Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора
Аз съм голям любител на хубавата капама. Ето моята любима и изпитана рецепта:

СКОПСКА КАПАМА

Свинско - 250гр
Телешко - 200гр
Пилешко - 300гр
бахур, кървавица или наденица (аз взимам панагюрска наденица, най-хубава е засега) - 200гр
пушен бекон или гърди - 150гр
средно голяма кисела зелка
1 ч.ч. ориз (от кръглия за предпочитане)
масло - 125гр
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
черен пипер и пикантина (ако са ви по-солени злеките - без никаква сол и пикантина  Stop)

Нарязвате зелето на ивици и задушавате до омекване и намаляване на 2/3 от обема му в тенджера. Добавяте ориза и пипера. Редите в голям гювеч ред зеле, после по равни части от всички месца, предварително нарязани на късчета, на желана от вас големина. После масло. Пак зеле, пак месо и масло и завършвате със зеле. Т.е. делите зелето на три, а месото - на две. Сипвате водата и виното. Слагате в началото на силна фурна да започне да кипи, след това намалявате и оставяте поне за 3 часа. Невероятно е  Blush



Правя си я редовно, не по повод или празник. При вас как е?  Smile
Споделете изпитани, стари и от различни краища рецепти, ако знаете  Hug
Цитирай


За нас в къщи се оказа,че най-много ни харесва капамата в която има пилешко(или заешко),свинско и сурово пушен суджук и зелеви сърми....

Пилешки горни бутчета,свинско(малко шарено месо и малко по-сухо),сурово-пушен суджук.
Месото се натърква с черен и червен пипер.

Отделно си запържвам една глава лук,добавям каймата и нарязаното месо на 1 пушено пилешко бутче.Като се позапържи добавям измития ориз.След като стане стъклен слагам подправките: черен пипер,червен пипер,чубрица.
Завивам сърмите.

В една тава си нарязвам кисело зеле и хубаво го обърквам с червен пипер.

В глинен гювеч нареждам кълцаното кисело зеле,после редя месо,пак зеле....Към средата на гювеча слагам сърмите,а най-отгоре слагам суджука и завършвам пак със зеле,като гледам да сложа няколко цели листа преди да сложа капака.Наливам 2 ч.ч вода и наливам около1 к.ч. олио.

Наредения глинен съд слагам в студена фурна и включвам на силно отгоре и отдолу.Когато заври намалявам на около150 градуса.Пека няколко часа.
Става фантазия....А колко червено вино изпива  Crazy Crazy Crazy Crazy
« Последна редакция: Четв., 26 Февр. 2009, 09:06 от TheNMaster »
Цитирай


Капама правя без да следвам някаква специална рецепта  Blush Слагам каквото ми хрумне. Последната, която правих беше: кисело зеле, сарми от Бъдни вечер, пилешко и свинско. Пече се мноооого дълго, първо няколко часа на макс, после намалявах постепенно градусите. Имахме гости и изядоха всичко, аз не успях да опитам  Crossing Arms Казаха, че била много хубава.
Цитирай


Аз я правя с свинско, телешко,пилешко, ако имам слагам и суджук кесело зеле, черен пипер на зърна, червен пипер, чаша червено вино и задължително наредена сланина на дъното на гювеча.Доливам водичка, покривам отгоре хубаво със цели зелеви листа ,бум във фурната/без капак отгоре/ и забравям за 3 часа за него.Когато е готово само изхвърлям изгорелите отгоре листя и нападаме,става мозък. Flutter
Цитирай


Аз я правя изцяло по суров начин - нищо не запържвам или задушавам!!!

Моята капама

# 200гр. свинско месо или ребърца
# 200гр. телешко месо
# 3-4 пилешки горни бутчета
# 1 сурово-сушен суджук
# 1 средно голяма зелка
# 1с.л. зехтин
# 1к.ч. ориз
# 1 стрък праз
# 1ч.ч. червено вино
# черен пипер и кимион на вкус

От зелката оставям 3-4 големи листа, половината нарязвам на ситно, а от останалата част приготвям сърмичките. Ориза, ситно нарязания праз и подправките обърквам заедно и завивам сърмички.
Започвам да редя в глинен гювеч:
На дъното слагам 1 с.л. зехтин.
Овкусявам трите вида месо с подправките.
После нарязаното зеле от най-вътрешната част на зелката (това, което е вече малки листа за сърмички). Редя телешкото месо. После ред зеле. Редя пилешките горни бутчета. После сърмичките. После ред свинското месо. Ред зеле. Слагам сурово-сушения суджук и най-отгоре завивам с листовете зеле. Наливам 1ч.ч. червено вино. Слагам го в студена фурна. Включвам фурната на 250 градуса за около час, след това намалявам на 180 и го оставям да се пече още 3 часа.

Ето резултата:
   

   

Гъбите на последната снимка са импровизация, която много се одобри!  Wink
Цитирай


Обожавам капама !
Най-вкусен става заек на капама.Рецептата е на майка ми.Ако е дивеч една нощ се слага месото,нарязано на порции в марината от вино,2-3 глави нарязан лук,скилидки чесън,черен пипер и чубрица.
Вади се от маринатата,шпекова се със скилидки чесън,сланинка и морковчета за цвят/.Леко се запържва в олио.В глинен съд се подрежда месото,слага се и мазнината от пърженето,добавят се 10 обелени цели картофа/избират се по-малки/ цели морковчета,лукчета/повечко/,но дребни,скилидки чесън,10 маслини,няколко кисели краставички.Доливаш с вода,добавяш 2ч.ч. вино,черен пипер ,чубрица,дафинов лист,размиваш три супени лъжици брашно,червен пипер и печеш на 220 градуса два часа.Става мозък,по принцип винаги правя и питка.Чувстваш се като в банска механа.
Да ви е сладко !
Цитирай


Тази Коледа за първи път правих капама и много се хареса на всички в къщи.Прочетох много рецепти и в крайна сметка си я направих по мое усмотрение.Най-отдолу и отстрани наредих сърмички с кайма и ориз.След това сложих телешки пържоли,които предварително бях мариновала в прясно мляко и подправки,след това сложих свински пържоли мариновани с бяло вино,отгоре пилешки пържоли и накрая суров суджук.Между отделните слоеве месо сложих и гъби.Завих всичко със зелеви листа и късно вечерта сложих гювеча в студена фурна.Включих на 100 С и си легнах Crazy , а на сутринта всичко беше готово.
Цитирай


аз съм зле във кухнята,мо мъж ми готви...та неговата капама;

важно е месцето да е хубаво и ако може диво-той е ловджия и от време на време се намира нещо диво.прасенце,телешко, зайче, пиле или кокошка, суджук или кървавица...та месо каквото има,но поне 3 вида и нещо сушенко на вятър.сланинката и няколко листа зеле слага най-отдолу на гърнето, месото нарязано на парчета и омешано реди на ред, а върху него зеле с малко ориз ....та така докато свършат продуктите или се напълни гърнето.отгоре няколко листа зеле чаша вино,чаша вода, затваря се съда  и за той казва"най-важно е печенето"-по възможност на огън,но слаб,или на онези старите печки на дърва,дето може да се готви на тях поне 4-5 часа тихичко да къкри.за печенето-става и на фурна, най-е хубава на "дървен огън".
Цитирай


Колкото къщи в Разлог/Банско и околия - толкова различни капами  Laughing
В рецептата на баба ми няма капка течност (вино, за вода да не говорим).
Сланина (за дъното), к. зеле, ориз, картоф (1, макс.2 за цялто гърне), червено цвекло (домашно приготвено - демек кисело), чер пипер, дафинов лист, суджуци и кървавици от заклано наскоро прасе, месо- главно свинско и телешко. Реди се на пластове - месо и зеленчук. Завършва с цели листа к. зеле, които обикновено са изгорели и се изхвърлят като се отвори гърнето. Старите гърнета се запечатват с тесто. Слага се студено във фурната. Температурата е висока в началото, докато закъкри, след това цяла нощ на бавен огън.
На сутринта цялата къща ухае на зеле  Laughing и вечерта се празнува Нова година Smile
Цитирай


Дойде ли сезонът на киселото зеле, редовно готвя капама. Ето я моята рецепта - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=365379.new#new
Цитирай


 В нашия край капама няма, от форума я научих, съчетах различни мнения и рецепти и така. Моя вариянт и снимка тук:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=358532.msg9605865#msg9605865
 Майка ми за първи път опита капама, след като аз и я приготвих тази Коледа, а мъжа и (грък), направо се размаза и и каза да вземе рецептата и да му я приготвя редовно Laughing
Цитирай


Не съм правила никога, да си призная.  EmbarassedЩе ви следя рецептите. chef
Цитирай


Ооооо Блонди  Hug
Това ядене мога да го ям всеки ден до края на живота ми  Naughty
Обожавам го и в къщи е на особена почит !
Няма Коледа у нас без Капама  Naughty
Даже сега ме подсети и другата седмица ще направя  Hug
Цитирай


В рецептата на баба ми няма капка течност (вино, за вода да не говорим).

А за ориза не трябва ли? Или пуска достатъчно от зелето?  Thinking  А картофа за какво е?  Thinking

За заек не съм се сещала, че може да сложа, ще опитам  Smile
Цитирай


Моята капама е вариация на "Банска капама":
1. бяло месо - пиле, петел, пуйка. заешко не ми върви с кисело зеле.
2. червено месо - вече слагам само свинско, телешкото се отхвърли на семеен съвет.
3. сарми с повече кайма
4. суров колбас - има едни наденички за барбекю, те са много вкусни; ако не намеря - карначе или обикновена сурова наденица.
На дъното на гювеча слагам нарязано кисело зеле, объркано с наситнен бекон, ред бяло месо, ред сарми, ред червено месо, наденички. Покривам с кисело зеле. Наливам чаша вино - бяло или кипнато червено, подправките са червен пире, чер пипер, къри, бахар.

Имам и  мързеливи варианти:
1. Бяло месо, сарми, наденица.
2. Бяло месо, свинско и бекон.
Цитирай


1-14 от 17 отговора