерно дела им в общите части на сградата. Определя се размерът на вноската на всеки един от собствениците и срок за нейното внасяне.
 Състоянието на покрива и на другите общи части е една от основните грижи на добрия управител. Въпрос на време е течащият покрив от проблем на обитателите от последния етаж да се превърне в сериозен проблем и за тези, които живеят на партера.
Доброто състояние на общите части е предпоставка за по-висока пазарна стойност на всеки самостоятелен обект в етажната собственост. Общото събрание е добре да приеме успоредно с бюджета годишен план за извършване на ремонти в сградата. По този начин дейността ще се планира, ще се акумулират средствата и етажната собственост ще може да посрещне адекватно всяка аварийна ситуация. (Виж приложение 7.)

Как да съберем вноските и какво да правим с тези, които никога не плащат?
Обитател, който въпреки настойчивите молби и напомняния не плаща вноските си, е необходимо да бъде поканен от управителя с писмена покана да изпълни своите задължения в разумен срок. Ако длъжникът не предприеме действия във връзка с погасяване на вноските си, управителят/председателят на УС може да се снабди с изпълнителен лист за сумата, издаден от районния съдия, въз основа на писмено искане, придружено от заверен от управителя препис от решението на Общото събрание, определило размера на вноската или заверено копие от бюджета

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт