Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
Как се прави домашно масло?
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 412 отговора

Варна

Мнения: 148
Здравейте!
Провокирана от репортажите за сиренето и млякото по телевизията си заформих мини екологично стопанство в къщи. Справям се без проблем с киселото мляко, 5 кутии сирене зреят в мазата (скоро ще опитаме резултата), днес творя домашен кашкавал, само с маслото нещата не са ми много ясни. Сварила съм 5 литра мляко и смятам да отделя каймака отгоре и да го разбивам с миксер. Така дали ще стане или има някаква друга тайна?
Благодаря ви предварително!
Цитирай

София

Мнения: 1 341





Слагаш каймака в шейкър или в буркан на винт.
Сипваш вътре  ледена вода и разклащаш докато се образуват жълти зрънца.
Аз съм правила няколко пъти в шейкър и става за около 10мин.
От възрастни жени на село съм чула за буркана (не съм правила там),че става за около 30 мин.Много е вкусно топла питка с токущо избито масълце....мммм!
Успех!
Цитирай

Варна

Мнения: 595
И аз се интересувам, ще следя темата, ето тук има показано нещо, но е със сметана.
http://209.85.129.132/search?q=cache:ptmqrKiQLiEJ:1greengenerati … &client=opera

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3773.html
« Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 22:53 от Росица »
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 423
Аз правя масло като събирам каймака от киселото мляко (понякога и на прясното). При половин буркан каймак доливам още толкова топла вода и започвам да разбивам с миксера на най-ниската степен. След около 10 - 15 мин. маслото започва да става най-напред на малки топченца, а след още 1-2 мин. се събира на едно цяло и изплува на повърхността. Тогава се обира с дървена лъжица по възможност и се мие. Накрая се осолява и готово.
Цитирай


Мнения: 529
Аз също събирам каймака от киселото мляко - естествено домашно подквасено и слагам б буркан с винт и малко топла водичка!
Е - малко е трудоемко,но после - вкусноооо.
Цитирай

Горна Оряховица

Мнения: 886
Заинтригувахте ме.Сега дали съм разбрала-събира се каймак , слага се в буркан /мога ли, например, да го събирам пет-шест дена и да го съхраня читав, докато се напълни половината буркан?/, долива се още толкава топла вода и се разбива?
Цитирай

Варна

Мнения: 148
Благодаря ви за отговорите! Кипнах прясно мляко, събрах отгоре каймака, сега ще пробвам с топла вода да го смеся и с миксера да бъркам и после ще докладвам резултатите.
TIHA VODA мисля, че няма проблем да го съхраняваш в хладилник, самото масло издържа по този начин доста време.
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
Аз знам че тайната на хубавото масло е да се "бие" дълго време.Когато бях малаки ходех на гости на баба ми на село тя си имаше едно такова специално дълго нещо дървено нз как се казва сипваше вътре каймака  и водата и "биеше" така млякото доста дълго.Маслото ставаше супер но за съжаление вече няма кой да направи по този начин. Предполагам че с буркан пак ще стане но е доста трудоемко.
Цитирай

Варна

Мнения: 148
А водата дали наистина трябва да е топла, някъде четох, че трябва да е студена и по-логично ми се вижда  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 1 341
А водата дали наистина трябва да е топла, някъде четох, че трябва да е студена и по-логично ми се вижда  newsm78


Аз го правя със студена вода,даже ледена!
Събирам каймака от пр.мляко в камерата (фризера) и когато стане по-голямо количество го правя на масло!
Цитирай


Мнения: 901
Аз знам че тайната на хубавото масло е да се "бие" дълго време.Когато бях малаки ходех на гости на баба ми на село тя си имаше едно такова специално дълго нещо дървено нз как се казва сипваше вътре каймака  и водата и "биеше" така млякото доста дълго.Маслото ставаше супер но за съжаление вече няма кой да направи по този начин. Предполагам че с буркан пак ще стане но е доста трудоемко.

аз имам това дървеното нещо ..ама ми вече е само за саксия се използва  Very Happy но истната е, че има дъгла дървена пръчка, а самият съд е мнгоо дълбок и тежък .. та си представям колко биене чака  #Crazy
Цитирай

Bourgas

Мнения: 1 436
Много ме заинтригувахте с тази тема...не съм мислила, че някой си прави масло в домашни условия днес newsm78 но изглежда не чак толкова трудоемко и със сигурност вкусно 35
Цитирай


Мнения: 2 094
Биенето може ли да стане с миксер ?
Цитирай

Варна

Мнения: 148
Аз го правя със студена вода,даже ледена!
Събирам каймака от пр.мляко в камерата (фризера) и когато стане по-голямо количество го правя на масло!
[/quote]

Ама кажи как го правиш на масло де!!! С какво го бъркаш?
Цитирай


Мнения: 529
когато водата е топличка - по-лесно се извлича маслото!
И аз помня онова дълго нещо в ,което баба ми биеше маслото и помня ,че наливаше топла вода!
И айрана ,който пиехме веднага след като събереше  маслото- беше топъл !
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 412 отговора