«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

Ѕелги€/—офи€

ћнени€: 27 499
јз съм гол€м любител на хубавата капама. ≈то мо€та любима и изпитана рецепта:

— ќѕ— ј  јѕјћј

—винско - 250гр
“елешко - 200гр
ѕилешко - 300гр
бахур, кървавица или наденица (аз взимам панагюрска наденица, най-хубава е засега) - 200гр
пушен бекон или гърди - 150гр
средно гол€ма кисела зелка
1 ч.ч. ориз (от кръгли€ за предпочитане)
масло - 125гр
1 ч.ч. б€ло вино
1 ч.ч. вода
черен пипер и пикантина (ако са ви по-солени злеките - без никаква сол и пикантина  Stop)

Ќар€звате зелето на ивици и задушавате до омекване и намал€ване на 2/3 от обема му в тенджера. ƒобав€те ориза и пипера. –едите в гол€м гювеч ред зеле, после по равни части от всички месца, предварително нар€зани на късчета, на желана от вас големина. ѕосле масло. ѕак зеле, пак месо и масло и завършвате със зеле. “.е. делите зелето на три, а месото - на две. —ипвате водата и виното. —лагате в началото на силна фурна да започне да кипи, след това намал€вате и остав€те поне за 3 часа. Ќеверо€тно е  Blush



ѕрав€ си € редовно, не по повод или празник. ѕри вас как е?  Smile
—поделете изпитани, стари и от различни краища рецепти, ако знаете  Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 993
«а нас в къщи се оказа,че най-много ни харесва капамата в ко€то има пилешко(или заешко),свинско и сурово пушен суджук и зелеви сърми....

ѕилешки горни бутчета,свинско(малко шарено месо и малко по-сухо),сурово-пушен суджук.
ћесото се натърква с черен и червен пипер.

ќтделно си запържвам една глава лук,добав€м каймата и нар€заното месо на 1 пушено пилешко бутче. ато се позапържи добав€м измити€ ориз.—лед като стане стъклен слагам подправките: черен пипер,червен пипер,чубрица.
«авивам сърмите.

¬ една тава си нар€звам кисело зеле и хубаво го обърквам с червен пипер.

¬ глинен гювеч нареждам кълцаното кисело зеле,после ред€ месо,пак зеле.... ъм средата на гювеча слагам сърмите,а най-отгоре слагам суджука и завършвам пак със зеле,като гледам да сложа н€колко цели листа преди да сложа капака.Ќаливам 2 ч.ч вода и наливам около1 к.ч. олио.

Ќаредени€ глинен съд слагам в студена фурна и включвам на силно отгоре и отдолу. огато заври намал€вам на около150 градуса.ѕека н€колко часа.
—тава фантази€....ј колко червено вино изпива  Crazy Crazy Crazy Crazy
« ѕоследна редакци€: чт, 26 фев 2009, 09:06 от TheNMaster »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 896
 апама прав€ без да следвам н€каква специална рецепта  Blush —лагам каквото ми хрумне. ѕоследната, ко€то правих беше: кисело зеле, сарми от Ѕъдни вечер, пилешко и свинско. ѕече се мноооого дълго, първо н€колко часа на макс, после намал€вах постепенно градусите. »махме гости и из€доха всичко, аз не усп€х да опитам  Crossing Arms  азаха, че била много хубава.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 537
јз € прав€ с свинско, телешко,пилешко, ако имам слагам и суджук кесело зеле, черен пипер на зърна, червен пипер, чаша червено вино и задължително наредена сланина на дъното на гювеча.ƒоливам водичка, покривам отгоре хубаво със цели зелеви листа ,бум във фурната/без капак отгоре/ и забрав€м за 3 часа за него. огато е готово само изхвърл€м изгорелите отгоре лист€ и нападаме,става мозък. Flutter
÷итирай

Ќ€къде на път....

ћнени€: 9 380
јз € прав€ изц€ло по суров начин - нищо не запържвам или задушавам!!!

ћо€та капама

# 200гр. свинско месо или ребърца
# 200гр. телешко месо
# 3-4 пилешки горни бутчета
# 1 сурово-сушен суджук
# 1 средно гол€ма зелка
# 1с.л. зехтин
# 1к.ч. ориз
# 1 стрък праз
# 1ч.ч. червено вино
# черен пипер и кимион на вкус

ќт зелката остав€м 3-4 големи листа, половината нар€звам на ситно, а от останалата част приготв€м сърмичките. ќриза, ситно нар€зани€ праз и подправките обърквам заедно и завивам сърмички.
«апочвам да ред€ в глинен гювеч:
Ќа дъното слагам 1 с.л. зехтин.
ќвкус€вам трите вида месо с подправките.
ѕосле нар€заното зеле от най-вътрешната част на зелката (това, което е вече малки листа за сърмички). –ед€ телешкото месо. ѕосле ред зеле. –ед€ пилешките горни бутчета. ѕосле сърмичките. ѕосле ред свинското месо. –ед зеле. —лагам сурово-сушени€ суджук и най-отгоре завивам с листовете зеле. Ќаливам 1ч.ч. червено вино. —лагам го в студена фурна. ¬ключвам фурната на 250 градуса за около час, след това намал€вам на 180 и го остав€м да се пече още 3 часа.

≈то резултата:
   

   

√ъбите на последната снимка са импровизаци€, ко€то много се одобри!  Wink
÷итирай


ћнени€: 2 095
ќбожавам капама !
Ќай-вкусен става заек на капама.–ецептата е на майка ми.јко е дивеч една нощ се слага месото,нар€зано на порции в марината от вино,2-3 глави нар€зан лук,скилидки чесън,черен пипер и чубрица.
¬ади се от маринатата,шпекова се със скилидки чесън,сланинка и морковчета за цв€т/.Ћеко се запържва в олио.¬ глинен съд се подрежда месото,слага се и мазнината от пърженето,добав€т се 10 обелени цели картофа/избират се по-малки/ цели морковчета,лукчета/повечко/,но дребни,скилидки чесън,10 маслини,н€колко кисели краставички.ƒоливаш с вода,добав€ш 2ч.ч. вино,черен пипер ,чубрица,дафинов лист,размиваш три супени лъжици брашно,червен пипер и печеш на 220 градуса два часа.—тава мозък,по принцип винаги прав€ и питка.„увстваш се като в банска механа.
ƒа ви е сладко !
÷итирай


ћнени€: 712
“ази  оледа за първи път правих капама и много се хареса на всички в къщи.ѕрочетох много рецепти и в крайна сметка си € направих по мое усмотрение.Ќай-отдолу и отстрани наредих сърмички с кайма и ориз.—лед това сложих телешки пържоли,които предварително б€х мариновала в пр€сно мл€ко и подправки,след това сложих свински пържоли мариновани с б€ло вино,отгоре пилешки пържоли и накра€ суров суджук.ћежду отделните слоеве месо сложих и гъби.«авих всичко със зелеви листа и късно вечерта сложих гювеча в студена фурна.¬ключих на 100 — и си легнах Crazy , а на сутринта всичко беше готово.
÷итирай

благоевград

ћнени€: 132
аз съм зле във кухн€та,мо мъж ми готви...та неговата капама;

важно е месцето да е хубаво и ако може диво-той е ловджи€ и от време на време се намира нещо диво.прасенце,телешко, зайче, пиле или кокошка, суджук или кървавица...та месо каквото има,но поне 3 вида и нещо сушенко на в€тър.сланинката и н€колко листа зеле слага най-отдолу на гърнето, месото нар€зано на парчета и омешано реди на ред, а върху него зеле с малко ориз ....та така докато свършат продуктите или се напълни гърнето.отгоре н€колко листа зеле чаша вино,чаша вода, затвар€ се съда  и за той казва"най-важно е печенето"-по възможност на огън,но слаб,или на онези старите печки на дърва,дето може да се готви на т€х поне 4-5 часа тихичко да къкри.за печенето-става и на фурна, най-е хубава на "дървен огън".
÷итирай


ћнени€: 1 800
 олкото къщи в –азлог/Ѕанско и околи€ - толкова различни капами  Laughing
¬ рецептата на баба ми н€ма капка течност (вино, за вода да не говорим).
—ланина (за дъното), к. зеле, ориз, картоф (1, макс.2 за ц€лто гърне), червено цвекло (домашно приготвено - демек кисело), чер пипер, дафинов лист, суджуци и кървавици от заклано наскоро прасе, месо- главно свинско и телешко. –еди се на пластове - месо и зеленчук. «авършва с цели листа к. зеле, които обикновено са изгорели и се изхвърл€т като се отвори гърнето. —тарите гърнета се запечатват с тесто. —лага се студено във фурната. “емпературата е висока в началото, докато закъкри, след това ц€ла нощ на бавен огън.
Ќа сутринта ц€лата къща ухае на зеле  Laughing и вечерта се празнува Ќова година Smile
÷итирай


ћнени€: 660
ƒойде ли сезонът на киселото зеле, редовно готв€ капама. ≈то € мо€та рецепта - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=365379.new#new
÷итирай

Las Vegas

ћнени€: 778
 ¬ наши€ край капама н€ма, от форума € научих, съчетах различни мнени€ и рецепти и така. ћо€ вари€нт и снимка тук:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=358532.msg9605865#msg9605865
 ћайка ми за първи път опита капама, след като аз и € приготвих тази  оледа, а мъжа и (грък), направо се размаза и и каза да вземе рецептата и да му € приготв€ редовно Laughing
÷итирай


ћнени€: 2 798
Ќе съм правила никога, да си призна€.  Embarassedўе ви след€ рецептите. chef
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 541
ќоооо Ѕлонди  Hug
“ова €дене мога да го €м всеки ден до кра€ на живота ми  Naughty
ќбожавам го и в къщи е на особена почит !
Ќ€ма  оледа у нас без  апама  Naughty
ƒаже сега ме подсети и другата седмица ще направ€  Hug
÷итирай

Ѕелги€/—офи€

ћнени€: 27 499
¬ рецептата на баба ми н€ма капка течност (вино, за вода да не говорим).

ј за ориза не тр€бва ли? »ли пуска достатъчно от зелето?  Thinking  ј картофа за какво е?  Thinking

«а заек не съм се сещала, че може да сложа, ще опитам  Smile
÷итирай

јле€та на славата

ћнени€: 1 207
ћо€та капама е вариаци€ на "Ѕанска капама":
1. б€ло месо - пиле, петел, пуйка. заешко не ми върви с кисело зеле.
2. червено месо - вече слагам само свинско, телешкото се отхвърли на семеен съвет.
3. сарми с повече кайма
4. суров колбас - има едни наденички за барбекю, те са много вкусни; ако не намер€ - карначе или обикновена сурова наденица.
Ќа дъното на гювеча слагам нар€зано кисело зеле, объркано с наситнен бекон, ред б€ло месо, ред сарми, ред червено месо, наденички. ѕокривам с кисело зеле. Ќаливам чаша вино - б€ло или кипнато червено, подправките са червен пире, чер пипер, къри, бахар.

»мам и  мързеливи варианти:
1. Ѕ€ло месо, сарми, наденица.
2. Ѕ€ло месо, свинско и бекон.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора