Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 18
Мили мами,
Много искам да Ви питам какво мислите по въпроса с огромното количество изоставени деца в България.
Сигурно има много теми и много е писано по въпроса, но аз искам да попитам следното: не е ли най-правилното решение когато родители изоставят децата си на третия месец да им се отнемат родителските права и да се дават директно за осиновяване???! Всичко, според мен, е въпрос на промяна в закона и в семейното право. И ако ние можем да помогнем с нещо от типа на подписка и петиция - къде и как може да се направи така, че политиците да бъдат принудени да гласуват подобно решение? Извинявам се предварително, ако вече съществува подобна идея и ще съм ви задължена, ако ми кажете къде мога да прочета повече по този въпрос.
За мен е безобразие при положение, че толкова много семейства искат да осиновят дете и чакат с години, да не им бъдат давани тези изоставени и явно нежелани от родителите деца, вместо тези "родители" да ги хвърлят по домовете и да прибират после пари за тях или да ги измъчват и унищожават физически и психически.
Благодаря на всички предварително Simple Smile

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 815
Изоставени деца има, защото хората /трудно ми е да ги нарека така/ са супер безодговорни, без съвест и мислят преди всичко за себе си. #Cussing out
Бях чела скоро, че вече е променен закона, касаещ  родителските права. Мисля, че срокът, който се спряга там е 6 мес. дано не греше. Ама крайно време беше да се работи по въпроса.

# 2
 • На планетата Земя
 • Мнения: 4 607
Права си. Не зная какво може да се направи, за да се променят правилата, но промяна е нужна.
А и първите месеци на детето в истинска семейна среда са от изклщчително значение.

# 3
 • под голямата лоза
 • Мнения: 7 724
Права си. Ще се подпиша с две ръце в такава петиция.

# 4
 • Мнения: 2 084
Те могат да бъдат осиновени.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 259
Те могат да бъдат осиновени.

прочети внимателно постинга.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 8 308
И аз ще се подпиша в такава петиция.Повечето осиновители искат бебенца,което е разбираемо.В момента в който се откажеш от детето си трябва да ти се отнемат абсолютно всякакви права.

# 7
 • Мнения: 9 817
И за мен трябва родителските права на тези, които са оставили за повече от три месеца в институция децата си,  да бъдат отнемани.
Колкото повече преседява едно дете в институция, толкова повече намаляват шансовете му да бъде осиновено.
Промени в Семейния кодекс целят именно това, само че срокът е една година. Така би трябвало да се сложи край на т.нар. фиктивно родителство. 96% от родителите дали децата си за отглеждане са забравили, че съществуват. Страната ни е с най-висок % деца, настанени за отглеждане в домове. Статистиката е от черна по-черна. Условията в домовете са ужасни, персонала често няма нужната квалификация за да работи с тези деца, нито пък желанието.
За мен също е безобразие да има толкова чакащи за осиновяване, толкова изоставени деца и толкова малък процент осиновявания.

# 8
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 9 576
И аз бих се подписала под подобна петиция. Гледах репортажа за изоставените деца от началото на годината и ми се доплака.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
И аз бих подписала такава петиция. Срамота е наистина да има толкова изоставени деца и толкова много родители, които искат да си осиновят дете, но чакат безумно дълго. А и мисля, че трябва да се направи нещо за да се ограничи изоставянето на децата по домовете. Познавам деца от домове, жал ми е, че някой ги е създал и ги е захвърлил. Не ги радват толкова  подаръците, които им се набавят за празниците. На тези деца им липсва внимание и ласка, които няма как да се купят и да се занесат....

# 10
 • София
 • Мнения: 386
И за мен трябва родителските права на тези, които са оставили за повече от три месеца в институция децата си,  да бъдат отнемани.
Колкото повече преседява едно дете в институция, толкова повече намаляват шансовете му да бъде осиновено.
...За мен също е безобразие да има толкова чакащи за осиновяване, толкова изоставени деца и толкова малък процент осиновявания.
Peace
Колкото по-дълго време дечицата остават в институция толкова повече им объркват живота. Три месеца е дъстатъчно дълъг срок да решиш ще можеш ли да се грижиш за детето си и да си го вземеш обратно. Когато изтече това време, просто трябва да се даде шанс на мъниците за нормален и достоен живот.

# 11
 • София
 • Мнения: 638
Да, но основно това са циганчета, за които няма много желаещи да ги осиновят, дори и да са бебета.

# 12
 • Мнения: 18
А може ли някой, който има идея как се правят тези неща да пише какво точно трябва да се направи, как се стартира такава подписка и може ли това да стане в Интернет и в този клуб, например? Има ли юрист тук или трябжа да пиша на Сдружението на българските майки?

# 13
 • София
 • Мнения: 9 006
Ситуацията е изключително гнусна, защото повечето от тези, които си изоставят децата, си ги прибират за известно време няколко дни, преди да изтече срокът, след който ще ги лишат от родителски права и ще дадат детето за осиновяване. Между "клетниците", които си подхвърлят рожбите, има доста хитреци, които знаят как да се възползват от положението. Взимат детето от дома, а след известно време пак го захвърлят. Така никоя институция не е в състояние да ги принуди да се откажат от родителски права, а и не е в състояние да ги лиши от такива.
За повечето "родители", които са "принудени" да си изоставят децата, това е един добър и доходоносен бизнес. Но пък наистина има хора, които реално няма как да си гледат детето в някакъв момент и го оставят в дом, но като си стъпят на краката си го взимат и си го отглеждат. Тези родители биха били ощетени.
Аз лично познавам една жена, която трябваше да изостави детето си. Дори да изостави не е точната дума, просто се възползва временно от възможността някой друг да се грижи изцяло и денонощно за него. Та, тази жена, като си намери добра работа /след като изкара няколко курса за допълнителна квалификация/, си нае квартира и си прибра детето. Тя не би могла, като самотна майка /ама наистина самотна/ да успее да се квалифицира и да се подготви, за да бъде истински родител, ако не й беше предложена такава помощ.
Сложен е въпросът.

# 14
 • Мнения: 2 084
За какво точно става въпрос? Много внимателно четох. Изоставените деца няма да са изоставени ако се осиновят, а не ако се подпишат хиляди петиции.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт