Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 фев. 2009, 12:48 ч.

отказва да учи

 • 4 152
 • 40
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 328
сина ми е на 9г. в трети клас,още от първи клас учеше с частен учител в къщи ,колко учители сменихме ,колко сами не издържаха....бедна ви е фантазията просто.Не иска да учи и това е ,сам си го казва ,че го мързи и не иска.Всичко сме опитали и награди ако е слушал учителката и наказания с тв и компютър-нищо не помага и от разговори мазол ми излезе на езика -нищо.Преди да дойде учителя говорим да слуша ,заплашвам го ,какво ще стане ако не слуша ,той се съгласява ,обещава и после точно обратното.Катери се по гардероба,масата,изтърва си химикала и го търси един час и най -безцеремонно си казва че не иска да учи и това е.В училище пък се лигави ,прави се на палячо...от малък си е такъв лигльо ,все си казвам ще го израсте ,сега като че ли това го оправи ,вече е по -добре с дисциплината и се хвали как учителките вече не го мразели ами го хвалели,това траеше един месец сега нещо пак се отпусна....незнам вече какво да правя....с баща му сме полудели от малък все се оплакват от него,страх ме е някой да не ме доближи ,защото пак ще е за оплакване...

# 1
# 2
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Анабел, защо не консултирате детето с психолог. Може да има проблеми с концентрацията на вниманието и от там да идва проблема с ученето. Пробвайте, дано успеете да му помогнете.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Като изключим евентуални проблеми с концентрацията, попитай го дали ще му хареса да повтаря класа с по-малките, а неговите съученици да му се подиграват? Мисля, че той е напълно наясно, че няма да го оставите и все ще го бутате по някакъв начин - я с частни учители, я със заплахи, я с подкупи. Мисля, че не осъзнава последствията от това да го оставите да се издъни, да нареди двойките и да е пред оставане.

# 4
Съчувствам ти! Аз също се боря с това учене постоянно и съм се уплашила вече за малкия, защото все му помагаме. Той ни направи голам проблем в първи клас. Аз се държах много сериозно и строго, когато става дума за учебни неща И ТОЙ като се тръшна...  ooooh! оттогава имам страх и като не се е подготвил сядам с него кротко и така....

Какво да те посъветвам?! newsm78 Пробвай с личен пример! Примерно вечер- никакви TV и ком. не пускате, хапвате и хващате всички по една книжка, може да си обсъждате разпалено после прочетеното, все едно е супер забавно!
Пробвала съм го с по-големи деца. Работи, но на мен ми писва за около 2 седмици! Peace

# 5
В Медицинска Академия има една Детска клиника по психология или психиятрия- не съм сигурна точно. ....Със сигурност знам, че там има психолози, които работят с толкова големи деца (имам позната, която работеше там точно като детски психолог).
Там водят и болнички дечица, но има много и здрави, само с някой такъв проблем. Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 2 405
Интересно ми е защо пращате майката с детето на психолог?
Иначе аз имам същия проблем. Не с ученето въобще, а с писането на домашни.  Никога не е искал и да чете приказки, твърди, че това са пълни глупости.  Иначе  си има интереси, занимава се усърдно с неща далеч извън учебния материал.  И оценките му са добри, няма четворки. Обаче ми къса нервите ежедневно.  Дали просто да не ги оставим да си "трошат главите"?   newsm78

# 7
 • София
 • Мнения: 36 901
При моите не се е стигало до много сериозни проблеми, но общо-взето съм ги оставила точно да си трошат главите. Казах им, техните имена ги пише на техните бележници и каквото си изкарат, за тях си е. И че аз вече съм се дипломирала и проблем с образованието нямам. Сега на моменти има размишления дали да си напишат определено домашно, има малко охкане и пъшкане но им казвам, че ако искат могат да отидат без домашно. Досега с умишлено ненаписано домашно на се ходили.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
от малък си е такъв лигльо ,все си казвам ще го израсте ,....с баща му сме полудели от малък все се оплакват от него,страх ме е някой да не ме доближи ,защото пак ще е за оплакване...

Ами според мен това ви е проблема. Когато е бил малък е трябвало да говорите и да наказвате! Не напразно е измислено това с първите 7 години.
... но им казвам, че ако искат могат да отидат без домашно. Досега с умишлено ненаписано домашно на се ходили.
И аз така съм правила , ефект има. Но с уговорката ,че от около 5 год.възраст съм започнала да му "наливам" в главата акъл. Колко е важно да учи, как трябва да го прави за себе си ,за да успее, и т.н.
Сега не може да си представи, че може да е без домашно или не научил  Laughing.
 На теб - успех! Борбата ще е трудна ,но дано поне има ефект  Peace!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Интересно ми е защо пращате майката с детето на психолог? Иначе аз имам същия проблем. Не с ученето въобще, а с писането на домашни.  Никога не е искал и да чете приказки, твърди, че това са пълни глупости.  Иначе  си има интереси, занимава се усърдно с неща далеч извън учебния материал.  И оценките му са добри, няма четворки. Обаче ми къса нервите ежедневно.  Дали просто да не ги оставим да си "трошат главите"?    newsm78
Ами, от написаното останах с впечатление, че никои от подходите не е сработил. Дори и частните учители бягат. Явно има някакъв проблем. Не виждам нищо лошо, ако специалист поговори с детето. Това, че едно дете се консултира с психолог, съвсем не означава, че "не е наред". Още повече, че детето вече е на 9 години. Ако сега не потръгне ученето, кога? Колкото по-голям става, толкова по-трудно ще е, защото пропуските ще стават все повече и повече, а наваксването, още по-трудно.
Относно "трошенето на главите", те и без наше участие го правят. Затова, нека ние направим каквото трябва, пък да става каквото ще.

# 10
 • usa
 • Мнения: 3 491
И според мене се консултирайте с психолог. Могат да се научат ценни неща от тях (ако заговорят за лекарства обаче, е друга тема).
Съпругът ми е казвал за негов съученик с подобен проблем. Помогнала му е психологическата помощ. Има неща, които уж са елементарни и близки до ума, но човек някак не се сеща от само себе си. Как е подредено работното място на детето например, как изглежда стаята, в която учи, дали има дразнители, които да отвличат вниманието  (плакати по стените, играчки по рафтовете), кое след кое да учи, дали да има изрично написан график кое след кое да следва ...
Ей такива неща. Но не съм специалист, не ги знам.
Успех ви желая.

# 11
 • Мнения: 505
Аз не разбирам защо се налага детето да учи с частен учител, при това от първи клас? Не може да се справи с материала, не му се занимава сам или вие имате някакви специални планове за него?
Опитайте да спрете с учителите за известно време - така ще разбере, че трябва да разчита единствено на себе си и сам ще си носи последствията - наказания, слаби оценки и т.н.

# 12
 • в къщата на хълма
 • Мнения: 176
 Някои деца научавт повече с четене други с действия.За него ученето е задължение и може би това го кара да се противопоставя на вас и учителите. Трябва да потърсите някакъв интересен начин за учене, за които добрите педагози би трябвало да знаят по принцип Thinking
 Както са споменали и други майки важна е и обстановката, където учи, да е спокойно и да е само неговия си кът.Но това да има частен учител и на мен ми интересно, явно сте подтикнати от това, че имате проблеми с него.Много е ангажиран с ученето, хем в училище с учител, хем и вкъщи, май му идва множко.
 Трябва да поговориш с него, защо не иска да учи, какво не му е интересно, затруднява ли го нещо, и ако е да му обясниш, че може да му помогнеш.Не е необходимо да му се караш и хокаш, наказваш, а да намериш от учебните предмети, кои му харесват и да го подтикнеш да се занимава с тези уроци, дори и това да е спорта.
 Покажи му че той не е по малко умен от другите и за да го харесват съучениците му той трябва да знае повече от тях( доколкото си спомням на тази възраст това има голямо значение за тях) и че това няма да се получи докато той се прави на палячо.Всичко това казано с равен и безразличен тон сякаш това си е все пак негова работа.
 Баща ми винаги ми е казвал- "Щом не искаш да учиш, ще ходиш да пасеш овцете на дядо ти" Mr. Green, а аз съм го правила и не ми харесваше много да търча след тях по цял ден.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 402
Мисля, че трябва да опитате с по-раздвижени форми на обучение и по-схематично и логично представяне на материала - таблици, снимки, а също и с по-практични занимания.
Не всеки може да седи и да слуша/чете/запаметва и преразказва по учебник търпеливо.
Може би като начало да се концентрирате върху български и математика, без особено настояване за останалите предмети.
Имате проблем и с мотивацията и над това също трябва да се работи.
Понякога поглеждайте назад и си давайте положителна оценка за успехите, дори и да не е са достатъчни - все пак е напредък.
Има ценни книги с полезни идеи и дидактични игри. Има и специалисти, които могат да преценят какво затруднява и демотивира детето и да дадат насоки за работа с него.
Опитвали ли сте занималня, вместо частен учител?
Като специалист за консултация и насоки мога да препоръчам  http://pumpelina.eu/

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 20:30 от Prizma

# 14
 • София
 • Мнения: 2 405
Аз съм опитвала занималня - частна. Сменихме три. Първите две заради нездрави методологии, третата - поради пълната незаинтересованост и безотговорност от страна на преподавателите в нея.  Резултата беше сериозно дръпване назад с материала и оценките. За щастие навреме им бих шута, сега си късам нервите, но поне има смисъл.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт