Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2009, 14:55 ч.

За преговорите при покупка на жилище

 • 5 044
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 090
Въпросите ми са към форумците, купили жилище наскоро.

С колко % успяхте да свалите обявената цена? И има ли такива, които не са се "пазарили" изобщо?

Съпругът ми чел някаква статия, според която жилищата се купуват на цена от 5 до 15% по-ниска от обявената от продавача. Отнася се за Унгария. На мен ми се струва невъзможно, а и така излиза от опита ни досега. Успяваме да свалим 3% от цената. В момента сме в преговори за апартамент, който се продава на много добра цена. Успяхме да свалим със споменатите 3%, но съпругът ми не е доволен, иска още. А според мен преди нас пазарът е свалил достатъчно и ако продължаваме да упорстваме, ще загубим.

П.П. Поправих процентите, с които сме свалили, че не ги бях изчислила правилно. Wink

Последна редакция: вт, 03 мар 2009, 15:31 от Ванилия Канелска

# 1
 • Мнения: 183
Цената е тази, за която си стиснете ръцете. 15% отстъпка ми се вижда доста несериозно от страна на продавача, но не пречи да се пробвате.

# 2
 • Мнения: 4 393
Не съм се пазарила изобщо. Прегледах списъка със свободните жилища в блока, който си бях харесала, посочих кои ме интересуват, качих се да ги видя и си избрах едно. Цената ми се стори добра за да се пазаря, но това беше миналата година.

# 3
 • Мнения: 4 302
5% свалихме, през 2006. Но апартаментът беше голям, а те се купуват по трудно по принцип.
Спред мен нормално е между 0 и 10%. Вие сами ще усетите къде е границата, дори и да не се пазарите ( мен не ме бива особено честно казано, тея 5% по магия ни дойдоха).

Сега продаваме един, днес някакъв оптимист звънна на мъжа ми да го пита за цена с 20 хил евро по ниско  Laughing

# 4
 • Мнения: 1 090
И на нас ни звънна подобен оптимист. Laughing Още преди да е видял апартамента се опита да свали с 12 хил. евро.
Точно за това се ядосва мъжа ми - че хората свалят здраво, а ние някакви дребни сумички. Wink И сега е решил да държи на своето с риск да провали сделката.

# 5
 • София
 • Мнения: 7 668
Пробвайте, но ако много ви харесва и достигнатата цена ви задоволява - купувайте.
Като купувам съм пробвала да се пазаря, но само от позицията, че плащам в брой в момента.
Ако и документите на имота са читави - направо стоп капаро и после сделката.
Като продавам - няма пазарене, казано е за колко продавам. Когато ми дойдат с парите в брой - действаме. Ако искат да свалят - да си търсят друго.

# 6
 • Мнения: 1 298
И ние се пазарихме. То тук ако не се пазариш при покупка на жилище, ще те помислят за луд.  Laughing
Преговорите и пазаренето се правят от представителите на дветет страни, по принцип.
Ние успяхме към 3% да свалим, защото наистина нямаше за какво да се "хванем".
Преди това бяхме си харесали много един апартамент, но цената му според нашите брокери била висока.
Те се опитаха да я свалят до някаква по-приемлива, но продавачите отказваха.
Въпреки това  ние искахме да го купим, но точно брокерите ни разубедиха, че на такава цена не си заслужава и даже
можело и банката пари да не ни даде.

Тук пазаренето на цената при недвижимите имоти е направо страшно.
Брокерите са факири. При огледа се навират къде ли не и всичко е повод за намаляне на цената.

# 7
 • Мнения: 940
Въпросите ми са към форумците, купили жилище наскоро.

С колко % успяхте да свалите обявената цена? И има ли такива, които не са се "пазарили" изобщо?

Съпругът ми чел някаква статия, според която жилищата се купуват на цена от 5 до 15% по-ниска от обявената от продавача. Отнася се за Унгария. На мен ми се струва невъзможно, а и така излиза от опита ни досега. Успяваме да свалим 3% от цената. В момента сме в преговори за апартамент, който се продава на много добра цена. Успяхме да свалим със споменатите 3%, но съпругът ми не е доволен, иска още. А според мен преди нас пазарът е свалил достатъчно и ако продължаваме да упорстваме, ще загубим.

П.П. Поправих процентите, с които сме свалили, че не ги бях изчислила правилно. WinkНие не се пазарихме, а продавачът свали с 8 процента. Просто искаше да я продаде, а за нас беше добре дошло.

# 8
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 761
Хич не ме бива в пазаренето ...

# 9
 • София
 • Мнения: 1 516
Ако правилно смятам - с 10% свалихме.

Ако трябва да съм честна мисля, че продавача беше готов да свали още, но лично моето съмнение е, че брокерката не е предложила, както ние искахме. Защото все пак и нейния процент зависеше от това.

Аз предложих на мъжа ми да й предложи да й платим комисионната на по-високата цена. Един вид за нея е твърда печалбата и тя да сваля колкото може. Но той се запъна и не пожела. Затова си мисля, че самата ни брокерка след като свали толкова изобщо не е предложила повече.

Не винаги си мисля има резон за сваляне - но при нас беше очевадно. Апартаментът е стар, не ново строителство, беше оставен в безобразно състояние, никакъв търговски вид, собственикът бързаше вече да продава. Май  доста дълго го е продавал, искал е доста висока сума, да не кажа двойно на каквото го продаде и вече не искаше да рискува да го даде хич без пари явно. Беше затънал и в някакви дългове, но не ме интересуваха подробностите.

Ако не ни беше устроил квартала, квадратурата, въобще - имота е добър, но беше така запуснат, че не знам - някой дали си е помислил да го купи преди това. Съпругът понеже не се плаши от ремонти - виждаше отвъд състоянието сега. Цената ни беше определяща - искахме да се оправим с наличните средства, без заеми.

И си мисля, че ако бяхме предложили на брокерката да си вземе на по-високата цена комисионната (на нас това щеше да ни е около 200 евро отгоре, не повече), можеше да свали още 2-3000 евро от цената.

Но и тази цена, на която го взехме, е много добра. Честно казано колкото още да паднат, може би минимумът би бил тази цена, на която сега го взехме. В района все още са изключение тези цени, един вид - си беше находка в подходящ момент.

Все си мисля, че няма да има някакъв невероятен срив - ако трябва и някаква изкуствена схема ще измислят, но да ги дават едва ли не на килограм апартаментите - не вярвам.

# 10
 • Мнения: 9 006
И трите апартамента, които купихме в последните 5-6 години бяха толкова изгодни и апетитни, че имаше опашка за тях. Изобщо не ми хрумна да се пазаря, защото щях да ги изпусна за часове. Броих парите и благодарих на шанса, че беше на моя страна при покупката.
При последния апартамент собствениците решиха да вдигнат внезапно цената с 5 000 евро. С мъжа ми нямахме още никакви пари /чакахме да се продаде един друг наш апартамент/, затова съвсем искрено казах, че офертата вече не ме интересува. Слава Богу, междувременно успяхме да продадем другото жилище, а в това време собствениците размислиха и се съгласиха да сключим сделка на първоначалната цена.
Но в момента пазарът е различен. Много трудно се продава, затова мисля, че собствениците биха били склонни да преговарят. Предложете им цена, която мислите за разумна и чакайте. Или ще се съгласят, или ще си намерят други купувачи. Но, като гледам как от месеци стоят едни и същи оферти, цените им падат, а никой не ги купува, по-скоро ще успеете с тази тактика, отколкото ще загубите. Само дето сделката ще се проточи във времето и малко ще се набутате с нерви.

# 11
 • Мнения: 4 302
Да, baibibi  е права. В момента офертите "продава" си стоят, дано имате шанс да уцелите продавач, който е на зор.

# 12
 • Мнения: 1 605
При нас нямаше как да свалим.Продавача си беше казал офертата и точка.Да не говорим, че тогава нямаше и добро предлагане, та затова.Все пак си беше ид. център, реални квадрати и южно изложение.Става въпрос за юли , миналата година.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 734
И аз знам от брокерката  си,че винаги в офертата цената е завишена,но колко ще свалиш зависи от продавача,предлагането и характеристиките на самото жилище.В нашия случай свалихме само с около 3-4%,но в квартала няма много предлагане,а имаше и други купувачи.
От желание да намалите цената,внимавайте да не изпуснете офертата.

# 14
 • Мнения: 1 090
Но, като гледам как от месеци стоят едни и същи оферти, цените им падат, а никой не ги купува, по-скоро ще успеете с тази тактика, отколкото ще загубите. Само дето сделката ще се проточи във времето и малко ще се набутате с нерви.
Същото е и в Будапеща. Търсим апартамент от октомври, следим 4 квартала и офертите са едни и същи от месеци, само че цените не падат. Рядко изкача нещо ново, както в момента. Големи апартаменти в лошо състояние се купуват на добра цена, но не ни се занимава с ремонти.
В случая продавачът е много навит да продава бързо, защото му трябват пари да капарира друг апартамент. А нашето предимство е, че можем да платим веднага. В петък ще имаме среща за договаряне на подробности и уточняване на цената. Съпругът ми смята да се запъне за много малка сума, но за него това вече било въпрос на чест. Crazy Ако изтървем сделката, ще се пукна.

Като продавам - няма пазарене, казано е за колко продавам. Когато ми дойдат с парите в брой - действаме. Ако искат да свалят - да си търсят друго.
И ние като става въпрос за нас така действаме. Laughing Но единият от апартаментите го продаваме вече 2 години. За втория ще изчакаме да мине кризата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт