Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 2 март 2009, 19:39 ч.
  • Преглеждания  122 797  Мнения  755  Онлайн  1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 7 162
  Предимството му пред другите "медовици" е в това,че се прави само от 1 блат и само за 1 час!Няма месене,няма точене,няма го дългото опичане на корите......
   Вкуса му е неописуемо прекрасен! Flutter Препоръчвам ви го най-горещо! Hug
   Това е източника..На руски е,затова ще го преведа.

 
   Тесто:
    100 г масло(или маргарин,или олио)
    2 яйца
    1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
    1/2 ч.ч. захар
    2 с.л. мед(аз сложих почти 3)
    1 ч.л. сода бикарбонат

    Крем:
    800г заквасена сметана(в оригиналната рецепта е само 500 г,но определено това не е достатъчно)
    2/3 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта 1/2 ч.ч.)
    100 г орехи(аз сложих повече и ги препекох предварително)
    шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете Wink )
    1 ванилена захар(от мен)

    В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
   Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
   Печем не умерена фурна  в намаслена и поръсена с брашно тава(авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре. Naughty).
  Готовността се проверява с дървена клечка.
  Готовият блат се срязва на две.
  Tавичката,в която пека,е сравнително малка,с диаметър на дъното 23-24 см. Peace

  За крема.Заквасената сметана се смесва със захарта.Добавя се и ванилия.Изчаква се ,захарта да се разтвори.
  Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
  Промазваме с крема долния блат,добавяме нарязаните на парченца сини сливи,опитваме се леко да ги замажем с крема.
  Слагаме горния блат.Добавяме останалите орехи към останалия крем.Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат.
  (авторката казва,че към едната част от крема може да се добави ром или коняк,но аз не съм добавяла)
 
   Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
   Престоява в хладилника 1 нощ.
   Да ви е сладко! Heart Eyes (Сигурна съм,че ще е! Wink )
  

 

Последна редакция: пн, 13 юли 2015, 08:53 от Редактор*

Реклама
# 1
  • Мнения: 7 474
Със сливите ще да е много вкусна  Crazy
Добре, че съм още на диета  Mr. Green

# 2
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 263
Селма,  отново оригинална идея!   bouquet

Със сливите ще да е много вкусна  Crazy
Добре, че съм още на диета  Mr. Green
И аз това си помислих!  Peace

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 7 162
   Благодаря! Hug Но идеята не е моя.....Намерих тортата в един руски сайт(дадох и линк към него).
   Правих я вече и със сливи,и без сливи.Много е хубава!
   И семейството,и гостите ми бяха във въсторг от нея!
   Със сливите,вкусът на тортата е много по-богат!Но и без тях Медовикът е страхотен! Grinning

# 4
  • Мнения: 4 358
Оле Селма за бой си да знаеш Wink.Аз точих 9 блата за Медовик #Crazy #Crazy #Crazy.Ма от де да знам, че Селма след мене ще пусне такава тема hahaha hahaha hahaha.
Ще се пробва задължително.Сега съм таман 90 кила hahaha hahaha hahaha шегувам се  Wink.Тренирам за 100  hahaha hahaha hahaha от твоите предложения Peace

# 5
  • в страната на чудесата
  • Мнения: 117
СУПЕР МИ ИЗГЛЕЖДА  newsm10 ВЕЧЕ СВАЛИХ РЕЦЕПТАТА И ЩЕ СЕ ПРАВИ ДРУГАТА СЕДМИЦА САМО НЕЗНАМ, КАКВА СМЕТАНА ДА КУПЯ,  КАКВА МАРКА newsm12

# 6
  • Мнения: 11 612
     Престоява в хладилника 1 нощ.
 

Със сливите ще да е много вкусна  Crazy
Добре, че съм още на диета  Mr. Green
И аз това си помислих!  Peace

Ей това от темата до тук не ми хареса....кой ще чака цяла вечер в хладилника newsm78,кой пък те комплексира с минусите си....

Добре,че с Бъни тренираме към по-голямо число!

Благодаря Селма, определено си купувам сливи и това ще е следващата торта. И без това днес се чудих какво да правя за сладко, но и да бях намерила - това седене 1 нощ в хладилника ми е отчайващо! Но...благодаря!  bouquet

# 7
  • София
  • Мнения: 1 243
Селма,
благодаря за страхотната рецепта, ще се пробва. Peace Тъкмо щях да правя медовик от тортената библиотека, но първо с нещо по лесно ще започна.
Но и аз като мама Ц. не съм съгласна със стоенете за 1 нощ в хладилника...ама ще го изтърпим някакси Wink

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 7 162
  МАма Цоцоланка,Дарилка,мога само да ви преложа един друг мой Медовик,който е готов за консумация само след един час стягане.Но....той е с повечко кори.Няма точене!Но....... има месене и печене.....

   

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 7 162
  Бъни,разсмя ме!Тортичката се получава не много голяма,да знаИш...  Wink Laughing

# 10
  • София
  • Мнения: 618
Оле Селма за бой си да знаеш Wink.Аз точих 9 блата за Медовик #Crazy #Crazy #Crazy.Ма от де да знам, че Селма след мене ще пусне такава тема hahaha hahaha hahaha.
Ще се пробва задължително.

И аз като Бъни, много я харесвам тази торта, ама пусто точене и печене на всеки блат Sick Мерси Селма, сега ще е приятно човек да си направи Медовик Joy Joy

# 11
  • Мнения: 2 804
Чудесна рецепта, някой ден ще я направя, ако не ме домързи.  bouquet

# 12
  • Мнения: 2 820
Теоретично меда може ли да се замени с глюкоза?

# 13
  • Мнения: 85
в момента я правя,но с яйчен крем и сметана,после ще кажа как е.  chef

# 14
  • New Zealand
  • Мнения: 5 184
Ммммммммммммммммммм
Ще се пробва

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт