Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2009, 19:13 ч.

Майчинство и граждански договор

 • 7 173
 • 9
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 269
Здравеите, случаят ми е следният по майчинство съм като малката е на 1,5 месеца вече, имам предложение да започна работа на граждански договор, като ми предлагат аз да го подпиша а комисионните да се изплащат на името на друг човек, в случая дядото на съпруга ми. Въпроса ми е следния ако приема, какво ще стане с майчинството ми, а и споменаха нещо за минимално осигуряване...Моля ако някой може да ми помогне с инфо относно тези гражднски договори? Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 1 352
Можеш по време на отпуска за отглеждане на дете да работиш по граждански договор.

Ето отговор от НОИ по този въпрос
"При работа по трудов договор, лицата упражняват трудова дейност на определено от работодателя място, с определено работно време и с всички произтичащи задължения от двете страни регламентирани по Кодекса на труда.
За разлика от трудовия договор, при работа без трудови правоотношения(граждански договор), изпълнителя по договора предоставя на възложителя готов, овеществен резултат от труда си. За изпълнението не се изискват задълженията произтичащи от КТ, поради което няма законова пречка майката да получава парично обезщетение за временна неработоспособност поради бременност и раждане и едновременно с това да полага труд по безтрудово правоотношение.
Ако гледа дете до 2 г.възраст обезщетението по чл.53 от КСО не се спира."

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 269
Много ти благодаря за бързия отговор anii_ta !  Simple Smile

# 3
 • Мнения: 1
Здравейте, синът ми е на 1 и 5 месеца получавам майчинство,но получих предложение да работя на граждански договор на хонорар. Притесненията ми са да не ми прекъснат майчинството. Моля ви за помощ защото не съм наясно със новото законодателство.Предварително ви благодаря

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
mama neli1984_ ,няма проблем да работиш на граждански договор

# 5
Здравейте, тъкмо се върнах на работа след майчинство, но обема на работа е намалял поради кризата и ще ме съкращават. В момента си ползвам платените отпуски. След това мисля да си ползвам и едната година неплатена отпуска която се полага за отглеждане на дете до 8г. Обаче въпроса ми е има ли законови веднага да ме пуснат в неплатена на ново работно място и дали същевременно мога да работя на някакъв граждански договор? И освен това какви осигуровки се плащат през този период?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
Здравейте, тъкмо се върнах на работа след майчинство, но обема на работа е намалял поради кризата и ще ме съкращават.-могат да го направят само с разрешение на инспекцията по труда В момента си ползвам платените отпуски. След това мисля да си ползвам и едната година неплатена отпуска която се полага за отглеждане на дете до 8г-ако имате брак,имаш право на 6 м неплатена,а не на 12 м . Обаче въпроса ми е има ли законови веднага да ме пуснат в неплатена на ново работно място-от ново място могат да те пуснат в неплатен след като отработиш един ден и дали същевременно мога да работя на някакъв граждански договор?-да,можеш И освен това какви осигуровки се плащат през този период-ако ще си фиктивно,за неплатения ще плащаш 20,16 лв на месец за 2010 г?

# 7
здравейте.искам да попитам за жена предстояща и да роди след няколко месеца има трудов договор на 400лв заплата- това и е основната работа до сега има възможност да започне допълнителна работа освен тази по основният и трудов договор но на втората работа ще е на граждански договор.какво ще се случи с майчинството и? ще получава майчинство 90 процента от тези 400лв които за и по основния трудов договор и  взима ли се предвид гражданския договор и приходите и от него и ще получава ли по голямо майчинство от 90-те процента на 400-те лв по основния и трудов договор?как ще се изчисли майчинството и в случая?

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
здравейте.искам да попитам за жена предстояща и да роди след няколко месеца има трудов договор на 400лв заплата- това и е основната работа до сега има възможност да започне допълнителна работа освен тази по основният и трудов договор но на втората работа ще е на граждански договор.какво ще се случи с майчинството и? ще получава майчинство 90 процента от тези 400лв които за и по основния трудов договор и  взима ли се предвид гражданския договор и приходите и от него и ще получава ли по голямо майчинство от 90-те процента на 400-те лв по основния и трудов договор?как ще се изчисли майчинството и в случая?

гражданския договор не се зачита за майчинство
обезщетението не е 90 процента от брутото
ако 12 м назад е била на 400 лв,обезщетението ще й е 310 лв

# 9
бих искала малко съвети тъи като доста се ровех из нета но нищо не разбирам.ние нямаме все още бебе но работим по въпроса от скоро и съм много притеснена отностно майчинството като цяло,изобщо не съм на ясно а не обичам да съм не информирана.работила съм досега но половината от работите ми са били без договори а останалите незнам дали са ме осигурявали социално за риска за бременност дори незнам дали е задалжително един работодател да осигурява за него.влизах в саита на нои за да направя справка как съм осигурявана досега но не успях.незнам дали можете да ми помогнете но ще ви запиша точно и конкретно какво съм работила и да ми помогнете с информация какво майчинство бих взела ако стане бебо,ако можете даите ми и съвет какво да правя докато още бебо не е на лице.чувала съм че маики плащат фиктивно преди това на някоя фирма повече осигуровки за по голяма заплата за да взимат по голямо маичинство.нещата стоят така мъжа ми работи като търговски представител по договор е на 450 лв като си плаща осигуровките от тези 450 лв което попринцип е задължение на шефа му ,но вече навсякъде е станало така че всеки си гледа интереса.аз съм безработна в момента и си търся работа не ми върви напоследък защото започвах на обучение на 2-3 места и не се получиха нещата,за в момента единственото което мога да започна е като сервитиорка в една пицария ,но договорът ще е на 4 часов раб.ден естествено че и тук шефът гледа да пести от осигуровки,имам вариант да се пиша на договор фиктивно за друга фирма както правят другите маики и да си плащам осигуровките но незнам как става и примерно за заплата от 600 лв колко осигуровки ще трябва да плащам на фирмата.ако можете да помогнете с съвети и малко информация .ето пиша ви и в трудовата ми книжка какви работи и всичко за тях какво се води;1-шивачка в шивашки цех по чл.325,ал.1- 237лв 9 мес.6 дни трудовият стаж е равен на осигурителния. 2-продавач-консултант в магазин по чл.71,ал.1 -260лв 4 мес.5 дни осигурителният стаж е равен на зачетения. 3-сервитиор 4 часа 160лв и преназначена пак на сервитиор на 4 часа 170лв чл.325,ал.1 общо прослужено време 4 мес. 7 дни. 4-телефонист в тел.център по чл.71 кт - 470лв от 23.08.10 до 15.09.10 незнам защо са писали 21 дни само като са малко повече на тази работа бях на обучение само и не останах тя ми беше и последната.това е информацията с която разполагам.много ще съм ви благодарна да ми кажете какво да правя и това което съм работила по трудовата книжка от колко ще ми е от полза.предварително ви благодаря

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт