Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 744 отговора

Sofia

Мнения: 7 140
  Предимството му пред другите "медовици" е в това,че се прави само от 1 блат и само за 1 час!Няма месене,няма точене,няма го дългото опичане на корите......
   Вкуса му е неописуемо прекрасен! Flutter Препоръчвам ви го най-горещо! Hug
   Това е източника..На руски е,затова ще го преведа.

 
   Тесто:
    100 г масло(или маргарин,или олио)
    2 яйца
    1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
    1/2 ч.ч. захар
    2 с.л. мед(аз сложих почти 3)
    1 ч.л. сода бикарбонат

    Крем:
    800г заквасена сметана(в оригиналната рецепта е само 500 г,но определено това не е достатъчно)
    2/3 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта 1/2 ч.ч.)
    100 г орехи(аз сложих повече и ги препекох предварително)
    шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете Wink )
    1 ванилена захар(от мен)

    В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
   Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
   Печем не умерена фурна  в намаслена и поръсена с брашно тава(авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре. Naughty).
  Готовността се проверява с дървена клечка.
  Готовият блат се срязва на две.
  Tавичката,в която пека,е сравнително малка,с диаметър на дъното 23-24 см. Peace

  За крема.Заквасената сметана се смесва със захарта.Добавя се и ванилия.Изчаква се ,захарта да се разтвори.
  Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
  Промазваме с крема долния блат,добавяме нарязаните на парченца сини сливи,опитваме се леко да ги замажем с крема.
  Слагаме горния блат.Добавяме останалите орехи към останалия крем.Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат.
  (авторката казва,че към едната част от крема може да се добави ром или коняк,но аз не съм добавяла)
 
   Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
   Престоява в хладилника 1 нощ.
   Да ви е сладко! Love (Сигурна съм,че ще е! Wink )
  

 
« Последна редакция: пн, 13 юли 2015, 08:53 от Редактор* »
Цитирай


Мнения: 7 473
Със сливите ще да е много вкусна  Crazy
Добре, че съм още на диета  Mr. Green
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Селма,  отново оригинална идея!   bouquet

Със сливите ще да е много вкусна  Crazy
Добре, че съм още на диета  Mr. Green
И аз това си помислих!  Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
   Благодаря! Hug Но идеята не е моя.....Намерих тортата в един руски сайт(дадох и линк към него).
   Правих я вече и със сливи,и без сливи.Много е хубава!
   И семейството,и гостите ми бяха във въсторг от нея!
   Със сливите,вкусът на тортата е много по-богат!Но и без тях Медовикът е страхотен! Very Happy
Цитирай


Мнения: 4 358
Оле Селма за бой си да знаеш Wink.Аз точих 9 блата за Медовик #Crazy #Crazy #Crazy.Ма от де да знам, че Селма след мене ще пусне такава тема hahaha hahaha hahaha.
Ще се пробва задължително.Сега съм таман 90 кила hahaha hahaha hahaha шегувам се  Wink.Тренирам за 100  hahaha hahaha hahaha от твоите предложения Peace
Цитирай

в страната на чудесата

Мнения: 117
СУПЕР МИ ИЗГЛЕЖДА  newsm10 ВЕЧЕ СВАЛИХ РЕЦЕПТАТА И ЩЕ СЕ ПРАВИ ДРУГАТА СЕДМИЦА САМО НЕЗНАМ, КАКВА СМЕТАНА ДА КУПЯ,  КАКВА МАРКА newsm12
Цитирай


Мнения: 11 612
     Престоява в хладилника 1 нощ.
 

Със сливите ще да е много вкусна  Crazy
Добре, че съм още на диета  Mr. Green
И аз това си помислих!  Peace

Ей това от темата до тук не ми хареса....кой ще чака цяла вечер в хладилника newsm78,кой пък те комплексира с минусите си....

Добре,че с Бъни тренираме към по-голямо число!

Благодаря Селма, определено си купувам сливи и това ще е следващата торта. И без това днес се чудих какво да правя за сладко, но и да бях намерила - това седене 1 нощ в хладилника ми е отчайващо! Но...благодаря!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 1 219
Селма,
благодаря за страхотната рецепта, ще се пробва. Peace Тъкмо щях да правя медовик от тортената библиотека, но първо с нещо по лесно ще започна.
Но и аз като мама Ц. не съм съгласна със стоенете за 1 нощ в хладилника...ама ще го изтърпим някакси Wink
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
  МАма Цоцоланка,Дарилка,мога само да ви преложа един друг мой Медовик,който е готов за консумация само след един час стягане.Но....той е с повечко кори.Няма точене!Но....... има месене и печене.....

   
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
  Бъни,разсмя ме!Тортичката се получава не много голяма,да знаИш...  Wink Laughing
Цитирай

София

Мнения: 618
Оле Селма за бой си да знаеш Wink.Аз точих 9 блата за Медовик #Crazy #Crazy #Crazy.Ма от де да знам, че Селма след мене ще пусне такава тема hahaha hahaha hahaha.
Ще се пробва задължително.

И аз като Бъни, много я харесвам тази торта, ама пусто точене и печене на всеки блат Sick Мерси Селма, сега ще е приятно човек да си направи Медовик 35 35
Цитирай


Мнения: 2 800
Чудесна рецепта, някой ден ще я направя, ако не ме домързи.  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 811
Теоретично меда може ли да се замени с глюкоза?
Цитирай


Мнения: 85
в момента я правя,но с яйчен крем и сметана,после ще кажа как е.  chef
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Ммммммммммммммммммм
Ще се пробва
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 744 отговора