Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте настоящи и бъдещи мамчета! През месец май ще излизам в болнични поради бременност и раждане. Искам да попитам времето, през което ще ползвам отпуск поради бременност и раждане, а след това и за отглеждане на дете до 2-год. възраст ще се признава ли за юридически стаж. Знам че се признава за трудов и осигурителен, но ако трудовия договор е за длъжност юрисконсулт дали ще се зачита за юридически този стаж? Много ще съм благодарна, ако знаете нещо по въпроса да споделите.

# 1
 • София
 • Мнения: 124
Категорично, няма причина да не се признава, ако си назначена на длъжност, на която преди това ти е течал /съгласно ЗСВ/. Защо иначе ще има толкова млади жени, кандидати за дознатели в МВР? LaughingКонкретно за юрисконсулт-без никакво съмнение!

# 2
 • там край морето- Варна
 • Мнения: 541
Абсолютно, щом си на длъжност юрисконсулт ти се зачита за такъв стажа.  Peace

# 3
 • Мнения: 5
Много ви благодаря за отговорите!  bouquet Имах някои съмненения, но сега вече съм спокойна, благодарение на вас  Wink

# 4
 • Варна
 • Мнения: 905
според мен по време на майчинство стажът се води общ, поне при учителите е така, доколкото си спомням  newsm78
както и по време на казармата за мъжете
така беше до преди 4-5 год.
може и да има някаква промяна ... но не знам къде трябва да се провери, мисля си за КТ, но не съм сигурна, сега ще поровя

# 5
 • Мнения: 23
Съгласно § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за адвокатурата (ДР на ЗА) "юридически стаж" е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят като дознатели в системата на Министерството на вътрешните работи. Юридически стаж включва реално отработеното време. Този стаж е различен от трудовия и осигурителен стаж. Какво би станало ако майката има няколко деца, отглежда ги всички, не работи.... В интерес на истината този текст не е прецизен и подлежи на различно тълкуване. Така, че в зависимост от работодателя може и да се зачете.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 253
Юридически стаж включва реално отработеното време. Този стаж е различен от трудовия и осигурителен стаж. Какво би станало ако майката има няколко деца, отглежда ги всички, не работи....

При вписване в Адвокатска колегия се взема предвид  и се счита за "юридически стаж" не само реално отработеното време, но и времето, докато траят отпуска за отглеждане на дете  - така ими е изгодно да го тълкуват, тъй като сумите за вписване нарастват в зависимост от юридическия стаж.

# 7
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
А ЗСВ?

# 8
 • Мнения: 5
Avia сигрна ли си, че се признава, защото аз се интересувам именно за вписване като адвокат в Адвокатската колегия?как тя ще го тълкува този стаж? newsm78

# 9
Бръмммммммммм

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 253
Мила , убедена съм, че е така - поне в Пловдив Peace
На моя приятелка и се наложи да плати за вписването по-висока такса, защото времето, през което е отглеждала детето си й го зачетоха за юридически стаж.
Имай предвид , че Съвета и Общото събрание към всяка колегия сами определят таксите и затова в различните колегии сумите са различни. Ако искаш проучи къде са ниски и се яви на изпит там. Факта, че си вписана в една колегия не те ограничава да работиш на територията на цялата страна.
Минус би могло да бъде например, ако колегията , в чийто район работиш, не те допуска на семинари и курсове за поддържане и повишаване на квалификацията, организирани само за техните си членове. Например колегията в Пловдив организира семинари за по 10-20 лв. и можеш лесно да си събереш точките за годината, а не да даваш фантастични суми за семинари по курортите, само и само да си вземеш точките.

# 11
 • Мнения: 5
Да, и аз вече се убедих, че се признава, понеже преди няколко дни попитах в самата колегия. А сега видях и твоя отговор, за който ти благодаря!  bouquet Аз се интересувам конкретно за Благоевградска колегия, но за изпита ще му мисля чак след раждането.Всичко да мине добре, а после ще се заема с този въпрос.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт