Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 254
   Здеавейте!
 Пускам въпроса си като отделна тема , защото освен решеване на този казус , търся и споделяне не опит.
И така , в отпуск за бременност и раждане съм от края на януари 2007г.Двете години платен отпуск по майчинство ми изтичат скоро. За този период ми се натрупа доста платена отпуска , която искам да използвам. Заплатите на учителите обаче се покачиха с известен процент в периода в който аз бях по майчинство , съответно по договора на който съм назначена (той е постоянен) , заплатата ми е доста по-ниска. Знам , че ако се върна на работа за 10 или 15 работни дни  заплатата ми ще се преизчисли към днешна дата. А аз искам да отработя тези дни , да ми се преизчисли заплата и след това да ползвам натрупаната платена отпуска. Разликата межди старата и новата заплата не е малка , още повече че става въпрос за няколко месеца платена отпуска. У чителите обаче не могат да излизат по втреме на учебната година в платен отпуск по принцип. Моят случай обаче е по-различен , защото съм била в отпуск по майчиство. Работодателят ми обаче не е много склонен на този вариант (да отработя тези дни и после да ползвам платената отпуска) и се оправдава с тази разпоредба. Попадала съм обаче на майки в подобно ситуация , те казават , че няма такова нещо.За това моля освен за юридическо мнение  , за споделяне на опит на майки учителки за решаване на този проблем.И още нещо - вярно ли е че има нови разпоредби , според които перида на майчинсво не се считало за трудов стаж?
Моля за отговор и благодаря предварително  bouquet

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 114
Знам само,че майчинството се счита за трудов стаж,за другото мога да проверя.Между другото-по какво преподаваш,може да сме си от полза Peace

# 2
 • Мнения: 254
Получих разрешение на проблема си и дано този отговор бъде от полза и на други майки , изправени пред такава питанка.Консултацията е направена със специалист в тази област и запознат с особеностите на системата на образованието. И така , имам право да се върна на работа и да отработя дните , с цел преизчисление на заплатата ми , независимо че това се случва по време на учебната година . И мога след това да използвам натрупалата ми се платена отпуска .Ще отида тези дни да съобщя това на работодателя си .Така че майки , четете и се интересувайте от правата си , за да може да се възползвате от това което все пак прави Държавата за нас.
Диляна Ш , преподавам по английски в професионална гимназия .

# 3
 • малко градче
 • Мнения: 166
Моя позната учителка не се връща на работа. След като и  изтекоха 315 дни си пусна платената отпуска, без да се връща на работа, но и отпускът съвпадаше с лятната ваканция. Заплатата и автоматично се актуализира и така си взимаше платеният отпуск и 50% от майчинството. Единственото условие е платеният отпуск да е в неучебно време.Не си спомням точно члена, но няма нужда да се отработват 10дни в тази сфера.

# 4
 • Враца
 • Мнения: 1
тук се пита след изтичане на двете години платено майчинство дали може да се ползва натрупаната отпуска ,а не при връщане по рано то  в случая е по желание от колежката учителка!!!
tonivil  сподели какво стана с теб имаш ли право на платен отпуск по учебно време,защото и аз мисля да се възползвам ако сме в правото си! Hug

# 5
 • Мнения: 1 078
А преди изтичавето на 2-те години майчинство вэзможно ли е да си пусна платения отпуск по време на уч.година?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
До колкото съм запозната платен отпуск по време на учебна година имаш право само на 3 дни. Неплатен - до един месец, а след това с разрешение на инспектората ...

Не малко майки са били в нашето училище и изключително трудно, да не кажа невъзможно е с това връщането няколко дни след майчинство на работа  и отново платен отпуск ....

# 7
Здравейте имам дъщеря на2г и8м казва се Рая. Когато Рая навърши две исках да се върна на работа 10 дни за актуализация но шефката ми каза, че няма нужда. Актуализираха ми заплатата веднага но докато съм в отпуск не получавам допълнителни бонуси-пари за дрехи, кдледни, великденски и др. Педи 5м дъщеря ми тръгна на ясла и започна да боледува много. Всеки път когато тя се разболяваше си прекъсвах платения отпуск и си вземах болничен.Така си удължих отпуска и трябва да се върна на работа в края на априлл. Дано съм полезна

# 8
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Аз съм в подобна ситуация, само дето отпуските са ми за 4 години, две майчинства едно след друго. Определено мисля да се възползвам от правото си да ги ползвам, но досега в нашето училище няма случай шефката да е разрешила платена отпуска след майчинство.
Тони, къде го намери този специалист в областта но образованието, може и на лични.
Девил, в кой закон точно го пише това за неползването на платен отпуск през учебно време?

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404

Девил, в кой закон точно го пише това за неползването на платен отпуск през учебно време?

Не съм сигурна къде точно ... ще питам  newsm78

# 10
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Питай, защото според Кодекса на труда специални разпоредби за учителите няма. Преглеждала съм и доста други нормативни документи да го открия, но досега не съм попадала на текст, който забранява ползването на платен отпуск през учебно време. Това май е просто извинение на повечето директори.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
Питах - няма официален нормативен документ за това. Но в условията на делегирен бюджет /а и преди това/ при отпуск на титуляра и намиране на заместник /което по новата програма на МОН "Без свободен час" е задължително услвие/, излиза че за едно място  вървят две заплати ... ето защо директорите не позволяват ползването на повече от два-три дни платен отпуск по време на учебната година.

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 17:04 от *Devil*

# 12
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Девил, благодаря! Както си и мислех, няма нормативен документ. Ако поразсъждавам по темата, ако реша да напусна след майчинството, те са длъжни да ми изплатят неизползваната отпуска. Тогава става въпрос за доста прилична четирицифрена сума, в моя случай са над 240 дни. Което в условия на делегиран бюджет е интересно кое е по-изгодно.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
Да, длъжни са да ти ги изплатят. До септември м.г. тези пари се изплащаха от друг фонд, но сега са от делегирания бюджет.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 55
И в крайна сметка не може да излизаме в отпуска през учебно време, правилно ли разбрах? А за 10-те дни съм сигурна, защото така си актуализирах заплатата. Колко е полагащия се годишен отпуск ако не си към синдикати? Това последното ме заинтересува. Има ли значение по кой член напускаш? Много станаха въпросите, но ако има някой инфо моля да се включи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт