Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 фев. 2009, 11:10 ч.

Психосоматични обяснения за болестите

 • 6 713
 • 14
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 15 565
Мисля, че ще ви е интересна тази статия:

линк: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1276961

Все повече лекари са склонни да приемат, че болестите имат освен физиологични и т.нар. психосоматични причини. При възникването на психоемоционален проблем нервната ни система изпраща импулси на едни или други органи и предизвиква здравословни проблеми.

Каква е всъщност връзката между определено заболяване и нашия вътрешен свят според привържениците на това разбиране?

Много психотерапевти твърдят, че съвременната западна медицина не лекува човека, а се бори с конкретното му заболяване, т.е. тя се стреми да потисне болестта или да отстрани последствията от нея, докато причините остават дълбоко в подсъзнанието и продължават своето вредно въздействие.

Специалистите по психосоматика смятат, че ако нещо го боли, човек всъщност изпитва вина пред някого или за нещо, т.е. болката е своеобразно наказание за тази вина.

Алергията, например, е защитна реакция, свързана с неувереността в себе си, прекарания стрес и чувството за страх. Същото се отнася и за кожните заболявания.

Болестите на гърлото пък са признак за обида - често от гърло страдат децата, чиито родители постоянно се карат. Кашлицата пък е своеобразна форма на защита при неприемането на някаква ситуация.

Според психосоматиците болките във врата свидетелстват за това, че човек проявява твърде голямо упорство и отказва да приеме гледна точка, различаваща се от неговата. Проблемите с щитовидната жлеза са признак за това, че в дадения момент ние не сме способни да реализираме своите планове.

За заболяванията на белите дробове се твърди, че отразяват нашия страх от случващото се в живота, а сърдечно-съдовата система страда най-силно от чувството за вина, потиснатата или несподелена любов, отчаянието.

От инфаркт и инсулт най-често умират тези, които са свикнали да постигат целите си с всякакви средства и на всяка цена.

Високото кръвно е присъщо за хората, които не спират да съжаляват за някои събития в миналото си, а ниското - за тези с комплекс за малоценност.

Проблемите с очите показват, че отказваме да видим реалните неща , а с ушите - че не искаме да чуем каквото и да било извън собствения си вътрешен глас.

Неприятностите със стомаха издават неспособността да се адаптираме към нова за нас ситуация или среда, стомашната язва - страха от тази ситуация.

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да се обяснят като психологична защита от негативизма в живота, докато камъните в жлъчката, черния дроб и бъбреците започват да растат, когато се ядосваме твърде много.

Проблемите с гръбначния стълб са знак за недостиг на емоционална подкрепа и липса на приоритети.

Заболяванията на половите органи винаги са свързани с проблеми в личните отношения с другия пол, с неувереността на мъжа или жената в себе си.

За психотерапевтите краката са своеобразен символ на жизнената опора и затова ако те ни болят или отичат, това означава, че не чувстваме "почвата" под краката си, че не сме доволни от днешния ден и не сме уверени в утрешния.

От артрит и подагра страдат хората, лишени от любов и внимание от страна на околните, твърде критичните хора или тези, които се чувстват обидени на всички.

И накрая, психосоматичното обяснение на всички видове злокачествени заболявания е, че те възникват поради силното чувство на омраза, което човек изпитва към някого или нещо.

Без съмнение подобен подход в обясняване на едно или друго заболяване на мнозина ще се стори твърде авангарден и дори абсурден. И все пак, ако подходим по-градивно и не отричаме всичко, за което не намираме достатъчно доказателства, може би ще успеем да намерим поне малко истина в някое от тези схващания.

# 1
 • Мнения: 2 110
Абсолютно съм съгласна с всичко написано ! Peace

Търсех нещо за главоболието, ама аз ли не видях ..или няма ?

# 2
 • София
 • Мнения: 15 565
Няма за главата, за съжаление. И на мен ми трябва обяснение за мигрената.
Може би това за врата има нещо общо:
Според психосоматиците болките във врата свидетелстват за това, че човек проявява твърде голямо упорство и отказва да приеме гледна точка, различаваща се от неговата.

# 3
 • Мнения: 2 110
Благодаря ти ! Ако намериш нещо пиши !

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 1 838
"И накрая, психосоматичното обяснение на всички видове злокачествени заболявания е, че те възникват поради силното чувство на омраза, което човек изпитва към някого или нещо."

С това не съм съгласна, защото познавах изключително добри хора, които си отидоха от тази болест.

# 5
 • Мнения: 802
Това ми хареса много !
Мисля, че има истина !

# 6
 • Мнения: 2 257
Има доста литература по този въпрос, нещата, които тази статия е обхванала са доста повърхностни, но в общи линии това е идеята, да. Много от физическите болести са на психосоматична основа - т.е. начинът, по който ги възприемаме и интерпретираме може да ни доведе до телесни смущения. Ако боледува душата, може да се разболее и тялото. Понеже съм в чужбина, чета англоезична литература по въпроса, но има една много лесно разбираема книжка и на български - казва се "От душата към тялото".

Но! Тази материя е много деликатна и не трябва да се приемат нещата по начина, споменат тук по-рано - напр., че ако мразиш някой, непременно ще се разболееш от нещо ужасно. Нещата са комплексни и човек трябва да се порови и поинтересува, преди да направи генералните заключения.

# 7
 • somewhere over the rainbow
 • Мнения: 2 498
Има доста литература по този въпрос, ...
Така е. Peace Класическата хомеопатия до голяма степен се основава на тази теза. И е факт, че е много успешен начин на лечение.

Имам книгата "Излекувай живота си" на Луиз Хей. Там много подробно е застъпена тезата и са изброени възможните психосоматични причини на почти всички заболявания, както и какво трябва да променим в мисленето си, за да подобрим състоянието си. Самата Луиз Хей е била болна от рак и се е излекувала така. Това я е накарало да напише книгите си.
Сега ще я потърся, за да видя какво пише за главоболието Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 4 465
Германската нова медицина на д-р Хамер http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=276180.0Тук има страшно много информация.

# 9
 • Мнения: 2 257
Течението, към което аз съм се насочила не е свързано с хомеопатия, нетрадиционна медицина и т.н., но съм напълно съгласна, че тези подходи работят за тези индивиди, на които прилягат. Моите литератури са по-скоро чисто психиатрични и насочени към психологично-психиатрично-медицинския подход, ако изобщо мога да го нарека така. Crazy
Каквото и да е, важното е, че има връзка между душевните възприятия и телесните болести и то съвсем не маловажна.

# 10
 • София
 • Мнения: 15 565
"И накрая, психосоматичното обяснение на всички видове злокачествени заболявания е, че те възникват поради силното чувство на омраза, което човек изпитва към някого или нещо."

С това не съм съгласна, защото познавах изключително добри хора, които си отидоха от тази болест.

По-скоро от рак се разболяват хора, обградени от омраза, или по-точно живеят дълго с хора, които не могат да им дадат любов.

Хули, благодаря за линка!  bouquet

# 11
 • Мнения: 857
Съгласна съм с написаното.
Самата аз имах доста неприятни стомашни усещания, когато работех във фирма, където не можех да се впиша никак. Беше едно непрекъснато напрежение и стрес. В момента, в който напуснах - всичко се оправи.
Колкото до омразата - да, също има значение и енергийния вампиризъм на околните.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 838
Самата аз имах доста неприятни стомашни усещания, когато работех във фирма, където не можех да се впиша никак. Беше едно непрекъснато напрежение и стрес. В момента, в който напуснах - всичко се оправи.

Но това може да се тълкува и иначе- вследствие на стреса се влияе стомахът.

# 13
 • Мнения: 3 794
Тук също е писано по въпроса .

# 14
 • Мнения: 737
интересно bowuu

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт