Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора
  Хайде момичета дайте идеи кака се прави домашен катък от прясно мляко.
Трябва ли да е домашно сиренето и въобще цялата технология.

 Благодаря ви!
Цитирай


 Катък
2 кофички кисело мляко
150 гр-сирене
   Киселото мляко се изцежда през марля, не по-малко от 5-6 часа.Вече изцеденото мляко се изсипва върху надробеното сирене.Отгоре се украсява с маслинки, пресен зелен лук, копър или магданоз на вкус.Може да се сложат и нарязани краставички.

Още един!
Прави се от  овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки.
Цитирай


  Благодаря ти  Си ♥ си ♥ !  Hug
 Мислех си че може да се прави от краве мляко домашно,понеже купувам редовно,но явно няма начин  Tired
 
 Желая ти приятен ден!!!
Цитирай


Аз пък не виждам защо няма да може да стане и с краве мляко  newsm78
Едно време баба ми го правеше с овче по простата причина че имаха овце, а не крави.
Но защо пък да не става с краве... някак странно ми се струва.
Нали е все мляко  Thinking
« Последна редакция: Пет., 27 Февр. 2009, 12:32 от МАЙКА »
Цитирай


момичета, истинският катък се прави от овче мляко и то само през месеците юли и август. Този, който продават по магазините е цедено кисело мляко със сол, няма нищо общо с изтинският.
Млякото се вари на водна баня поне 3 часа, след това се прецежда (за да няма бучки), слага му се сол и започваедно голямо бъркане при определена температура (разбърква се няколко пъти на ден). Готов е за консумация за около 10 дни. След това се пълни в буркани и се съхранява във хладилник колкото искате дълго време. Имам още няколко буркана - много е хубав.
Цитирай



Още един!
Прави се от  овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки.

И аз съм чувала, че това е оригиналният катък - всички други са имитации. Бучката сирене се слага за мая, да се подсири млякото.
Освен това са ми разказвали, че запечатаните буркани се заравяли в земята - в специален трап и там се оставяли, докато катъкът "узрее", а и след това. Поне така са действали в предхладилниковата епоха.  Laughing
Цитирай


МАЙКА с кравето по същият начин ли като с овчето-да се вари на водна баня и т.н.
Цитирай


Но защо пък да не става с краве... някак странно ми се струва.
Нали е все мляко  Thinking

заради това

момичета, истинският катък се прави от овче мляко и то само през месеците юли и август.

Кравето мляко е доста рядко.
Ако го вариш дълго време, трябва да е двойно на овчето. При което обаче добива жълтеникав цвят.  Дори от овчето не се прави по всяко време, а само в най-горещите летни месеци, защото тогава маслеността на млякото е най-голяма.
Истинския катък  не се прави със сирене. Сирената са добавки, добре направения катък си се хваща сам, оставен както V_pet казва и да се бърка, бърка, бърка на студено място, непозволявайки му да капне капка вода в него, тъй като го разваля /или пък на по-топла т* - пресича се/ През това време се държи на студено място, дори на водна баня в съд с ледена вода.
И наистина до края на пролетта си се запазва с хубав вкус, без стерилизация на бурканите.

Как`Сийка , траповете в земята са използвани вместо хладилниците. Спомням си нашите как прибираха бурканите с месо в трапа, където е водомера на студено, тъй като "мазето" им е топло. Освен в такива трапове, катъка на село го прибираха в дебели найлонови торби/чували в кладенеца на студено, тъй като количеството му е голямо и нормален хладилник не чи го събрал.
Цитирай


да се добавя.

От кравето мляко обаче се получава точно този катък със сиренето.
Вари се няколко часа млякото и след кат о  изстине и охлади му се прибавят малки бучки сирене, запечатва се в буркани. Е, от сиренето вкуса му е малко по-друг, но пък щом не сте хапвали истински овчи домашен катък, няма как да направите разликата и ще ви хареса.

Аз правя и друг "катък" от краве мляко - прецеждам - много добре, киселото краве мляко /но домашно/. След това разбърквам добре със сол и прибавям малко по малко прясно мляко.
На гъстота докарва този, който продават по магазините като "катък" /цеденото мляко/, но пък на вкус е по-добър.
Цитирай


момичета, истинският катък се прави от овче мляко и то само през месеците юли и август. Този, който продават по магазините е цедено кисело мляко със сол, няма нищо общо с изтинският.
Млякото се вари на водна баня поне 3 часа, след това се прецежда (за да няма бучки), слага му се сол и започваедно голямо бъркане при определена температура (разбърква се няколко пъти на ден). Готов е за консумация за около 10 дни. След това се пълни в буркани и се съхранява във хладилник колкото искате дълго време. Имам още няколко буркана - много е хубав.

Да точно така, аз съм от този край където се прави катък и баба ми е разказвала как се прави. Това по магазините е млечен деликатес.

Аз например харесвам катък с диня.
Цитирай


момичета, истинският катък се прави от овче мляко и то само през месеците юли и август. Този, който продават по магазините е цедено кисело мляко със сол, няма нищо общо с изтинският.
Млякото се вари на водна баня поне 3 часа, след това се прецежда (за да няма бучки), слага му се сол и започваедно голямо бъркане при определена температура (разбърква се няколко пъти на ден). Готов е за консумация за около 10 дни. След това се пълни в буркани и се съхранява във хладилник колкото искате дълго време. Имам още няколко буркана - много е хубав.

така го прави и баба ми .Става страхотен
Цитирай


аз ще ти предложа малко по-лесна рецепта за домашен катък от краве мляко. сваряваш млякото /поне 3-4 литра/ и го поквасваш като за кисело мляко/аз го подквасям направо в тенжерата/, слагаш по 1 пълна лъжица кисело мляко и по 1 капка мая за сирене на всеки литър прясно мляко, а ако нямаш мая натрошаваш малко пърченце сирене. завиваш добре съда и чакаш 3-4 часа. сместа става гъста като кисело мляко. след като се охлади добре я слагаш на котлона само да заври. отново я охлаждаш и прецеждаш през тензух. сол на вкус. получава се много вкусен домашен катък. съхраняваш го в хладилник. не знам до колко ясно ти обясних, ако нещо не си разбрала питай.
Цитирай


МАЙКА с кравето по същият начин ли като с овчето-да се вари на водна баня и т.н.
Н е съм правила.
Просто разсъждаваах ... и се чудех защо пък да не стане катък от овче мляко.
Е, няма да е като на баба ми катъка, дето правеше преди мноооооооого години, когато имаха овце, но те много неща вече не са като тогава.
Цитирай



Освен това са ми разказвали, че запечатаните буркани се заравяли в земята - в специален трап и там се оставяли, докато катъкът "узрее", а и след това. Поне така са действали в предхладилниковата епоха.  Laughing

Не знам за предхладилниковата епоха, но преди 15-ина години имам спомени, че баба ми на село заравяше катъка(в нашия край му казват авчакатък  Smile) в земята.
Цитирай


beki_11k ,точно това е рецептата която търсех и страшно много ти благодаря за нея  bouquet
 бях чувала за такъв катък,но не знаех какво точно се слага освен сол и кис.мляко и смата технология...

 Оказа се чудесен на вкус,лек и невероятен катък.Е не е като овчия,но не е и като този по магазините-фалшивия,който научих че се приготвя от цедено кисело мляко и ....сол


 още веднъж благодаря!!!
Цитирай


1-14 от 21 отговора