Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 224
Възможно ли е работодателя да ми откаже да ме възстанови на работа след приключване на отпуска ми за гледане на дете до 3 години.
И така ситуацията е такава, че бях решила да си гледам детето до навършване на 3 години. Но поради това, че мъжа ми остана без работа трябваше аз да се върна преди малката да навърши 3 години \ сега тя е на 2г.8м.\. Обадих се на управителя на хотела, в който работих и той ми заяви, че няма свободно мястто за мен. Сега бил във финансова криза и нямал да взима нови хора. Това ми се струва адски абсурдно, защото знам, че няма законното право да ми отказва.
Какъв е реда да си търся правата?
И евентуално къде мога да подам жалба?
Може да съм описала ситуацията малко объркано, но и аз съм в такава ситуация.

# 1
 • Мнения: 820
Много неприятно - съветвам те да отидеш в Инспекцията по труда във вашия град, да си носиш трудовия договор и акта за раждане на детето - те ще направят необходимото.
http://git1.mlsp.government.bg/
Това им е сайта (в момента немога да го отворя), но в него са дадени координати.

# 2
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Саси, има нещо неясно в обяснението ти. Защо до 3г. възраст newsm78? Платеният отпуск за отглеждане на дете е до 2г. възраст. След това е било възможно да ползваш неплатен 6 или 12м., ако отговаряш на опр. условия, но е следвало да уведомиш работодателя за това си намерение и да подадеш съответните документи. Така както поставяш въпроса излиза, че едва сега, к детето ти е на 2г. и 8м., се опитваш да се върнеш на работа newsm78.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 224
Мама САННЯ, нали отпуска за гледане на дете е 3 години, първите две от които са платени. Подадох всички необходими документи при счетоводителката на фирмата, вкл. и формуляр за НОИ. Дори използвах всичкия платен отпуск за годините, през които съм работила там. Но просто обстоятелствата наложиха да се върна на работа.

# 4
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
До 2г. възраст на детето е платен. След това вероятно си ползвала 6м. неплатен /в първия пост споменаваш мъжа си, това ме наведе на мисълта, че нямаш право на 12м., но само предполагам/, пишеш че си ползвала и полагащия ти се платен отпуск. Ако всички видове отпуск си ползвала по установения ред, работодателят ти  няма право да "отказва" и то с аргументи финансова криза, няма място и пр. Друг е въпросът, че ако си е наумил да прекрати правоотношението с теб ще го направи, дори и по незаконосъобразен начин. Опитай да поговориш с него и счетоводителката, лично и спокойно.
Успех!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 224
Наистина ползвах всичкия си платен отпуск, а сега ползвам тези 12м., които споменаваш, заради това, че с бащата на детето нямаме брак ( но това не ни пречи да се наричаме мъж и жена  Mr. Green ).
Не съм и мислила да вдигам скандали и да усложнявам допълнително ситуацията - преди всичко исках да разбера какви права имам според закона. А вече е друг въпрос дали работодателя ми ще спазва законовата рамка.
Мама Сання още веднъж много ти благодаря за вниманието   bouquet

# 6
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Работодателят ти явно е повече бизнес, отколкото социално настроен. И това май се възприема нормално напоследък, не и за СНБМ, разбира се.
Личният ти избор е нещо различно от евентуални незаконосъобразни действия, осъществявани именно от работодателя. След като ползваш 12м. след 2г. възраст на детето е следвало да подадеш декларация, че не живееш в едно домакинство с бащата. За неверни данни се носи наказателна отговорност по чл.313 НК.

Говориш и за ползване на полагащия ти се платен годишен отпуск. Или нещо не е обяснено добре, или аз съм наивна.

# 7
 • Мнения: 8 242
Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

По принцип майки с деца до 3г. май попадат под някаква закрила.. Ама след това няма какво да те пази мисля  Rolling Eyes

Аз бях в подобна ситуация и сама напуснах, дори преди да си взема този неплатен отпуск (6м.) защото така или наче трябваше да го направя след това.. така поне си го запазвам да го ползвам когато наистина ми се наложи по-нататъка..

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт