Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 март 2009, 14:06 ч.

заекване?

 • 4 402
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 600
здравейте,

не знам дали да задам въпроса си тук, но реших, че се отнася към хроничните...

детето е на 3г и 2м. не говори много добре, т.е. казва много неща, но не изговаря думите много добре, тй като още е на ясла(благодарение на великата система), в групата има само 2 големи деца и тя започна отново да гвоори както като беше на 2 години. това не е толкова фатално, но от около месец забелязвам да заеква - първо на думата 'защо', вече не я казва, а замества с 'за какво'. после започна и на някои предлози и съюзи - 'и', 'на', 'по' и т.н. понякога се усеща и се ядосва, не иска да говори. помолих в яслата да обърнат внимание, да не би нещо да си въобразявам, но естествено не им пука. моля, ако имате подобрен проблем, посъветвайте ме какво да правя. а, забравих да кажа - леля й заеква, учителките казаха, че било наследствено.

# 1
 • Мнения: 998
В тази възраст, когато децата вече имат много какво да кажат, но още не го умеят съвсем добре и търсят езикови средства за изразяване понякога се получава заекване, което с  развитието на езиковите умения се преодолява. Но въпреки това ти препоръчвам да потърсиш логопед, който да те успокои или да подпомогне процеса, защото заекването не може да се коментира така наизуст, без да се види детето. Успех Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 2 262
Съвсем нови неща научавам понякога, а няма да казвам какво мисля по въпроса за учителките, които толкова разбират, че е наследствено заекването?   Shocked  Shocked  Shocked
И аз мисля като вълничка за възрастта, но заведи детето на специалист! Задължително!

# 3
 • Мнения: 184
Докато е малко детето нещата могат да се овладеят.
Детето може да започне да заеква от рязък, дори не много силен стрес. (Например да му се скарат когато то е спокойно и не очаква такава реакция)
Моят син на тази възраст се уплаши от кукери.
До вечерта мигаше на парцали, а след няколко дни започна да заеква. Положението стана неконтрулируемо след седмица - тикове с очите, прозявки и заекване на някои думички.
Заведох го на детски психолог - ще спестя името (външният му вид обаче беше такъв, че Shocked #Crazy... черна брада като на Карабас Барабас, космати ръце и плешива глава...) Детето като го видя, отвори вратата на кабинета и хукна по коридора....
Сестрата и аз се опитахме да го върнем обратно .../успяхме/, но тя заключи вратата.(Представям си какъв страх е всяло това в детето ми)
Както и да е, прегледа премина докато сина ми беше под бюрото .
Обясни ми, че около 10 процента от децата (предимно момченца) имат такъв проблем, който може да се овладее при първите симптоми.
Може и никога да не нестъпи, но все ще се намери някой стресов фактор - я улично куче, я нервна лелка в градината, я гръмотевици при проливен дъжд - който ще провокира подобни смущения.
Предписа му тиоридазин - по половинка сутрин и вечер първата седмица, после само вечер. Забрани телевизия, компютри и четене на книжки, тъй като когато следеше повествованието мигаше на парцали. Забрани какао в млякото, шоколад, кола и ограничи сладкото.
Една година си игра само с механични играчки или рисува /ако е лошо времето/ иначе навън в пясъчника или с други деца (така, че се прибираше само за следобедния сън). Още на втория месец всички  симптоми изчезнаха, но ние продължихме достатъчно дълго да спазваме правилата.
А, забравих да спомена че трябва да насърчаваш детето да говори бавно, като и ти му говориш бавно. Може да пеете.
Пейте колкото е възможно повече.
Заведи детето на специалист- Психолог и логопед.
При нас се изчисти проблема. Сега не става от компютъра и говори ужасно бързо и то на няколко езика без да заеква.
Но помня в онзи период какви притеснения му хвърлих...

 

# 4
Здравейте!
Децата ми заекват.Ходят на логопед и също ги водих на детски невролог.Искав да попитам проблема със заекването може ли да се реши само с помощта на логопед?Защото наврологът ни изписа тиоридазин и мидокалм ,които не са безобидни лекарства а в същото време няма кой знае какъв ефект.Чудя се дали да продължа да ги давам или да оставя работите само на логопеда.Много ще съм благодарна ако някой ми отговори.Благодаря Ви предварително.

# 5
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
А неврологични проблеми децата имат ли? Едни и същи ли са оплакванията им и на колко години са?
Имат ли повишен мускулен тонус или спазми, нарушения на кръвообращението в крайниците, неспокойствие, нервност, аутистични прояви или други подобни?
Защото само за заекването не виждам смисъл да ви се изпишат тези медикаменти.

# 6
 • Мнения: 184
Не искам да те обезсърчавам, но имам познат, който заекваше... от детска възраст са го лекували как ли не... той твърди, че няма как да се оправи този проблем, макар, че самият той е достатъчно мотивиран да се оттърве от него.
Ето и всичко, което съм запомнила от споделеното от него:
Единственото подобрение настъпвало когато е много спокоен и когато се научил да говори мноого бавно - вярно е, че за околните е дразнещо бавното му говоре, но за него е почти панацея, тъй като на изключително малко думи му се случва да заекне (само на около 2%, освен това самото заекване е овладяно до степен до която обикновения слушател, ако не знае за проблема не обръща особено внимание, просто се усеща като грешка на езика)
Той е започнал да заеква на 6-7год.възраст при опитите му да се научи да пише - непрекъснато хващал химикал с лявата ръка и много бой е изял от родители и учители докато се научи да пише с дясната, самият той счита, че тази глупост от миналото му е довела това неприятно страдание.
Знае се, че центърът на говора е в лявото полукълбо, а лявото полукълбо отговаря за дясната половина на тялото.
Той е роден левичар, следователно, при него функциите на полукълбата са разменени ... стимулирайки по всякакъв /вкл.насилствен начин, особено в ранна детска възраст/ писането с дясна ръка е стимулирана нетипична функция за полукълбо на мозъка, която по принцип не отговаря за тази функция, така са  дублирани функции на центрове и в двете полукълба в резултат на което възниква интерференция между импулсите от двете полукълба.Нарушава се регулиращата двигателна функция на говорния център

Причините за заекването обаче са доста индивидуални - при някои деца са вродени - невропатично предразположение което обикновено се превада от майката, някои инфекциозни заболявания, които водят до нарушаване на вегетативната система, силни еднократни шокови/стресови състояния или системен стрес на което е подложено детето от погрешни възпитателни решения.
Има и заекване по подражание, което е сравнително лесно лечимо /просто детето трябва да се изолира от средата от която погрешно възприема говора/.
Искам да попитам правили ли са ви ЕЕГ, децата хиперактивни ли са и най-вече на каква възраст са?
Само с лекарства проблема едва ли ще се оправи. Това е нарушение, за корекцията на което се изискват няколко основни неща:
1) Спокойна среда - никога не прекъсвайте детето, не довършвайте фразата, която се е опитало да изговори, дори и да разбирате какво има предвид да каже.
2) Стимулирайте ги да говорят бавно, като и всички околни им говорите бавно
3) Стимулирайте ги да пеят, ако е нужно запишете ги в някоя извънкласна дейност свързана с пеене
4) Направете енцефалограми и ги покажете на невролога за да изключите по-сериозни скрити заболявания на нервната система.
5) Упражненията при логопеда не бива да си остават само там, методът му  трябва да се превърне в начин на комуникация на цялото семейство...
6) Почти е невъзможно в съвременния динамичен живот, но им спестявайте стресови ситуации... просто животът и възпитанието им до юношеска възраст по отошение начина на говорене трябва да е леко на "забавен каданс"
# 7
[Здравейте! Доста време отсъствах и затова не се включих във форума.
Децата ми са на 5,5 год. и са близнаци.Най напред започна да заеква единият и след около 1/2 година и другия.
Първият който почна да заеква вече говори сравнително по- добре.Заеква на определени моменти но съм спряла всякъкъв вид лекарства.Логопедката каза че децата имат тонично заекване.И много рядко този,който започна втори да заеква получава спазъм в гърлото на определени думи.
Сега ходих да им лея куршум и лелката каза ,че и двамата са много изплашени.Сега ще ги водя за втори път да им леят куршум  и просто съм объркана и незнам какво да правя.Понеже сме от Асеновград ми препоръчаха детски невролог д-р Пискова от Пловдив но все още не съм се обадила.Много ще съм благодарна ако споделите и други мнения.Благодаря Ви предварително !

# 8
 • Мнения: 18
nelkata5,

 Относно детски невролог горещо мога да ти препоръчам доц. д-р Виолета Боянова, която освен че е с много опит е и специалист по речева и езикова патология, преподавател в Нов Български Университет в София и автор на множество научни трудове, свързани с проблема заекване. Жената по принцип е от София, но е и част от екипа на логопедични центрове "С-Иввена" и веднъж месечно преглежда и в Пловдив. За този месец датата е 25-ти юли - денят, в който ще се проведе и курса за родители.

# 9
 • Мнения: 3
Заекването е сериозно нарушение, което влияе отрицателно върху способността за общуване и нанася трайни последствия върху цялостната личност и психика на детето. Тъкмо затова, веднъж появил се, такъв проблем не трябва да се пренебрегва или да се изчаква неговото отминаване от само-себе си. Много от родителите не знаят, че заекването може да протича вълнообразно, т.е. на периоди - ако детето им след една често чувана от нас, специалистите,„мярка” за справяне с проблема като т.нар. "леене на куршум" по чудо е спряло да заеква, това далеч не означава, че проблемът е елиминиран и опасността в следващ етап от време да се появи отново, но далеч по-обострено не е никак малка! Рискът едно нормално, физиологично заекване да прерасне в утвърдено, типично такова винаги е налице. Адекватната реакция и пряка отговорност на родителите тук е веднага да потърсят консултация със специалисти-логопеди, невролози и психолози, които биха могли да определят за какъв тип заекване се касае и да им дадат съвети как да помогнат на детето си най-добре да избегне проблема.
Най-често заекването се появява в периода, през който започва и формирането на речта, т.е. между 3 и 5-годишна възраст. Понякога се появява за първи път, когато детето тръгне на училище. Третият критичен период е пубертета, а понякога (значително по-рядко) този проблем може да бъде отключен и в зряла възраст.
Като цяло най-важно е да се акцентира върху най-често срещания възрастов период на поява на заекване - ранната детска възраст (3-5г.), защото тогава имаме най-голям шанс да стопираме навреме назряването и задълбочаването на дисфлуентия говор. Тъй наречената ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАЕКВАНЕ е от първостепенна важност за справяне с това толкова разпространено нарушение в днешни дни. Превенцията на заекване се състои във вземане на превантивни мерки срещу поява на проблема, още в ранна детска възраст, които се състоят в някои лесни за изпълнение условия в общуването с малкото дете.А когато забележим първи прояви на запъване в детския говор, това веднага трябва да ни бъде сигнал, че консултацията със специалистите логопеди е наложителна, тъй като именно те са обучени да определят дали се касае за нормалното физиологично заекване, което отминава в рамките на няколко седмици, но може и да се превърне в типично, оформено заекване ако не се вземат предвид съветите за превенция. Много малък и незначителен е процентът на децата, които "израстват" заекването, така че рискът от изчакване не е никак разумно и отговорно обоснован. Обикновено то остава, за кратко време изчезва, но пак се появява. Това се нарича рецидив в заекването. В някои случаи се задълбочава, става по-тежко и трудно преодолимо. Не бива да се допуска задълбочаване на едно толкова тежко преодолимо нарушение, което за в бъдеще оказва негативно влияние във всяка една сфера от живота на човека, страдащ от него - като започнем от училище и стигнем до личните отношения, работата и т.н. Общуването е основната мяра за нормален социален живот!Бъдете будни и се отнасяйте сериозно към всяка индикация за запъване по време на говор в ранна детска възраст. Именно тогава е момента за реакция от страна на родителя да не лиши детето си от възможността да има нормален социален живот за в бъдеще, като го постави пред риска да не преодолее от само себе си едно може би нормално физиологично заекване, а може би назряващо истинско такова. За това са специалистите, мили родители - нищо не коства една консултация пред перспективата да заекваш за цял живот!

# 10
 • Мнения: 6
http://aurismed.bg/ какво мислите за това?Струва ми се много хубаво за да е истина,но... надеждата умира последна

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт