Предлагам тук да качим различни игри за малките ни съковища на възраст до 1 година.

Аз казвам малко преводни игри:

3 - 6 месеца

Фантазията е без граници. За целта могат да се използват множество предмети от ежедневието, които да се преобразят в приказни предмети. Не е необходимо да се пръскат много пари по играчки, които често бързо омръзват на мъничетата.
Бебенцата са съзнателни същества. За тях е много важно да получават сетивно познание от своята среда.

Предложения и игрови – идеи.
Всичко, което може да променя формата си чрез допира на ръцете, стимулира вашето дете.

Виж ме
Малко по малко можете да започнете да стимулирате всички сетива на вашето бебче. Изрежете шарени картинки, като ги закрепите чрез конец за закачалка и я закачите над легълцето или повивалника далеч от обсега на детските ръчички. Спокойно сменяйте често картинките.     

Звуци
Бебчетата обичат всякакъв вид шум. Дори ако се намирате за неталантлива, би било добре често да пеете. Не е необходимо това да са само детски песнички. Попмузиката е също толкова предпочитана от бебчетата както и класическата. Но също така са много подходящи и други шумове:  тракане, дрънкащи ключове, шумоляща хартия, свирещия тати.

Хвани ме
Новородените имат рефлекс за хващане, който загубват. Трябва да научат да координират ръка и очи, за да могат да хващат разни неща. Всичко, което не е опасно и остро, може да бъде вълнуваща игра за вашето бебче.               

Закачете някоя плюшена играчка за ярка вълнена ниша. Разлюлейте я пред детето. Когато то се пресегне към нея, го похвалете. Писукащите играчки допълнително привличат бебето Ви още по-силно, като по този начин то развива координацията между очите и ръцете си.

Бърборене
Какво ще кажете за малко бърборене? Детето Ви обожава всеки контакт с Вас. Когато започне да произвежда повече звукове, отговаряйте на гукането, бърборенето, ръмженето, за да стимулирате речевото му развитие. Седнете срещу него и когато мъничето каже „А-а-а”, му отговорете с „А-а-а”. Поощрявайте детето си да подражава, като например се опитате да удължавате гласните и вместо „ба” казвате „ба-а-а”. Или включвайте нови звукове: „о-о-ба-а”.

Чудото на сапунените мехури
Блещукащите сапунени мехури очароват всички деца. Поставете детето си в неговия стол или седалка и разпръскайте около него сапунени мехури. Детето ще ги следи с очи, докато паднат на пода. Повторете същото и на открито, докато малчуганът седи в количката. Всеки път, когато детето улови някой мехур, то научава по мъничко за причинно-следствената връзка... (Бъдете винаги нащрек някой сапунен мехур да не попадне в очите му.)
Колкото повече се развива детенцето, толкова по-изразен става нуждата от движение. Децата може вече да яздят на коленете на татковците или да започнат да летят с тях.

6 - 9 месеца

Потребностите от съм все повече намаляват. Вашето бебче се нуждае от ежедневна стимулация. Купените играчки бързо омръзват. Много по-вълнуващи са предметите от ежедневието. Една от най-страхотните игри за вашето бебче е изпразването на предмети. Скрийте някоя дрънкалка в голям чорап, сложете една в друга пластмасови кутийки, сложете чорапите в кошче. Фантазията не познава граници.

Криеница:
Една от водещите игри е и криеницата. Вие самите можете да се скриете под одеялото и да скривате неща зад гърба си.

Намери:
Напълнете малка кутия с парчета стереопор (или подходяща друга материя) и скрийте някакъв атрактивен предмет  вътре. Да видим колко време ще отнеме на малчо да го открие.

Куклен театър
От стари ръкавици направете няколко прости кукли за пръсти, като залепите малки парчета плат за уши, очи и уста. Покажете на бебето си как малките човечета пеят, танцуват, лазят и целуват! Детето Ви ще хареса тези фигурки, а като се отнасяте към тях като към живи същества, Вие ще стимулирате фантазията му.

Вътре и вън
Превърнете в игра една естествена страст на детето си: изпразването на съдове. Напълнете голяма кутия с безопасни и интересни предмети като кубчета, плюшени играчки, дрънкалки или пластмасови чашки. Помогнете на детето си да изтръска кутията, след което можете заедно да приберете всичко обратно. Чрез играта с разнородни предмети бебето тренира моториката си и научава нови неща за размерите, формите, теглата, както и за прости математически принципи като голямо - малко, пълно - празно.

Игра - приключение
Когато детето Ви стане по-подвижно, от възглавници направете миниатюрен терен с препятствия. Стойте на една височина с детето си и го наблюдавайте зад гърба му или в другия край го примамете с играчка да пропълзи над препятствието. Тази игра стимулира силата, баланса и координацията на тялото.

Рими:
Хопа-хопа,ездач:
Детските рими също са подходящи. Може да вземете бебенцето на колене и в рима да пеете „Хопа, хопа ездач” като в този ритъм местите и краката си. На края на стиха държите бебенцето като го оставите да се спусне между краката ви. Започнете бавно, за да не стеснете детенцето.

9-12 месеца

Сега  детенцето ви по е много по-подвижно – може да лази, да се изправя, да прави своите първи нестабилни стъпки. Малко по малко ежедневието ще се превърне  цяло приключение. Кухнята ви е истинско място, в което детенцето може да намира всякакви чудни предмети, които са чудесни играчки за него. Докато готвите, можете да поставите детенцето в подсигурена среда, където то да може с тенджера и лъжици да създава великолепна музика. Или от пластмасови кутийки да строи кули.

Ежедневни предмети увеличават удоволствието при къпане при дребосъчетата. Сито, лъжица и кутйика са много по-интересни от играчките.

Съвет за сигурност:
Преди да дадете на детенцето играчка, вземете я в ръка. Не трябва да има остри ръбове и малки части, които могат да се отделят. Бъдете внимателни и с дългите връзки, те могат да се увият около врътлето на детенцето. Бъдете внимателни и с малките дупчици, в тях лесно могат да се заклещят детските пръстчета. Тъй като дцата слагат всичко в устичките си, предметите трябва да са от естествени бои.

Заспиване
Нека преди заспиване да имате ритуал за приспиване, в които четете на детенцето книжки. Дори книжките да имат само шарени картинки, измисляйте си истории за тях. Децата се възхищават на лицата. Можете да им показвате части от вестник, където е изобразено лице и да им назовавате различните части на лицето – нос, уста, уши.

Чудни възглавници 
Ушийте две възглавници – 20см. на 20см.Напъленет ги с различни платове и материи – остатъци от платове, кълбо от хартия, вата, вълна, слама, копчета, черешови костилки. Сега постелете одеяло върху възглавниците. Сега детенцето ви може да се въргаля върху различните материи и да придобива различни усещания. Може да се разхожда и босичко върху одеялото.

Път
Покрийте пътя с различни материи – пясък, пръст, пепел, камъни, кестени, жълъди, пластмасово фолио, кухненско фолио, кожа, мъх, малки парченца вестник. Закрийте очите на детенцето и водейки го го оставете босичко да усети различните материи.

Тайнствената змия:
Поставете на пода дебело въже, което да се вие като змия. Детенцето трябва да палзи с завързани очички покрай въжето до като стигне на края до играчката.

Кутия
Отрежете в две срещуположни страни на картонена кутия с отвор две дупки. В кутията сложете по две двойки еднакви играчки: лъжици, гъби, четки за зъби, гребени, фигури за игра, шишарки, кубчета за строене. Вашето дете трябва да бърка ту в лявата, ту в дясната дупка и да се опитва да намери еднакви двойки предмети. Друг вариант: В кашона е само единият вариант на предмета, другият е на масата. Вие показвате даден предмет и детето опипва предметите в кашона и се опитва чрез докосване и опипване да открие другия подобен предмет и да го извади.

Шумолене с хартия 
Вие се нуждаете от пергаментна хартия, копирна хартия, най-добре в различни цветове. Заедно с детето късайте, мачкайте. Какъв шум издава, как се чувства на допир?

Игри  с топка
Играта с топка създава невероятно удоволствие на бебенцата. Има толкова много вариации. Нека фантазията ви се развихри.  Хвърлете топката: бебенцето ще долази до нея; Търкаляне на топката, минаването й покрай различни препятствия, бутането й под масата; Хвърляне на топката и донасянето й; хвърляне на топката срещу стената и наблюдаване как ще се върне.
Игри с пръстчета – тук има страшно много мелодии за игра с пръстчетата, като те се докосват и се пее.

Варианти за предмети, които ще забавляват вашите дечица:
  • Пластмасова торбичка или такава от чипс например – шумоленето създава невероятно удоволствие на вашето бебенце;
  • Малки пластмасови шишенца със съдържание – например съдържанието може да е ориз или пясък. Затворете плътно и ето – започва се тръскането;
  • Капачка от бебешки шишенца – добре измийте и напълнете във форма за кекс. Това създава страхотен шум и малките много го обичат. Освен това капачките могат да се махат и слагат във формата за кекс;
  • Вестници или проспекти – с голям захлас мъничетата ще ги късат и разкъсват;
  • Безопасни домакински предмети;
  • Балони – и с тях всяко бебе играе с удоволствие. Внимавайте поради опасността да се спукат.

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 02:28 от AnMary