Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 фев. 2009, 10:26 ч.

Ти си циганин!

 • 12 305
 • 209
 •   1
Отговори
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
Да ви разкажа за проблема, с който ме запознаха тази сутрин. Имам нужда от мнения как да постъпя най-правилно.
Оказа се, че в групата на Криско има едно момиченце-циганче, осиновено. Та моят синковец вчера след обяд пред майка и и баща и  и казал "Ти си циганин", посочил и бащата и казал " И ти си циганин". Майката много се разстроила, разплакала се..бе кофти ситуация..  Confused Кристиян научи думичката циганин в детската градина от едно момченце там (днес разбрах, кой е първоизточника, който между другото пръв е казал на момиченцето - Ти си циганка. Учителката каза, че още тогава веднага реагира, но как точно - не знам). Имаше период, в който честичко използваше тази дума, явно за да провери реакцията ми. Тогава му обясних, че циганите са хора, като нас, че не са лоши (защото той вече знаеше, че били лоши  Rolling Eyes). Преди няколко дни даже ме пита "Мамо, нали циганин не е лоша дума" и аз му казах "Да, не е лоша и обидна дума"..(сега мисля, че може би беше грешка от моя страна. Вероятно е трябвало да му кажа, че тези хора искат да ги наричат роми, а циганин е обидно за тях. Но тогава въобще не ми е дошло до главата, че мога да се сблъскам с такъв проблем  Confused) Та сега аз трябва да говоря с Кристиян, без да му обяснявам, че въпросното момиченце е циганче, трябва по някакъв начин да го накарам да не използва тази дума спрямо нея.. ooooh! (без да казвам, и че е лоша дума..) Според госпожата трябвало да му кажа "Някои думички ги знаем, но не ги използваме пред други хора.." ..това няма да свърши работа, почти съм сигурна..
Ясно е, че Кристиян е малък и в тази дума въобще не влага смисъл, с който възрастните са я натоварили (обаче явно е усетил емоцията, което онова момченце е вложило в нея при изричането и. Т.е усеща, че нещо не е наред)..Родителита на момиченцето явно са много чувствителни на тази тема..аз ги разбирам, но какво да направя аз, така че да не насаждам някаква дискриминация..Аз не мисля, че има нещо срамно в това да си циганин..все пак човека прави името, не обратното.. ooooh!
Освен да му кажа, да не нарича детето повече така, защото то не е такова, че го е наранило така и да му обясня колкото мога, че хората се засягат от различни думички, които за едни са обидни, а за други не..

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Много е трудно на тригодишно дете да обясниш онази тънка разлика между "циганин" и "ром". Аз бих забранила на детето си, под страх от грозно наказание, изобщо да споменава вече тази дума. Също така ще го убедя, че въпросното момиченце не е циганче.
Сложен въпрос. Та нали децата ни виждат ежедневно цигани, виждат ги да ровят по кофите, да досаждат по светофарите. Как да им обясниш, че това е само една малка част от иначе горда, интелигентна, амбициозна  и трудолюбива народност?
Обяснявах на моите диванета, че лоши, крадливи, мръсни и неприятни хора има всякакви - и цигани, и българи, и евреи, и арменци, и турци, и американци... Но започнаха да вдяват чак като станаха на 5-6 години.
И ние имаме познати, които са осиновили ромче. Първата реакция на моите дзверове беше тайно да ме попитат дали не е циганче. Отговорих, че не е - не виждат ли, че майката и таткото са добре облечени, културни и добри хора, още повече, че са наши приятели. Просто детето им е по-мургавичко, но това не означава, че е лошо. Разбира се, децата ми не знаят, че е осиновено.
Офффф....

# 2
 • София
 • Мнения: 5 262
а защо циганин да е обидна дума?

# 3
 • Мнения: 2 110
Да, не е приятна ситуацията ,защото майката на другото дете е реагирала така. Смятам ,че си постъпила правилно.  Аз също уча детето си кой е негър, кой циганин, кой китаец.....
Но, друго се замислих. Майката на "циганчето", защо се е обидила? Та те са такива ! Думата "циганин" наистина не е обидна дума.

# 4
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
jam, аз също не мисля, че е обидна.., но родителите на детето се обиждат от нея..Болно им е..
И сега или трябва да си плюя на личните убеждения и да забраня на сина ми да използва тази дума, защото е "лоша" (като същевременно му внушавам, че да си циганин е лошо) или да оставя нещата така.. Rolling Eyes
Може би все пак на тази възраст забраната без много обяснения да върши най-добра работа.. знам ли..

# 5
 • Мнения: 9 817
Сложна и меко казано неприятна ситуация.
Интересно какво е предизвикала смелостта у твоето дете да обиди и майката и бащата?
Дали въпросното момиченце не го е провокирало с нещо, или пък някое друго дете от градината не го е навило да извърши това "геройство"?
И наистина е доста трудно да обясниш на едно дете какво е ром и какво циганин. Те възрастните не наричат циганите- роми, а какво ли искаме от децата. А пък и все си мисля, че родителите на момиченцето и роми да бяха наречени пак щяха да се обидят.
Поговори отново с детето си и не крий от него, че си разочарована от поведението му. Аз лично бих се притеснявала не само от факта, че то нарича другарчето си циганче, а че има смелостта да се обърне и към възрастни и то непознати и да използва епитети.

...............
Но, друго се замислих. Майката на "циганчето", защо се е обидила? Та те са такива ! Думата "циганин" наистина не е обидна дума.


Доста е трудно да си осиновител- минаваш през 9-те кръга на ада, за да имаш това дете. И е нормално майката да реагира така. Та тя чува обиди от устата на едно тригодишно и всичките й страхове се сбъдват,за това какво ли ще трябва да чуят и тя и детето й след 10-15 години?
Да, циганин не е обидна дума, но само за онази истинските цигани. За тези хора-осиновителите, това дете не е циганче, а тяхното дете.
Вие не бихте ли се обидили, ако обиждат вашите деца?!

# 6
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
Поговори отново с детето си и не крий от него, че си разочарована от поведението му. Аз лично бих се притеснявала не само от факта, че то нарича другарчето си циганче, а че има смелостта да се обърне и към възрастни и то непознати и да използва епитети.

То тази вечер след градина ще бъде разговора..А за това, че се е обърнал към възрастен с тази дума..за мен той не осъзнава напълно какво казва. Направил го е от лигавщина.. почти съм сигурна.. Например знае ,че глупак е лоша дума и след много забележки и караници спря въобще да я ползва.. даже като се изпусне някой път и се изчервява след това, защото знае, че такива неща не се говорят..

# 7
 • Мнения: 9 817
Izida , за това и започнах с това да потърсиш причината, детето ти да се обърне с тази дума към родителите на другото дете.
Какво или кого са му дали смелостта за тази му постъпка?
Дали няма някой подстрекател? Децата не правят нищо просто ей така.

# 8
 • Мнения: 2 331
а защо циганин да е обидна дума?
Думата не е обидна, а е натоварена с отрицателен заряд.Затова се обиждат хората. И много зависи как е казана репликата.НЕ ми се струва, че е било просто констатация, щом са се обидили хората и майката разсъждава върху ситуацията.
Много вероятно е детето да подражава на други, които са използвали думата и са с по-тарторски позиции в групата.
Иначе, аз бих постъпила като baibibi, поне докато децата порастат толкова, че да могат да разберат.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 189
Циганин не е лоша дума, лош е смисълът, който се влага. Досега не съм чула, дете да констатира за друго, че е българче /примерно/.
Моят син също има подобни изцепки, но "виновникът" в нашият случай е дядо му, който въпреки разговорите ни, все успява да му втълпи, че ако не слуша, циганите ще го откраднат и все в тоя дух.  Аз се старая да обяснявам, че има различни националности, но с различен успех - беше си направил изводи, че негрите са черни, защото са мръсни и лоши и целенасочено използваше думата, като обидна квалификация  #Crazy С много разговори, филмчета и клипчета, като че пооправихме нещата засега.

ПП. Има един рекламен слоган, който съм възприела като мото:  -  "Първо сме хора, после сме различни"

# 10
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
Преди извество време на тръгване на градината малкия ми се "оплака", че еди кое си момченце му  казало "А пък баща ти е циганин". Говорих и с друга майка. Тя ми каза, че и малката и дъщеря използва тази дума в къщи..въобще ме притеснява че "циганин" доста се търкаля из групата..Не знам, само забрани ми се въртят в главата..Ако се засека с майката на въпросното момиченце, смятам да си поговоря с нея и да и се извиня.. Confused

Сега се замислих, че Кристиян наистина е усетил отрицателната емоция в думата, когато е казана за пръв път и е подразбрал че е нещо лошо.. Което ме навежда на нелицеприятната мисъл да е обидил детето съзнателно..пфу..

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 11:44 от Izida

# 11
 • София
 • Мнения: 3 662
Много неприятна ситуация. Това, че децата са "открили" нова дума не трябва да те притеснява обаче. Просто обясни, че това не е обида и че има различни хора - негри, цигани, мулати, бели, червени. Това, че някой има различен цвят на кожата не го прави по-лош от другите, а само различен. Имаше някаква книжка за расите специално за деца, може да помогне.
В групата на дъщеря ми също има едно момиченце циганче. Като беше по-малка ми обясняваше, че детето било негърка, защото кожата и била по-тъмна и че живее в махалата. Наскоро обаче ми каза, че въпросното дете миришело гадно  Sick Аз много се учудих и я попитах как така гадно и тя ми обясни, че като я доближиш и мирише, имала куче и затова било така и обяснила госпожата.

# 12
 • Мнения: 2 479
Една калпазанка от групата на сина ми му беше казала, че е циганин, защото е черен...ами разстроено беше детето, та и на мен ми докривя, въпреки че нямаме нищо циганско в рода и дори не сме мургави...След цяло лято висене по плажа си беше с тен детето, ама как да обясниш на някоя такава девойка - няколко пъти му го беше казала, а и други започнали покрай нея. Идеше ми да се саморазправя, честно казано, защото и от разговори стигнах до извода, че въпросното момиченце явно обича да тормози другите деца.  В крайна сметка стигнах до извода, че е най - добре да говоря с учителката и да се вземат някакви мерки. Оттогава не ми се е оплаквал. Предполагам, че и във вашата група момченцето подстрекател е от този тип и твоят син предпочита да му подражава, вместо да е от "жертвите". Разбираемо е. Провери откъде е тръгнала цялата работа и говори с учителките. Що се отнася до думата - и аз не я намирам за обидна когато я употребявам, имайки предвид етноса на някого, но пък не е тайна, че тя често се използва и като синоним на всевъзможни отрицателни качества. На толкова малко дете най - добре просто да се забрани да я употребява, няма как да разбере за какво става въпрос...

# 13
 • София
 • Мнения: 957
Цигани - вид етнос.....в този дух биха били обясненията ми. Бих купила книжка за етносите. След това с по две думи обяснявам кой как и къде жиеее. След това бих казала, че има добри цигани, много добри, но също и такива, които не вършат добри неща. Същото за всички етноси.

Имахме проблем с нашия син преди доста години. И то заради това, че виждаше как обикалят кофите. Запознахме го с едни наши приятели, цигани и той така хареса мъжа, че после само за него говореше........За кофите - обясних, че са много бедни, но и че така са научени да живеят. Не са гнусливи и мръсотията хич не ги притеснява.

През думите на възрастните децата изграждат първите си отношения към всичко, така че с говорене и личен пример стават нещата......


А това с ромите - беше голяма глупост според мен, но това е друга тема......

# 14
 • Мнения: 2 110
Франческа Салиери , не бих се обидила.Ако осиновя циганче,и каквото и да е ....аз ще си го обичам избрала съм си го. Още повече ,че думата е използвана от дете, та те са толкова невинни и искрени.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт