Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 056
Здравейте,

ще съм много благодарна ако някой ми каже възможно ли е изтрити (по погрешка) вскичките снимки от един фотоапарат да бъдат възстановени.
В смисъл, имало е много снимки и клипчета  и едно детенце явно е влязло в менюто и е дало "изтриване на всичко".
Фотоапаратите (или може би по-точно картите им) имат ли нещо като кошче? както на компютъра, от което да могат да бъдат възстановени
Има ли някаква програма, която да го направи това?

Както се досещате, изобщо не разбирам от тези неща и дано не вие смешно това което питам...

# 1
 • Варна
 • Мнения: 8 477
Мъчих се веднъж.Не успях Confused

# 2
 • Мнения: 91
Има някаква програма,с която могат да се възстановят,стига да не е правена снимка след изтриването,при нас стана така и 200 снимки се затриха Cry

# 3
 • София
 • Мнения: 1 056
Има някаква програма,с която могат да се възстановят,стига да не е правена снимка след изтриването,при нас стана така и 200 снимки се затриха Cry

Е, каква е таз програма ми е въпросчето?

# 4
 • Мнения: 183

Има ли някаква програма, която да го направи това?


Има програми,но не са безплатни или поне на мен когато ми трябваше такава-все намирах платени. Но иначе възстановяват снимките,стига картата да не е форматирана и фотоапарата като изтрие снимки да не почва да 'снима' от начало,в смисъл моя снима така А001,А002 и когато ги изтрих почна да снима от А032 <като изтритите са били с номера А001-А031>,а не от А001 Peace
Eто ти две http://www.filerecoverytools.com/products/fr_sd/
http://www.cardrecovery.com/

# 5
 • София
 • Мнения: 1 056
Много благодаря, little miss™ !

# 6
 • Мнения: 2 466
Въпреки модерните си програми,фотото ,където ми изтриха снимките от картата на фотоапарата, не можаха да ми възстановят нищо.
А бяха от важен празник на сина ми.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 056
Всъщност като се разтърсих малко по-обстойно в Гугъл открих мнооого такива програми. Написах "възстановяване на снимки" и...
Ще видим дали ще стане работата, имам познат с чиято помощ ще опитам (че сама не смея да правя такива неща). Явно не е толкова лесна работа.
Благодаря ви.

# 8
 • Мнения: 15 127
Пиши после какъв е резултатът - да знаят и другите.

# 9
 • Мнения: 2 388
Защо не се сетих и аз да пусна тема, когато трябваше.
Около 500 снимки с едно "цък" ги изтрих. Confused

# 10
 • София
 • Мнения: 1 056
Да, ще пиша, това ще стане чак след две-три седмици, защото апарата не е при мен в момента, но от прочетеното из Чичко Гугъл останах с впечатлението, че всичко което е снимано може да бъде възстановено. Но на няколко места пишеха, че зависи от картата (без да обясняват повече подробности).
Фотоапарата е на сестра ми, а тя е снимала след изтриването, така, че е възможно и да не се получи.
Впечатление ми направи това писание в един блог, от което съдя, че май всичко може да се възстанови още от най-първите снимки, но, както казах съм лаик в тази област и...ще видим:

Всички или почти всички от картите за цифрови фотоапарати използват FAT файловата система, при която има такава възможност и съществуват множество инструменти за възстановяване. Ето как това може да стане с fsck.vfat, като, разбира се, пътищата си ги нагласяте според вас. Ето тук например:

Винаги е хубаво да се работи върху копие на оригиналните данни. Копираме картата на твърдия диск:
dd if=/dev/sda1 of=/home/user/carddump bs=1024

Опцията -u e за undelete. Трябва да знаем името и директорията на файла, който искаме да възстановим. Обикновено това не е трудно, защото апаратите именоват файловете с увеличаване номера на снимката. Командата е нещо подобно на:
fsck.vfat -vru /DCIM_107/P100123.jpg /home/user/carddump

На този етап файлът трябва да е възстановен и ние можем да монтираме дъмпа на картата и да го прочетем:
mount -t vfat -o loop=/dev/loop1 /home/user/carddump /mnt/card

За Windows може да използвате препоръчаната от Сашо безплатна програма Restoration. А препоръчаната от zImage PhotoRec изглежда като опитималното решение за всички платформи.

Може и да има и по-лесен начин, но това сработи при мен. Ако някой има опит с безплатна (още по-добре свободна) програма за Windows и MacOS X, моля да сподели, а аз ще включа съветите му, за да стане наистиан полезно ръководство.


Всъщност не знам дали това възстановяване не се отнася за последно изтритото (както на компютрите един вид ундото), а не за всичко изтрито (един вид като кошче без да е изпразваноnewsm78 Но не знам дали това изобщо е възможно, щото човек като направи за две години 50000 снимки - изтрива, изтрива, изтрива, а възможно ли е да се пази толкова инфо някъде виртуално? Не знам, не разбирам!
Щото тука пък един гледайте какво пише:

DiskRecovery - възтанових си 20000 снимки с тая програмка - успех

Абе след известно време ще докладвам стана ли нещо...

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 16:25 от ludmilana

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт