Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2009, 15:16 ч.

Как занимават децата в яслите?

 • 6 364
 • 28
 •   1
Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
Момичета,от 2 дена пуснах децата на ясла и съм доста разочарована,да си призная. Пуснах ги по-късно,на 2г. и 5 м.,защото боледуваха,но сега реших да ги запиша не защото няма кой да ги гледа,аз още не ходя на работа,но ми се искаше да са сред деца,да ги учат лелите на нови неща,нови стихчета,нови песнички, мислех че там имат по-различен подход. Страхувах се,че с мен затъпяват,че не мога постоянно да им обръщам внимание,че не знам достатъчно песнички и стихчета.  И колко бях разочарована като видях,че в яслата просто им дават малко играчки да си играят и лелите седят отстрани и ги гледат.Никой не сяда при тях да им показва,да им обяснява, да им чете,да им дава да рисуват,да пеят песни. Имат само сутрин по 10-15 мин занимание и това е. Ами честно - разочарована съм Sad Говорих и с други майки и доколкото разбирам навсякъде е така,защото ги гледат не педагози,а медицински сестри и работата им е повече да ги научат на ред,да си мият ръчичките и да се хранят сами. Ама аз това съм си ги научила самичка. Даже смея да кажа,че знаят доста повече песнички и стихчета от другите деца в яслата. А има и по-големи дечица,вече навършили 3 г.,които ще седят там поне още 6 месеца докато влязат в градина. И как ще се развият те? Имаме едно момиченце в групата на 3,ми то още говори по бебешки,защото подражава на по-малките в групата.Просто няма от кой да чуе друга реч. Изглежда яслие не са за да ти научат детето на нещо,а за да ти го гледат и нищо повече.Вярно,учат ги на ред и режим,но за мен това не е достатъчно.
Много искам да чуя вашите впечатления от заниманията на децата ви в яслите,така ли е и в другите градове? Аз ли се вманиячавам или... ?

# 1
 • Мнения: 9 817
Децата до 3 годишна възраст се гледат от медицински персонал, да не от педагогически.
И до колкото ми е известно няма програма, по която да се работи.
По-скоро яслата е за отглеждане на децата във физическия смисъл, а не за научаването им на нещо. Ученето от І-ва група на там.
Това официално. Ако иска персонала обаче може да им пее песнички и да им чете книжки, но учебни занятия на деца на възраст между 1 и 3 години не виждам как да се проведат.
От яслата, която посещаваше моето дете съм много доволна, имаха наистина страхотен персонал. Доста неща научи- стихчета, песни, даже и две приказки разказваше.
 Всъщност не ти ли е рано за някакви генерални заключения за яслата? Все пак сама пишеш, че децата ти ходят там само от два дни. За това кратко време и от университета не бих очаквала знания. Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 874
Аз имам позната мед. сестра в ясла. Това, която ми е казвала е горе долу следното. Сутрин ги слагат да закусват.  После им четат приказки или ги оставят сами да се занимават, а те само ги надзирават. После обяд, спане и следобед пак игри. Само че децата сами си играят, те не ги учат на нещо.
Ами какво да ти кажа, те яслите са за това, да гледат децата да не се наранят, да ги нахранят и да ги сложат да спят. Това си е като болница и казарма. Вече в детската градина децата ги учат на нещо, там са педагозите, но от яслите не можеш да очакваш да ти научат на нещо децата. Те се водят към МЗ, а детските градини са към МОН. Вече може някоя сестра по собствено усмотрение да иска да научи децата на нещо, но с тези заплати незнам кой си дава зор, това са единични случаи. Една приятелка даже очакваше да й научат детето на гърне. Е същото седя до 3 години с памперс. Ако ти не си научиш детето, не чакай в яслата да го научат на нещо.
Аз затова не съм и кандидатствала за ясла. Не мога да си представя детето ми да бъде там под такъв режим.

# 3
 • София
 • Мнения: 629
И аз мисля, че избързваш с изграждането на мнение. Изчакай да видиш след месец дали няма да има промяна.
Наистина в яслите образователна програма няма защото децата са в сборни групи и няма как да се водят реално занятия с 10, 18, 24 и 36 месечни деца.
Но в нашата ясла нещата са много добри. Сутрин сестрите задължително ги занимават с някакви неща. Пускат им песнички, заедно пеят. Зори тръгна на 1 г. и 9 м. и веднага си пролича напредъка в говореното и факта, че започна да обръща внимание на песните. Вярно, че беше относително малка, но преди това песничките у нас й звучаха като фон - без каквато й да било реакция. И само за 2-3 седмици започна да им реагира, например да става и да марширува на "Ние сме войници", да скача на "Пеят, скачат палците". Във времето за т. нар. "тихи игри" (когато децата си играят с някакви играчки) сестрите отстрани им разказват приказки. Гледам, че на по-големите дечица от време на време отвън оставят за родителите някакви апликации, които са майсторили (е, доста примитивни, но и децата нямат още 3 годники). На родителската среща ни предложиха да съберем пари за някакъв комплект "Аз ходя на ясла", който съдържа като блокче набор от няколко картинки с различна сложност. И там децата трябва да нарисуват сами конеца между балончето и ръчичката и някакви такива съвсем простички дейности. Но понеже яслата беше в дълъг ремонт и въпросът с този комплект май не е придвижен все още. Имат си и един музикален педагог (да ме прощава жената, ако това не й е точната позиция), която веднъж в седмицата ходи във всяка група и имат някакво музикално занимание под акомпанимента на един стар соц. акордеон  Joy А като има рожден ден в групата (т.е. 20-тина пъти в годината) тя идва и "извънредно" за да организират празника.
Така че обучение наистина няма, в смисъла който се влага в градините. Но и децата са малки за такова. Затова пък сестрите и лелите си вършат работата повече от перфектно и все намират с какво да ги занимаят - активно. Поне при нас е така.

# 4
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
Честно да ви кажа ако знаех всичко това предварително нямаше изобщо да ги запиша и щях да си изчакам до градина. А впечатления изказвам,защото в нашата ясла пускат първите дни майките с децата до обяд,така че имам преки наблюдения как ги занимават. И щом дори пред мен никой не се засили да им прочете книжка или да им изпее песничка изобщо не си въобразявам,че ще го направят като няма родители наоколо.
Аз не казвам,че искам да ги строят всичките и да им предават някакви уроци или по някакви програми да работят,но просто така да седнат с децата,да четат книжки,да им пеят песнички,да им покажат как да сглобят нещо,такива работи.Вярно,че имат работа с педагози,но това е за малко,както писах. Вярно,че има и по-малки деца,но определено повечето са от 2г. нагоре ,а това си е възраст,в която можеш вече да им привлечеш вниманието.
Аз не искам да си давам децата просто колкото да не са вкъщи,но щом яслите са само за това май ще се размисля.Лошото е,че ходих да моля директорката да ни приема по никое време и сега ми е неудобно да ги спра.Ще походят малко,ама колко ще видим.

# 5
 • Мнения: 9 817
Съжалявам за разочарованието ти, но е било хубаво преди да запишеш децата си, да се поинтересуваш в какво всъщност се състой престоя им в яслата.

# 6
 • София
 • Мнения: 874
Ако държиш децата ти да бъдат сред други деца и да се учат на нещо, ако имаш възможност ги запиши на частна градина. Само че незнам колко такива има в Плевен. Мойта от 1 месец е в такава и определно има напредък. Там има педагози и такива, които са със специализация и учат детето на различни неща. Мойта дъщеричка е на 2 годинки и месец и е най-малката в групата, но искам да кажа, че я учат на много неща.

# 7
 • Мнения: 34 838
Яслата е място, в което хората си оставят децата, докатато са на работа. С контрол от възрастен човек, на топло, с храна и играчки, нищо повече.
Много ми хареса философията на учителките й от 1 група - "Децата в 1 и 2 са тук, за да играят и да се забавляват".
В градината имат и учебен план, с учебници и т.н., времето за тези занимания е кратко, съобразено с въсможностите им.

Всеки има различни изисквания за развитието на детето си, аз моето си го оставих вкъщи, за мен до 3 г. си е бебе, ядеше и спеше, когато искаше, в осталото време беше навън, на въздух, да си играе с деца, за късмет уцелихме такова време, че времето го позволяваше.
Разбира се имаше книжки, блокчета за рисуване и играчки, с които играеше, когато има желание. Сихотворения и песни не съм я натискала да учи, исках да има абсолютно безгрижно детство, не това това по някакъв начин да е забавило развитието й.

# 8
 • Мнения: 2 479
Явно всичко зависи от персонала в яслата. Наистина няма учебна програма за яслите и в една група обикновено има деца от примерно 15 месечна възраст до 3 годишни, че и три и малко, но при добро желание ги учат на много неща. Моите деца там свикнаха да ходят на гърне, да се хранят сами, да искат като цяло да бъдат по - самостоятелни. Научиха много песнички, както и игри и приказки. Доволна съм.

# 9
 • Мнения: 2 864
Съжалявам за разочарованието ти, но е било хубаво преди да запишеш децата си, да се поинтересуваш в какво всъщност се състой престоя им в яслата.


Имат си децата програма в яслата. Сложена е на таблото за родители до менюто. А издателство "Изкуство" си има издадена книжка. В яслата се учат на нови стихчета и песнички, апликации и рисуване /елементарно/, освен на самостоятелност в обличането и тоалетната. И че не си поразпитала предварително за персонала и програмата си е твоя грижа. И не, не всички държавни ясли с медицински персонал са еднакви. Имам събрани рисунки и картички / за 8 март/ и преписани от таблото стихчета и песнички от яслата на синът ми. Всяка седмица учеха нещо ново!

# 10
 • София
 • Мнения: 629
А издателство "Изкуство" си има издадена книжка. В яслата се учат на нови стихчета и песнички, апликации и рисуване /елементарно/, освен на самостоятелност в обличането и тоалетната.
Ей това чудо и на нас ни го показаха, за да се купи. И при нас на таблото отвън са закачен елементарни стихчета за заучаване. И разни апликации правят (съвсем елементарни естествено). Явно си зависи много от персонала.
Djina, ако все пак децата не боледуват изчакай да походят поне месец, ако може и два преди да вземеш окончателно решение. Дори самият контакт с децата ги обогатява. Защото едно е на площадката пред блока или пясъчника в парка, където всеки родител си дебне детето (да не нарани друго, или то да не бъде наранено), съвсем друг е контактът с децата без да присъстват техните родители. Да не говорим, че Зори от яслата прихвана и всякакви магарии във физическата си активност от по-големите деца, които до този момент явно не й бяха дошли на акъл. Там обаче ги възприе точно за няколко часа  Joy А дори и това е нещо.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 262
в нашата ясла ги занимават. специално се интересувах от това. заниманията са доста примитивни и кратки, но ги има. правят апликации, драскат с моливи (май без надзор), пеят песнички, учат стихчета. моят син нищо не докладва като го разпитвам, но от време на време започва да рецитира нещо, от което разбирам, че учат нови неща.
но е малко, много малко. следобяд по програма (както е изнесена при нас във фоайето) трябва да има пак занимания, но на практика децата бродят като свободни електрони из стаята, а лелите седят в едното кюше и чакат да дойдат родителите. занимания има само преди обяд. а и наистина са доста примитивни тия неща.

# 12
 • Мнения: 9 817
немирница , а колко са яслите, които работят с тази програма.
За съжаление на много места не си дават хич зор и с и без програма не учат децата в яслите на нищо.
Моето дете не е имало програма за обучение в яслата, но и аз съм събрала доста рисунки /по-скоро драсканици/ апликации от ясления период.
Така че, наистина зависи преди всичко от персонала.

# 13
 • София
 • Мнения: 5 235
И в нашата ясла има програма. Изнасят я на таблото. Учат ги на песнички, на стихчета, цветовете, да рисуват определни фигури (черта, кръг) и т.н. Имат с специални книжки по които се води обучението. Твоите все още свикват с обстановката, може би затова засега само ги гледат.  Peace

# 14
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
Пак да кажа,че не искам да учат децата да рецитират по едно стихче всяка седмица или да рисуват картини. Става въпрос за това просто някой да им чете,разказва,пък те колко ще научат е отделен въпрос.Аз вкъщи не залягам по цял ден с тях над книгите,прочитам им някоя книжка ,изпея им някоя песничка и виждам че ги запомнят.Никога не съм си поставяла за цел да ги уча,да ги изпитвам или подобни глупости.
А за яслата проверих, води се една от елитните. Просто не можех да претендирам за група,защото директорката и така направи компромис,че ги прие толкова късно.
Но за мен не е нормално да седнеш на един стол и да не им покажеш нещо на тия деца,да не им изпееш песничка или нещо подобно. Все пак нямат други задължения там,не е като да си си вкъщи,да трябва и да изчистиш и да сготвиш и т.н.
Иначе програма има,имат книжки за апликации,но нали това ви кажвам,всичко става за 15 мин. и това е.
На мен не ми е проблем,утре решавам и ги спирам,просто ми е чудно така ли трябва да бъде  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт