Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 7 405
Темата не е за и против кучетата.Имам проблем,заради което моля да ми дадете съвети.
Малката ми дъщеря е на 4г и половина.Обичаше кученцата като малка.На около тригодишна възраст едно улично куче ,без да го забележим,се промъкна отзад и я облиза по голото краче.Тя се уплаши страшно много,плака дълго и вечери наред не можеше да заспи спокойно.Преживя го.Но оттогава се страхува много от кучета.Аз винаги съм се страхувала,но съм се старала да не налагам на децата си този страх.Е,явно не успях.
Преди години живеехме в Сф,но тогава малката беше бебе.После поживяхме в Плевен.Там нямаше толкова много домашни кучета,които да се разхождат необезпокоявани из парковете.Обикновенно стопаните им ги държаха на каишка.Темата всъщност е именно за домашните кучета,а не за уличните такива.Откакто сме в Сф,вече един месец,Мими постоянно се плаши от тези животни.Често ходим на разходка в Западния парк.Там е пълно с хора,които са пуснали домашните си любимци да тичат на воля.Говоря за всякакви кучета,малки и големи.Не познавам различните породи.Детето ми никога не се пуска от ръката ми,стиска я до посиняване.Постоянно се оглежда.И забелязвам,че масово децата в парка се страхуват от кучетата.
Преди малко се върнахме от разходка в същия този парк.Имахме неприятна сценка.Вървим,Мими се оглежда като гърмян заек и ме стиска и в един момент я усещам как се напряга и стои до мен без да мърда.Обръщам се назад и виждам как едно малко куче тича право към нас.Докато се усетя то започна да скача по нея,аз я вдигнах,тя пищи,кучето скача.И отзад една възрастна жена ми казва:Не се бойте от кучето,то не хапе,само си скача.Е,омръзна ми.Съвсем възпитано и казах,че не е редно да си пуска кучето така без каишка.А тя викна :Ейй,каква майка си ти,язък,че имаш деца,направо ги съжалявам с такава майка Rolling Eyes.Освен това ми каза,че с това мразене на кучета скоро ще остана сама без мъж и деца Rolling Eyes.Това не ми стана много ясно.Тя тръгна нагоре,продължавайки да сипе ругатни по мой адрес.
Това не е единичен случай.Една млада жена след като и направих забележка,че двете и огромни кучета тичат срещу децата и лаят по тях ми каза,че и нейните кучета както моите деца имат нужда да потичат.
Аз ли нещо съм в грешка?Искам децата ми да обичат животните,но и да се пазят от тях.Искам домашните кучета да се водят на каишки,както е редно.Или не е редно?!
Мъжът ми твърди,че не мога да променя света.Аз и не искам.Но не мога просто така да си стоя и да гледам.
Купила съм си спрей.Моля,защитниците на кучета да не ме нападат.Не бих го ползвала,освен ако живота и здравето на мен и децата ми не са в опасност.Тогава няма да се колебая.Но спрея го взех да се защитавам от уличните кучета.Домашните нали си имат стопани!?
Как се справте вие,как възпитавате децата си в това отношение?
има ли закон  или наредба,на която да се опра?
На кого би трябвало да се обадя,за да се вземат мерки.?
Моля ви темата да не се превръща в бойно поле!

# 1
 • София
 • Мнения: 299
Мисля , че се приеха доста строги закони за домашните любимци. Но , като всичко в България не се спазват. Обичам животните , но ми е неприятно , че се изхождат в пясъчника където играят децата ни. И никога не съм видяла някой стопанин да си събере фекалиите на любимеца , както е редно .

# 2
 • София
 • Мнения: 2 581
За съжаление не мога да помогна със съвет.Съгласна съм с мнението ти,но няма как да накараш хората да си водят кучетата на каишки,което е много тъжно.Аз съм с фобия от кучета откакто се помня и избягвам местата където бих могла да срещна куче.От друга страна имаме две каракачанки,които са още малки и засега не ме е страх от тях,но изрично съм подчертала че ги искам оградени,далеч от мен.Дъщеря ми ходи да си играе с тях с баща си,не искам да й предавам моите страхове.Имаме мноого голям двор където да тичат,впредвид моите страхове не бих ги пуснал свободно незевисимо колко голямо доверие им имам(не че те са порода за водене на каишка - говоря принципно)

# 3
 • Мнения: 3 862
Валенце,аз живея точно срещу "кучешкия"парк в София и просто ми е писнало да се оглеждаме за лайна по тревата, че и по алеите даже.
Това ,което ти е казала онази собственичка-"А тя викна :Ейй,каква майка си ти,язък,че имаш деца,направо ги съжалявам с такава майка .Освен това ми каза,че с това мразене на кучета скоро ще остана сама без мъж и деца" за съжаление не е изолиран случай!Една моя приятелка има лаф-"Че кучкарите лаят повече от собствените им кучета".
Държа да уточня, че много обичам кучетата.През цялото ми детство сме имали домашен любимец.Това са годините до 89-та.Баща ми Бог да го прости ни беше научил като излизаме на вън да си носим найлоново пликче и салфетки/даже нямахме влажни кърпички/и винаги-винаги чистех акитата.Именно по тази причина това ми е болна тема.Защото знам, че може!Стига човек да има желание.Преди няколко месеца вървя с двете деца по Арсеналски и малко преди едно елитно заведение куче на каишка/т.е. със собственик/спира и се изаква на тротоара.Жената продължи по пътя си.Аз и викнах отзад да си изчисти акитата,а тя просто забърза ход и сви в първата пряка без дори да се обърне!
Нямам думи!
Всичко е до съзнание!

# 4
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
 Да се изкажа и аз като майка, но и като кучкар. Смятам, че кучетата също имат нужда да потичат и това е нормално, но да става в определени за това места в парковете. Също смятам, че по улиците кучето трябва да е задължително на каишка, както и когато е на място където се събират хора. Изпражненията също трябва да се събират и изхвърлят в кофата, освен ако няма специално предвидени за това места. Кучеата изобщо нямат място на детските площадки и винаги съм намирала за недопустимо разхождането им точно там.
 

цвети77 , ако държиш да видиш стопанин събиращ изпражненията на любимеца си, ей ме на! Насреща съм да те опровергая. И не съм единствената.  Grinning

# 5
 • София
 • Мнения: 7 405
gerka на кое казваш кучешкия парк,на Западния ли?
Той ни е най близкия парк,харесва ми,защото не е пренаселен,но кучетата...не знам,не може ли да се сложи нещо като охрана ,която да глобява собствениците на кучета,които не са на каишка?
jmoto ,за съжаление няма как да избегна местата с кучета,просто навсякъде има,навсякъде.
Както написах,до преди три години живеехме в Сф.И тогава имаше кучета.Но сега има много повече,много.И улични,и такива,които си имат стопани.
цвети77,и този проблем с кучешките фекалии е сериозен,да.Аз почти не позволявам на децата ми да играят на пясъчници,което е жалко. Confused
Не съм,интересно ми е да прочета и мнение на собственик на куче. Grinning
Моля те кажи ми има ли места в Сф,където си има алеи ли,не знам как да ги нарека,за домашни любимци?
За детските площадки си написала,че е недопустимо да се пускат кучета.а извън тях?Примерно редно ли е според теб домашните кучета да се пускат свободно да тичат в парка?

# 6
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
 Ами, не знам да има обособени места за кучета, но все пак има достатъчно места където не ходят много хора и особено деца, където да се пусне животното. (Преди имаше табелка в Борисовата градина на алеите "място за кучета", но за кратко, после изчезна, както и табелите  "забранено за кучета".) Не може да не се пускат кучетата, особено по-големите породи, но трябва да се знае къде може и къде не. В "Борисовата градина" по неписано правило кучетата се пускат на поляната при тебешира, а рано сутрин ги пускат и на алеите под езерото с лилиите (което не намирам за редно защото много деца се разхождат там).

# 7
 • София
 • Мнения: 7 405
Ох,в Западния парк има много закътани полянки,в които деца не съм виждала.Кучета също Rolling Eyes.А там ако ги пускат никой няма да им прави проблем.Кучетата си тичат по алеите и това си е.

# 8
 • Софее
 • Мнения: 575
Има закон, който забранява разхождането на кучета в градските паркове между 9.00 и 18.00, но това никой не го спазва, повечето стопани дори не го знаят.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 3 100
няма оправяне с тези кучета, мен много ме дразнят в градинката в която играе детето
постоянно съм под напрежение заради това
става въпрос за уличните, но съм сигурна че какъвто и закон да измислят за домашните в бг трудно някой  ще се стрясне от подобни закони
та в наща градинка са 2 , прави ми впечатление че децата ги пипат и си играят с тях , а на родителите не им пука от това, аз само подскачам и изрично съм забранила на моя да ги пипа
от друга страна обаче ние не познаваме някой с домашно куче и коте , за да може все пак малкия да си поиграе с тях , защото все пак е вече на 3 а само веднъж е докосвал куче
Валенцето ако бях на твое място  щях да избягвам местата където мога да срещна куче, защото то не е разходка на детето за положително изживяванв , ами стрес
сигурно щях и куршум да му лея, не че вярвам , ама мога ли пък да седя безучастна
сега и малко професионално-уча психология-
чела съм за деца напр. които при игра с зайче изведнъж някой зад гърбът им удря силно 2 капака -това е ескперимент - в последствие се оказва че тези деца изпитват страх от зайчета
така по принцип за да се преодолее страха трябва да стане много постепенно и плавно
в началото се изключват всякакви контакти с живи животни и на детето се дава да се докосва периодично в началото само визуално до снимки, картинки , книжки, клипчета където има в случая куче , плюшена играчка, придружени с много нежни обяснения
показват му се филмчета как деца играят с кучето , как го хранят , дават му вода , то радостно подскача , мърка и облизва
когато детето само прояви желание да осъществи контакт , може да мине време, не трябва да се насилва, но трябва целенасочено да се работи за преодоляването, в началото му се предоставя куче което е малко , по цвят различно от това от уплаха, и спокойно по дух, за кратко време , и детето да го пипа само ако само реши
ако не покаже страх , а не иска да го пипне , другия път пак и така
малко набързо го написах времето ме притиска , ако има нещо неясно пиши

Последна редакция: нд, 01 мар 2009, 15:23 от yasmina

# 10
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
Има закон, който забранява разхождането на кучета в градските паркове между 9.00 и 18.00, но това никой не го спазва, повечето стопани дори не го знаят.

И да не го знаят, поне сутрин повечето го спазват защото кучетата се извеждат преди работа. Аз също извеждам кучето сутрин преди 9 защото тогава водя малкия на градина. Слетобед е същата работа, само че тогава го извежда майка ми обикновено. Проблема е, че децата слетобед се извеждат по същото време като кучетата - след работа и няма начин да не се засичат. Затова и трябва да има обособени поляни, алеи и тн и за кучетата,където те да бъдат пускани (същите тези места е желателно да са оградени, както и детските площадки).

 При нас в Борисовата грдина е проблем това, че много кучкари си разхождат кучетата на Слона защото там има кафета и хич не им дреме за децата. Нямам нищо против да отидат и да си вземат кафе от там, но съм абсолютно против да седят по масите докато кучетата обикалят площадката съвсем свободно. Или вързано изкъсо или извън площадките. (Не, че изобщо кучетата трябва да са там, ама айде, колкото за едно кафе да мине човек да си купи ще го преживеем.)

# 11
 • София
 • Мнения: 299
Не съм  браво . Ако всички собственици на кучета мислеха като теб , въобще нямаше да я има тази тема. Мога само да ти кажа  smile3501

# 12
Аз имам подобен проблем.В нашата кооперация една лелка пуска още във входа огромното си куче без каишка.Сина ми се плаши.Аз и правя забележка и тя си продължава.Неколкократно отваряйки вратата на асансьора огромния пес бързайки да влезе вътре се сблъсква с мен и детето ми,напрово ни отнася.Кажете какво да направя  Sad Стопанката не реагира на постоянните ми забележки,че кучето трябва да е с нашийник и ,че 3 годишното ми момченце се стресира.Има ли закон на който да се опра.

# 13
 • София
 • Мнения: 915
Като собственик на куче да кажа, че има и паркове с обособени алеи за кучета. Например Северния парк. Има (или поне имаше) табела, че е за разходка на домашни любимци. Въпреки това ми се е случвало да се поскарам с някой, на който животното му пречи.
Никога не съм пускала моето куче да тича между децата, защото знам, че може да уплаши или бутне някой без да иска. Ясно е, че изпражненията са кофти гледка, но такава са и купищата фасове, мръсни памперси и всевъзможни боклуци на всяка детска площадка.
На авторката мога само да кажа, че за съжаление няма как да превъзпита простаците.

# 14
 • Мнения: 2 730
Оф болна тема и за мен ! И моето дете се плаши от кучета ! Обаче решение на проблема не виждам Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт