Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 фев. 2009, 20:36 ч.
  • Преглеждания  70 025  Мнения  412  Онлайн  1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 148
Здравейте!
Провокирана от репортажите за сиренето и млякото по телевизията си заформих мини екологично стопанство в къщи. Справям се без проблем с киселото мляко, 5 кутии сирене зреят в мазата (скоро ще опитаме резултата), днес творя домашен кашкавал, само с маслото нещата не са ми много ясни. Сварила съм 5 литра мляко и смятам да отделя каймака отгоре и да го разбивам с миксер. Така дали ще стане или има някаква друга тайна?
Благодаря ви предварително!

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 1 340





Слагаш каймака в шейкър или в буркан на винт.
Сипваш вътре  ледена вода и разклащаш докато се образуват жълти зрънца.
Аз съм правила няколко пъти в шейкър и става за около 10мин.
От възрастни жени на село съм чула за буркана (не съм правила там),че става за около 30 мин.Много е вкусно топла питка с токущо избито масълце....мммм!
Успех!

# 2
  • Варна
  • Мнения: 604
И аз се интересувам, ще следя темата, ето тук има показано нещо, но е със сметана.
http://209.85.129.132/search?q=cache:ptmqrKiQLiEJ:1greengenerati … &client=opera

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3773.html

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 22:53 от Росица

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 423
Аз правя масло като събирам каймака от киселото мляко (понякога и на прясното). При половин буркан каймак доливам още толкова топла вода и започвам да разбивам с миксера на най-ниската степен. След около 10 - 15 мин. маслото започва да става най-напред на малки топченца, а след още 1-2 мин. се събира на едно цяло и изплува на повърхността. Тогава се обира с дървена лъжица по възможност и се мие. Накрая се осолява и готово.

# 4
  • Мнения: 726
Аз също събирам каймака от киселото мляко - естествено домашно подквасено и слагам б буркан с винт и малко топла водичка!
Е - малко е трудоемко,но после - вкусноооо.

# 5
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 884
Заинтригувахте ме.Сега дали съм разбрала-събира се каймак , слага се в буркан /мога ли, например, да го събирам пет-шест дена и да го съхраня читав, докато се напълни половината буркан?/, долива се още толкава топла вода и се разбива?

# 6
  • Варна
  • Мнения: 148
Благодаря ви за отговорите! Кипнах прясно мляко, събрах отгоре каймака, сега ще пробвам с топла вода да го смеся и с миксера да бъркам и после ще докладвам резултатите.
TIHA VODA мисля, че няма проблем да го съхраняваш в хладилник, самото масло издържа по този начин доста време.

# 7
  • Хасково
  • Мнения: 931
Аз знам че тайната на хубавото масло е да се "бие" дълго време.Когато бях малаки ходех на гости на баба ми на село тя си имаше едно такова специално дълго нещо дървено нз как се казва сипваше вътре каймака  и водата и "биеше" така млякото доста дълго.Маслото ставаше супер но за съжаление вече няма кой да направи по този начин. Предполагам че с буркан пак ще стане но е доста трудоемко.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 148
А водата дали наистина трябва да е топла, някъде четох, че трябва да е студена и по-логично ми се вижда  newsm78

# 9
  • София
  • Мнения: 1 340
А водата дали наистина трябва да е топла, някъде четох, че трябва да е студена и по-логично ми се вижда  newsm78


Аз го правя със студена вода,даже ледена!
Събирам каймака от пр.мляко в камерата (фризера) и когато стане по-голямо количество го правя на масло!

# 10
  • Мнения: 901
Аз знам че тайната на хубавото масло е да се "бие" дълго време.Когато бях малаки ходех на гости на баба ми на село тя си имаше едно такова специално дълго нещо дървено нз как се казва сипваше вътре каймака  и водата и "биеше" така млякото доста дълго.Маслото ставаше супер но за съжаление вече няма кой да направи по този начин. Предполагам че с буркан пак ще стане но е доста трудоемко.

аз имам това дървеното нещо ..ама ми вече е само за саксия се използва  Grinning но истната е, че има дъгла дървена пръчка, а самият съд е мнгоо дълбок и тежък .. та си представям колко биене чака  #Crazy

# 11
  • Bourgas
  • Мнения: 1 438
Много ме заинтригувахте с тази тема...не съм мислила, че някой си прави масло в домашни условия днес newsm78 но изглежда не чак толкова трудоемко и със сигурност вкусно Joy

# 12
  • Мнения: 2 110
Биенето може ли да стане с миксер ?

# 13
  • Варна
  • Мнения: 148
Аз го правя със студена вода,даже ледена!
Събирам каймака от пр.мляко в камерата (фризера) и когато стане по-голямо количество го правя на масло!
[/quote]

Ама кажи как го правиш на масло де!!! С какво го бъркаш?

# 14
  • Мнения: 726
когато водата е топличка - по-лесно се извлича маслото!
И аз помня онова дълго нещо в ,което баба ми биеше маслото и помня ,че наливаше топла вода!
И айрана ,който пиехме веднага след като събереше  маслото- беше топъл !

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт